Νέο Σύστημα για επεξεργασία video-effets-φωτογραφία

enoxos

AVClub Enthusiast
6 July 2008
798
Κοζάνη
Καταρχάς Χρόνια Πολλά σε όλους και με Υγεία πάνω απ όλα...

Ετοιμάζω ένα νέο PC με σκοπό το editing και rendering σε υλικό HD,AVCHD και γενικά υψηλης ανάλυσης δείγματα.Στο pc θα στηθούν adobe Premier-After Effects Photoshop και Illustrator και τα plugin τους.Τίποτε άλλο

Ύστερα απο πολύ σκέψη δεν θα πάω σε MAC μιας και το Premier και το After Effects δεν υποστηρίζονται στην 64it φάση απο MAC OS...αν και υπάρχει το Final Cut...το οποίο όμως δεν έχω το χρόνο για να το μάθω.

Σαν διαφημιστής ψάχνω το καλύτερο για την δουλειά μου και επειδή είμαι μανιακός με το στήσιμο των PC θέλω να αρχίσω αυτό το project έτσι ώστε τα ευρώ που θα δώσω να μην πάνε χαμένα και φυσικά να μπορώ να έχω μια άνεση στην επεξεργασία και δημιουργία των ψηφιακών μου διαφημίσεων για ένα ευλογο χρονικό διάστημα(3-5 χρόνια)συμφωνα και με την τεχνολογική εξελιξη των καιρών που είναι ταχύτατη.

Ως βάση θα επιλέξω ένα σύστημα με Intel επεξεργαστή άλλα αυτό θα το αφήσω στο τέλος μιάς και τον Ιανουάριο περιμένουμε τους νέους απο την intel στα 32nm

Η μέχρι τώρα έρευνα μου σε διάφορα ξενα forum και στην έρευνα για τις ελάχιστες προυποθεσεις ενός τέτοιου συστήματος με οδήγησαν στην παρακάτω σύνθεση,την οποία θέλω τις ενστάσεις και τις προτάσεις έτσι ώστε να καταλήξω σε ένα αξιοπρεπές και συνάμα τίμιο και δυνατό σύστημα χωρίς υπερβολές.

Λειτουργικό : 64bit windows 7

Επεξεργαστής : intel iC7 ?iC5....ακόμα το ψάχνω

Μητρική : X58 asus κατα προτίμηση και αναμονή για το H75 της ntel

Δίσκος OS :Intel SSD 80 gb
Δίσκος scratch : 250 gb hdd(WD κατα προτίμηση)
Δισκος data : 640-750gb(wd) και άλλοι 2 εξωτερικοί που ηδη υπάρχουν

Μνημη RAM : θα ήθελα να φτάσω στα 16gb σε ddr3 άλλα δεν μπορώ να σκεφτώ το setup σε triple channel και την διαθεσιμότητα σε χωρητικότητες για να φτιάξω τα 16gb...εκτός αν η λύση είναι 4 dimms απο 4gb το καθένα άλλα με το triple channel δεν ξερω αν γινεται....το ιδανικό θα ήταν να βρώ Mainboard με 32gb support.

PSU: Ένα καλό τροφοδοτικό απο 850-1000w και μάλλον κάποιο enermax με 85+ ή 87+ (τα δευτερα αναμένονται μέσα στο 2010)

Κάρτα γραφικών :εδω επικρατεί μια συγχηση...Γιατι photoshop και illustrator δεν χρειάζονται καμία υπερκάρτα για να δουλέψουν...απλά μπολικξ ram...ενω σε Premier και After Effects εκτός της RAM θα χρειαστώ και την δύναμη της GPU και για multiprocesing άλλα και ομαλή προβολή του υλικού που εκείνη την ώρα θα δημιουργείται....Εδω ακόμα το ψάχνω...προσπαθώ να καταλάβω όχι τι με συμφέρει οικονομικά μόνο άλλα και ώς αποτέλεσμα.Ειμαι πάντως κοντά στην 285gtx cuda ή καποια Quadro της Nvidia...άν και λάτρης των καρτών της ATI.

Κάρτα ήχου υπάρχει και φυσικά με τα κατάλληλα φίλτρα και τα εφε της.

Για καταγραφή ψηφιακής εικόνας όσο αναφορά τις προσωπικές μου λήψεις υπάρχει μια SONY-SR5 FullHD με σκληρό δίσκο 40GB και AVCHD
Οθόνες υπάρχουν 2 οπότε δεν με απασχολέι.

