Νέο ΗΤPC με 780G

dimitris__

AVClub Addicted Member
23 November 2007
2,012
Γλυκά Νερά Αττικής
Παρέλαβα κι εγώ το νέο μου (HT)PC...

Η σύνθεση:

Τροφοδοτικό: Corsair 450VX - 65 ευρώ Έρχεται μέσα σε μια πάνινη τσαντούλα, πολύ εντυπωσιακό, δίνει πόντους στην corsair...

Motherboard: Gigabyte GA-MA78GM-S2H - 75ευρώ

CPU: Athlon X2 4850e Box (45W) - 70 ευρώ

RAM: 2x2GB Twinmos 800MHz CL5 - 70 ευρώ

Σκληρός: WD Caviar 750GB GP (Green Power) - 125 ευρώ

Σύνολο: 405 ευρώ. Βέβαια λείπει το ασύρματο keyboard - mouse και το οπτικό drive (μάλλον το LG GGW), όπως και το κουτί. Προς το παρόν όμως γίνεται δουλειά και χωρίς αυτά.

Η TV είναι μια Sharp 52'' XL2E

Συναρμολόγηση:

Όλα ήταν όσο εύκολα γίνεται. Κούμπωσα μνήμες, σύνδεσα σκληρό, DVD, mouse/keyboard, ethernet. Η CPU μου έφαγε λίγο χρόνο καθώς αφαίρεσα την εργοστασιακή πάστα από την ψύκτρα και στη θέση της έβαλα arctic silver.

Τέλος σύνδεσα το τροφοδοτικό στο motherboard και με τον ελβετικό σουγιά - μπρελόκ (το πιο χρήσιμο gadget ever) βραχυκύκλωσα τα power pins για να το φέρω στη ζωή.

Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να μπώ στο BIOS και να ρυθμίσω το digital video output από DVI σε HDMI, ώστε να συνδέσω την TV με ένα καλώδιο. Επίσης όρισα να μπορώ να ξεκινάω το PC από το keyboard/mouse για να μην παίζω με τα pins, και να μπορέσω να το κλείσω στο έπιπλο της TV.

Με "HD όνειρα" λοιπόν έκατσα και έστησα Windows Vista 32bit, έβαλα drivers PowerDVD, Media Player Classic HC και matroska splitter.

To αποτέλεσμα... ...έχασα.

Η Gigabyte παρότι ήρθε με το τελευταίο BIOS (F3) φαίνεται να μην καταλαβαίνει από hardware acceleration (DxVA) όσον αφορά τα .mkv και .ts τουλάχιστον... Είτε το ενεργοποιώ στο powerDVD είτε το απενεργοποιώ η CPU παραμένει υψηλά 60-90% στην αναπαραγωγή 1080p. Την ίδια συμπεριφορά έχει και ο MPC, χρησιμοποιώντας τη "μηχανή" του PDVD.

Ενώ δηλαδή έχω εξαρχής ενεργοποιημένο to hardware acceleration στο PDVD, όταν κατά την αναπαραγωγή πηγαίνω στα options το έχει απενεργοποιημένο. Ο MPC παρομοίως λέει "DVXA enabled (not in use)".

Οπότε μένει ο φουκαράς ο 4850e να κουβαλάει το σταυρό με ότι συνέπειες έχει αυτό για το αποτέλεσμα...

Κατα τ´ άλλα το PC είναι πολύ ήσυχο ιδίως το τροφοδοτικό είναι απίστευτο. Ο σκληρός έχει απόλυτα ήσυχο spin, αλλά ακούγεται κανονικά κατά την κίνηση αναζήτησης της κεφαλής (κρακ - κράκ). Θα κατεβάσω το utilitάκι από τη WD που τον κάνει απόλυτα ήσυχο με ένα μικρό drop στις επιδόσεις (άν υπάρχει ακόμα - κάποτε ήταν standard).

Η έκπληξη ήρθε από το μαμίσιο ανεμιστηράκι του Athlon που είναι πολύ αθόρυβο (περίπου στις 1500-2000rpm δουλεύει), μάλιστα φαίνεται και αχρείαστο αφού η ψύκτρα είναι κρύα και η CPU στους 32-35 βαθμούς. Μάλλον θα αφαιρεθεί τελείως...

Αντίθετα η ρηχή ψύκτρα που σκεπάζει το 780G που περιέχει και την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών είναι... καυτή. Σε idle δεν μπορείς να κρατήσεις το χέρι σου επάνω, οπότε τα περί overclocking μου φαίνονται απαγορευμένα αφού βλέπω να λιώνει το motherboard (κάτι για 110 βαθμούς διάβασα στο internet). 20 χρόνια στα κομπιούτερ, τέτοια θερμοκρασία πρώτη φορά βλέπω(!).

Γενικά το motherboard φαίνεται καλό σαν ιδέα, κακό σαν υλοποίηση. Ποιος τρέχει τώρα για αλλαγές... Θα αγοράσω και το blu-ray drive για να δώ αν κάνει acceleration εκεί. Δεν ξέρω βέβαια μήπως φταίνε οι matroskες μου . Έχει κάποιος κανένα sample που να γίνεται σίγουρα accelerated με PDVD και ATI να βοηθήσει την κατάσταση?

το PDVD κανει hardware acceleration σε blu-ray και οχι σε .mkv .
Ενα thread εδω στο forum μιλαει για hardware acceleration σε .mkv αρχεια με τον mpc. -bye-

O green power τι λεει? Λεω να παρω και εγω εναν 500αρη. Εκει εχεις βαλει και το λειτουργικο?

Με γεια το htpc!!!

Ευχαριθστώ για τις ευχές!

Τελικά το motherboard κάνει acceleration! Τουλάχιστο σε ένα .ts (VC1) των 18-25 Mbps είδα το θεικό 0-3% στον performance monitor με MPC-HC και με τον default encoder του (του PDVD δεν έκανε acceleration). Τώρα το μόνο που μένει είναι να κατεβάσω κατάλληλα αρχεία από το hdbits...

Επίσης στα mkv που δεν παίρνουν acceleration την καλύτερη δουλειά την κάνει ο CoreAVC. Την έψαξα λίγο ακόμα και βρήκα ότι τα mkv πρέπει να ακολουθούνε πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές για να είναι "accelerable" πράγμα που δεν αληθεύει για τη μεγάλη πλειοψηφία τους.

Ο Green Power παρότι όχι εντελώς αθόρυβος είναι ήσυχος σαν διομισάρης και αρκετά γρήγορος (5,9 score στα Vista). Για τον 500άρη πήγαινα και γω στην αρχή που είναι ακόμα πιο φειδωλός σε ενέργεια (έχει μόνο ένα platter, o 750GB έχει δύο). Ναι εκεί έχω το λειτουργικό.

Το μόνο παράπονο που έχω τώρα είναι η υψηλή θερμοκρασία του 780G (northbridge) το οποίο με δεν με αφήνει να παίξω ήσυχα λίγο με overclocking. O 4850e γίνεται άνετα 3GHz απ' ότι έχω διαβάσει και το 780G πάει από τα 500 στα 850 το λιγότερο. Βέβαια τα παραπάνω είναι λίγο υπερβολικά για το χαρακτήρα του PC, αλλά αν δεν παίξουμε και λίγο...

Last edited:
mpc+coreAVC και εισαι ετοιμος :BDGBDGB53: το hardware accelaration σε mkv ειναι μαλλον σε δοκιμαστικο σταδιο,προς το παρον τουλαχιστον.
Με coreavc δεν νομιζω να ζοριζεται ιδιαιτερα ο επεξεργαστης ε?
κανα παιχνιδι δοκιμασες με την 3200? :slapface:

νομιζω πως ειχα διαβασει πως οι σκληροι GP της WD εχουν ενα platter ana 250gb, αλλα μικρη σημασια εχει. Εχω εναν wd 500gb και μου την σπαει λιγο που ακουγεται ο ατιμουλης για αυτο και λεω να τσιμπισω εναν gp τωρα μηπως και μειωθει ο θορυβος. ειδωμεν...

