ocz Vertex 3 - κάτι έχω κάνει λάθος!

andreas_a

Senior Member
24 November 2009
413
Αθήνα
πριν απο δυο ημέρες παρελαβα τον ocz vertex 3 120Gb.

τον συνδεσα σε sata 3 θυρα στη motherboard και ιδου τα αποτελεσματα!

http://img828.imageshack.us/i/unled6g.jpg/
http://img863.imageshack.us/i/unled4vp.jpg/

βαση αυτου του post http://www.storagereview.com/ocz_vertex_3_review_240gb

μαλλον κατι δεν εχω κανει σωστα με αποτελεσμα να εχω αυτα τα αποτελεσματα

χρησιμοποιωντας το crystaldiscmark στα 500Mb ο δικος μου δισκος δεν πιανει πανω απο 337Mb/s sequential read ενω σε sequential write οχι πανω πανω απο 169Mb/s

αν δειτε την ιδια ακριβως μετρηση στο link που εχω παραθεσει ο vertex 3 πιανει sequential read 469Mb/s ενω read 298Mb/s

τι μπορει να εχω κανει λαθος βρε παιδια...πειτε καμια ιδεα μπας και ανεβασουμε λιγο την ταχυτητα!!!!

η motherboard ειναι :http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3849#ov

παρακαλω καμια ιδεα !!!

έχεις βάλει τον Intel SATA RAID Driver?

παντως μην ψαρώνεις με τα benchmark... αυτοί οι τύποι κάνουν διάφορα optimization απο το bios μέχρι το registry ,cache κτλ για το benchmarking. Πρακτικά δεν πρόκειται να δεις καμία διαφορά... υπογεγραμμένα.

έχεις βάλει τον Intel SATA RAID Driver?

παντως μην ψαρώνεις με τα benchmark... αυτοί οι τύποι κάνουν διάφορα optimization απο το bios μέχρι το registry ,cache κτλ για το benchmarking. Πρακτικά δεν πρόκειται να δεις καμία διαφορά... υπογεγραμμένα.

συγγνωμη αλλα δεν το κατεχω και πολυ το θεμα...δεν γνωριζω τι ειναι το ''intel sata raid driver''

αν μπορουσεσ να μου εξηγησεις θα ημουν ευγνωμων!!!

1. Tο αναφερουν κιολας. Εχουν δοκιμασει δισκο pre-production.
Που σημαινει οτι εχει διαφορά στο firmware αλλά πιθανον και στο hardware.
Οποτε ξεχνα οτι ειναι ενα τεστ δισκου ocz Vertex 3, δεν ειναι. Ειναι μια παρουσιαση του τι θα μπορουσε να ειναι.

2. Δες με ποια μητρικη τεσταρουν. Απο μητρικη σε μητρικη αστα.

3. Μην ψαχνεσαι για την ταχυτητα...
Εκεινο που πραγματικα μετραει σε εναν SSD δεν ειναι η ταχυτητα... αλλά το access time...

4. Στο τεστ τους εβγαλαν τραγικα χαμηλη ταχυτητα αναγνωσης στα 4Κ.
Το δικο σου benchmark ειναι κατα πολυ καλυτερο.
Λογω των διαφορών που ειπωθηκαν ηδη (και του sfortis).

5. Η ταχυτητα μεταβαλεται αναλογα τον καταλαμβανομενο χωρο. Δεν ξερεις πως μετρησαν αυτοι (δισκο συστηματος, δεδομενων, κτλ). Εκτος και αν καθισες να διαβασεις ολο το κειμενο και βρηκες κατι. Εγω παντως δεν διατιθεμαι να κατσω να το διαβασω.

6. Μην το ψαχνεις. Σε 6 μηνες (αντε λογω παγκοσμιας κρισης σε 1 χρονο) ο δισκος σου θα ειναι ξεπερασμενος, ετσι και αλλιως.
Που ομως δεν λεει απολυτως τιποτα. Αφου και με κατα πολυ πιο αργο δισκο τα ιδια πραγματα θα εκανες, ετσι και αλλιως.

