Νέο PC. Πώς μπορώ να ρίξω την ανάλυση της κάρτας γραφικών πολύ χαμηλά?

Καλησπέρα σε όλους

Πριν μερικές μέρες, χρησιμοποιώντας μερικά παλιότερα υλικά που υπήρχαν αναξιοποίητα, "έχτισα" 'ενα αξιοπρεπές PC, με σκοπό να μεταφερθεί στην επαρχία και να μείνει μόνιμα στο εξοχικό, από τη στιγμή που μετά από 20 περίπου χρόνια ο ΟΤΕ αποφάσισε να αναβαθμίσει τις τηλεφωνικές συνδέσεις της περιοχής και να μας δώσει και εδώ τη δυνατότητα να έχουμε σύνδεση broadband.

Εν τάχει, το PC που χτίστηκε, αποτελείται από τα παρακάτω:

Κουτί: Thermaltake Element V Black Edition

201022211124328957.jpg

Μητρική: Asus P5QC

DGmEluOH4jauNRUb_500.jpg

Επεξεργαστής: Intel Pentium Extreme Edition 3.73GHz (Presler, Pentium D Family)

Μνήμη RAM: Kingston 2 x 4GB DDR3 KHX16C9T3K2/8X

Σκληρός Δίσκος Συστήματος: 2 x WD Velociraptor 150GB σε διάταξη RAID 1 (mirroring)

’λλοι δίσκοι για αποθήκευση: (SATA) 2 x WD 500GB, 1 x Samsung 750GB, 1 x Seagate 750GB - (ATAPI-IDE) 1 x WD 500GB

Οπτικοί Οδηγοί: 1 x Pioneer BD-ROM & DVD-R/RW BDC-202 (SATA) και 1 x Pioneer DVD-R/RW DVR-110 (IDE)

Κάρτα Γραφικών: Sapphire AMD-ATI Radeon HD4890

Λειτουργικό: Windows 7 Pro, 64-bit, Αγγλικά.

Μετά την αναγκαστική αυτή αναφορά, το PC μεταφέρθηκε και είναι ήδη στο εξοχικό, όπου, μεταξύ άλλων είχα σκοπό να το συνδέσω στην υπάρχουσα τηλεόραση, μια Sony CRT 38" (4:3), μοντέλο KV-ES38M91, η οποία διαθέτει μεν είσοδο συνιστωσών (component), αλλά δεν δέχεται σήμα αυξημένης ανάλυσης παρά μόνο απλής πεπλεγμένης (576i ή 480i).

Χρησιμοποιώντας έναν αντάπτορα από VGA σε Component, προσπάθησα να μειώσω την ανάλυση της κάρτας μέσω του Catalyst, αλλά δεν μπόρεσα να κατέβω χαμηλότερα από 640x480 στα 60Hz, ανάλυση που σαφώς υπεροδηγεί την είσοδο της τηλεόρασης.

Εγκατέστησα και το Powerstrip, αλλά ούτε με αυτό κατάφερα κάτι.

Μήπως ξέρει κάποιος κάποιο τρόπο να φτάσω στην απαιτούμενη ανάλυση ή αν τελος πάντων είναι εφικτό ή όχι;

Ευχαριστώ.
-

Εχω την ιδια καρτα και εμενα μου επιτρεπει αναλυση μεχρι 800Χ600, οχι πιο κατω.
Το προβλημα σου ειναι στο DRC-progressive της τηλεορασης που δεν επιτρεπει να δεχτει σημα, παρα μονο interlaced. ?

Δυστυχως στη δικη μου καρτα εχω συνδεσει μεχρι τωρα μονο lcd tv/monitor και δεν ξερω πως συμπεριφερεται στις επιλογες του ο CCC (catalyst) οταν εντοπισει οθονη CRT.

Ξερω οτι το avivo video (αν το εχεις εγκαταστησει μαζι με τον catalyst) παει και κανει upscaling σε υλικο π.χ. 480i για καλυτερη εικονα. Οποτε αν το εχεις ενεργοποιημενο καπου, το απενεργοποιεις.

Μεσα στον catalyst control center και στο μενου των οθονων δεν εχει καποια επιλογη output σε 480-576i ωστε να το επιλεξεις ή εστω αν το δεχεται χειροκινητα. ?

Το πρόβλημα σου είναι στα win7 τα οποία δεν δέχονται ανάλυση κάτω απο 800x600 για το λειτουργικό (στα παιχνίδια μπορεί να πέσει αρκετά) . δοκίμασε XP ή linux

Last edited by a moderator:
Απάντηση: Re: Νέο PC. Πώς μπορώ να ρίξω την ανάλυση της κάρτας γραφικών πολύ χαμηλά?

Το πρόβλημα σου είναι στα win7 τα οποία δεν δέχονται ανάλυση κάτω απο 800x600 για το λειτουργικό (στα παιχνίδια μπορεί να πέσει αρκετά) . δοκίμασε XP ή linux

Ωπ, εγω δεν το ηξερα αυτο. Κι αναρωτιομουν γιατι και σε εμενα δεν κατεβαινει κατω απο 800Χ600.
Ισως αυτο να ειναι και η λυση στο προβλημα του Παναγιωτη. !

Χρησιμοποιησε το tv out της καρτας γραφικων σε component, θα χρειαστεις το multi pin din σε composite/component/svideo dongle της καρτας γραφικων. η vga δεν κατεβαινει κατω απο 800x600, ειναι η ελαχιστη καθετη αναλυση που χρειαζεται το GUI των windows.

Ανάλυση και μετατροπείς....