Ευχαριστώ το τσίμπησα το sample!

Με core avc + MPC-HC η CPU πάει γύρω στο 50% με .mkv στα 8-10Mbps.

Παιχνίδια δεν δοκίμασα, αφού θα απογοητευτώ. To desktop PC μου, ένα P4c 2.8 με μια 1950pro βγάζει 4000 3dmarks στο 06, και το 780G με τον dual core 4850e βγάζει 1500 max...

Last edited:
Απο το τροφοδοτικο εισαι ικανοποιημενος απο θεμα θορυβου?
Τελικα .mkv ταινιες βλεπεις ανετα με αυτο το συστημα?

Aλλαξες τελικα ψυκτρα για τον CPU η' εισαι ικανοποιημενος (θορυβο-θερμοκρασίες) απο την "μαμα"??

Το τροφοδοτικό είναι απλά τέλειο. Απίστευτα αθόρυβο. Αν δείτε τα διαγράμματα θορύβου και ισχύος στο site της corsair θα καταλάβετε. Πραγματοποιεί όσα υπόσχεται (21db). Ακόμα και σε στριμωγμένο χώρο δεν ανεβάζει καθόλου στροφές.

Το ανεμηστηράκι της CPU με προβληματίζει λίγο, καθώς σε κάποια mkv που ανεβαίνει στο 50-60% η cpu ανεβάζει στροφές πάνω από 2000 και ψιλοακούγεται όχι πάντως ενοχλητικά, αλλά είμαι λίγο ψείρας στο θόρυβο.

Αυτό που δεν ξέρω τι να το κάνω είναι το northbridge που ανεβάζει 82 σε idle και ανεβάζει και τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.

.mkv παίζει άνετα (40-50%). Πάντως προτιμώ να κατεβάζω BR/HDDVD αυτούσια που τα παίζει ο MPC με hardware acceleration με αμελητέο CPU utilization 5-10%
Επίσης σημαντικό (για κάποιους) είναι ότι το σύστημα κάνει overclocking μέσα από τα Windows, με το utility της motherboard, χωρίς διαδικασίες στα 3GHz, χωρίς μάλιστα να ανεβάσει θερμοκρασία. Για παραπάνω / παρακάτω μη με ρωτήσετε μία φορά το "κάρφωσα" στα 3GHz και είδα μια ταινούλα.

Αύριο αναμένεται και το κουτί (aerocool aerocube), οπότε θα κάνω το τελικό review μέσα στο Σ/Κ.

Last edited:
Επίσης εντυπωσιακό είναι ότι όταν χρησιμοποιείται hardware acceleration, το northbridge δεν ανεβάζει θερμοκρασία, είναι σαν idle.
Ευχαριστω, συνονοματε...
Δηλαδη το northbridge ανεβαζει θερμοκρασίες μονο στα mkv?
Σε κατασταση idle η' πχ αν παιζει κανα mp3 'η divx η' κοινα dvd η θερμοκρασιες παραμενουν χαμηλες?
Οταν λες hardware acceleration εννοεις την ενσωματωμενη καρτα γραφικων?
Οσο για το ανεμισηρακι της cpu αρχικα σκεφτομαι να το δοκιμασω κ να βολευτω με αυτο. Σε ιταλικο forum διαβασα παλι για την υψηλη θερμοκρασια του northbridge αλλα πετυχα κ τυπο που εχει χωσει fanless ψυκτρα στον 4850 & μαλιστα στην ιδια ΜΒ & εδιχνε ικανοποιημενος. Αν σε ενδιαφερει να μαθω λεπτομεριες..

Last edited:
To northbridge (+κάρτα γραφικών) ανεβάζει θερμοκρασία μόνο όταν ζορίζεται η CPU. Όταν παίζει με HW accel. η CPU κοιμάται. Ναι HW accel. εννοώ την ενσωματωμένη.

Δοκίμασα άλλη πάστα στο northbridge, αλλά τιποτα (κέρδος περίπου 1-2β (80-81 β idle)).

Έχω δει κανα δυο fanless στα μαγαζιά, αλλά είναι ψηλές και κόβουν την PCIx.

Τελικά "έκλεισα" το σύστημα στο κουτί Aerocube:
http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=20&category=69977695&product=1094343

Αντικατέστησα το μαμά cooler της CPU με το εξαιρετικά αθόρυβο shuriken της Scythe. Πέσαμε 4-5 βαθμούς και στις μισές στροφές.

Έπρεπε να κοπεί το έπιπλο από πίσω ώστε το μηχάνημα να αναπνέει ελεύθερα. Μισή ώρα δουλειά, αλλά άξιζε τον κόπο. Μόνο 4 καλώδια φεύγουν από το PC: Δίκτυο, HDMI, USB για επικοινωνία με το UPS (save και shutdown αν γίνει διακοπή ρεύματος) και φυσικά τροφοδοσία.

Τώρα το PC χωράει στο έπιπλο και κλείνει και η γυάλινη πορτούλα. Αθόρυβο και διακριτικό, κανείς δεν καταλαβαίνει ότι το έπιπλο έχει "AMD Inside"!

Με τους τελευταίους drivers της ΑΤΙ και με τα κατάλληλα codecs το PC είναι πολύ άνετο στην αναπαραγωγή, ακόμα και των πιο δύσκολων mkv. H CPU σπάνια ξεπαρνάει το 50%. To matrix 1080p π.χ. το πήγαινε στα 25 - 30% και με CPU throttling ενεργοποιημένο για χαμηλότερη κατανάλωση (Το PC καταναλώνει περίπου 40 - 50Watt idle και ποτέ πάνω από 100W.

Στην αθέατη πλευρά ένα APC RS 800 αγρυπνά προστατεύντας όλες τις συσκευές. (540W max με TV 200W, nova PVR στα 60W, DVD-R στα 10W, XBOX 360 στα 150W και φυσικά το PC.

Στο keyboard έκανα την υπέρβαση με το πολύ ποιοτικό Donovo Edge (το bluetooth είναι υποχρεωτικό).

Τώρα μένει ο ήχος. Μπήκε παραγγελία για τον Onkyo 606 από Γερμανία και ψάχνω για ηχεία!

Last edited:
Πολύ καλό,
Για το θέμα του northbrige, επειδή έχω και εγώ το ίδιο M/B, αντικατέστησα την ψύκτρα με αυτή: THERMALTAKE CL-C0034 EXTREME SPIRIT II (εδώ: http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.700458). Φτηνή και αποδοτική με μπλε φως... Πριν βάλω μια 8800GT μέσα το δούλευα στα 850 με θερμοκρασίες σε full load 85 - 86.. Η gigabyte το γνωρίζει το πρόβλημα και έχει ήδη κυκλοφορήσει την έκδοση 1.1 του M/B με βελτιωμένη ψήκτρα και pins για ανεμιστήρα.....

Πολύ όμορφη παρουσίαση.
Έχω την ίδια μητρική, και το μόνο που της λείπει είναι ομολογούμενος το coaxial (αγοράζεται ξεχωριστά ή λύση diy).
To cooler αυτό δεν το γνώριζα φαίνεται πολύ καλή λύση http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.700458.
Πάντως, παρόλο που ζεματάει δεν κολλάει!
Πιθανά ένας ‛αθόρυβος’ ανεμιστήρας στο πίσω μέρος του κουτιού να κάνει δουλεία.
Για cpu cooler παρόλο που και εγώ ήμουν ικανοποιημένος τελικά του έβαλα ένα από athlon 6400 black edition που έχει χάλκινα heat pipes.

Για o/c καλά τα λές, αλλά εάν ανεβάσεις voltage θα καταναλώνει και περισσότερα.

Για θέαση ταινιών που είναι ο κύριος σκοπός του, το PC δεν χρειάζεται overclocking σίγουρα. Όσον αφορά στο northbridge, ζεματάει πράγματι, αλλά δεν κολλάει τουλάχιστον.