Nikon D3000 ή Canon 1000D ??

airb

Super Moderator
Staff member
25 May 2008
16,260
Λιβαδειά
Είμαι ανάμεσα στις "Nikon D3000 +18-55VR" και "Canon 1000D +18-55IS"

Η χρήση τις θα είναι περισσότερο για να μάθω!! το πολύ μέχρι 450 ευρώ.

3xcamerasfrontandback.jpg

Για να πω την αλήθεια η 'Nikon' μου αρέσει περισσότερο και φαίνεται μικρότερη σε μέγεθος!

Last edited:
Άκη με 60-65 ευρώ παραπάνω παίρνεις την 450D που είναι πολύ ανώτερη.

Αλλιώς D3000. Ποτέ δε μου άρεσε η πλαστικούρα της 1000D.

Πήγαινε και δες τες στο χέρι σου.

Ακη τσεκαρε εδω μια συγκριση.

Εγω του προτεινα να μεινει σε αυτην την κατηγορια μιας και ειναι τελειως αρχαριος.Και θα προτεινα επισης να μεινει λογω κοστους. 380 κανουν και οι δυο με το φακο του κιτ και δεν του χρειαζεται κατι παραπανω προς το παρον.

Καλες ειναι και οι δυο,δε θα κανεις λαθος αν παρεις την μια εναντι της αλλης.
Πηγαινε και σε ενα μαγαζι να τις πιασεις οπως ειπαν και τα παιδια να δεις αν σου καθονται καλα στη χερα:flipout:(ειπα το κρητικο μου!)

και εγω υπερ της νικον ειμαι, απλα δεν μου αρεσε καθολου η πιοτητα κατασκευης της κακον 1000

και εγω υπερ της νικον ειμαι, απλα δεν μου αρεσε καθολου η πιοτητα κατασκευης της κακον 1000

x2,η ποιοτητα κατασκευης της canon 1000d δε δινει και την καλητερη εντυπωση,αλλα ποιος ξερει μπορει να ειναι απλα το φινιρισμα.Εμενα στις canon μου αρεσει η ποιοτητα στην κατηγορια απο 50d και πανω,πιο κατω δειχνουν οντως λιγο πλαστικες(πλαστικες ειναι ολες,η αισθηση που αφηνουν εννοω ειναι λιγο σαν πολυ απλη και οτι δεν ειναι και για πολυ καταπονηση)

Παντως και η d3000 που επαιξα λιγο σε ενα μαγαζι πριν καποιες μερες,δεν ηταν η ποιοτητα παλι κατι το ιδιαιτερο,αλλα δε νομιζω να δημιουργησουν και καποιο θεμα με μια προσεκτικη τυπικη ερασιτεχνικη χρηση,η και λιγο πιο σκληρη.

Αυτο παιδια που δε μου αρεσε και στην πραγματικοτητα παλι που τη δοκιμασα τωρα την d3000,ειναι η οθονη,τη βρηκα μετρια.Ξερω οτι εγω ειμαι υπερβολικος εδω,αλλα προσωπικα εγω δε θα επαιρνα μηχανη με τετοια οθονη διοτι εχω μαθει να δουλευω καπως την dslr και μου ειναι καπως σημαντικη η οθονη.Βεβαια για καποιον αλλον σαφως και καταλαβαινω οτι ειναι δευτερευον η και καθολου κριτηριο για την αγορα του.

Last edited:
ενας απο τους λόγους που πήρα Olympus (E620) ήταν αυτός: Πηγα σε πολυκατάστημα και επιασα στα χέρια μου ολα τα entry level μοντέλα. Οι μόνες που μου έδωσαν πραγματικά την αίσθηση στιβαρής, ποιοτικής κατασκευής ήταν Nikon και Olympus (ακόμα και η 420 που εχει προκλητικότατη τιμή). Αντιθετα οι Sony και Canon ήταν πολύ "πλαστικούρα".

η ε420 με τον 14-42 πρεπει να ειναι καπου στα 280 ευρω, η ε520 (με ΙS) με τον 14-42 καπου στα 360....για αλλες μαρκες δεν ξερω:)

Αυτο παιδια που δε μου αρεσε και στην πραγματικοτητα παλι που τη δοκιμασα τωρα την d3000,ειναι η οθονη,τη βρηκα μετρια.Ξερω οτι εγω ειμαι υπερβολικος εδω,αλλα προσωπικα εγω δε θα επαιρνα μηχανη με τετοια οθονη διοτι εχω μαθει να δουλευω καπως την dslr και μου ειναι καπως σημαντικη η οθονη.Βεβαια για καποιον αλλον σαφως και καταλαβαινω οτι ειναι δευτερευον η και καθολου κριτηριο για την αγορα του.

Σε μηχανή χωρίς liveview δεν παίζει τόσο ρόλο η οθόνη.

Ακόμα και για να βλέπουμε τι έχουμε τραβήξει, η διαφορά σε σχέση με τη πραγματικότητα είναι σημαντική!

Ναι εχεις δικιο,εχω υπερτιμισει την οθονη της μηχανης σα χαρακτηριστικο.
Και την d3000 να επιλεξει παντως,ειναι μια καλη,τιμια μηχανη.Απ'οτι βλεπω στο internet εχει καλες δυνατοτητες και ποιοτητα εικονας.

Παρατηρούσα στο συγκριτικό που έδωσε παραπάνω ο Ναθ. ότι η Canon έχεις CMOS σένσορα ενώ η Nikon έχει CCD!