Χρησιμοποιησε το tv out της καρτας γραφικων σε component, θα χρειαστεις το multi pin din σε composite/component/svideo dongle της καρτας γραφικων. η vga δεν κατεβαινει κατω απο 800x600, ειναι η ελαχιστη καθετη αναλυση που χρειαζεται το GUI των windows.

Σας ευχαριστώ και τους δύο.

@Ducksong

Πραγματικά δεν ήξερα ότι τα Win7 δεν "δέχονται" ανάλυση λιγότερη από 800x600.
Αν και νομίζω ότι μάλλον κάνεις λάθος, αφού - όπως γράφω - μπόρεσα και κατέβασα την ανάλυση στα 640x480 και τη δέχτηκε.

Σε κάθε περίπτωση, ούτε αυτό ήταν αρκετό, αφού η τηλεόραση δεν μπορεί να δεχτεί σήμα progressive παρά μόνο interlaced.

@Savan
Δυστυχώς, στα αξεσουάρ της κάρτας δεν συμπεριλαμβάνεται κάτι τέτοιο, απλά γιατί η κάρτα δεν διαθέτει έξοδο DIN Multipin, αλλά μόνο 3 εξόδους:
- 1 DVI-D
- 1 VGA
- 1 HDMI

Επομένως, η άλλη λύση είναι να προμηθευτώ ή έναν αντάπτορα από VGA σε S-Video/Composite Video, κάτι σαν το παρακάτω:

vga-svideo-rca-out-converter-adapter-cable-26576n.jpg

Ή - ακόμα καλύτερα - να προμηθευτώ έναν ενεργό μετατροπέα από VGA σε S-Video/Composite Video, κάτι σαν το παρακάτω:

VCT-200.jpg

Επέλεξα το δεύτερο, τόσο επειδή ήταν άμεσα διαθέσιμο και μπορεί να αποσταλεί στην επαρχία, που βρίσκομαι τώρα, όσο και γιατί μπορεί να συνδυαστεί με ένα μακρύ καλώδιο S-Video ή Composite Video στην ίδια αποστολή. Αναμένεται να τα έχω περί το τέλος της εβδομάδας, μάλλον.

Και πάλι ευχαριστώ.
-

Απ' όσο ξέρω τα win7 είναι σχεδιασμένα να "αγνοούν" την μείωση της ανάλυσης κάτω απο 800x600 γιατί δεν "χωράει" ολόκληρο το desktop. Επιβεβαίωσες ότι είχες ανάλυση 640x480 στο monitor? Η μόνη λύση είναι αυτή που πρότεινε ο savan

Μηπως μπορεσες να ριξεις την αναλυση σε 640x480 στην δευτερευουσα οθονη; Δηλαδη αν ειχες συνδεδεμενο καποιο μονιτορ και το ειχες σεταρισμενο ως πρωτευουσα οθονη, και την τηλεοραση ως δευτερευουσα, τοτε σε αφηνει να ριξεις την αναλυση στη δευτερευουσα, αν εχεις κανει extend desktop, καθως το GUI εμφανιζεται στην πρωτευουσα οθονη... δες κι εδω http://support.microsoft.com/kb/314865 , απο τα XP ελαχιστη καθετη αναλυση τα 600 pixels, http://www.techrepublic.com/blog/australian-technology/windows-8-ups-minimum-resolutions/ και τα win8 την ανεβαζουν στα 768 καθετα pixels . οσον αφορα αυτο που θες να κανεις, δεν θα δουλεψει με windows, μονο με linux και αρκετο configuring.. θα σου ερθει φθηνοτερα να παρεις μια καρτα γραφικων με tv out που εχει component out.

Η ανάλυση και τα Windows 7

Απ' όσο ξέρω τα win7 είναι σχεδιασμένα να "αγνοούν" την μείωση της ανάλυσης κάτω απο 800x600 γιατί δεν "χωράει" ολόκληρο το desktop. Επιβεβαίωσες ότι είχες ανάλυση 640x480 στο monitor? Η μόνη λύση είναι αυτή που πρότεινε ο savan

Είναι αλήθεια ότι δεν χώρεσε στο monitor ολόκληρο το desktop, δηλαδή κάποια από τα ακριανά στοιχεία της εικόνας έμεναν έξω από την οθόνη του monitor. Ωστόσο, η ανάλυση - επιβεβαιωμένη - έμεινε στο 640x480. Φυσικά αυτό δεν ήταν το ζητούμενο για μένα, απλά έψαχνα τη λιγότερη δυνατή ανάλυση, με σκοπό να μεταφέρω την εικόνα στην TV, πράγμα που βέβαια δεν κατέστη δυνατό, αφού μόλις άλλαζα από το monitor στην TV, η τηλεόραση αρνιόταν πεισματικά να δείξει εικόνα, απλά μια θολή και τρεμουλιαστή, ακαθόριστη εικόνα έπαιρνα, ως αποτέλεσμα της παραπάνω ανάλυσης που έστελνε το PC στην είσοδο συνιστωσών της τηλεόρασης.

Και ναι, ακολούθησα βέβαια τη λύση του Savan, όπως έγραψα πριν.

@ Savan
Δεν υπάρχει πρωτεύον και δευτερεύον monitor. Εδώ που είμαι δεν έχω την πολυτέλεια για δυο οθόνες. Πέραν αυτού, δεν έχω καν μαζί μου τον adapter από DVI σε VGA, ή ένα δεύτερο μονιτορ με είσοδο DVI ή HDMI, ώστε αν το είχα, να μπορούσα να το χρησιμοποιήσω. Συμβατικά, το μόνο "δεύτερο monitor" θα μπορούσε να είναι η τηλεόραση, αλλά κι αυτή θέλει το δικό της τρόπο σύνδεσης που αυτή τη στιγμή δεν είναι διαθέσιμος.

Καλό ξημέρωμα.
-

Last edited: