Nikon D90 + Nikkor 18-105 ED VR. Νέος στο χόμπυ - Οι πρώτες εμπειρίες

Καλημέρα σ' όλους.

Κατ' αρχάς ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη για την πιθανή μελλοντική σπανιότητα της παρουσίας μου στο forum, αλλά επειδή βρίσκομαι στην επαρχία (διακοπές) το Internet είναι με κάρβουνο (έχω σύνδεση PSTN και κακιά). Θεώρησα όμως λογικό να μοιραστώ μαζί σας τις πρώτες μου σκέψεις και εμπειρίες.

Είχα πρωτοεκφράσει τις σκέψεις μου για το σοβαρό πέρασμα στο χώρο ης φωτογραφίας μέσω της απόκτησης μιας D-SLR, συζητώντας τις τότε σε αυτό το thread.

Περνώντας αρχές του Μάη από το αεροδρόμιο της Seoul βρήκα μπροστά μου μια προσφορά της Canon 50D EOS μόλις στα 785 δολλάρια (σώμα μόνο). Λόγω έλλειψης χρόνου δεν έκατσα να κάνω κάποιους υπολογισμούς και το άφησα. Το σκυλομετάνοιωσα αργότερα, βέβαια, αλλά ήταν αργά.

Στα μέσα του Ιούλη πήγα για μια βδομάδα στην Ιθάκη, κουβαλώντας μαζί μου την καλή μου Ricoh Caplio GX8, μια μηχανούλα που με είχε εξυπηρετήσει στις επαγγελματικές μου ανάγκες με το παραπάνω. Για κακή μου τύχη, όμως δυο μέρες πριν φύγω, σε μια μου απροσεξία, έπεσε από το αυτοκίνητο και πάει.. Και μαζί της βέβαια χάθηκε και η κάρτα μνήμης με πάνω από 500 φωτογραφίες, κάποιες αναμνηστικές και κάποιες επαγγελματικές.

Γυρνώντας στην Αθήνα, αποφάσισα πια ότι ήρθε η ώρα της D-SLR, που είχα αναβάλει επανηλειμμένα. Χωρίς πολλή σκέψη, μετά από μια επανάλειψη έρευνας στο διαδίκτυο, ξεκίνησα για την Πλ. Κάνιγγος, αρχικά για κάποιο άλλο μαγαζί, αλλά έπεσα πάνω στο www.mdigitalphoto.gr, Τζώρτζ 8, φάτσα στην πλατεία. Μπήκα για μιαν ερώτηση, αλλά η αντιμετώπιση που είχα από τους ανθρώπους και κυρίως από τον υπεύθυνο του καταστήματος με κέρδισε.

Συζητήσαμε αρκετά για το ποιά θα ήταν η καλύτερη επιλογή μου, εστιάζοντας το ενδιαφέρον μου κύρια στα δυο αυτά μοντέλα που είχα πρωτοαναφέρει στο προηγούμενο thread. Λόγω σημαντικής διαφοράς στην τελική τιμή, κατέληξα στο κιτάκι της Nikkon. Μαζί του πήρα μια δεύτερη μπαταρία και μια dedicated θήκη για την μηχανή για χρήση all-around. Έλαβα την διαβεβαίωση ότι μπορώ να ξανασυζητήσω μαζί τους για την αναβάθμιση του φακού, πέραν αυτού που προσφέρεται στο κιτ.

Και δεν είχαν άδικο.

Ο πρωτοεισερχόμενος στον κόσμο μιας εξελιγμένης D-SLR, χρειάζεται αρκετό χρόνο να κατανοήσει και να μάθει να χρησιμοποιεί, όχι όλες, αλλά τις πιο σημαντικές δυνατότητες της μηχανής, πριν αρχίσει να ψάχνει για πιο εξειδικευμένους φακούς. Αυτή είναι τουλάχιστον η γνώμη μετά από περίπου 2 εβδομάδες επαφής με την D90.

Πάμε τώρα στα της μηχανής (μην περιμένετε δείγματα φωτογραφιών από εδώ, τα είπαμε παραπάνω, η σύνδεση καίει κάρβουνο).

Με εντυπωσίασαν δυο-τρία χαρακτηριστικά της.
- Η ταχύτητα εστίασης και αυτόματης προσαρμογής των άλλων παραμέτρων (διάφραγμα, ISO, κλπ.) στην πλήρως αυτόματη λειτουργία καθώς και στις λειτουργίες Portrait, Landscape, Sports κλπ.
- Η απρόσκοπτη και συνεχής χρήση με την παρεχόμενη μπαταρία, χωρίς σημάδια κόπωσης ή "κομπιάσματος" κατά την λήψη, ανεξάρτητα από το μέγεθος του αρχείου.
- Παρ' όλο τον όγκο και το βάρος της (αναμενόμενο για μια D-SLR), η χρήση της και η εργονομία της είναι αρκετά φιλική και δεν κουράζει.

Δεν έχω ακόμα δοκιμάσει λήψη βίντεο. Χρησιμοποιώ μια κάρτα SD 8GB, αλλά υπάρχει st/by μια άλλη SD-HC στα 4GB. Τί θα προτείνατε;

Να πω ακόμα ότι το συνοδευτικό software είναι τυπικό (ένα CD) και αποτελείται από τα:
- Nikkon Transfer
- ViewNX
- QuickTime (Το έχω ήδη εγκατεστημένο, οπότε το παρέλειψα)
- Download access για NEF Codec και Capture NX (Free Trials). Δεν τα ενεργοποίησα γιατί θέλουν πολλές ώρες σύνδεση με αυτό που έχω εδώ.

Εκείνο που με παραξενεύει είναι ότι ο υπολογιστής μου (αυτός που έχω εδώ μαζί μου, ένα ACER laptop με Windows XP Home SP3) ενώ αναγνωρίζει τα αρχεία και τα μεταφέρει από τη μηχανή στον υπολογιστή, δεν κάνει το ίδιο όταν τοποθετήσω την κάρτα SD στο δικό του card reader (σύνδεση PCMCIA).

Επίσης με παραξενεύει πως όταν μεταφέρω τα αρχεία, αυτά μεταφέρονται ΜΟΝΟ σε μορφή JPEG και όχι RAW, ενώ το παραπάνω αναφερθέν λογισμικό υποτίθεται ότι μπορεί να τα διαβάσει (και να τα μεταφέρει) και σε αυτή τη μορφή.

Καμιά συμβουλή;

Ευχαριστώ

Last edited:
Re: Nikkon D90 + Nikkor 18-105 ED VR. Νέος στο χόμπυ - Οι πρώτες εμπειρίες

Καλώς ήρθες...

για τη μεταφορά αρχείων θα σε συμβούλευα να την κάνεις απευθείας από τη μηχανή στον ΗΥ κι όχι μέσα από κάποιο πρόγραμμα. Βάλε τα αρχεία nef σε ένα φάκελο γι αργότερα και προς το παρόν ασχολήσου με τα Jpgs στον ΗΥ και με το να μάθεις όσο το δυνατόν καλύτερα τη μηχανή.

Για το τί μπορεί να κάνει η μηχανή σου δες αρχικά στο http://www.bythom.com/nikond90review.htm (συμφωνώ απόλυτα) και στο http://www.kenrockwell.com/nikon/d90.htm με αρκετές επιφυλάξεις.

πρέεπι να φύθγω τώρα... τα λέμε περισσότερο το βράδυ.