Nikon 18-200 f/3.5-5.6 η Tamron 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD

chocbhed

AVClub Enthusiast
26 August 2007
747
καλημερα στο φορουμ και χρονια πολλα
Μετα απο 8 μηνη συμβιωση με την d 5000 σκεφτηκα οτι χρειαζομαι ενα all around φακο αφου η χρηση της μηχανης ειναι κυριως για plane spoting αλλα συνηθως εντος των χωρων του αεροδρομιου(αρα φωτογραφιση στατικων αεροσκαφων και την ιδια στιγμη να χρειαστει να φωτογραφισω καποιο που θα κανει fly-by) οποτε η εναλλαγη μεταξυ των φακων που εχω τωρα (18-55 vr και 55-200 vr) με δυσκολευει λιγο και με καθυστερει.Οποτε σκεφτηκα ενα φακος,με καποιους συμβιβασμους,που θα μου παρειχε απο μικρα εστιακα μηκη εως καμποσο μεγαλα θα ηταν η λυση.
κοιταξα στο νετ και κατελειξα σε 2 φακους και θα ηθελα την γνωμη σας η αν υπαρχει και καποια επιπλεον προταση.
1. Tamron 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD for Nikon
2.Nikon 18-200 f/3.5-5.6 ED VR II AF-S DX
σαν τιμη ειναι σχετικα κοντα(630-740 και ειναι και το ευρος χρηματων που θελω να κινηθω),το μονο που δεν μπορεσα να βρω ειναι αν εχει σιγουρα συμβατοτητα με τη μηχανη μου ο tamron

θέμα συμβατότητας δεν υφίσταται. Από εκεί και πέρα...

αν πρόκειται για φωτογράφηση στατικών αεροσκαφών, ένας τέτοιος φακός είναι χρήσιμος. Αν όμω μπαίνει στο παιχνίδι και το φωτογράφηση αεροπλάνων σε δράση, τότε δεν κάνει κανένα allround zoom. Φακοί με 10Χ ή 12Χ ή 15Χ ζουμ αργούν να εστιάσουν ειδικά σε μεγάλα εστιακά μήκη κι ακόμη χειρότερα στο άπειρο. Επίση τα μέγιστα διαφράγματα είναι μικρά, άρα οι ταχύτητες που θα χρησιμοποιήσεις είναι μικρές για να παγώσεις την κίνηση των αεροπλάνων. Άρα θα είναι θολά τα αεροπλάνα, άρα οι φωτο άχρηστες.

Το Plane spotting όπω και το bird watching θέλουν φακούς με μεγάλα εστιακά μήκη και πολύ μεγάλα εστιακά διαφράγματα (π.χ. 2.8, 3.2, 4.0) για να έχεις καλά αποτελέσματα ή σε κάποιες περιπτώσεις απλώς για να έχεις αποτελέσματα.

Συμβουλή: Αν τελικά πάρεις τέτοιο φακό, μην τον αγοράσεις καινούριο. Υπάρχουν πολλοί 18-200 ΝΙΚΟΝ που φεύγουν στο 400άρι.

Σ ευχαριστω παρα πολυ για τις συμβουλες σου,τι γνωμη εχεις για τον ΝΙΚΟΝ 18-105 ? επειδη εχω ακουσει καλα λογια για τον εν λογω φακο και αν πω οτι κανω ενα συμβιβασμο οσω αφορα τα μεγαλα εστιακα μηκη (γιατι αυτη τη στιγμη δεν μπορω να ανεβω τοσο πολυ σε χρηματα για φακους με μεγαλα εστιακα μηκη και πολυ μεγαλα διαφραγματα.....) αξιζει η αγορα του?

Για τη δουλειά που τον θέλεις, όχι.

Για καινούριους μπορείς να δεις τους TAMRON 70-200 2.8 και SIGMA 70-200 2.8 (προηγούμενο μοντέλο) . Τον πρώτο τον βρίσκεις στα 700 και κάτι λιγότερο. Βέβαια το AF ίσως δεν επαρκεί και πάλι, αλλά όπως και να έχει το πράγμα το plane spotting είναι πολύ δύσκολο και ακριβό χόμπι.

ΥΣΤ. Όποιος σου πει να πάρεις φακό με σύστημα οπτικής σταθεροποίησης (IS, VR, OS, VC) για να σε βοηθά, να ξέρεις ότι δεν ξέρει τίποτε, ειδικά για πουλιά και αεροπλάνα.

αααα μαλιστα....ωστε τα συστηματα σταθεροποιησης γι αυτη τη δουλεια περισοτερο ζημια κανουν παρα βοηθουν....

σε ευχαριστω παρα πολυ,ησουν διαφωτιστικοτατος
με βλεπω για τον ταμρον
καλες γιορτες να εχουμε(τε)

Βλασση, ο φιλος ειπε για παρακολουθηση αεροπλανων μεσα απο το χωρο του αεροδρομιου... εκει, τα αεροπλανα, τοσο στην απογειωση οσο και στην προσγειωση τα εχεις σε κοντινη αποσταση, ισως δεν ειναι και τοσο αποτρεπτικη η χρηση ενος 18-200 ή 270 ακομα και τοσο αργου σε διαφραγμα ή και εστιαση... και η σταθεροποιηση μπορει να βοηθησει επισης... ειναι αλλη η επαφη που εχεις με το συγκεκριμενο (και μονο) θεμα αν εισαι μεσα ή κοντα στον αεροδιαδρομο απο οτι αν εισαι σε καποιο βουνο και τα παρατηρεις απο μακρια...

Τα πουλια βεβαια ειναι αλλο θεμα και εκει χρειαζονται οντως οι φακοι και δυνατοτητες που προτεινεις...

αααχχχχ τωρα μπερδευτηκα περισοτερο,γιατι με αυτο το γνωμονα (εντος αεροδρομιου κ.λ.π και ειδικα σε διεθνεις εκθεσεις-airshow που γυρνας αμεριμνος μεσα στη βαση και τραβας τα στατικα και ξαφνου μια απροσμενη αναχωρηση η αφιξη η ενα fly by καποιου σχηματισμου και αντε αλλαζε φακους...)ειχα καταλληξει στους παραπανω φακους αλλα μου προτινε και ο βλασσης καποια πραγματα και τωρα.....δεν ξερω.....
παντως σας ευχαριστω και τους 2 για την πολυτιμη βοηθεια

Ο Βλασσης σου προτεινε τον πλεον σωστο τροπο να κινηθεις για πληθωρα περιπτωσεων... εγω αναφερθηκα στη συγκεκριμενη και μονο χρηση που ρωτησες.... εντος αεροδρομιου και για πολιτικα αεροπλανα...και κατα τη φαση προσγειωσης/απογειωσης μονο....

Εαν θελεις να τραβας και σχηματισμους εν πτησει ειτε με στρατιωτικα, ειτε επιδειξεις, ειτε υπερπτησεις κτλ. εκει πρεπει να κινηθεις οπως γραφει ο Βλασσης...

A τοτε καταλαβα εγω λαθος,νομιζα οτι μιλουσες γενικα για ολες τις περιπτωσεις, μολις εβαλα παραγγελια τον ταμρον που μου προτεινε ο βλασσης παραπανω και αναμενω....

A τοτε καταλαβα εγω λαθος,νομιζα οτι μιλουσες γενικα για ολες τις περιπτωσεις, μολις εβαλα παραγγελια τον ταμρον που μου προτεινε ο βλασσης παραπανω και αναμενω....

Xμμ. Εχε υποψη σου οτι το AF του Tamron (αν μιλαμε για τον 70-200 f2.8) ειναι λιγο αργό. Αν καποια στιγμή θέλεις να "κυνηγάς" αεροπλάνα πιστεύω οτι ο (παλαιος) Sigma 70-200 f2.8 HSM ειναι καλύτερη επιλογή

Αν εχεις την δυνατότητα (εισαι Αθηνα/Θεσσαλονικη) κατέβα κεντρο και προσπάθησε να δοκιμασεις τους 2 φακους πριν αποφασίσεις

Last edited:
πηγα απο το μαγαζι που ειχα παραγγειλει τον ταμρον για να δω τι θα κανω και ο πωλητης μου προτεινε ενα sigma hsm 15-150 2.8 στα 300 ευρω (απο 600 οπως μου ειπε)γιατι ειχε ανοιγμενη συσκευασια λεγοντας μου οτι ειναι πιο πρακτικος και καλυτερος απο τον tamron.
καμια γνωμη?

Αν εννοεις τον σιγμα 50-150 2,8 ειναι καλος, αντιστοιχος του τοκινα 50-135 2,8.
Ποιος απο τους δυο εχει καλυτερο AF δεν το γνωριζω ομως...

Αν προκειται να πας ομως σε καθαρο τηλεφακο, πρεπει να τα βαλεις παλι ολα κατω (τις διαθεσιμες επιλογες δηλαδη) για να διαλεξεις σωστα, μια και τα λεφτα περνουν την ανηφορα...και οι επιλογες εξειδικευονται...

Και προφανως ξεχνας την πολυτελεια -που εψαχνες στην αρχη- ενας φακος για ολα... οποτε πρωτα να επανακαθορισεις, εαν ο 55-200, που ηδη εχεις, δεν σε εξυπηρετει πραγματι στο κυνηγι των αεροπλανων οπως το σκεφτεσαι....

επανερχομαι μετα απο αρκετο καιρο, δοκιμασα τον 55-200 που προτεινε και ο φιλος παραπανω με απογοητευτικα αποτελεσματα, αλλα λογω του οτι εμεινα χωρις δουλεια, η αγορα φακου εμεινε στα αζητητα.
πριν μερικες μερες ηταν η γιορτη μου (κωνσταντινος γαρ) και τα γενεθλια μου και οι κολλητοι ηρθαν να βοηθησουν στην δυσκολη κατασταση. Μ ου πηραν δωρο τον SIGMA 70-200 EX HSM F2.8 και με εστειλαν αδιαβαστο......
Αδιαβαστος ομως πηγα οταν τον δοκιμασα την περασμενη δευτερα στην αεροπορικη επιδειξη των red arrows στο φαληρο...
πολυ καλυτερα αποτελεσματα,πολυ ταχυ φοκους(σε σχεση με τους φακους που ειχα δοκιμασει μεχρι τωρα, δηλαδη του κιτ) και πολυ καλυτερη ποιοτητα.
Ευχαριστω για αλλη μια φορα ολα τα παιδια που με βοηθησαν με τις συμβουλες/προτασεις τους και ιδιαιτερα τον Κο βλασιδη που εχει αποδειχθει αναντικαταστατος σε αυτο το φορουμ και ειδικα στο κομματι της φωτογραφιας.

Kαλοριζικος... Αμα παιξεις αρκετά μαζι του και τον μαθεις (Κυριως να συνηθισεις το βαρος και τον ογκο του) θα δεις οτι ειναι ενας πολύ καλός φακος.. :grinning-smiley-043

Αν προσέξεις (τέσσερα μηνύματα πιο πανω) σου ειχα προτεινει τον ιδιο φακό που σου κανανε δώρο οι φίλοι σου μιας και τον ειχα για ενα διαστημα σε Nikon D90.

(Το οτι τον εδωσα μαζι με την D90 ειναι ενα από τα μεγαλύτερα λάθη που έχω κανει ποτέ μου αλλά αυτό ειναι ασχετο με το εν λόγω θεμα...)

να σου πω την αληθεια,πανω σε οτι μου ειχε γραψει ο βλασιδης και συ βασιστηκαν οι φιλοι μου και συγκεκριμενα ο ενας απο αυτους ειναι και μελος του φορουμ και μου τον πηραν!!!!