Οδηγός καλής κατασκευής και συνδεσμολογίας του Sampling Rate Indicator Ver.1.0

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,065
Λοιπόν ανοίγουμε ένα οδηγό, που θα φανεί χρήσιμος στην κατασκευή και συνδεσμολογία της συγκεκριμένης πλακέτας που με επιτυχία σχεδιάσαμε η παρέα του DIY AVClub.

Ότι θέλετε θα το συζητήσουμε πλέον εδώ, από κόλπα για το πως να κολληθούν με επιτυχία τα smd υλικά, από το πως φλασάρουμε το arduino nano με τον κώδικα του Δημήτρη και ότι είναι σχετικό.

Καλή συνέχεια σε όλους...
 

Attachments

  • SRI_2.jpg
    SRI_2.jpg
    201 KB · Views: 476
Πάρα πολύ όμορφες οι τελειωμένες πλακέτες Μανόλη! Εύγε! :smile:

Λοιπόν, σχετικά με το στήσιμο του περιβάλλοντος του Arduino, ετοίμασα έναν οδηγό για αρχάριους: http://www.dimdim.gr/download/1420/

Πιστεύω ότι καλύπτει τα βασικά. Δείτε τον και πείτε απορίες.

Η τρέχουσα έκδοση του κώδικα είναι αυτή: http://www.dimdim.gr/download/1300/

Αργότερα ή αύριο (όποτε προλάβω..) θα γράψω και τι πρέπει να γίνει ώστε να παραμετροποιηθεί ο κώδικας για τις διαφορετικές πλακέτες USB που υποστηρίζονται. Δεν είναι τίποτα δύσκολο.
 
την είδα από κοντά, είναι ένα μικρό κόσμημα, μπράβο
και πραγματικά στην τιμή αυτή είναι να απορείς ποσό γρήγορα προχώρα η τεχνολογία
 
Σχετικά με την παραμετροποίηση του κώδικα.

Κοντά στις αρχές του θα δείτε το παρακάτω:

Code:
// Remove comment slashes ("//") from your USB interface. Keep all other interfaces commented out.
#define Amanero
// #define DIYINHK_XMOS
// #define JLSounds
// #define WaveIO

// Set the operation of the U2 isolator. If you have a 4-input part (Si8045AA), comment out the TWOOUTPUTS. 
// If you have a 2-input/2-output part (Si8642ΒΑ), comment out the ALLINPUTS.
#define ALLINPUTS
//#define TWOOUTPUTS

// Comment out when using the IR control functionality.
//#define IRCONTROL

Εδώ λοιπόν ορίζουμε τις βασικές παραμέτρους του Indicator.

Στην παρούσα κατάσταση του κώδικα, αυτές είναι τρεις:

1) Ο τύπος του USB interface που έχουμε. Οι επιλογές είναι οι τέσσερις που φαίνονται. Βγάζουμε τα forward slashes από το interace μας και βάζουμε σε όλα τα άλλα. Π.χ. ο παραπάνω κώδικας είναι για το Amanero Combo384.
Αν έχουμε το WaveIO, το παραπάνω κομμάτι του κώδικα θα έπρεπε να το κάνουμε να φαίνεται έτσι:
Code:
// Remove comment slashes ("//") from your USB interface. Keep all other interfaces commented out.
// #define Amanero
// #define DIYINHK_XMOS
// #define JLSounds
#define WaveIO

// Set the operation of the U2 isolator. If you have a 4-input part (Si8045AA), comment out the TWOOUTPUTS. 
// If you have a 2-input/2-output part (Si8642ΒΑ), comment out the ALLINPUTS.
#define ALLINPUTS
//#define TWOOUTPUTS

// Comment out when using the IR control functionality.
//#define IRCONTROL

2) Ο τύπος του U2 που έχουμε κολλήσει. Παρόμοια με το 1), αν έχουμε βάλει Si8045AA το αφήνουμε ως έχει, διαφορετικά αλλάζουμε τα slashes.

3) Κατά πόσο θα χρησιμοποιήσουμε τηλεκοντρόλ. Για την ώρα αφήστε το ως έχει, καθότι είναι λειτουργικότητα για προχωρημένους. Σε μελλοντική έκδοση του κώδικα θα κάνω τη χρήση του πολύ πιο εύκολη.
 
Νωρίτερα σήμερα πέρασε από εδώ ο αγαπητός συμφορουμίτης Βαγγέλης Καινούργιος για να παραλάβει τις πλακέτες του και με ρώτησε αν μπορεί να ελεγχθεί το Soekris από την πλακετούλα μας.

Το κοίταξα λίγο και απ' ότι φαίνεται μπορεί εύκολα να ελεγχθεί η επιλογή πηγής, μιας και απαιτούνται δυο σήματα προς το Soekris (τα οποία υπάρχουν αν βάλουμε το "εναλλακτικό" U2).