Από τα 'λίγα' που ξέρω ο "CCD" είναι καλύτερος σε αντίθεση με τον "CMOS" η λέω κάτι λάθος;;!!!

Είναι σημαντικό αυτό στις dslr η το παραβλέπουμε?

Νομίζω κυκλοφορούν ακόμα αρκετές Pentax K200D kit στα 400 ή και πιο κάτω.
Είναι παλαιοτερη όμως και στα χαρακτηριστικά μάλλον υπολείπεται των νέων μοντέλων (δεν έχει βίντεο πχ) αλλά σε ποιότητα κατασκευής είναι ενα σκαλί πάνω.
Βέβαια αν δεν σε νοιάζει να έχει τις πολύ πρόσφατες εξελίξεις, νομίζω είναι καλύτερη προταση απο τις 1000D και D3000.
Οι Ολύμπους που λένε τα παιδιά είναι και αυτές καλές επιλογές, όπως σίγουρα καλές επιλογές είναι και οι αρχικές σου.

Όλες νομίζω θα σε καλύψουν και το "αισθητικό" κριτήριο να παίζει πιο πολύ σημασία σε αυτήν την κατηγορία, με την έννοια οτι πάνω κάτω τα ίδια προσφέρουν, οπότε παιρνεις αυτή που σου αρέσει οπτικά περισσότερο. Για αυτό που λένε τα παιδιά συχνά, με το πώς σου κάθεται στο χέρι, προσωπικά δεν δίνω τόσο μεγάλη βαρύτητα. Δεν θυμάμαι να δοκίμασα ποτέ καμια μηχανή και να ήταν άβολη, ενώ η άλλη να είναι ανετη σαν χειμωνιάτικη κουβέρτα. Πάνω κάτω όλες ίδιες μου φαίνονται, ειδικά για μηχανές ίδιας κατηγορίας. Βέβαια πολλοί υποστηρίζουν οτι βλέπουν διαφορές οπότε μπορεί εγώ να είμαι στραβός.

Re: Απάντηση: Nikon D3000 ή Canon 1000D ??

Παρατηρούσα στο συγκριτικό που έδωσε παραπάνω ο Ναθ. ότι η Canon έχεις CMOS σένσορα ενώ η Nikon έχει CCD!

Από τα 'λίγα' που ξέρω ο "CCD" είναι καλύτερος σε αντίθεση με τον "CMOS" η λέω κάτι λάθος;;!!!

Είναι σημαντικό αυτό στις dslr η το παραβλέπουμε?

Αν μιλάμε για τους μεγάλους αισθητήρες (4/3, APS-C, APS-H, FF) οι CMOS των Canon σε σχέση με τους CCD υπερέχουν αισθητά στα ψηλά ISO (Μιλάμε για εως και περίπου 1 στοπ) και βαθμιαία η διαφορά μικραίνει (εως και αντιστρέφεται) και καταλήγει ασήμαντη στα πιό χαμηλό ISO.

Μια καλή συγκριση μπορεί να γίνει εύκολα στο

http://www.dxomark.com/index.php/en...331|0/(onglet)/0/(brand)/Canon/(brand2)/Nikon

Οχι απο την γενική βαθμολογία διότι αυτή αντικατοπτρίζει μόνο τις μέγιστες επιδόσεις που επέρχονται μετά από "τέλεια έκθεση" (ουτοπία) και επιπλέον το αποτέλεσμα του DxoMark προκύπτει δινοντας βαρύτητα και σε μετρήσεις που μπορεί να είναι ανούσιες για τον τελικό χρήστη.

Πατώντας στα tab "snr18%" μας δείχνει την συμπεριφορά των αισθητήρων στους μεσαίους τόνους για όλα τα ISO, ενώ στο "Dynamic Range" εκτός απο την δυναμική περιοχή μας δίνει χονδρικά (για την ακρίβεια καθ'υπερβολήν) την συμπεριφορά στις σκοτεινές περιοχές. Αν θέλει κανείς να το ψειρίσει αξίζει μια ματια στις καμπύλες "full SNR" που όμως βγαίνουν μόνο άν απεικονίζεται ενας αισθητήρας μόνος του (οχι μαζί με άλλον συγκριτικά).
Eεε ... και πάντα σε print mode που μας δίνει την απόδοση του αισθητήρων για ίδιο μέγεθος παρουσίασης. To screen mode δίνει την απόδοση των πίχελ και σε συνθήκες θέασης 100% πράγμα που δημιουργεί λανθασμένα συμπεράσματα όταν συγκρίνουμε αισθητήρες με ανόμοιο αριθμό πίξελ.

Εγω είμαι της γνώμης οτι μιλόντας για εισαγωγική κατηγορία πολύ πιό σημαντικό είναι να έχουμε τις πληροφορίες απόδοσης του αισθητήρα, και τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της μηχανής όπως auto focus (ακρίβεια/ταχύτητα), LiveView, Bracketing, σταθεροποίηση, συμβατότητα με φακούς .... παρά η "απτή" ποιότητα κατασκευής (που μπορεί να μην λέει και τίποτα για την πραγματική ποιότητα και αντοχή).

Και όταν βλέπω σαν πιό συχνή συμβουλή αγοράς εκείνο το "διάλεξε όποια κάθεται καλύτερα στο χέρι σου" και εννοούν οτι η πρώτη επαφή ενος (ισως) ασχετου χομπίστα έχει βαρύνουσα σημασία ... αστα να πάνε.

Last edited:
Μετά από αρκετή σκέψη αποφάσισα να πάω στην Canon EOS 500D + 18-55 IS

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας :a0210: