Νέοι High-End HD Surround Processors

Σεβαστή η άποψή σου,αλλά όλα τα καλούδια αυτά κι οι απανωτές επεξεργασίες-στάδια,δεν είναι δυνατόν να αποδώσουν καλύτερο ήχο.Σαφώς χειρότερος θα είναι κι είναι λογικό αυτό.Οσες περισσότερες επεμβάσεις γίνονται στο σήμα,όλο και πίο τεχνητό-ψεύτικο θα είναι.Βλέπεις οι εκρήξεις κι οι βρυχηθμοί των μηχανών,δεν είναι ποιοτική αναπαραγωγή μουσικής.

Με την έννοια αυτή,δεν πρέπει να μπερδεύουμε την σωστή αναπαραγωγή με τους εντυπωσιακούς ήχους που κάνουν το δωμάτιο να τρίζει.

Αλλο θέμα βέβαια η εικόνα.

Διονύση, ξεχνάς κάτι!!!
Ο ήχος του οικιακού κινηματογράφου, χαρακτηρίζεται γενικώς από τον εντυπωσιασμό, μην τον μπλέκεις με την ποιοτική αναπαραγωγή μουσικής!
Όταν ακούς π.χ πόρτες αυτοκινήτων, που όταν κλείνουν κάνουν σαν πόρτες θησαυροφυλακίων ή γροθιές πού ακούγονται σαν ηχώ από μακρινές κανονιές, τι συζητάμε από εκεί και πέρα???!!! Αλλά άλλο αυτό και άλλο η δυνατότητα που έχει ένας πολυκάναλος επεξεργαστής-αποκωδικοποιητής ως προς την δημιουργία τρισδιάστατου ηχητικού πεδίου και εξομείωσης χώρων!!!!

Χαχαχα καλά αυτό με τις πόρτες αυτοκινήτων είναι όντως αστείο. Κάποτε με ενόχλησε τόσο πολύ που λέω ας φτιάξω τα μπάσα ωστέ να ακούγονται οι πόρτες νορμάλ! Το αποτέλεσμα βέβαια ήταν αστείο γιατί απλά χάνονται τα μπάσα εκει που πρέπει.

Είτε μας αρέσει είτε όχι έτσι είναι τα πράγματα στις ταινίες δεν υπάρχει ήχος αναφοράς μιας και υπάρχει πολύ υλικό κατασκευασμένο στην κονσόλα μίξης με σκοπό να προσδίδει δράμα και εντυπωσιασμό.

Αν τώρα πάμε σε πολυκάναλη μουσική και θέλουμε να μιλάμε σοβαρά δεν ξέρω καν αν θα πρέπει να χρησιμοποιούμε AVR ή Pre-pro έστω και για room correction. Δεν ξέρω καν αν έχει νόημα σε νορμαλ μεγέθους δωμάτια να προσπαθούμε να αναπαράγουμε με πολλά ηχεία μια ζωντανή συμφωνική ορχήστρα ή μήπως είναι καλύτερα να αρκεστούμε σε stereo. Ούτως ή άλλως για να πεις ότι έχεις σοβαρά αποτελέσματα θες ίδια ηχεία γύρω -γύρω κάτι που σχεδόν κανείς δεν κάνει ειδικά αν χρησιμοποιεί το σύστημα και σε ταινίες όπου το να πληρώσεις δύο surround όσο και τα μπροστινά είναι υπερβολή μιας και μπορείς να πετύχεις εξίσου καλά αποτελέσματα με τον κλασσικό τρόπο μέσω sub.

Το θέμα με αυτούς τους ακριβούς processors δεν είναι απλό μιας και για να δικαιολογήσουν το κόστος τους πρέπει να προσφέρουν πολλά καλούδια.

-Να παίζουν αξιοπρεπώς για τα λεφτά τους μουσική
-Να έχουν πολύ καλύτερο Room Correction από τους φθηνούς
-Να δέχονται 2-3 subwoofer και να έχουν software για να τα σετάρεις ώστε να μην χρειάζονται έξτρα μαραφέτια όπως Velodyne SMS/ Audyssey κτλ.
- Να έχουν άψογη επεξεργασία video (δεν είναι και δύσκολο πια)
- Πολλά HDMI in-out ώστε να καθαρίζουμε μια και καλή.

-Να είναι αναβαθμίσιμοι και να μη μας ζητάνε να τους πετάμε (χιλιάρικα κάνουν) μόλις αλλάζουν τα φορμα.

- Να έχουν fully balanced σχεδιασμό για να μπορούμε να χρησιμοποιούμε 10-30 μέτρα καλώδια και να διευκολύνεται η εγκατάσταση.

- Να μπορούμε να περνάμε νέα firmware εύκολα.

Και μετά ξύπνησα αλλά το θέμα είναι ότι πρέπει να διαφοροποιούνται αρκετά με βάση το κόστος τους αλλιώς.....

Η ακρόαση μουσικής από πολυκάναλο ποιοτικό σύστημα είναι όντως πολύ εντυπωσιακή, αλλά τίποτα παραπάνω! Δεν με ενδιαφέρει να ακούω την μουσική από την σκοπιά του μαέστρου, αλλά από την θέση του θεατή και μη μου πείτε γιά τις ανακλάσεις ή την πληροφορία στα πίσω κανάλια, γιατί αυτή ούτως ή άλλος μπορεί να αναπαραχθεί και από το στέρεο σύστημα σε συνδυασμό με τις ανακλάσεις του ίδιου του χώρου ακρόασης!

Ο λόγος που πήρα τα B&W 803D για surround ήταν η πολυκαναλη μουσική, από την άλλη όμως άρχισα να αναρωτιεμαι κατά πόσο είναι ρεαλιστικός αυτός ο τρόπος ακρόασης. Όσον αφορά τις αντανακλάσεις έχει δίκιο ο Macmod αλλά εδώ πολύ μεγάλο ρόλο παίζει ο χώρος και μιας ο δικός μας σίγουρα δεν είναι μεγαρο μουσικής (υποθέτω) υπάρχουν διαφοροποιησεις.

Κάποια δωρεάν 5.1 flac που έχω, είναι όντως εντυπωσιακά καθώς και το Divertimenti Blu-Ray (5.1 24bit/192Khz) το οποίο είναι μουσικό BD αναφοράς μιας και περιέχει τον ήχο σε Stereo, 5.1PCM, DTSH HD Master Audio και Dolby True HD.

Το πρόβλημα είναι ότι π.χ. στο Divertimenti η μίξη έχει γίνει με τέτοιο τρόπο που νομίζεις ότι είσαι στο κέντρο της ορχήστρας κάτι το οποίο δεν έιναι και ότι πιο ρεαλιστικό (εκτός κι αν είσαι οργανοπαίκτης) αλλά το έκαναν ηθελημένα οι παραγωγοί.

Re: Απάντηση: Νέοι High-End HD Surround Processors

Η ακρόαση μουσικής από πολυκάναλο ποιοτικό σύστημα είναι όντως πολύ εντυπωσιακή, αλλά τίποτα παραπάνω!

Ακριβώς...
Στο SACD των Pink Floyd (Dark Side of the Moon) έχω γυρίσει πολλές φορές στο πολυκάναλο layer μόνο και μόνο για να δω πως παίζει ή όποτε ήθελε κάποιος να ακούσει πως παίζει το πολυκάναλο SACD.
Ε, μετά το γυρίζω σε δικάναλο για να ακούσω κανονικά το δίσκο... Μου ακούγεται πολύ ψεύτικο αν και στις συναυλίες τους χαριτομενιές του στυλ "ακούω τα λεφτά να πέφτουν από πίσω στο money" τις κάνουν...

Το θέμα είναι ότι για να ακούσεις πολυκάναλη μουσική θες 5 ΙΔΙΑ ηχεία και τουλάχιστον το ίδιο tweeter. Και το πιο βασικό ΟΧΙ δίπολα που είναι δράμα για τέτοια χρήση (εγώ γενικά δράμα τα βρίσκω).

Μετά από αρκέτο Odyssey εχθές και με κάποιες τελευταίες πινελιές με το SPL κατάφερα να πάρω μια γεύση από το πως πρέπει να ακούγεται η πολυκάναλη μουσική με ένα συγκεκριμένο flac 5.1. Ακόμα βέβαια πειραματείζομαι με το στήσιμο των ηχείων αλλά με τα surround στο πλάϊ (ένα στο αριστερό κι ένα στο δεξί αυτί) η αίσθηση ήταν πολύ καλή και δεν ένιωθα ότι τα όργανα έρχονταν από συγκεκριμένη κατεύθυνση. Απλά ο ήχος αγκάλιαζε τον ακροατή.

Σίγουρα πρέπει να παίζει ρόλο η ηχογράφηση γιατί το συγκεκριμένο flac ξεχωρίζει.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Νέοι High-End HD Surround Processors

Ακριβώς...
Στο SACD των Pink Floyd (Dark Side of the Moon) έχω γυρίσει πολλές φορές στο πολυκάναλο layer μόνο και μόνο για να δω πως παίζει ή όποτε ήθελε κάποιος να ακούσει πως παίζει το πολυκάναλο SACD.
Ε, μετά το γυρίζω σε δικάναλο για να ακούσω κανονικά το δίσκο... Μου ακούγεται πολύ ψεύτικο αν και στις συναυλίες τους χαριτομενιές του στυλ "ακούω τα λεφτά να πέφτουν από πίσω στο money" τις κάνουν...

Και να σκεφτείς ότι η συγκεκριμένη δουλειά που αναφέρεις πρωτογράφτηκε απο τους Pink Floyd με σκοπό το πολυκάναλο άκουσμα στην πάροδο του χρόνου!!!

Yup...
Μία αξιόλογη προσπάθεια να φέρουν τις συναυλίες τους στο χώρο μας...
Μόνο που δεν σκέφτηκαν κάτι απλό. Ότι δεν διαθέτουμε τα λεφτά τους... :flipout: