Οδηγίες για σωστή ανακύκλωση >???

analyze_it

AVClub Addicted Member
15 July 2008
1,798
Γεια σε όλους,

άκουσα στο ραδιόφωνο ότι δεν μπορούμε να πετάμε χαρτί βρώμικο στον κάδο ανακύκλωσης.
επίσης, δεν μπορούμε να πετάμε μπουκάλια με διάφορα υγρά επειδή λερώνουν το χαρτί μέσα στον κάδο.

νομίζω πως θα έπρεπε να είμαστε ενημερωμένοι καλύτερα, και είναι αρκετά σοβαρό θέμα.

Σας παρακαλώ, ας μας απαντήσει κάποιος που γνωρίζει καλά:

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ?

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ "ΠΕΤΑΜΕ" ΣΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ?
πχ ένα μπουκάλι γάλα (άδειο βέβαια) πρέπει να ¨πετιέται" στον κάδο ανακύκλωσης?

Νομίζω είναι πολύ σοβαρό και θα ήθελα την απάντηση μελών που γνωρίζουν καλά το θέμα.

Επίσης, ίσως να ενημερωθούν και άλλοι που ενδιαφέρονται...

Ευχαριστώ πολύ
-bye-

Έχω το χαρτί με τις οδηγίες του τί πετάμε τί δεν πετάμε και πως το πετάμε στην Αθήνα. Επιστρέφω αύριο όμως οποτε θα πρέπει να κάνεις λίγο υπομονή. Αν δεν το έχει ανεβάσει κανένας άλλος μέχρι τότε βέβαια.

Αδρά λίγο αυτό που λέει είναι οτι πρέπει αν πετάξεις συκευασίες που έίχαν τρόφιμα να τις ξεπλύνεις λίγο. Αν έχουν υπολοίματα τροφίμων πάνε στα κανονικά σκουπίδια. Επίσης στο μέτρο του δυνατού διαχωρίζουμε μεικτές συσκευασίες στα συστατικά τους (βγάζουμε τα πλαστικά κομμάτια απο το χαρτί όπως στις τετρα πακ το στόμιο ας πούμε)
Δεν βάζουμε κλειστές σακουλες, σπασμένα γυαλία (γιατι οι εργάτες μπορεί να κοπούν) και διάφορα άλλα.

Δευτέρα το αργότερο θα το ανεβάσω

Λοιπόν έχουμε και λέμε...

Τι φροντιζουμε πριν τις πεταξουμε

Να είναι άδειες απο τροφές και υγρά
Να τις ξεπλύνουμε αν χρειαστεί, ώστε να μην εχουν υπολείμματα τροφών, λάδια κλπ
Να τσακίζουμε τις χαρτόκουτες για να μην πιάνουν όλο το χώρο.
Ρίχνουμε χυμα τις συσκευασίες και όχι μεσα σε σφιχτοδεμένες σακούλες.
Διαχωρίζουμε το χαρτι απο το πλαστικό, βγάζουμε τα καπάκια απο τις γυαλινες συσκευασίες. Συμπιέζουμε τα πλαστικά μπουκάλια για να εξοικωμούμε χώρο. ΔΕΝ πετάμε σπασμένα τζάμια ή καθρεπτές γιατί η διαλογή γίνεται στο χέρι και είναι επικίνδυνο για τους εργάτες.

Τι ΔΕΝ ανακυκλώνουμε στους κάδους ανακυκλωσης

Υλικά απο άλλα συστήματα ανακύκλωσης: μπαταρίες, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ελαστικά, μέταλλα, ρούχα, παπούτσια, πλαστικά δοχεία απο λάδια αυτοκινήτων ή απο φυτοφάρμακα, οικοδομικά υλικά, στρώματα, παλιά έπιπλα, δερμάτινα, οργανικά υπολείμματα τροφών, κλαδιά απο δέντρα.
Αποτσίγαρα, χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες και χαρτομάντιλα.

