Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου (Κρητική Έκδοση)

Status
Not open for further replies.

nsamar

AVClub Addicted Member
18 June 2006
1,915
Washington, DC
Θέμα: Ο Εβαγκελισμός τις Θεωτόκου.

Ο λουκάς εβαγκελίστικε ότι θα γενιθή ο χριστός. τότε ο θεός πέζη μια τ ανγκέλου κε λέει του.

γλάκα μωρέ στη γη να βρίς το μαριό κε να του ιπής πως θα γενήσι το χριστό. κράθιε του και τούτονε το κρινο.

θα δεχτεί πιο εύκολα.. κε ετσά γλακά ο άνγκελος στη γη επίγε κι ίβρικεν το μαριό και ίπε του.

μαρία εσι δε το κατές μα είσαι βαρεμένο γιατι θα γενήσις το χριστό.

κε το μαριό τότε λεει. όφου! όφου! ίντα παθα! Κε ίντα νε τανά απού μου μιλίς. ας ειναι όμως.

θα τονε γενήσο το χριστό.. ποιος άντρας όμως θα με παντρευτί; και ίπετζι ο άνγκελος.

μι στενοχοράσε συ μαριό κε επίε ο άγκελος στον Ιωσηφ κε του λεει.

ιωσιφ το μαριό ειναι βαρεμένο απο το θεο κε θα γενήσι το χριστό. συ ομως θα το

παντρευτίς κε δε θα σε νειάζι πράμα. τότε ο ιωσίφ που δεν επίστεψε λέξι απο τα λόγια του

ανγκέλου επαντρεύτικε το μαριό. κε όντενε γενούσε έδωκε τιν εντολί να σφάξουνε όλα

τα μορά του κόσμου.

Κατ' αρχήν δεν ακολουθεί την ορθογραφία και το συντακτικό της διαλέκτου αν και μοιάζει στην "πασπαρίτικη" (πεδινή) εκδοχή του.

Υποτίθεται ότι είναι από γραπτό μαθητή Πέμπτης Δημοτικού κάπου έξω από το Τυμπάκι

Το ότι αναφέρει την Παναγία "βαρεμένη" δεν είναι βλασφημία?
Το ότι αναφέρει ότι η Παναγία δυσανασχέτησε και έλεγε "όχου όχου" δεν είναι βλασφημία?
Το ότι ο Θεός "πέζη μια" στον άγγελο, δεν είναι κι αυτό?
Άντε γιατί με τέτοια θέματα δεν σηκώνουμε και πολλά αστεία!!!!! :angry:

Το ότι αναφέρει την Παναγία "βαρεμένη" δεν είναι βλασφημία?
Το ότι αναφέρει ότι η Παναγία δυσανασχέτησε και έλεγε "όχου όχου" δεν είναι βλασφημία?
Το ότι ο Θεός "πέζη μια" στον άγγελο, δεν είναι κι αυτό?
Άντε γιατί με τέτοια θέματα δεν σηκώνουμε και πολλά αστεία!!!!! :angry:

βρε συ,ακομα και γω που δεν κατεχω τους ιδιωματισμους της Κρητης,μπορω να καταλαβω οτι δεν ειναι κατι κακο η χρηση τους κι ας ακουγονται ετσι.

Επειδή πολλοί συμφορουμίτες θίχθηκαν και επειδή ο αρχικός σκοπός της δημοσίευσης ήταν καθαρά χιουμοριστικός (έστω και εάν αυτό δεν το συμμερίζονται όλοι) θα παρακαλέσω τη διαχείριση να διαγράψει το εν λόγω θέμα, και να λήξει το θέμα εδώ.

βρε συ,ακομα και γω που δεν κατεχω τους ιδιωματισμους της Κρητης,μπορω να καταλαβω οτι δεν ειναι κατι κακο η χρηση τους κι ας ακουγονται ετσι.

Λάκη, δεν έχω προς θεού τίποτα μαζί σου, ούτε και με τον Νίκο που ανέβασε το κείμενο. Τα έχω με αυτούς που κάθονται και παραποιούν την θρησκεία μας για οικονομικούς ή όποιους άλλους λόγους πιστεύουν αυτοί.
Κι αυτό είναι που με εξαγριώνει.
:ernaehrung004:

Ουτε εγω εχω καποιο προβλημα με το θεμα αυτο.
Απλα το σχολίασα

Λάκη, δεν έχω προς θεού τίποτα μαζί σου, ούτε και με τον Νίκο που ανέβασε το κείμενο. Τα έχω με αυτούς που κάθονται και παραποιούν την θρησκεία μας για οικονομικούς ή όποιους άλλους λόγους πιστεύουν αυτοί.
Κι αυτό είναι που με εξαγριώνει.
:ernaehrung004:

δεν τρεχει τιποτα,απλα οπως ειπα πιο πριν,μαλλον φταινε οι τοπικες εκφρασεις που δεν τις αντιλαμβανομαστε σωστα,δεν νομιζω οτι καποιος προσπαθει να βαλλει κατα της θρησκειας.

Χι, χι,

Βαρεμένη = έγγυος!
πέζη μια = περιφραστικά (και πολύ στο περίπου) θα το έλεγα "πετάγεται και πάει"
τώρα για το ότι στενάζει το μαριό, όποια κι αν της έλεγαν ότι θα έμενε έγγυος με το ζόρι, μάλλον θα στέναζε! -bye-

ΥΓ. Το κείμενο όπως έγραψε κι ο mpokeras, είναι κάπως "φτιαχτό", ανορθόγραφο, αλλά πάντως όχι προσβλητικό...

Last edited:
Status
Not open for further replies.