Re: Νεα ηχεια απο την Teufel απο 159ε!
Τυχαια επεσε το ματι μου σε αυτο το θεμα ψαχνωντας νεα post.
Δεν ενδιαφερομαι για ηχεια αλλά ειπα να δω.
Λοιπον νομιζω πως ολοι ανεξαιρετως οι συγχρονοι ενισχυτες οδηγουν 4Ω μεγαφωνα με ευκολια. Χωρις να ζεσταινονται, να παραμορφωνουν ή γενικοτερα χωρις να εχουν ηχητικο ή λειτουργικο προβλημα.
Το θεμα ομως ειναι οτι αλλο η ονομαστικη αντισταση του μεγαφωνου και αλλο η αντισταση που βλεπει ο ενισχυτης.
Ενα μεγαφωνο απαξ και μπει σε καμπινα και αρχισει να παιζει μουσικη (διαφορες συχνοτητες, διαφορες φασεις) τοτε παυει να ειναι μια αντισταση αλλά ενα ηλεκτρικο εξαρτημα που μεταβαλει τις ιδιοτητες του αναλογα το ρευμα που δεχεται αλλά και την πιεση αερα, μαζι βεβαια με την αναρτηση.
Τοτε παρουσιαζει συνθετη αντισταση. Η οποια δεν ειναι σταθερη, αλλαζει αναλογα την συχνοτητα/φαση, την ισχυ που δεχεται, κτλ.
Αυτη η συνθετη αντισταση μπορει να φτασει στα 2Ω ή και πιο κατω...
Ακομα και αν το μεγαφωνο εχει ονομαστικη αντισταση 8Ω...
Βεβαια οσο πιο μικρη η ονομαστικη τοσο πιο ευκολο να κατεβει χαμηλα η συνθετη.
Καλο ειναι να μην κατεβαινει χαμηλα, δειχνει καλυτερη σχεδιαση του ιδιου του ηχειου (και οτι παιζει σαν ηχειο σχεδον ιδανικα).
Απ`οσο εχω δει πολυ λιγα ηχεια αναφερουν ελαχιστη (συνθετη) αντισταση στα χαρακτηριστικα τους.
Οποτε μην μενουμε στην ονομαστικη αντισταση αν θελουμε να ειμαστε ψαγμενοι.
Οι ενισχυτες εχουν συνηθως προστασια αλλά το ηχητικο αποτελεσμα μπορει να μην ειναι το επιθυμητο αν εχει αρχισει και υπερθερμαινεται.
Για τον απλο καταναλωτη παντως το μονο που εχει να κανει απο την μερια του ειναι να δει αν ο ενισχυτης του οδηγει 4Ω ηχεια, αν μπορει σε ολα τα καναλια και αν μπορει να συνδεσει δυο κυρια (αρ+δε) ηχεια οταν αυτα ειναι 4Ω (σπανιο να εχει κανεις δυο αρ. και δε. ηχεια παντως).
Πιστευω πως δεν θα εχει προβλημα. Καποιοι ενισχυτες εχουν ειδικες υποδοχες για 4Ω ηχεια ή ειδικο διακοπτη ρυθμισης. Αλλοι απλα δεχονται τα παντα.
Αφου ξεχασει ολα αυτα, μπορει να παει να τα δει απο κοντα, να δει αν του αρεσουν αισθητικα (μιας και το ηχειο το βλεπεις κι`ολας), αν χωρανε και αν παιζουν καλα στα αυτια του, μιας και τα αυτια διαφερουν.
Αν ολα αυτα ειναι καλα το μονο που μενει ειναι η τιμη.