Ο αέρας μου τα κουνάει...

Karmakoma

Established Member
19 February 2007
206
...τα πιάτα... :silly:

Καλησπέρα σε όλους. Έχω το εξής πρόβλημα και θα ήθελα την αρωγή σας:
Έχω 3 μασίφ χοντρούς σιδερένιους στύλους βιδωμένους σε ευθεία σε μια τετράγωνη 30cm βάση ο καθένας στην ταράτσα δυστυχώς χωρίς αντιρρίδες. Έχουν ύψος περίπου 1,5m+ ο καθένας και είναι σε απόσταση 1,5m+ περίπου ο ένας από τον άλλον.
Πάνω στους στύλους είναι με σειρά από μέσα προς τα έξω: 1) Κεραία επίγειας, 2) Πιάτο 80cm 13E+19,2E, 3) Πιάτο 120cm 28,2E. Όλα αυτά με quad lnb & 3 disecq 4X1.
Η περιοχή που είμαι έχει και θα έχει πάντα αέρα. Με τα πρώτα μποφόρια το χειμώνα έχασα τον Άγγλο εντελώς και το μικρό όπως το κούναγε ο αέρας είχα συνεχείς απώλειες σήματος.
Η πρόσβαση στην ταράτσα είναι δύσκολη (με ανεμόσκαλα) και αδύνατη για κάποιο ακόμη χρονικό διάστημα από εμέ έως ότου αναρρώσει πλήρως το (πρώην) σπασμένο μου γόνατο. Το να πληρώνω επίσης κάποιον συνεχώς να μου ρυθμίζει τα πιάτα απορρίπτεται λόγω ΔΝΤ οπότε ερχόμαστε στα καίρια ερωτήματα:
1) Εάν έβαζα μοτέρ στο μεγάλο πιάτο και το κατέβαζα χαμηλότερα στο στύλο ώστε να απέχει 10cm π.χ. από το έδαφος θα είχα αποτέλεσμα? Το μοτέρ αποσυντονίζεται από το δυνατό αέρα και χρειάζεται ρύθμιση επί τόπου ή όλα γίνονται από το δέκτη? Στο σπίτι έχω 3 δέκτες με ξεχωριστά καλώδια ο καθένας προς την ταράτσα. Μου είπαν πως γίνεται να βάλω μοτέρ και να βλέπουν και οι 3 αλλά μόνο ο ένας δέκτης θα κουνάει το πιάτο. Ισχύει?
2) Επειδή έχει πέσει μόνωση στην ταράτσα και αποκλείεται κάθε είδους τρύπημα, εάν ένωνα τους 3 στύλους μεταξύ τους με ένα σίδερο θα σταματούσαν οι κραδασμοί ή θα συντονίζονταν χειρότερα? Εάν έκανα μία τρυπούλα στην άκρη του πιάτου και έδενα ένα σύρμα στη βάση του ηλιακού (που απέχει 5m+ και δυστυχώς προς τους άλλους στύλους) επιπλέον θα κέρδιζα κάτι?
Αυτά είναι τα ελάχιστα ερωτήματά μου προς το παρόν. Ελπίζω η περιγραφή της κατάστασής μου να ήτο σαφής. Εάν όχι εδώ είμαστε...

Χωρίς αντηρίδες και γνώριζες ότι η περιοχή έχει αέρα ?????

Αν τα δέσεις μεταξύ τους θα τα κάνεις να κουνιούνται όλα μαζί με οποιαδήποτε κατεύθυνση αέρα...

Κόβεις λίγο τη μόνωση, τόσο ώστε να βιδωθούν σωστά οι αντηρίδες και ξανακάνεις μόνωση με ρητίνη που μπορείς να βρεις σε οποιοδήποτε μαγαζί με ανάλογα υλικά.

1,5 μέτρο βάση κατόπτρου κανονικά έχει και αντηρίδες πάνω της...

