Νέες καταπληκτικές μηχανές. Να αναβαθμιστώ; Να αγοράσω για πρώτη φορά;

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
Με αφορμή την εμφάνιση των PENTAX K5/NIKON D7000 (και βάζω και στο παιχνίδι και τις CANON 7D/60D που δεν απαξιώθηκαν σε μια νύχτα) θα επιθυμούσα να γράψω μερικές προσωπικές μου σκέψεις.

Οι δυο μηχανές (και η μια τουλάχιστον CANON) δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά καλές (τα σπάνε που λέμε). Και φυσικά προκαλούν μεγάλο ενθουσιασμό και πολλοί θέλουν να τις αγοράσουν και ακόμη περισσότεροι τις ονειρεύονται.

Τώρα ας βάλω στην υπόθεση το εξής:

Χρειάζομαι ή χρειαζόμαστε τη συγκεκριμένη μηχανή;

Έστω ναι.... τη χρειαζόμαστε.

Το ερώτημα μετατρέπεται σε :

Τη χρειαζόμαστε στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή; Θα τη χρησιμοποιήσουμε άμεσα και διαφορετικά σε σχέση με την προηγούμενη μηχανή μας;

ΚΙ έστω ότι η απάντηση είναι ναι.

Ακολουθεί το ερώτημα:

Μπορούμε να την υποστηρίξουμε;

Δηλ. έχουμε φακούς κορυφαίου επιπέδου, καλό software μετατροπής raw>jpgs και ίσως φλας;

Κι αν ναι, τίθεται το τελευταίο ερώτημα:

Έχουμε τον ελεύθερο χρόνο ή τη διάθεση για να ασχοληθούμε μαζί της όπως της αξίζει;

Αν ναι, στις 18 Νοεμβρίου το πρωί πάτε στα καταστήματα να την αγοράσετε. Αλλιώς .... ξανασκεφθείτε το.

ΥΣΤ. Δεν λέω να μην τις αγοράσετε. Λέω να το ξανασκεφθείτε (το ίδιο ισχύει και για την D7000/Κ5 και για όλες τις ακριβές μηχανές αυτή την εποχή) και να προγραμματίσετε την αγορά της σε μια καλύτερη εποχή. Λάβετε υπόψη σας ότι ο Ιανουάριος μάλλον θα είναι ένας πολύ δύσκολος μήνας για όλους μας και υπάρχει πιθανότητα μέσα στην άνοιξη να δούμε ακόμη και 30.000 απολύσεις από το Δημόσιο ή ίσως επικουρικά (ή εναλλακτικά) και στάσεις πληρωμών προς τους ιδιώτες και τους επαγγελματίες.

Ας βάλω τώρα ένα άλλο, πιο δύσκολο κατά τη γνώμη μου ερώτημα.

Αξίζει να αλλάξω σύστημα;

Προσωπικά δεν θα το έκανα παρά μόνο σε μια περίπτωση.

Κι εξηγούμαι:

Οι CANON/NIKON/PENTAX έχουν συστήματα πολύ πλούσια και με μεγάλο βάθος. Φυσικά κάποιο υπερτερεί εδώ, κάποιο υπερτερεί αλλού. Η PENTAX έχει το μειονέκτημα ότι δεν διαθέτει FF σώμα, αλλά τέλος πάντων, ας θυμηθούμε ότι έχει καλούς ευρυγώνιους φακούς (και προσωπικά λατρεύω τον DA 15/4 ). Η SONY έχει επίσης ένα μεγάλο σύστημα, απλώς οι καλοί φακοί της είναι πιο ακριβοί σε σχέση με τους CANON/NIKON και πιο σπάνιοι. Όμωςε η εταιρεία δείχνει ικανή να στηρίξει το σύστημά της και να παίξει στα ίσια με τους δυο μεγάλους.