Αλλά μετά σκέφτηκα το ακόμα καλύτερο: Σειριακή σύνδεση με το Soekris για πλήρη έλεγχο. Ίσως μπορεί να γίνει με software serial όταν βγει το καινούργιο firmware του Soekris, το οποίο θα ενεργοποιεί τη δεύτερη σειριακή αυτού.

Αλλά μιας και το Soekris αναφέρει Sampling Rate κτλ από μόνο του, ίσως βγει μια ειδική έκδοση του κώδικα μόνο για αυτό, η οποία όμως θα είναι 100% συμβατή με την hardware πλατφόρμα που σχεδιάσαμε εδώ. Ενδιαφέρον..
 
Μόλις συνειδητοποίησα ότι δεν σας έχω δώσει links για τις 2 βιβλιοθήκες του Arduino που είναι απαραίτητες.

Η πρώτη είναι αυτή: https://bintray.com/olikraus/u8glib/Arduino#files κατεβάζετε την πιο πρόσφατη έκδοση (αυτή τη στιγμή είναι η 1.17)

Η δεύτερη είναι αυτή: https://github.com/shirriff/Arduino-IRremote/releases/tag/MAJOR κατεβάζετε το αρχείο IRremote.zip

Και στις 2 περιπτώσεις αποσυμπιέζετε το περιεχόμενο των αρχείων zip (περιέχουν από έναν φάκελλο μέσα) στον φάκελλο του Arduino όπως γράφω στον οδηγό μου ( http://www.dimdim.gr/in-greek/εγκατάσταση-περιβάλλοντος-arduino-για-αρχά/ ).
 
Σίγουρα είμαστε ντιούηδες.
Σίγουρα όλοι έχουμε εμπειρία από κολλήσεις.

Τα smd υλικά όμως ακολουθούν μια άλλη μέθοδο ή για να τα λέμε πιο σωστά, ακολουθούν άλλες πεπατημένες.

"Αδιαφορώντας" για σταθμούς θερμού αέρα, που πιστεύω ότι λίγοι έχουν, θα ήθελα να δώσω μία δύο δοκιμασμένες πρακτικές για καλές κολλήσεις σε επιφανειακό υλικό.

Προσωπικά είμαι θιασώτης του ChipQuik SMD291 (Non Clean Paste Flux), το οποίο λατρεύω για τους εξής λόγους:
1) έχει αρκετά κολλώδη υφή, κάτι που σταθεροποιεί τα υλικά μέχρι να τα κολλήσετε
2) κάνει τέλεια δουλειά στα smd και συνίσταται σε soldering/desoldering διαδικασίες smd υλικών
3) το βρίσκεις σε πολύ μικρά σωληνάρια στον πόντικα, αν και δεν είναι καθόλου φθηνό.

Με αυτό το Flux και ένα μπουκάλι Ισοπροπυλική αλκοόλη θα κάνετε θαύματα, η αλκοόλη είναι α π α ρ α ί τ η τ η, για τον καθαρισμό της πλακέτας, γιατί μπορεί να λέει ότι δεν απαιτεί καθαρισμό, αλλά κολλάει τόσο πολύ που θα είναι αδύνατο να την αφήσετε έτσι!

Θα χρειαστείτε επίσης και σύρμα μπλεντάζ απορρόφησης, το Super Wick 0.050 width της MG Chemicals (πάλι από πόντικα) είναι ιδανικό για αυτήν την εφαρμογή.

Σε όλα τα smd, βάζετε σε κάθε pad, flux και ακουμπάτε το sdm υλικό. Ακολούθως με το ένα χέρι και λεπτό τσιμπιδάκι κρατάτε το smd υλικό ενώ με το άλλο πλησιάζεται το κολλητήρι στο οποίο έχετε τσιμπήσει ελάχιστη κόλληση το πολύ 0.3-0.4mm, με το ακουμπάτε το κολλητήρι το flux στιγμιαία αρπάζει την κόλληση και την κάνει ενιαία στο τμήμα κόλλησης του pad/εξαρτήματος. Ακολούθως περιστρέφεται και κολλάτε από την άλλη.
Στα δύο U1 U2orU3, έχετε βάλει flux κατά μήκος των pad, ακουμπάτε το τσιπ και με την ίδια κόλληση που αναφέρθηκε με ελάχιστη ποσότητα (ίσα που να αρπάξει η μύτη, αέρα κόλλησης), ακουμπάτε στα δύο διαγώνια ακριανά πιν για σταθεροποίηση. Εννοείται ότι κρατάτε με ψιλό τσιμπιδάκι το τσιπ με το αριστερό χέρι σας.
Μην αγχωθείτε εάν στο σημείο αυτό σας γεφυρώσουν τα πιν, βάζετε και πάλι από πάνω από τα pin-pad μια στρώση αυτού του flux και με "αέρα" κόλλησης ή περνάτε τραβηχτά πάνω στα πιν ή πλησιάζετε ανά δύο από το πλάι να τραβήξουν ελάχιστη κόλληση...σίγουρα εδώ θέλει κάποια εμπειρία αναμφίβολα.
Προσπαθείστε να μην περνάτε τη μύτη πάνω από τα πιν στο σημείο κοντά προς προς το τσιπ, να βάζετε τη μύτη στο σημείο που τελειώνουν τα πιν δηλ. μεταξύ άκρου και pad, έτσι αποφεύγετε το συχνό γεφύρωμα και η κόλληση λόγω του flux εισέρχεται από κάτω από τα πιν.
Στην περίπτωση που έχετε ή χοντρή κόλληση ή έχετε βάλει αρκετή κόλληση στη μύτη, θα έχετε σίγουρα γεφυρωμένα πιν, βάλτε από πάνω λίγη flux και με το σύρμα που είπαμε απορροφήστε την.

Τα διάφορα στικ, τα οποία είναι πολύ καλά και για smd υλικά (Kester για παράδειγμα), δεν βοηθούν στην κόλληση των τσιπ...εκεί πραγματικά το προιόν της ChipQuik θα σας σώσει!
 
Δημήτρη,
Με τα δύο αρχεία των βιβλιοθηκών IRremote, U8glib -> ΟΚ.
Με το αρχείο Univ_USB2I2S_Indicator η έκδοση 1.28 είναι η τελευταία;

Σε XP Pro δεν κατάφερα με τίποτα να δει σειριακή το nano, οι φάκελοι με τους οδηγούς φαίνονταν μόνιμα σαν να μην περιείχαν κατάλληλα αρχεία.
Το παράτησα και πήγα στα 7ρια όπου εκεί η εγκατάσταση έγινε κανονικά.

Σου ανεβάζω δύο captures από το μήνυμα κονσόλας που μου δίνει το uploading...
 

Attachments

  • 1.jpg
    1.jpg
    80.7 KB · Views: 247
  • 2.jpg
    2.jpg
    61 KB · Views: 245
Έχω μια υποψία.. Τα Nano σας μάλλον δεν έχουν πάνω original FT232RL chip αλλά κάποιο συμβατό, μάλλον το CH340G. Λογικά θα το γράφει στο listing του Ebay που τα πήρατε.

Αν όντως συμβαίνει αυτό, χρειάζεστε και άλλον driver. Δοκιμάστε αυτόν που έχει εδώ: http://www.5v.ru/ch340g.htm (εκεί που λέει USB CH341 / CH340 WINDOWS 98 / ME / 2000 / XP / Server 2003 / VISTA /, Server 2008 / Win7 / Win8 32/64 )

Αν περαστεί σωστά ο driver θα φανεί το Nano ως μία καινούργια COM port στον device manager.
 
yeap, αυτός είναι τελικά ο σωστός οδηγός...αναγνωρίστηκε σωστά στα XP τώρα.

Μετέπειτα προσθήκη = έγινε σωστά και το uploading...
 
Last edited:
Χμ...κάτι δεν μου πάει καλά, δεν έχω ένδειξη στην οθόνη καθόλου...αλλά έχω κουραστεί κιόλας, μάλλον θα πάω για νανάκια και αύριο το μεσημέρι εδώ είμαστε...
 
Μετα τις αλλαγες με τα σλας πατησα upload και στο τελος μου εβγαλε Done uploading.:flipout:
Πλακα ειχε αμα εχεις τον Dim στην υποστηριξη....Μany Thanks DimDim
 
Είδες τάχιστο support;
Πρέπει να έχω θέμα στη 2η αμανέρα που την έχω για δοκιμή, αύριο θα τη φλασάρω μήπως και η έξοδος στα Fx είναι off.
H οθόνη όμως δεν θα έπρεπε να αντιδρά Δημήτρη; Κάτι που να δείχνει ότι τα "ζωάκια" της ξύπνησαν...τάση πάντως πάει ...περίπου 3,24V μέτρησα.
 
Πιθανόν Δημήτρη, έχω κουραστεί τα έχω κλείσει άλλωστε.
Αύριο θα επαναλάβω τη διαδικασία.
Κάτι που ίσως είναι χρήσιμο για την κοινότητα...πως αντιδρούν τα 4 led του nano κατά τη λειτουργία; Είδα ότι άναβε το PWR (πράσινο) και το διπλανό του L ως κόκκινο ενώ τα Rx, Tx σβηστά...είναι όντως έτσι;