Re: Απάντηση: Nikon D3000 ή Canon 1000D ??
Παρατηρούσα στο συγκριτικό που έδωσε παραπάνω ο Ναθ. ότι η Canon έχεις CMOS σένσορα ενώ η Nikon έχει CCD!
Από τα 'λίγα' που ξέρω ο "CCD" είναι καλύτερος σε αντίθεση με τον "CMOS" η λέω κάτι λάθος;;!!!
Είναι σημαντικό αυτό στις dslr η το παραβλέπουμε?
Αν μιλάμε για τους μεγάλους αισθητήρες (4/3, APS-C, APS-H, FF) οι CMOS των Canon σε σχέση με τους CCD υπερέχουν αισθητά στα ψηλά ISO (Μιλάμε για εως και περίπου 1 στοπ) και βαθμιαία η διαφορά μικραίνει (εως και αντιστρέφεται) και καταλήγει ασήμαντη στα πιό χαμηλό ISO.
Μια καλή συγκριση μπορεί να γίνει εύκολα στο
http://www.dxomark.com/index.php/en...331|0/(onglet)/0/(brand)/Canon/(brand2)/Nikon
Οχι απο την γενική βαθμολογία διότι αυτή αντικατοπτρίζει μόνο τις μέγιστες επιδόσεις που επέρχονται μετά από "τέλεια έκθεση" (ουτοπία) και επιπλέον το αποτέλεσμα του DxoMark προκύπτει δινοντας βαρύτητα και σε μετρήσεις που μπορεί να είναι ανούσιες για τον τελικό χρήστη.
Πατώντας στα tab "snr18%" μας δείχνει την συμπεριφορά των αισθητήρων στους μεσαίους τόνους για όλα τα ISO, ενώ στο "Dynamic Range" εκτός απο την δυναμική περιοχή μας δίνει χονδρικά (για την ακρίβεια καθ'υπερβολήν) την συμπεριφορά στις σκοτεινές περιοχές. Αν θέλει κανείς να το ψειρίσει αξίζει μια ματια στις καμπύλες "full SNR" που όμως βγαίνουν μόνο άν απεικονίζεται ενας αισθητήρας μόνος του (οχι μαζί με άλλον συγκριτικά).
Eεε ... και πάντα σε print mode που μας δίνει την απόδοση του αισθητήρων για ίδιο μέγεθος παρουσίασης. To screen mode δίνει την απόδοση των πίχελ και σε συνθήκες θέασης 100% πράγμα που δημιουργεί λανθασμένα συμπεράσματα όταν συγκρίνουμε αισθητήρες με ανόμοιο αριθμό πίξελ.
Εγω είμαι της γνώμης οτι μιλόντας για εισαγωγική κατηγορία πολύ πιό σημαντικό είναι να έχουμε τις πληροφορίες απόδοσης του αισθητήρα, και τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της μηχανής όπως auto focus (ακρίβεια/ταχύτητα), LiveView, Bracketing, σταθεροποίηση, συμβατότητα με φακούς .... παρά η "απτή" ποιότητα κατασκευής (που μπορεί να μην λέει και τίποτα για την πραγματική ποιότητα και αντοχή).
Και όταν βλέπω σαν πιό συχνή συμβουλή αγοράς εκείνο το "διάλεξε όποια κάθεται καλύτερα στο χέρι σου" και εννοούν οτι η πρώτη επαφή ενος (ισως) ασχετου χομπίστα έχει βαρύνουσα σημασία ... αστα να πάνε.