Στην περίπτωση της OLYMPUS τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Κι αυτό, όχι διότι υστερεί το σύστημα σε σχέση με τα άλλα (που υστερεί συγκριτικά, αλλά όχι σημαντικά) αλλά διότι η εταιρεία αποφάσισε να εγκαταλείψει την εξέλιξη του συστήματος. Κάνει δηλαδή το ίδιο που έγινε και στην περίπτωση των ΟΜ μηχανών. Προσωπικά και με δεδομένα τα δικά μου ενδιαφέροντα, θα άλλαζα σύστημα. Κάποιος άλλος, πιο δημιουργικός από μένα και πιο ανήσυχο πνεύμα, ή κάποιος που δουλεύει κυρίως σε εσωτερικούς χώρους να αισθανόταν καλυμμένος από το Ε4/3 και να μην άλλαζε. Όμως η περίπτωση της OLYMPUS είναι η μόνη που θα έβλεπα για πιθανή αλλαγή.

Για όλες τις άλλες προσωπικά δεν βλέπω το λόγο να αλλάξει κανείς σύστημα τώρα.

εγω επειδη εχω και την ολυμπους ο μονος λογος που θα την αλλαζα καποτε ηταν για να παω στα ΦΦ. Αλλιως και το πιο απλο σωμα της, ε-410 με καλυπτει. Τωρα καταργησε την εξελιξη ολων των σωματων εκτος απο την hi-end σειρα της δεν μαρεσε και σε μενα, αλλα δοκιμασα προσφατα τον ανταπτορα για τους 4/3 φακους πανω στην επ1 (μεγα ευχαριστω Δημητρη) και οι επιδοσεις μου φανηκαν μια χαρα. Αν βγει στο μελλον καπια μ4/3 μηχανη με σκοπευτρο νομιζω μια χαρα θα ειμαι. Ολα αυτα απο την ματια ενος ερασυτεχνη, αν ημουν κανας προ μπορει να ειχα αλλη γνωμη:)
Βλασση πως σου φανηκε η Ε-5 by the way?
ΙΜΗΟ αντι να αλαζεις σωματα και συστηματα συνεχεια καλυτερα να παρεις ενα καλο φακο, η τιποτα φωτα:))

Και το τρίτο ερώτημα:

Είμαι αρχάριος. Θέλω να αγοράσω μια μηχανή, αλλά δεν θέλω να μπω σε συχνές αλλαγές. Και θέλω η μηχανή να μου δίνει πραγματικά καλές φωτογραφίες. Να πάρω μια NIKON D7000/PENTAX K5/CANON 7D/60D και να ησυχάσω;

Η απάντηση είναι ένα κατηγορηματικό ΟΧΙ

Κι εξηγούμαι:

Α. Ο αρχάριος θέλει το άριστο, αλλά δεν γνωρίζει τί είναι άριστο. Μέχρι σήμερα όσες φωτογραφίες έχω δείξει σε οθόνη ΗΥ (24άρα) ή σε χαρτί (20Χ30εκ.) με λίγο καμένα λευκά, ή κάπως φευγάτη χρωματική ισορροπία, έστω και χρωματική εκτροπή (μωβάκι) δεν ενόχλησαν κανέναν. Ακόμη κι όταν την έκρινα απαράδεκτη και τις διέγραψα από τον ΗΥ κανείς δεν συμφώνησε μαζί μου. Άρα τα στάνταρτς τωγν νεοεισερχόμενων είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά που επιθυμούν ή φαντάζονται.

Β. Οι μηχανές δεν βγάζουν μόνες τους φωτογραφίες. Θέλουν την τεχνική τους και θέλουν και Post processing για άριστο αποτέλεσμα. Δεν ξέρω κανέναν που να θέλει να μπει τώρα στο χώρο, κι ο οποίος επιθυμεί να μάθει να χειρίζεται δύσκολα προγράμματα στον ΗΥ και να τρώει ώρες ατελείωτες σε αυτόν μετά από κάθε φωτογραφική βόλτα. Άρα το πλεονέκτημα της νέας μηχανής χάνεται.

Γ. Ο αρχάριος δεν έχει υλικό να υποστηρίξει τη νέα (κορυφαία) μηχανή. Ο μόνος που ξέρω που ξεκίνησε από το μηδέν και κατευθείαν πήγε σε κορυφαίους φακούς για να δεί το φως το αληθινό ήταν ο Γίγας. (Τάσο -bye--bye-) . ΚΙ ο οποίος μετά προσπάθησε να συμβιβαστεί με κάτι λιγότερο και πιο μεταφέρσιμο, αλλά μόνος του είδσε (στα 10 μέγα) ότι η διαφορά ήταν μεγάλη κι ορατή στα μάτια του συνεχώς. Άρα ο αρχάριος θα πάρει μια άριστη μηχανή, που δεν μπορεί να τη φέρει στα όριά της.

Δ. Το γεγονός ότι οι D7000/K5/7D/60D τα σπάνε με τις επιδόσεις τους δεν σημαίνει ότι οι άλλες μηχανές είναι πλέον για πέταμα (αν τις πετάξετε, πάρτε με ένα τηλ. να έλθω να τις μαζέψω... Please!!!!!) . Οι CANON 550D/NIKON D31000/D90/PENTAX KX συνεχίζουν να είναι εξαιρετικές μηχανές και να παράγουν φωτογραφίες πολύ πάνω από τις απαιτήσεις του νεοεισερχόμενου στο χώρο. Άρα ας αγοράσει μια από αυτές τις μηχανές και θα είναι απόλυτα ευχαριστημένος.

Η αλλαγη συστηματος, νομιζω αφορα μονο επαγγελματιες που για καποιο πολυ συγκεκριμενο λογο, αποφασιζουν να αποσυρουν εξοπλισμο χιλιαδων ευρω και να δωσουν αλλα τοσα για νεο.

Σε μικροτερο ποσοστο, αφορα fanboys που τσαντιστικαν επειδη η αλλη εταιρια ανακοινωσε ενα σωμα που δινει μια δυνατοτητα παραπανω και για εκδικηση τα αλλαζουν ολα.

Κατα τα αλλα, δεν νομιζω οτι καποια απο τις εταιριες δεν μπορει να καλυψει εναν προχωρημενο ερασιτεχνη.

Τα νεα σωματα οντως δινουν σοβαρα πλεονεκτηματα, οπως η αποδοση σε χαμηλο φως. Το να αλλαζεις μηχανη καθε ενα χρονο (οσο το μεσοδιαστημα μεταξυ διαδοχικων μοντελων) ειναι τοσο σοφο οσο το να αλλαζεις τηλεοραση ή αυτοκινητο για τον ιδιο λογο. Υπερβολη. Ειδικα για τα φωτογραφικα, που την πραγματικη διαφορα την κανουν οι φακοι, ειναι πιο λογικο να προσθετεις φακους παρα να αλλαζεις σωματα.

Last edited:
Έχοντας την Pen (EP-1), σας διαβεβαιώ ότι το μόνο που μου λείπει κάποιες φορές είναι ένα σκόπτευτρο (με διόρθωση διοπτρίας please) - με μοναδικό σκοπό το manual focus σε κάποιες συνθήκες που το auto δεν επαρκεί ή μπερδεύεται... αλήθεια αν κανείς θέλει να πετάξει ή να ξεστοκάρει καμιά e4... ή e5... εδώ είμαι εγώ!

Εγώ γιατρέ μου θα 'θελα μια από τις νέες "καταπληκτικές" (τη D7000 δηλαδή) γιατί από τη D40 μου λείπουν κάποιες ευκολίες όπως το commander, το screw motor και το bracketing. Επίσης δε θα με χάλαγε το video, ούτε η τέλεια απόδοση σε υψηλά ISO. Για τώρα όμως λέω να πάρω ένα φακό (τον 35άρη AF-S 1.8) καθώς οι μόνοι που έχω είναι οι 2 του κιτ.