Last edited:
Και κατι ακομα.
Πριν ειναι αργα σταματησε να εγκαθιστας benchmark και αλλα διχως νοημα.
Ενταξει το CrystalDiskMark δεν ειναι τιποτα σπουδαιο, αλλά μην μπλεχτεις με αλλα benchmark tests, stress tests, κτλ.
Μονο ανουσια ειναι.

Το μονο που κανουν ειναι πιο αργο το συστημα.
Φορτωνοντας την registry, γεμιζοντας ασκοπα τον δισκο με αποτελεσμα την χειροτερη αναζητηση, τον χειροτερο ρυθμο μεταδοσης, κτλ.
Γεμιζουν το MFT ασκοπα. Πολλες φορες φτανει σε σημειο να κατακερματιστει. Με τα ιδια επακολουθα.
Πας να κανεις ενα αντιγραφο ασφαλειας, αργει περισσοτερο.
Κτλ, κτλ.
Ενταξει, θα πεις, εχουμε SSD...
Ε, δεν ειναι για αυτο ο SSD.

Καλο θα ειναι λοιπον να επικεντρωθεις στο να ειναι καλα στημενο το συστημα.
Χωρις προβληματα, να ανοιγει και να κανεις την δουλεια σου.
Αυτο μετραει σε εναν Η/Υ.

απλα παραξενευτηκα γτ αναφερει 550Mb/s read και 500Mb/s write στη συσκευασια

κανοντας αυτο το τεστακι (δεν ξερω ποσο αξιοπιστο ειναι) απλα απογοητευτηκα λιγο!

το μονο σιγουρο ειναι οτι τα παντα ανοίγουν ακαριαια!

απο οτι βλεπω επειδη το εχετε ψαξει το θεμα με τους SSD, τι πρεπει να προσεξω στη χρηση ???

ακομα διαβασα οτι δεν χρειαζεται defrag σαν δισκος καθως τη λειτουργεια αυτη την αναλαμβανει το trim. το trim λειτουργει αυτοματα ???

ps. το trim ειναι ενεργοποιημενο στον υπολογιστη μου βασει αυτου:

[size=large]How do I know if TRIM is working in Windows 7?[/size]

In the Elevated command Prompt windows, type the following:

fsutil behavior query disabledeletenotify

Results explained below:
DisableDeleteNotify = 1 (Windows TRIM commands are disabled)
DisableDeleteNotify = 0 (Windows TRIM commands are enabled)

Απάντηση: Re: ocz Vertex 3 - κάτι έχω κάνει λάθος!

απλα παραξενευτηκα γτ αναφερει 550Mb/s read και 500Mb/s write στη συσκευασια

κανοντας αυτο το τεστακι (δεν ξερω ποσο αξιοπιστο ειναι) απλα απογοητευτηκα λιγο!

H OCZ αναφέρει νούμερα που έχουν προκύψει με το atto. Τρέξε το, είμαι σίγουρος θα έχεις πολύ καλύτερα αποτελέσματα (αλλά όπως είπαν και οι προλαλήσαντες) μην τρέχει συνέχεια benchs γιατί επιβαρύνεις την λειτουργία του.

ακομα διαβασα οτι δεν χρειαζεται defrag σαν δισκος καθως τη λειτουργεια αυτη την αναλαμβανει το trim. το trim λειτουργει αυτοματα ???

Το defrag απλά το ξεχνάς.

@andreas_a :

Οι δοκιμές του Storagereview έγιναν στο 240GB μοντέλο. Είναι λογικό το 120GB να είναι αρκετά πιο αργό.

Μην ασχολείσαι πολύ.. παράτα τα benchmarks και απλά απόλαυσέ το..

Δεν χρειάζεται να προσέξεις τίποτα το ιδιαίτερο, τη στιγμή που το TRIM είναι όντως ενεργοποιημένο.

Βασικα ειναι γενικα χαμηλα τα νουμερα σου..οχι μονο τα random read-write...
Αλλα κυριως τα 4Κ-4KQD32...
Βαλε τον δισκο σε AHCI απο το bios εγκατεστησε τον Intel Rapid storage manager...

Μαλλον εχεις πιασει λανθασμενα ολοκληρο το θεμα.