Οι βάσεις είναι φτιαγμένες από σιδερά κατόπιν οδηγιών μου (τρομάρα μου).
Στο προηγούμενο σπίτι, σε άλλη πόλη βέβαια με λιγότερο αέρα, είχα 8 χρόνια το πιάτο (1,2) βιδωμένο σε στύλο ίδιας διαμέτρου (μικρότερου ύψους) πάλι χωρίς αντιρρίδες και δεν ανέβηκα ποτέ ταράτσα οπότε το θέμα αέρας ουδέποτε με απασχόλησε (ξανά τρομάρα μου)...
Εάν τελικά βάλω αντιρρίδες, πόσο ψηλά στο στύλο πρέπει να κολληθούν και σε τι γωνία να είναι? Πρέπει να μπουν εκατέρωθεν του στύλου και να κολληθούν σχετικά χαμηλά ή να βάλω 2 μασίφ βέργες στο πίσω μέρος και να ανεβαίνουν μέχρι την κορυφή του στύλου???

Τρεις μασίφ βέργες λίγο πιο πάνω από τη μέση του ιστού (στο ένα μέτρο περίπου αν είναι 1,5 η βάση) με 45-50 μοίρες θα είναι καλά. Μην τις κολλήσεις, να τις βιδώσεις..

Λογικά θα κολληθούν σε βάσεις και αυτές θα βιδωθούν στην ταράτσα. Πρέπει να βιδωθούν και στον ιστό, δηλαδή να γίνει κάποια πατέντα με τρύπα στην άκρη της βέργας???
Επίσης με το θέμα μοτέρ τι να κάνω? Το μοτέρ εξέχει του πίσω μέρους και έχει ένα εύρος κίνησης, σωστά? Θα βρίσκει στις βέργες ή εξέχει λίγο και με τις γωνίες που αναφέρεις δεν θα έχω πρόβλημα?
Συγγνώμη που σε ζαλίζω με κάποιες ίσως αφελείς ερωτήσεις αλλά αν είναι λύσω το πρόβλημα πρέπει να το λύσω άπαξ και διαπαντός, έτσι δεν είναι?

Φρόντισε να βάλεις έτσι τις βέργες ώστε να μη σου δημιουργήσουν πρόβλημα... Αν βάλεις μοτέρ δεν θα έχεις πρόβλημα, το μοτέρ δεν εξέχει προς τα πίσω (από το πιάτο).

Αν οι τρεις στύλοι σχημάτιζαν τρίγωνο, θα μπορούσες να τους δέσεις μεταξύ τους με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Τώρα που τους έχεις σε ευθεία, και να τους δέσεις, πάλι θα κουνιούνται και πιθανώς πιο έντονα.

Η σκέψη μου είναι να δέσεις σε καθέναν απ' τους στύλους (S1, S2, S3) έναν μεταλλικό σωλήνα
(T1, T2, T3), μέσω αρμού (βίδωμα, όχι ηλεκτροσυγκόλληση). Καθένας απ' τους τρεις σωλήνες θα κατεβαίνει υπό γωνία στο έδαφος, όπου θα δένεται (ξανά με αρμό) σε μία χοντρή μεταλλική βάση (B). Πάνω στη βάση αυτή μπορείς να βάλεις μεγάλο βάρος (π.χ. τσιμεντόπλακες ή/και σακιά με άμμο, όπως εδώ για παράδειγμα), ώστε να την κάνεις ακλόνητη, αποφεύγοντας παράλληλα τρυπήματα στη μονωμένη ταράτσα.

Πιστεύω ότι θα έχεις μια ενισχυμένη κατασκευή, εύκολη για τον σιδερά, που θα περιορίσει πολύ τα θέματα κινήσεως απ' τον άνεμο,
χωρίς να χρειαστεί να τρυπήσεις την ταράτσα και θα μπορείς να την αποσυναρμολογήσεις εύκολα. Επισυνάπτω πρόχειρο σχεδιάκι σε κάτοψη, ελπίζω να βοηθήσει.

Attachments

• scheme.jpg
    scheme.jpg
    10.1 KB · Views: 31
να υποθέσω ότι το ύψος των στηλών είναι 1,5μ ώστε να αποφεύγεις κάποιο εμπόδιο????

αν όχι, τότε αν κατέβαζες τα πιάτα όσο πιο κοντά στο δάπεδο, νομίζω θα σου έλυνε το πρόβλημα....