Τι ΠΕΤΑΜΕ στους κάδους ανακύκλωσης

Χαρτιά: κουτιά απο τσιγάρα, λογαριασμούς, εφημερίδες, βιβλία, χαρτοκιβώτια, όλα τα περιοδικά, όλους τους φακέλους αλληλογραφίας (αν έχει επένδυση απο πλαστικό την διαχωρίζουμε).
Αλουμινένιες: κουτάκια απο αναψυκτικά και μπίρες, κονσέρβες, σακουλάκια του καφέ, αλουμινένια μπόλ και μεταλλικά ταψακια μιας χρήσης, αλουμινόχαρτο, μεταλλικα αντικείμενα γραφείου, κλειδιά κλπ
Γυάλινα: βαζάκια απο τρόφιμα, μπουκάλια απο ποτά, απο αρώματα, απο χυμούς, απο φάρμακα κλπ
Πλαστικά: συσκευασίες απο αναψυκτικά,λάδι, αποσμητικά, απορρυπαντικά, δοχεία απο τις μπογιές που βαφουμε, σακουλάκια απο καπνό. Χαρακάκια του παιδιού, τα νάιλον απο το πακέτο των τσιγάρων, το φίλμ περιτυλίγματος απο τα τρόφιμα ή τα έντυπα, τα πλαστικά απο είδη διατροφής (αλλαντικά, τυριά κλπ) που πωλούνται συσκευασμένα στο σούπερ μάρκετ, το κεσεδάκι απο το γιαούρτι, το σακουλάκι απο το ρύζι η τα μακαρόνια, το περιτύλιγμα απο τις πάνες και όλα τα σχετικά είδη, τη σακούλα απορρυπαντικού πλυντηρίου, τα παλιά γάντια κουζίνας κλπ
πλαστικες κρεμάστρες, κουτάλες, σακούλες, θήκες απο τα CD, παλίες κασέτες κλπ
Συσκευασίες τετραπάκ
Ξύλινες συσκευασίες: κουτάκια απο ποτά η δώρα, οδοντογλυφίδες, ξυλινές κουτάλες που χάλασαν, κρεμάστρες ρούχων κλπ.
CD/DVD

Πλένουμε στις συκευασίες (πχ απο γιαούρτια) αλλα και μπίρες. αναψυκτικά ή άλλα τρόφιμα θα πρέπει να ξεβγάζονται.
Δεν σκίζουμε αποκόμματα εισιτηρίων, αποδείξεις, σκισμένες σελίδες και γενικά χαρτιά μικρότερα απο Α4 δεν ανακυκλώνονται (επειδή δεν έχει μεριμνήσει η ΕΕΑΑ για την ανακύκλωση τους)

Thanks Alex! Νομίζω είναι πολύ χρήσιμος οδηγός!

->αλήθεια, ήθελα να ήξερα, όλοι αυτοί που δεν κοίταξαν καν το θέμα γνωρίζουν πως πρεπει να γίνεται σωστά η ανακύκλωση? - ζήτημα να το διάβασαν 70 μέλη...:nounder:

το θεμα ειναι να μπορεις να ανακυκλωσεις.
Εγω στο Παγκρατι δεν εχω ουτε για πλακα καπου κοντα καδους για ανακυκλωση!

Re: Απάντηση: Οδηγίες για σωστή ανακύκλωση >???

το θεμα ειναι να μπορεις να ανακυκλωσεις.
Εγω στο Παγκρατι δεν εχω ουτε για πλακα καπου κοντα καδους για ανακυκλωση!

Το αυτο ισχυει και για τον Πειραια, για να βρεις καδους ανακυκλωσης πρεπει να εισαι βασικα περιξ του κεντρου ... δυστυχως ειμαστε ακομα πολυ πισω σ' αυτο.:slapface:

Και εγω ανακυκλωνω αλλα με τσαντιζει το γεγονος οτι ολα εχουν να κανουν με το φιλοτιμο και τον εθελοντισμο.
Τα ξεπλενω και τα ξεχωριζω και και και.... το κοστος αυτο ομως βλεπω οτι βαραινει εμενα οχι την εταιρια ανακυκλωσης.

Περίεργο, εμείς σε προάστιο τέρμα δυτικά της Θεσσαλονίκης (Εύοσμος) και έχουμε απ' όλους τους κάδους παντού σχεδόν.

Η μητέρα μου ξεχωρίζει τα σκουπίδια εδώ και μήνες...

Απάντηση: Re: Οδηγίες για σωστή ανακύκλωση >???

Εγώ πάλι φοβάμαι.... αν αυτά που εμείς με τόση φροντίδα βάζουμε στους κάδους... καταλήγουν όντως σε εγκαταστάσεις διαχείρισης ανακυκλώσιμων...

Στο σπίτι που έμενα για ένα διάστημα στο Πόρτο Ράφτη, βάλανε τους μπλέ κάδους πολύ γρήγορα. Αρχίσαμε κι εμείς την ανακύκλωση. Κάποια στιγμή οι δύο κάδοι είχαν τιγκάρει τόσο που δεν έκλειναν. Και καθώς εκεί φυσάει του θανατά, ο αέρας σκόρπιζε μπουκάλια, χαρτιά και λοιπά ανακυκλώσιμα... Ώσπου τα μάζεψε ένα κοινό σκουπιδιάρικο, που μάζευε τους άλλους κάδους απορριμάτων. Μετά από επανάληψη της πιο πάνω διαδικασίας για ενάμισυ χρόνο, οι κάδοι μεταφέρθηκαν λίγα μέτρα πιο μακριά, επί της λεωφόρου και αδειάζονται συχνότερα. Τώρα, από ποιούς αδειάζονται θα σε γελάσω.... Ελπίζω αυτό που συνέβαινε για ένα+ χρόνο, να ήταν ...μεμονωμένο γεγονος.....