Ο Βλάσης τα λέει καλά οπως πάντα..
Ας κάνουμε υπομονή γιατι το μέλλον προβλέπεται πολύ δύσκολο και ισως, λέμε ισως, σε λίγους μήνες (πράγμα που ολοι απευχόμαστε, αλλά..) το τελευταίο που θα μας ενδιαφέρει θα ειναι αυτά που συζητάμε εδώ αλλά θα παλευουμε για την επιβίωσή μας ή θα ετοιμαζόμαστε να πάμε αλλού για να έχουμε δουλειά..

οι φωτογραφίες που απεικονίζουν την κατάσταση της χώρας σε δύσκολες περιόδους, κατοχής, λοιμού κλπ θα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον μετά από μερικές δεκαετίες.

Βλασση πως σου φανηκε η Ε-5 by the way?

δεν την έχω δει από κοντά, όπως δεν έχω παίξει και με τις NIKON D7000/PENTAX K5. Και να πω την αμαρτία μου δεν σκοπεύω να τρέξω να τις δοκιμάσω. Αν βρεθεί κάποια στο δρόμο μου, ναι... θα το κάνω. Όμως δεν έχω την όρεξη να μπω σε αυτό το τριπάκι.

Η τελευταία μηχανή που είδα σοβαρά ήταν η ΝΕΧ5, η οποία όμως απορρίφθηκε 1. λόγω οικονομικών συνθηκών,
2. λόγω θορύβου του κλείστρου
3. λόγω έλλειψης οπτικού ή ηλεκτρονικού σκόπευτρου

εκείνο που με ενδιαφέρει τις επόμενες μέρες είναι να σηκώσω φωτογραφίες στην κατηγορία που το έχω αφήσει εδώ και μήνες, να στείλω σε κάποια πρακτορεία και να βγάλω την PENTACON βόλτα (με φίλους).

συνυπογραφω τα γραφομενα του Βλαση...

τα πραγματα δυστυχως δεν ειναι καλα... και θα πρεπει πριν μας αναδιαρθρωσουν το χρεος να προσπαθησουμε να αναδιαρθρωσουμε την καθημερινοτητα μας και την σκεψη μας...

να ιεραρχησουμε τις προτεραιοτητες και τις αναγκες μας και να μην πεφτουμε στην παγιδα της υπερκαταναλωσης...

προσφατα πουλησα μια Voigtlander Bessa R που καθοταν... εχω μπει για τα καλα στην εποχη του μεγαλου delete (διαγραφοντας πολλες αχρηστες/κακες φωτογραφιες)... και προσπαθω να διαβασω τους μεγαλους της φωτογραφιας, αντιλαμβανομενος καθυστερημενα οτι η καλη φωτογραφια θελει συναισθημα, ματι και εξασκηση και οχι photoshop και καλη αποδοση στα 99.οοο iso...

Εγω φυσικα, παντα παρορμητικος, δεν συμφωνω και γι αυτο τολμησα ν αλλαξω εξοπλισμο πολλων χιλιαδων ευρω.
Ειχα την canon 7D + φακους κι εξαρτηματα και κατεληξα τωρα στο στρατοπεδο της Sony.
Δεν ειμαι ομως ο μεσος ορος , ουτε και το συνιστω σε αλλους.
Παντα μ αρεσει να ψαχνομαι και να δοκιμαζω (οσο θα μπορω ακομη) νεα πραγματα και τεχνολογιες.

Μου αρεσουν οι αλλαγες, αλλωστε δεν ειμαι επαγγελματιας φωτογραφος, και με τις νεες Sony εχω ενθουσιαστει.
Εχω παντα μαζι μου πια τη μικρη και θαυματουργη Sony nex5 με τον 16mm ki ena 35mm και οταν θελω ταχυτητα και πιο φωτεινους φακους παιρνω τη Sony A55 (μην την υποτιματε καθολου).

Φυσικα , τα δυσκολα ερχονται, και δεν ξερω αν θα μπορεσω να ξανακανω αλλαγη στρατοπεδου... αλλα ο καιρος θα δειξει.

Ενδιαφέρον θέμα και θέλω να βάλω και μια συμπληρωματική ερώτηση/παράμετρο: τι σχέση θέλουμε να έχουμε με τη φωτογραφία; αυτή της συλλογής gadgets ή την καλλιτεχνική (εννοώ σε χομπίστικο επίπεδο, εκτός, βέβαια, αν υπάρχουν προϋποθέσεις για κάτι παραπάνω); Ειμαστε σαν κάποιους χαϊεντάδες με συστήματα αξίας χιλιάδων ευρώ αλλά σχέση με τη μουσική επιφανειακή;

Παιδια πέρα απο την αγάπη για το χομπυ, προφανως ειναι και θεμα οικονομικής ανεσης, μην κοροιδευόμαστε. Υπαρχουν και ζουν αναμεσα μας (και προφανως στα φόρουμς που διαβαζουμε και γράφουμε) άτομα που δεν εχουν επηρεαστει διολου ή ελαχιστα απο την κριση, εχουν σταθερα υψηλά εισοδήματα απο διαφορες πηγές και αρκετό ελεύθερο χρόνο να παιζουν με gadgets και να δοκιμαζουν οτι καινούργιο βγαίνει χωρις ιδιαίτερο άγχος για το αν θα εχουν δουλειά τον επομενο ή τους επομενους μήνες..

Ως κάτοχος της Ε-30 έχω πλέον εστιάσει στους φακούς. Πρόσφατα επένδυσα στον leica 25/1.4 και μαζί με τους zd 50/2, 14-54 II/2,8-3,5 & 40-150/2,8-3,5 δεν σκέφτομαι εν όψει 2011 να πάω προς Ε-5 μεριά (ειδικά με την τιμή την οποία έχει). Αν με παίρνει οικονομικά θα μεγαλώσω τη γκάμα των φακών μου στα 4/3 με κάποιον ευρυγώνιο ζουμ, είτε με τον 105 της sigma (οι top pro φακοί της olympus ήταν που ήταν άπιαστοι, θα γίνουν όνειρο ανεκπλήρωτο στο μέλλον).

Απάντηση: Re: Νέες καταπληκτικές μηχανές. Να αναβαθμιστώ; Να αγοράσω για πρώτη φορά;

Παιδια πέρα απο την αγάπη για το χομπυ, προφανως ειναι και θεμα οικονομικής ανεσης, μην κοροιδευόμαστε. Υπαρχουν και ζουν αναμεσα μας (και προφανως στα φόρουμς που διαβαζουμε και γράφουμε) άτομα που δεν εχουν επηρεαστει διολου ή ελαχιστα απο την κριση, εχουν σταθερα υψηλά εισοδήματα απο διαφορες πηγές και αρκετό ελεύθερο χρόνο να παιζουν με gadgets και να δοκιμαζουν οτι καινούργιο βγαίνει χωρις ιδιαίτερο άγχος για το αν θα εχουν δουλειά τον επομενο ή τους επομενους μήνες..

κι αλλοι που φυγαν οξω και δεν ξερουν ποτε θα γυρισουν .......-bye-

προς το παρον δεν αλλαζω την ΦΟΥΤΖΙ μου με τιποτα εκτος και αν μου χαρισουν!

Πολύ καλά τα λέει ο Βλάσης.

Βέβαια,ο καιρός είναι ο πιο ακατάλληλος για έξοδα (περιττά). Σαν να λέμε ό,τι πήραμε, πήραμε.Γιατί τώρα να μπαίνουμε στον κόπο και στις φασαρίες της αλλαγής συστήματος;

Προς το παρόν, το συστηματάκι της Pentacon με καλύπτει και μου αρέσει να παίζω μαζί του.

Όσο για αγορές, μόνο ευρυγώνιους χειροκίνητης εστίασης σε καλή κατάσταση και σχεδόν τσάμπα από το ebay.Και αν.