με τις λύσεις που προτείνονται +100 respect στην ελληνική πατέντα!!!!!

Φίλε Μιχάλη όχι. Τους έφτιαξα ψηλούς χωρίς κανένα λόγο. Μάλλον σκέφτηκα the bigger the better.
Το θέμα είναι πως όταν έγινε η εγκατάσταση των πιάτων εγώ ήμουν στο νοσοκομείο εγχειρισμένος και δεν επόπτευσα τη διαδικασία. Βιαζόμουν να μπουν τα πιάτα για να βλέπω κάτι στο κρεβάτι του πόνου...
Ακόμη να σκεφτείς δεν έχω ανέβει στην ταράτσα διότι δεν έχω ευλυγισία στο γόνατο για να το κάνω.
Όπως παρατήρησα σήμερα με κυάλια από μακρυά :cool: τα πιάτα είναι σχετικά ψηλά στον ιστό οπότε σίγουρα με παίρνει να τα κατεβάσω.
Με τη σειρά μου respect στο φίλο spytsi για την πατέντα και βέβαια στο φίλο AFam για τις καθοριστικές συμβουλές του.
Πριν δοκιμάσω την ιδέα του σκέφτηκα μια τρίτη λύση:
1) Κατεβάζω τα πιάτα όσο με παίρνει και μειώνονται αρκετά οι κραδασμοί και κόβω αν μου το πείτε το εξέχων κομμάτι,
2) Στα 2m πίσω από τα πιάτα είναι στηθαίο ύψους ~25-30cm. Φτιάχνω μία γωνιά από χοντρό σίδερο, βάζω χοντρό καουτσούκ κάτω και πλάγια, την τοποθετώ στη γωνία ταράτσας-στηθαίου, τη βιδώνω μόνο στο στηθαίο και βιδώνω την αντιρρίδα στο κομμάτι της ταράτσας.
Πως σας φαίνεται η ιδέα???

Re: Απάντηση: Ο αέρας μου τα κουνάει...

Πριν δοκιμάσω την ιδέα του σκέφτηκα μια τρίτη λύση:
1) Κατεβάζω τα πιάτα όσο με παίρνει και μειώνονται αρκετά οι κραδασμοί και κόβω αν μου το πείτε το εξέχων κομμάτι,
2) Στα 2m πίσω από τα πιάτα είναι στηθαίο ύψους ~25-30cm. Φτιάχνω μία γωνιά από χοντρό σίδερο, βάζω χοντρό καουτσούκ κάτω και πλάγια, την τοποθετώ στη γωνία ταράτσας-στηθαίου, τη βιδώνω μόνο στο στηθαίο και βιδώνω την αντιρρίδα στο κομμάτι της ταράτσας.
Πως σας φαίνεται η ιδέα???

Πράγματι θα βελτιωθεί η κατάσταση αν χαμηλώσουν οι κεραίες, ωστόσο πιστεύω πως μόνο με αντιστήριξη δεν πρόκειται να σε ξανααπασχολήσει το θέμα.

Η λύση που περιγράφεις είναι καλή, εφόσον υπάρχει κοντά το στηθαίο, το οποίο μπορείς να εκμεταλλευθείς προκειμένου να στερεώσεις τη γωνία, αφήνοντας ανέπαφη την ταράτσα.

Αν "δέσεις" δε
με οριζόντιες μεταλλικές αντιρρίδες και τους 3 στύλους μεταξύ τους (τους 2 ακρινούς με τον κεντρικό), το σύστημα θα μπορεί να αντέξει και τυφώνα! :cool:

τότε πολύ απλά θα δέσεις ένα σχοινί με μία πέτρα στην άκρη απο το μπράτσο του πιάτο για να πάρεις την κάθετο και θα σημειώσεις με μαρκαδόρο την κατακόρυφο πάνω στον ιστό. έπειτα σημειώνεις μια κουκίδα στο δέσιμο του πιάτου και το κατεβάζεις ακολουθώντας την κατακόρυφο και είσαι έτοιμος. δεν θα έχεις προβλήματα....