ΝΕΟΣ ΧΡΗΣΤΗΣ DSLR

FIVER

New member
13 January 2009
4
Καλημερα σε ολους
Εχω αποφασισει να αγορασω μια dslr για αρχαριους.Μετα απο λιγο διαβασμα στα forum κατεληξα σε Canon 1000D ή NIKON D60.
Συμβουλες ως προς την μηχανη και τον φακο ειναι
ευπροσδεκτες.Θα την χρησιμοποιησω σχεδον αποκλειστικα στην Αφρικη που ταξιδευω 2 φορες το χρονο και κυριως για πορτραιτα κοντινα.
Ευχαριστω προκαταβολικα

Καταρχήν πρέπει να πας να τις δεις, και να τις πιάσεις.
Να δεις ποιά σου κάθεται καλύτερα. Σαν μηχανές είναι περίπου ίδιας κατηγορίας, αλλά εγώ προτιμώ την D60 που είναι πιο προσεγμένη.

Για πορτραίτα ο 50άρης (της Nikon) 1,8 είναι μια χαρά και οικονομικός.......-bye-

Καλώς ήρθες κι όλας!

Ίσως σου χρειαστεί και ένας 55-200 με σταθεροποίηση.

Το κιτ της με τον τηλεφακό είναι σε πολύ καλή τιμή (περίπου 600-650 ευρώ).

Last edited:
Εάν δεν υπάρχει τόσο σφικτός προϋπολογισμός, θα πρότεινα να ξεφύγεις από την εντελώς εισαγωγική κατηγορία και να πάρεις ένα σώμα γενικώς πιο "αντοχής", πιο στιβαρό. Δεν είναι απαραίτητο ότι το ανώτερο μοντέλο θα είναι και πιο "δύσκολο".

Εάν τα κοντινά πορτραίτα αναφέρονται σε ζώα, από απόσταση, θα χρειαστείς οπωσδήποτε έναν καλό τελε-ζουμ, κατά προτίμηση κάποιον που να φτάνει στα 300mm (ή 200ρη με πρόσθετο μετατροπέα 1.4x όπου χρειάζεται). Με σταθεροποίηση, εάν το αντέχεις οικονομικώς.

Ευχαριστω για τις συμβουλες.
1.Ο προυπολογισμος ειναι σφιχτος
2.Φωτογραφιζω παιδια απο οσο κοντα θελω

Για πιο σφικτά πορτραίτα δεν θα σου φτάσει μόνο 50ρης... για ολόσωμα πλάνα από παιδιά είναι ιδανικό εστιακό μήκος σε μικρό αισθητήρα, αλλά για πιο σφικτά πορτραίτα (ιδίως εάν θέλουμε μόνο το πρόσωπο) δεν δίνει επαρκή απόσταση ώστε να αισθάνεται άνετα το θέμα μας. Επίσης με την D60 υπάρχει θέμα με την αυτόματη εστίαση, την έχεις μόνο με όσους φακούς έχουν ενσωματωμένο μοτέρ. Κοίτα και την απερχόμενη D80, ίδιο αισθητήρα έχουν, αλλά είναι γενικώς ανώτερη σαν μηχανή.
Την 1000D εάν και έχω Canon, μάλλον δεν θα την έπαιρνα, θα προτιμούσα να ψάξω για κάποια 400D από στοκ ή να πάρω την 450D.

Για πορτραίτο θα χρειαστείς έναν φακό με μεγάλο διάφραγμα, για να θολώνει καλά το φόντο ώστε να αναδεικνύεται το θέμα σου. Ή θα πάρεις έναν γρήγορο στάνταρ ζουμ αντί για τον φακό του κιτ (πιο οικονομικοί οι Sigma 18-50/2.8 και Tamron 17-50/2.8) ή θα πάρεις τον φακό του κιτ και προσθέτως έναν 85/1.8 (όποιο σύστημα και εάν διαλέγεις).

Δες και άλλους κατασκευαστές όμως, και η Pentax K200D μια χαρά μηχανή είναι και πιο στιβαρή σαν κατασκευή.

Τι μηχανή χρησιμοποιούσες μέχρι τώρα? Μέχρι πού έφτανε το εύρος του φακού και τι εστιακά μήκη χρησιμοποιούσες?

Όπως τα λες, δεν χρειάζεσαι τίποτε άλλο από έναν φωτεινό στάνταρ ζουμ.

χμμ, μήπως λέω κάνει η E520 μου με τους 2 φακούς του κίτ για αυτήν την δουλειά?
Ρωτάω γιατί ξέρετε τι σκοτεινές σκέψεις με περιτριγυρίζουν για την D300 !

ειχα μια Sony DSC-W35 και γενικα ειμαι παντελως ασχετος απο dslr.Αρα θελω μια συγκεκριμενη προταση.Απλα επειδη δημιουργηθηκε η αναγκη να εχω καλυτερο αποτελεσμα αποφασισα να αγορασω μια dslr.Βγαζω περιπου 2000 φωτο απο παιδακια (μια ολοσωμη και μια προσωπο) καθε χρονο.

αν και δεν ξερω ακριβως το μπατζετ, θα σου ελεγα οτι υπαρχει μια κατηγορια φακων που μπορει να σε καλυψει σε αυτο που θες χωρις να χρειαζεται να παρεις 2 ή 3 φακους.

Ειναι ο sigma 28-70 φ/2,8 και tamron 28-75 φ/2,8. Και οι δυο ειναι οικονομικοι περ 300-350 ευρω και σου δινουν και ολοσωμα και κλειστα πορτρετα. Κρατωντας τα θεματα σου στο κεντρο ειναι και ικανοποιητικα sharp ακομα και στα 2,8.

Το μονο ριναι οτι θα πρεπει να πας σε d80 για να εχεις αυτοματη εστιαση. Με την d60 δεν γινεται.

Αναφέρθηκε και νωρίτερα απο τον send. Σε αυτήν την τιμή και για αυτά που θές θα πήγαινα στην k200D της Pentax σε σχέση με την 1000d ή την d60. Για την d80 το συζητάμε όπως και για την 400D.

Ώς κατασκευή είναι πολύ στιβαρή, και έχει και σταθεροποίηση στο σώμα, οπότε γλιτώνεις το έξτρα ποσό στους φακούς κάθε φορά. Είναι και σε πολύ καλή τιμή!
Και η pentax δηλώνει οτι είναι και weather sealed.

Η pentax k200d ειναι πραγματικα μια πολυ καλη επιλογη .
Κανει 399 με τον πολυ καλο για την τιμη τελικα 18-55 AL-II του κιτ!!
Θα χρειαστεις βεβαια και αλλο φακο για τα πορτραιτα .

Η pentax k200d ειναι πραγματικα μια πολυ καλη επιλογη .
Κανει 399 με τον πολυ καλο για την τιμη τελικα 18-55 AL-II του κιτ!!
Θα χρειαστεις βεβαια και αλλο φακο για τα πορτραιτα .

Γιατί όχι τον εξαιρετικό και ταχύτατο σε διάφραγμα SMC-FA 50/1.4, βέβαια δεν τον βρίσκω σε ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα, στη Γερμανία ξεκινά από 220 ευρώ περίπου.

Γιατί όχι τον εξαιρετικό και ταχύτατο σε διάφραγμα SMC-FA 50/1.4, βέβαια δεν τον βρίσκω σε ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα, στη Γερμανία ξεκινά από 220 ευρώ περίπου.

Τον πηραμε και αυτον τελικα send (ποσο δικιο ειχες).
Ειναι καταπληκτικος απο 5,6 και πανω και soft , ανοιχτος 1.4-2.8 περιπου , χωρις αυτο να ειναι απαραιτητα κακο σε πορτραιτο κατα τη γνωμη μου.
260 και 300 ευρω τον βρηκα στην Αθηνα σε 2 καταστηματα που ρωτησα.