Ειτε πηρες εναν ετοιμο Η/Υ που κακως δεν ειχαν ρυθμισει τον ελεγκτη δισκων σε AHCI (ή RAID) αφου ολοι οι δισκοι επωφελουνται απο αυτη την ρυθμιση, και η ρυθμιση IDE (ή PATA ή compatible) αφορά μονο περιπτωσεις παλαιων λειτουργικων ή live/PE λειτουργικων.

Ή πηρες κομματια και τα εστησες μονος σου. Παλι λανθασμενα.

Για να εχεις γρηγορο Η/Υ πρεπει πρωτα απ`ολα να λειτουργει σωστα.

Ξεκινας απο το bios.
Βλεπεις αν υπαρχει ανανεωμενη εκδοση που υποστηριζει τον επεξεργαστη σου ή/και επιλυει προβληματα.
Ρυθμιζεις σωστα το bios, βαση του υλικου σου.
Εγκαθιστας το λειτουργικο.
Μετα περνας τους drivers για το chipset της μητρικης. Πρωτα απ`ολους τους αλλους. (επανεκκινηση)
Μετα της καρτας γραφικων. (επανεκκινηση)
Μετα τους υπολοιπους drivers, συμπεριλαμβανομενου του υλικου της μητρικης (καρτα ηχου, κοκ).
Μετα κανεις ρυθμισεις στο λειτουργικο.

Αφου τελειωσεις τοτε φτιαχνεις ενα αντιγραφο ασφαλειας, ωστε να μην παει χαμενος ο κοπος σου. Για παν ενδεχομενο αφου αχρειαστο ειναι αν εισαι εμπειρος χρηστης, για σωτηρια αν δεν εισαι.

Υπαρχουν περιπτωσεις που αναβαθμισαν επεξεργαστη και στο τελος απλα αναβαθμισαν μονο την συχνοτητα.
Π.χ απο E2200 πηγαν σε E8400 και ειχαν ανενεργο το EIST, cache, sleep states, SSE4.1, VT-x ...
Και ολα αυτα επειδη ειτε το bios δεν υποστηριζε αυτες τις λειτουργιες, ειτε επειδη στο λειτουργικο δεν δηλωσαν την αλλαγη υλικου (καταργηση και ανιχνευση νεου).

Last edited:
Re: Απάντηση: ocz Vertex 3 - κάτι έχω κάνει λάθος!

@andreas_a :

Οι δοκιμές του Storagereview έγιναν στο 240GB μοντέλο. Είναι λογικό το 120GB να είναι αρκετά πιο αργό.

Μην ασχολείσαι πολύ.. παράτα τα benchmarks και απλά απόλαυσέ το..

Δεν χρειάζεται να προσέξεις τίποτα το ιδιαίτερο, τη στιγμή που το TRIM είναι όντως ενεργοποιημένο.

Δημητρη, να σου πω την αληθεια τωρα που το ξανασκεφτομαι δεν ξερω κατα ποσο εκανα καλα που εβαλα δισκο τετοιου τυπου...γτ το λεω αυτο?

διαβαζω σε forum οτι ειναι πολλα αυτα που πρεπει να γινουν και να προσεχεις για να εχεισ καλη λειτουργια και μακροζωια του δισκου!

1) καποια απο αυτα δεν γνωριζω να τα κανω καθως οι γνωσεις μου στο αντικειμενο δεν ειναι τοσο προχωρημενες

2) δεν μπορω καθε φορα να προσεχω τι βαζω και βγαζω, τι γραφω, τι διαγραφω, αν ειναι μεγαλο ή μικρο αρχειο κτλ.

το trim λειτουργει, θα ξανατρεξω σε κανα μηνα το προγραμματακι και αν δω οτι εχει σημαντικη πτωση στην ταχυτητα τοτε βλεπουμε....ισως τον βγαλω και συνεχισω με τους συμβατικουσ δισκους!

Γενικοτερα, προγραμματα, παιχνιδια τα εγκαθιστω στον ssd ενω οτιδηποτε αλλα αρχεια (ταινιεσ, μουσικη, κτλ) τα εχω εχω σε ενα δευτερο μηχανικο δισκο.

Τωρα ελπιζω να παραμεινει αυτη η ταχυτητα και να μην εχουμε συνεχομενη πτωτικη πορεια!!!

Μαλλον εχεις πιασει λανθασμενα ολοκληρο το θεμα.

Ειτε πηρες εναν ετοιμο Η/Υ που κακως δεν ειχαν ρυθμισει τον ελεγκτη δισκων σε AHCI (ή RAID) αφου ολοι οι δισκοι επωφελουνται απο αυτη την ρυθμιση, και η ρυθμιση IDE (ή PATA ή compatible) αφορά μονο περιπτωσεις παλαιων λειτουργικων ή live/PE λειτουργικων.

Ή πηρες κομματια και τα εστησες μονος σου. Παλι λανθασμενα.

Για να εχεις γρηγορο Η/Υ πρεπει πρωτα απ`ολα να λειτουργει σωστα.

Ξεκινας απο το bios.
Βλεπεις αν υπαρχει ανανεωμενη εκδοση που υποστηριζει τον επεξεργαστη σου ή/και επιλυει προβληματα.
Ρυθμιζεις σωστα το bios, βαση του υλικου σου.
Εγκαθιστας το λειτουργικο.
Μετα περνας τους drivers για το chipset της μητρικης. Πρωτα απ`ολους τους αλλους. (επανεκκινηση)
Μετα της καρτας γραφικων. (επανεκκινηση)
Μετα τους υπολοιπους drivers, συμπεριλαμβανομενου του υλικου της μητρικης (καρτα ηχου, κοκ).
Μετα κανεις ρυθμισεις στο λειτουργικο.

Αφου τελειωσεις τοτε φτιαχνεις ενα αντιγραφο ασφαλειας, ωστε να μην παει χαμενος ο κοπος σου. Για παν ενδεχομενο αφου αχρειαστο ειναι αν εισαι εμπειρος χρηστης, για σωτηρια αν δεν εισαι.

Υπαρχουν περιπτωσεις που αναβαθμισαν επεξεργαστη και στο τελος απλα αναβαθμισαν μονο την συχνοτητα.
Π.χ απο E2200 πηγαν σε E8400 και ειχαν ανενεργο το EIST, cache, sleep states, SSE4.1, VT-x ...
Και ολα αυτα επειδη ειτε το bios δεν υποστηριζε αυτες τις λειτουργιες, ειτε επειδη στο λειτουργικο δεν δηλωσαν την αλλαγη υλικου (καταργηση και ανιχνευση νεου).

το pc στηθηκε κομματι κομματι, οτι μπορει να εχω κανει λαθος σε κατι, σιγουρα δεν το αμφισβητω!!

τα βηματα που αναφερεις τα εχω εφαρμοσει.

τωρα οσο για τη ρυθμιση ide και ahci δεν το γνωριζα!

Το θεμα ειναι τωρα μπορω να αλλαξω σε ahci και τι επιπτωσεις μπορει να εχει αυτη η αλλαγη???

Κοιταξε εδω: http://www.sevenforums.com/tutorials/61869-ahci-enable-windows-7-vista.html

Αφου κανεις τα βηματα που λεει θα κανεις επανεκκινηση και θα περασεις ξανα τον driver του chipset (inf update utility), επανεκκινηση, και μετα τον driver του ελεγκτη δισκων (Intel Rapid Storage).
http://downloadcenter.intel.com/Sea...ipsets&ProductProduct=Intel®+6+Series+Chipset

Τωρα κανονικα αυτη η ενεργεια επρεπε να ειχε γινει κατα την εγκατασταση.

Re: Απάντηση: ocz Vertex 3 - κάτι έχω κάνει λάθος!

Δημητρη, να σου πω την αληθεια τωρα που το ξανασκεφτομαι δεν ξερω κατα ποσο εκανα καλα που εβαλα δισκο τετοιου τυπου...γτ το λεω αυτο?

διαβαζω σε forum οτι ειναι πολλα αυτα που πρεπει να γινουν και να προσεχεις για να εχεισ καλη λειτουργια και μακροζωια του δισκου!

1) καποια απο αυτα δεν γνωριζω να τα κανω καθως οι γνωσεις μου στο αντικειμενο δεν ειναι τοσο προχωρημενες

2) δεν μπορω καθε φορα να προσεχω τι βαζω και βγαζω, τι γραφω, τι διαγραφω, αν ειναι μεγαλο ή μικρο αρχειο κτλ.

το trim λειτουργει, θα ξανατρεξω σε κανα μηνα το προγραμματακι και αν δω οτι εχει σημαντικη πτωση στην ταχυτητα τοτε βλεπουμε....ισως τον βγαλω και συνεχισω με τους συμβατικουσ δισκους!

Γενικοτερα, προγραμματα, παιχνιδια τα εγκαθιστω στον ssd ενω οτιδηποτε αλλα αρχεια (ταινιεσ, μουσικη, κτλ) τα εχω εχω σε ενα δευτερο μηχανικο δισκο.

Τωρα ελπιζω να παραμεινει αυτη η ταχυτητα και να μην εχουμε συνεχομενη πτωτικη πορεια!!!

Και τίποτα από όλα αυτά που αναφέρονται να μην κάνεις, πάλι ο SSD σου θα είναι (και θα παραμείνει..) τάξεις μεγέθους πιο γρήγορος από τον πιο γρήγορο συμβατικό δίσκο. Οπότε μη το σκέφτεσαι.

συγγνωμη αν σασ εχω κουρασει με τις ερωτησεις αλλα ειναι κατι που χρησιμοποιω πρωτη φορα.

διαβασα σε καποιο forum οτι σε ide δεν λειτουργει το trim του ssd.

οταν ομως εκανα το παρακατω μου εδειξε οτι ειναι ενεργοποιημενο το trim.

fsutil behavior query disabledeletenotify

Results explained below:
DisableDeleteNotify = 1 (Windows TRIM commands are disabled)
DisableDeleteNotify = 0 (Windows TRIM commands are enabled)

τελικα ειναι ή δεν ειναι αυτο trim ενεργο???

Αυτο που βλέπεις ειναι η εντολη που δίνει το λειτουργικό.
Το αν ενεργοποιειται σε ide mode ισως να μην μπορεις να το δεις.Μπορει να κανω λαθος βεβαια.

Ακριβως. Το λειτουργικο λεει οτι εχει ρυθμιστει στο να συνεργαστει με το TRIM αλλά ο ελεγκτης αφου ειναι σε λειτουργια συμβατοτητας εχει μειωμενες λειτουργιες, βγαζοντας εκτος και το TRIM.
Θα μου πεις γιατι τοτε υπαρχει και αυτη η ρυθμιση. Μαλλον για λογους συμβατοτητας. Ας πουμε οτι ειχες ελεγκτη που υποστηριζει TRIM, το ιδιο και ο δισκος σου. Αλλά καποιο προγραμμα χτυπαει. Ε, η λυση που θα εδινε η MS ή η εταιρια του προγραμματος θα ηταν να απενεργοποιηθει μεσω του λειτουργικου.

Βεβαια ολο αυτο ειναι καπως...
Θα μπορουσαν οι SSD να κανουν εσωτερικα αυτη την εργασια, με τον ελεγκτη τους, αλλά μαλλον κοστιζει (δεν κοστιζει απλα το αλλο ειναι τσαμπα...)

Τωρα οσο αφορά τον δισκο σου.
Εδωσες 250 αν δεν κανω λαθος.
ΜΗΝ προβεις σε ρυθμισεις που να μειωνουν το κερδος αποδοσης της επενδυσης σου. Δηλαδη μην ρυθμισεις το pagefile να βρισκεται αλλου, ουτε καμια αλλη ρυθμιση που υποβιβαζει την ταχυτητα. Καμια ενεργεια απο αυτες που ειδα να προτεινουν σε αλλο φορουμ.
Τα χρηματα τα εδωσες για την ταχυτητα. Οχι για να βαλεις μονο μπελα στο κεφαλι σου και στο τελος να εχεις τον συμβατικο δισκο να κανει την δουλεια.
Τουλαχιστον τον εχεις που τον εχεις να τον ευχαριστηθεις.

Last edited:
αρα απο οτι καταλαβα...τωρα που ειναι αρχη ακομα και δεν εχω τιποτα απο αρχεια ακομα σε κανενα δισκο, δεν θα ηταν καλυτερα να κανω ενα format στο pc και να αλλαξω απο ide σε ahci τον ssd???

Τι πρεπει να προσεξω αυτη τη φορα για να μην κανω παλι λαθος???

αρκει μονο η αλλαγη του mode απο ide σε ahci????

Last edited: