Nikon D5100 και αλλαγή φακου ???

pmoromalos

New member
29 August 2011
28
Καλησπέρα σας.

Είμαι κάτοχος της Νικον D5100 με τον κιτ φακό 18-55 mm vr ΙΙ. Τον χρησιμοποιώ για ταξίδια, πορτραίτα και γενικά για φωτογραφίες.. Σκέπτομαι να αγοράσω έναν άλλο φακό. Εχω δει τους παρακάτω:

Nikon 18-200 mm VR
Tamron AF 28-75mm f/2.8 XR

Μου αρέσει ο Νικον για το ζουμ του και ο Tamron για το 2,8.

Πρώτη μου προτεραιότητα είναι η ποιότητα στις φωτογραφίες που τραβάω και δεύτερον το ζουμ.

Τα χρήματα που διαθέτω είναι μάξιμουμ 400,00 , που σημαίνει ότι αν πάρω τον Νικον, θα τον πάρω μεταχειρισμένο.

Ποια επιλογή θεωρείται ότι είναι η καλύτερη ?? Εάν έχετε να μου προτείνεται κάτι διαφορετικό είναι ευπρόσδεκτο.

Ευχαριστώ.

Καλησπέρα σας.

Είμαι κάτοχος της Νικον D5100 με τον κιτ φακό 18-55 mm vr ΙΙ. Τον χρησιμοποιώ για ταξίδια, πορτραίτα και γενικά για φωτογραφίες.. Σκέπτομαι να αγοράσω έναν άλλο φακό. Εχω δει τους παρακάτω:

Nikon 18-200 mm VR
Tamron AF 28-75mm f/2.8 XR

Μου αρέσει ο Νικον για το ζουμ του και ο Tamron για το 2,8.

Πρώτη μου προτεραιότητα είναι η ποιότητα στις φωτογραφίες που τραβάω και δεύτερον το ζουμ.

Τα χρήματα που διαθέτω είναι μάξιμουμ 400,00 , που σημαίνει ότι αν πάρω τον Νικον, θα τον πάρω μεταχειρισμένο.

Ποια επιλογή θεωρείται ότι είναι η καλύτερη ?? Εάν έχετε να μου προτείνεται κάτι διαφορετικό είναι ευπρόσδεκτο.

Ευχαριστώ.

θες σιγουρα τον 18-200?
γιατι ετσι ουσιαστικα αχρηστευεις τον 18-55 που εχεις..
κρατα τον 18-55 που ειναι αξιοπρεπεστατος (ετσι κι`αλλιως δεν τον πουλας πανω απο 60 ευρω)
και παρε τον 55-200 στα 160 ευρω καινουργιο.
ο tamron ουσιαστικα δεν ειναι τηλεφακος που χρειαζεσαι για το zoom και δεν γνωριζω τι ποιοτητα θα παρεις,
ανεξαιρετος φωτεινοτητας.

Αν κρίνεις ότι ο φακός που έχεις τώρα σε καλύπτει όσον αφορά την ποιότητα που σου δίνει, τότε τον κρατάς και πας για επέκταση του εύρους με κάποιον 70-200, 70-300 κλπ. Αν θες να έχεις μόνο έναν φακό φορεμένο στην κάμερα τότε παίρνεις έναν 18-200 και κρατάς τον κιτ για backup. Αν πάλι δεν σε ικανοποιεί η ποιότητα του φακού που έχεις και θέλεις πιο φωτεινούς φακούς, τότε θα σου πρότεινα να μεινεις στο εύρος που εχεις ήδη από τον κιτ και να κινηθείς για τον πολύ φωτεινό και ιδιαιτερα οξύ σε όλα του τα διαφράγματα 17-50 f2.8 της TAMRON. Αν σε ενδιαφέρει το video τότε πας για την version VC του φακού με σταθεροποιηση. Αλλιώς και η απλή είναι εξαιρετική. Εναλλακτικά υπάρχει και ο tokina 17-50 f2.8 αλλα νομίζω πως έχει περισσοτερα χρήματα (τον βρίσκεις όμως μεταχερισμένο γύρω στα 300 ευρω, όσο βρίσκεις καινούργιο τον tamron χωρις τη σταθεροποίηση). Τον κιτ τον κρατάς για backup (δεν αξίζει να τον πουλήσεις για 50 ευρώ) Αυτά για zoom φακούς.

Υπάρχει και η λύση των σταθερών φακών. Μπορείς να κινηθεις για έναν 50άρη με f 1.8 ή 1.4 για πιο όμορφα πορτραίτα, ή έναν 35άρη με ανοιχτό διάφραγμα (2.8 και κάτω) για έναν καλό φωτεινό νορμάλ φακό που θα έχεις μαζί σου στα ταξίδια και στις φωτογραφήσεις δρόμου. Φυσικά για τα ταξίδια σου πιστεύω σε καλύπτει και ο κιτ φακός για το φως της ημέρας αλλά από το 5.6 και πανω στο διαφραγμα. Το πρόβλημα θα το έχεις σε κλειστούς χώρους και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Με τον αριστο και "best price for value" Nikkor 55-200VR θα εισαι πληρης και χαρουμενος.

Αυτοι οι δυο 'κιτ' φακοι της Νικον ειναι αστερια.

Βασικά απο τον 18-55 μου λειπει σιγουρα το ζοομ που θα μπορουσε να μου δωσει ενας τηλεφακος... Και δευτερων ποιοτικοτερες φωτογραφιες που πιστευω οτι θα μου εδινε ενας πιο φωτεινος φακος με 2,8. Για το δευτερο δεν ειμαι σιγουρος.οταν ανεβω Αθηνα θελω να δοκιμασω καποιους φακους στην μηχανή μου για να δω τελικά αν αξιζουν.... Ολα τα σχολια ειναι επιθυμητα....

Το Zoom μπορει να στο δωσει μια χαρα ο 18-105 VR, αλλα ειναι (σε zoom) αργος. Αλλα μπορεις να τον βρεις τσαμπα σχεδον, μεταχειρισμενο.

Την φωτεινοτητα ισως ενας prime θα σε βοηθουσε, αναλογα παντα με την χρηση που θελεις να κανεις.

Να ρωτήσω κι εγω κάτι...Για την D5100 ποιος FX φακός κουμπώνει καλά για χρήση σαν απο ευρυγωνιος μεχρι υπερευριγώνιος και με την προυπόθεση οτι μελλοντικα θα κουμπώσει σε FF σωμα..Σας ευχαριστω.

Όλοι καλά κουμπώνουν... Αυτό που δε γίνεται είναι να είναι υπερευγώνιος σε cropped σχεδιασμένος για FF. Το μόνο που μπορεί να πλησιάζει είναι ο Νικον 14-24/2.8 που σε cropped δίνει 21-36... (υπάρχουν πολλά αλλά εδώ..)

Καλησπέρα σας.
Εάν έχετε να μου προτείνεται κάτι διαφορετικό είναι ευπρόσδεκτο.
Ευχαριστώ.

Υπερζουμ και ποιοτητα δεν γινεται,αλλη ειναι η δουλεια τους.
Ο απλος Ταμρον 17-50/2.8 που λεει ο Photis ειναι παρα πολυ καλος (ισως ο καλυτερος στανταρ ζουμ ασχετα απο την τιμη) αλλα στο πολυ ευρυγωνιο του δεν ειναι τοσο καλος οσο στα υπολοιπα γι'αυτο και δεν τον αγορασα προτιμωντας τον Σαμγιανγκ 14/2.8.Παντως απο τους κιτ ειναι κλασεις ανωτερος για μενα.
Αλλη λυση στα 400 ευρω ειναι:κρατας τον κιτ και αφου θελεις ευρος αγοραζεις τον πολυ καλο Ταμρον 70-300 VC .
Εγω παλι επειδη ειμαι των φωτεινων σταθερων θα κρατουσα τον κιτ και θα κοιταγα: βαζοντας κατι παραπανω απο τα 400 ευρω τον 85/1.8G , με κατι λιγοτερο τον 50/1,4G
η τους 35/1.8G+55-200 αναλογα το τι ζηταω.Αν τους βρεις μεταχειρισμενους , τοσο το καλυτερο.
Η γνωμη μου ειναι πως εναν f1.4-f1.8 πρεπει να εχουμε ολοι ετσι κι'αλλοιως.

Να ρωτήσω κι εγω κάτι...Για την D5100 ποιος FX φακός κουμπώνει καλά για χρήση σαν απο ευρυγωνιος μεχρι υπερευριγώνιος και με την προυπόθεση οτι μελλοντικα θα κουμπώσει σε FF σωμα..Σας ευχαριστω.

Ειναι και ο Σαμγιανγκ 14/2.8 ,ειναι σαν 21mm στην 5100 και ειναι στα ορια του υπερευρυγωνιου και φυσικα 14αρης στις FF.
Ειναι εξαιρετικος σε αποδοση,πολυ καλης κατασκευης και σε τιμη ευκαιριας κατα την νωμη μου.
Ειναι ομως χειροκινητος και καλο θα ηταν να δοκιμαζες την χειροκινητη εστιαση πρωτα ,γιατι αν δεν εισαι εξοικειωμενος μπορει να δυσκολευτεις η να μην σου αρεσει το σπορ.

Δεν χανεις τιποτα να πας στο καταστημα ,να τον κουμπωσεις επανω ,να τραβηξεις προσεκτικα (MF) μερικες φωτο σε διαφορα διαφραγματα ωστε να δεις αν ειναι αυτο που ζητας και απο ποιοτητα εικονας.

(υπάρχουν πολλά αλλά εδώ..)

μπορώ να ακόυσω μερικά απο αυτά...Ειναι τόσο σημαντικά που θα κάνουνα δυνατη τη ληψή κατω απο καποιες συνθηκες ή κατω απο καποιες προυποθεσεις? και φίλε μου stgeo θα πρέπει να βρω τον Samy για δοκιμη...απλά ελεγα να παω σε FF φακό της ΝΙΚΟΝ για την προοπτικη αναβαθμισης τον επομενο χρόνο σε FF σώμα.

μπορώ να ακόυσω μερικά απο αυτά...Ειναι τόσο σημαντικά που θα κάνουνα δυνατη τη ληψή κατω απο καποιες συνθηκες ή κατω απο καποιες προυποθεσεις? και φίλε μου stgeo θα πρέπει να βρω τον Samy για δοκιμη...απλά ελεγα να παω σε FF φακό της ΝΙΚΟΝ για την προοπτικη αναβαθμισης τον επομενο χρόνο σε FF σώμα.

Μα FF φακος ειναι και ο Σαμγιανγκ οποτε δεν θα εχεις προβλημα οταν αναβαθμισεις την μηχανη .Δεν ξερω τι απαιτησεις εχεις αλλα πριν δωσεις ενα σκασμο παραπανισια χρηματα (δεν θα ειχα το παραμικρο διλημμα αν δεν υπηρχε ο Νικον 14-24) τσεκαρε οπωσδηποτε τον 14αρη Σαμγιανγκ και θα με θυμηθεις.