Καλημέρα,
Καλά το σκέπτεσαι γενικά.
Στην περίπτωση σου αξίζει πιθανά να πας σε ι7 9χχ . Triple channel έχουν μη σε χαλάει που δε θα έχεις 16Gb βάζεις πολλαπλάσια του 3, λ.χ. 12, 24 :-)
Θα έπαιρνα τον 160Gb SSD καθώς με τον 80αρη μακροχρόνια (λες για 3 χρόνια) θα σου φανεί μικρός.

Το photoshop cs4 gpu-acceleration δεν απαιτεί quadro/fireGL - επιταχύνει σε όλες τι μοντέρνες κάρτες.
Αλλά ανάλογα με την έκδοση των εφαρμογών που θα βάλεις, καλό είναι να εξετάσουμε προσεκτικά εάν χρειάζεσαι quadro ή όχι.

Budget δεν είδα να θέτεις ;-) Να προτείνουμε και καμία μητρική με διπλούς xeon :-)

Εγώ από την εμπειρία που έχω στην ΕΡΤ σε τέτοια συστήματα, θα σου πρότεινα, αν σε παίρνει βέβαια οικονομικά, να πας σε έτοιμο server είτε από IBM είτε από HP. 8 πύρηνες και >12GB RAM, και είσαι καλυμένος. Πάντως θα σου έλεγα να μην σε τρομάζει το FCP στα MAC, μιας και είναι στην ουσία το Premiere με λίγο καλύτερα γραμμένο τον κώδικά του. Θα σου γλυτώσει όμως άπειρο χρόνο στην όλη διαδικασία παραγωγής. Και έχει και κορυφαία προγράμματα ενσωματωμένα στη σουίτα (motion, shake, colour), και συνεργάζεται άψογα και με το After effects.

Η κάμερά σου δεν ξέρω αν σε καλύπτει όμως για επαγγελματικές διαφημιστικές λήψεις. Εμένα δεν θα με κάλυτπε πάντως.

Η κάμερά σου δεν ξέρω αν σε καλύπτει όμως για επαγγελματικές διαφημιστικές λήψεις. Εμένα δεν θα με κάλυτπε πάντως.

Πρώτα απ όλα σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις

Η κάμερα μου δεν θα κάνει σκληρή επαγγελματική δουλειά...τα πιο πολλά θα γίνονται πανω στο μηχανημα.Την θέλω απλα για να συμπληρώνει κάποια πλάνα αν χρειαστούν....τέλος δεν υπάρχει η δυνατότητα να πάρω κάποιο καινούριο αμιγώς ημιεπαγγελματικό ή καθαρά επαγγελματικό μοντέλο μιας και δεν προορίζομαι να αναλάβω πέραν του διαφημιστικού μεγαλύτερα project.

Όσο για το setup συμφωνω ότι με Mac θα τα έχω όλα σε ένα..άλλα έχω ήδη αγορασμένο το παραπάνω λογισμικό για PC...Οπότε...

Τέλος πάντων καλές γιορτές σε όλους,θα τα πούμε απο Δευτέρα τώρα ξανα.

για μένα οι γιορτές τελιώνουν την μέρα που ξεκινούν οι γιορτές των των περισσότέρων.Οπότε μιας και είμαι στο pc μπροστά Χριστουγεννιατίκα άς το αναλύσουμε λίγο ακόμα μέχρι να επιστρέψουν οι περισσότεροι.Ύστερα απο ολιγόωρη έρευνα βρηκα ότι πολλά συστήματα βασίζονται και σε XEON επεξεργαστές με 12gb ram συνθέσεις.Στο site της nvidia λένε φανερά ότι η σουίτα της adobe στην εκδοση cs4 υποστηρίζεται πλήρως απο την σειρα quadro...Χάος!!!Μεγάλο δίλλημα.Το budget όλης της μονάδας θα κινηθεί στα 1700 με 2000 ευρώ.

Για να μην παρεξηγούμαι αναφέρω πως ασχολούμαι χρόνια με το video editing κυρίως γάμοι και απαιτήσεις πελατών μικρού μαγαζιού, συνενώσεις, authoring, transcoding κτλ

Παρατηρήσεις:
CPU
Τα προγράμματα video editing χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον την CPU για rendering (εκτός και βάλεις CUDA κτλ)
Ο πιο γρήγορος i7-μή-extreme είναι ο 950
Άμεσος ανταγωνιστής dual Xeon, που όμως ξεφεύγει πολύ σε τιμή.

OS - ram
φαντάζομαι γνωρίζεις πως τα plugins του Photoshop δεν παίζουν στο 64bito Photoshop. Μόνο στο 32bito. Μήπως τόση μνήμη είναι δώρον άδωρον ??
Επίσης πολλά απλά προγράμματα video δεν παίζουν ακόμα σε win7-64bit . Δυστυχώς θα χρειαστείς και δεύτερο pC με XP για τα πολύ απλά πράγματα, capturing-DVDauthor κτλ Και θα πρέπει να χεις και gigabit switch μεταξύ τους.

HDD
Ένα raid5 με σκληρούς των 2TB θα σου χρειαστεί για scratch disks , έχε υπόψιν το HDV έχει bitrate 25-30 mbps , τα VC-1 μπορούν και παραπάνω, και γενικά θα παίζεις με τεράστιους όγκους δεδομένων, το πόσο γρήγορα θα φορτώνει το λειτουργικό είναι ήσσονος σημασίας... Το πόσο γρήγορα όμως κάνεις διάβασε-κόψε-ράψε-γράψε είναι σημαντικό και δεν θα γίνεται στον ssd.

GPU
ati HD4670 και nVidia GTS250 κάνουν πολύ καλά και πολύ οικονομικά την ίδια δουλειά που θάκανε κάποιο μεγαθήριο. Δυστυχώς ακόμα δεν δουλεύει καλά το hardware acceleration και δεν αξίζει να επενδύσεις σε ακριβή κάρτα γραφικών.

PSU
Έχω 12 σκληρούς στο σύστημα (οι 6 των 2 ΤΒ) και υπερχρονισμένο i7 και 3 BD-R και η κατανάλωση δεν ξεπερνά τα 300W . Μην τρελαίνεσαι, καλό τροφοδοτικό δε σημαίνει πολλά watt, με 550-600 είσαι υπερκαλυμμένος.

Δώσε τα υπόλοιπα χρήματα σου για ένα δεύτερο PC ή για ένα καλό UPS

κάποια ακόμα tips που μου έρχονται τώρα και με βόλεψαν αφάνταστα:

To PSU να έχει cable management, βοηθάει να μη δημιουργηθεί χάος καλωδίων
Η μητρική να έχει 2 Χ FireWire να έχεις μία μπρος, μία πίσω
Η μητρική να έχει 8+ sata (Σημαντικό, δεν βρίσκεις εύκολα
Το κουτί να έχει 4 USBμπροστά (κι όχι 2), να έχει και FireWire μπροστά και εάν έχεις σκοπό να το τοποθετήσεις στο έδαφος, να έχει τα USB ψηλά να τα φτάνεις εύκολα. πχ αυτό ή αυτό Επίσης να είναι ελαφρύ και να λύνεται εύκολα.
Backup καθημερινό σε 2ο PC όπως και captures σε αυτό καθώς και DVD-BD εγγραφές ώστε να γίνονται ανενόχλητα σε χαμηλές ταχύτητες.
Ψαγμένο software. Υπάχρουν προγραμματάκια που κάνουν απίστευτα πράγματα σε χρόνο μηδέν και κόστος σχεδόν μηδέν. πχ Super Video Converter, TMPGEnc MPEG Editor 3.0, SDcopy, HDVsplit, DVdate, TMPGEnc Authring Works 4

Φίλε Ορφέα Χρόνια πολλά για αρχή.

Σευχαριστώ για την ανάλυση και την εμπειρία που κατέθεσες παραπάνω.Για το photoshop έχω ήδη ένα μηχάνημα στα 32bit και δεν προκειται να το αλλάξω,οπότε το 2ο PC υπάρχει...άλλα καλύπτει μόνο της ανάγκες του Photoshop σε απαιτήσεις όπως πολύ σωστά είπες.Μου έκανε εντύπωση το μέγεθός των δισκος scratch που λές ότι έχεις άρα και μου προτείνεις.Είχα στο μυαλό μου μικρότερο μέγεθος σε scratch και μεταφορά του τελικού προιόντος σε μαγλάυτερο δίσκο αποθήκευσης...άλλα με τέτοιο ρυθμό μετάδοσης δεδομένων θα πρέπει να αναθεωρήσω...εφόσον μιλάμε για HDV...