Οι εταιριες των πικαπ..

satnick

AVClub Addicted Member
6 September 2008
2,275
Κοιταγα λοιπον σε διαφορα ηλεκτρονικα μαγαζια πικαπ και σκεφτομουν οτι ολες οι μαρκες που κοιταω ειναι γερμανικες,ή τουλαχιστον οι περισσοτερες τι παιζει με τις αλλες χωρες πχ ιαπονια δεν εχει καποια εταιρια οπως εχει την dual η γερμανια?ή αλλες ευρωπαικες χωρες πχ γαλλια,ιταλια?αλλα λεω ιαπονια γιατι ξερω οτι μια φορα και εναν καιρο ηταν υπερδυναμη στον ηχο με ολες τις εμπορικες σονυ,πιονερ κτλ και τις καλες τις νακα,λουξμαν,σανσουι και τωρα απ' οτι ξερω εχει ξεμινει μονο η λουξμαν με ενισχυτικα κτλ και οχι πικαπ (α και η εσοτερικ που νομιζω ειναι τα καλα της τεκ? ή κατι τετοιο..)

H Luxman παράγει ακόμα ενα μοντέλο πικαπ αλλά νομίζω δεν το φέρνουν στην Ευρώπη... απο κει και πέρα αν εννοείς και αναλογικά γενικότερα οι Ιάπωνες παραμένουν στην κορυφή. Βλέπε Ikeda, Zyx, Sakura Systems, Dynavector...

Ναι, αλλά όχι σε πικάπ. Οι Ιάπωνες με την έλευση του CD εγκατέλειψαν πολύ γρήγορα την κατασκευή πικάπ και βραχιόνων. Εξαίρεση η Technics με το περίφημο MKII που κατασκευαζόταν μέχρι πρόσφατα. Περίεργο. Αλλά αν το σκεφτείς, μόνο μιά εταιρεία ξέρω που ήταν ειδικευμένη στα πικάπ, την Micro Seiki. Oι άλλες μεγάλες εταιρείες, Sony, Sansui, Luxman, Denon κλπ. είχαν το πικάπ ως ένα ακόμη προϊόν στη γκάμα τους και εύκολα το αντικατέστησαν με το CDplayer. Μόνο η Micro Seiki έφτιαχνε αποκλειστικά πικάπ, όπως π.χ. η Thorens, Dual και Lenco.

Oi Iάπωνες εγκτέλειψαν το βινύλιο μαζικά και με ιδιαίτερη προθυμία σαν καταναλωτές ενώ ήταν απο τους πρώτους που υιοθέτησαν το CD απο πολύ νωρίς και με ιδιαίτερο ζήλο. Ακολούθησε και η βιομηχανία τους σταματώντας αντίστοιχα την παραγωγή πικάπ και ξεκινώντας μαζικά την παραγωγή cdplayers.

Yπάρχουν μια δύο πολύ esoteric (καμία σχέση με την Teac) Ιαπωνικές εταιρίες που συνεχίζουν μέχρι σήμερα να ασχολούνται με τα αναλογικά με μικρό τιράζ και αντίστοιχα αλμυρές τιμές. Ανάμεσα τους και η Zyx που λατρεύω με τις πατενταρισμένες τεχνολογίες της, τον εκπληκτικό ήχο αλλα και τις δυστυχώς αλμυρότατες τιμές..

Οι Γερμανοί απο την άλοι φανατικοί audiophiles ποτέ δεν εγκατέλειψαν το βινύλιο σαν καταναλωτές και με βάση την δική τους αγορά στηρίχτηκε το Format στα πέτρινα χρόνια των 90's απο μια χούφτα Γερμανικές και ευρωπαικές εταιρίες που κράτησαν "θερμοπύλες"

Σήμερα με την εμπορική άνθιση του μαύρου δίσκου οι Γερμανοί όπως και μερικές άλες εταιρίες που τον στήριξαν δρέπουν τους καρπούς των προσπαθειών τους και έχουν και δικαίως την πρωτοκαθεδρία.

Οι Ιάπωνες αντίθετα εξακολουθούν να επιμένουν φανατικά στο CD ακόμα και σήμερα στην δύση του (τουλάχιστον ως δισκάκι) με νέες πατέντες (SHM CD, BLUSPEC CD) αλλα και κορυφαία players να παράγονται ακατάπαυστα.

Αυτά.

Last edited:
Ιαπωνικα πικαπ..

το νεο της TechDAS

DSCF7265.JPG

η σταθερη αξια της Luxman

1013rux.promo_.jpg

cost no object απο τον Kondo

ginga2012_img1.jpg

Ονειρο θερινης νυχτος απο τον μεγιστο Audio Tekne, pure carbon block

ACP-8801%20Player%20System%20Apr%202009.jpg

Top of the top σχεδιαστης παγκοσμιως, mr Teragaki

sign.jpg

H Luxman παράγει ακόμα ενα μοντέλο πικαπ αλλά νομίζω δεν το φέρνουν στην Ευρώπη... απο κει και πέρα αν εννοείς και αναλογικά γενικότερα οι Ιάπωνες παραμένουν στην κορυφή. Βλέπε Ikeda, Zyx, Sakura Systems, Dynavector...

Μιχάλη το φέρνουν και υπάρχει demo στην Golden Acoustics, που θα βρούμε πεντέμισι χιλιάρικα δεν ξέρω αααχχχχχχ!...

η TehcDAS ανηκει στην Stella inc. Jp.

μεταξυ των σχεδιαστων αναφερεται ενας πρωην micro αλλα το ονομα δεν εχω καταφερει να το βρω για να το τσεκαρω. παντως το "λενε" ολοι, πρεπει να ειναι legit

Απάντηση: Re: Οι εταιριες των πικαπ..

Oi Iάπωνες εγκτέλειψαν το βινύλιο μαζικά και με ιδιαίτερη προθυμία σαν καταναλωτές ενώ ήταν απο τους πρώτους που υιοθέτησαν το CD απο πολύ νωρίς και με ιδιαίτερο ζήλο. Ακολούθησε και η βιομηχανία τους σταματώντας αντίστοιχα την παραγωγή πικάπ και ξεκινώντας μαζικά την παραγωγή cdplayers.

Yπάρχουν μια δύο πολύ esoteric (καμία σχέση με την Teac) Ιαπωνικές εταιρίες που συνεχίζουν μέχρι σήμερα να ασχολούνται με τα αναλογικά με μικρό τιράζ και αντίστοιχα αλμυρές τιμές. Ανάμεσα τους και η Zyx που λατρεύω με τις πατενταρισμένες τεχνολογίες της, τον εκπληκτικό ήχο αλλα και τις δυστυχώς αλμυρότατες τιμές..

Οι Γερμανοί απο την άλοι φανατικοί audiophiles ποτέ δεν εγκατέλειψαν το βινύλιο σαν καταναλωτές και με βάση την δική τους αγορά στηρίχτηκε το Format στα πέτρινα χρόνια των 90's απο μια χούφτα Γερμανικές και ευρωπαικές εταιρίες που κράτησαν "θερμοπύλες"

Σήμερα με την εμπορική άνθιση του μαύρου δίσκου οι Γερμανοί όπως και μερικές άλες εταιρίες που τον στήριξαν δρέπουν τους καρπούς των προσπαθειών τους και έχουν και δικαίως την πρωτοκαθεδρία.

Οι Ιάπωνες αντίθετα εξακολουθούν να επιμένουν φανατικά στο CD ακόμα και σήμερα στην δύση του (τουλάχιστον ως δισκάκι) με νέες πατέντες (SHM CD, BLUSPEC CD) αλλα και κορυφαία players να παράγονται ακατάπαυστα.

Αυτά.

αφου και στο site του κατασκευαστη η τεκ εμφανιζεται http://esoteric.teac.com

οι του κολομβου κατα τα αλλα μονο τα vpi εχουν,ουτε αυτοι υποστηριξαν το βινυλιο με την ελευση του cd? αλλα θα μου πεις 80s-hitec-usa-cdp καπως ετσι τα εχω στο μυαλο μου και μην παμε και στα 90s..

Χεχεχεχε, τo Audio Tekne ειναι μακραν το πιο ασχημο..ειναι φτιαγμενο απο μαυρο, πεπιεσμενο ανθρακα και δεν δειχνει καθολου ζωντανο. βεβαια ειναι θεμα γουστου, καθοτι σε καποιους το all black αρεσει. σαν υλικο ειναι 100% αδρανες, με εξαιρετικο damping και ομοιογενια. η τιμη του ειναι αστα.

Το Ginga (Kondo) εχει "περιεργες" αναλογιες αλλα η μηχανοδουλεια του ειναι σε επιπεδα που ευρωπαιοι και αμερικανοι απλα ονειρευονται.

προσωπικα, τον Teragaki τον εχω για θεο, οι κατασκευες του ειναι απο αλλο πλανητη. ειδικα κατι one off που εχει κανει για την Audio Technica ειναι σαν να εχουν βγει απο ταινια transformers. βαζω κανα 2 φωτο για τους ματακιδες (σαν και εμενα)

081015_010.jpg

081015_008.jpg

081015_009.jpg

αυτο Μιχαλη δεν περπατησε ποτε γιατι ειχε μεγαλα θεματα στην λειτουργια. η ακτινα εχανε την "μπαλα" οταν εβρισκε πανω σε ενα κοκκο σκονης. ασε που η ποιοτητα ηταν αναλογη του DAC και πολυ μακρυα απο τον αναλογικο ηχο.

σαν προτερημα βεβαια η μηδενικη φθορα των δισκων. καλο για ψηφιοποιηση (τα χωραφια σου δλδ)

Απάντηση: Re: Οι εταιριες των πικαπ..

Χεχεχεχε, τo Audio Tekne ειναι μακραν το πιο ασχημο..ειναι φτιαγμενο απο μαυρο, πεπιεσμενο ανθρακα και δεν δειχνει καθολου ζωντανο. βεβαια ειναι θεμα γουστου, καθοτι σε καποιους το all black αρεσει. σαν υλικο ειναι 100% αδρανες, με εξαιρετικο damping και ομοιογενια. η τιμη του ειναι αστα.

Το Ginga (Kondo) εχει "περιεργες" αναλογιες αλλα η μηχανοδουλεια του ειναι σε επιπεδα που ευρωπαιοι και αμερικανοι απλα ονειρευονται.

προσωπικα, τον Teragaki τον εχω για θεο, οι κατασκευες του ειναι απο αλλο πλανητη. ειδικα κατι one off που εχει κανει για την Audio Technica ειναι σαν να εχουν βγει απο ταινια transformers. βαζω κανα 2 φωτο για τους ματακιδες (σαν και εμενα)

081015_010.jpg

081015_008.jpg

081015_009.jpg

Η στήριξη αυτών στις δύο τελευταίες φώτο πάντως,είναι βαριά βιομηχανική.
Δεν ξέρω αν είναι και μαγνητική ή κάτι άλλο,αλλά αυτό το στυλ της μηχανικής που αλφαδιάζει κιόλας,όπως την βλέπω μου μοιάζει με την στήριξη μηχανημάτων που τραβάνε άγρια ζόρια.(25+ τόνων.)

..............................
σαν προτερημα βεβαια η μηδενικη φθορα των δισκων. καλο για ψηφιοποιηση (τα χωραφια σου δλδ)
Ακριβώς! :cool:

Άλλωστε τους δικούς του ψηφιακούς μετατροπείς δεν τους χρειάζομαι. Και απ' ότι έχω μάθει, τα άλλα προβλήματα έχουν φτιάξει.

Οι Ιάπωνες είναι ένας περίεργος λαός... , μπορεί κάποιος να κάτσει χρόνια ολόκληρα να ασχοληθεί με την καλλιγραφία και να μπορέσει μετά από δεκαετίες να ζωγραφίσει τέλεια με πινέλο ένα ιδεόγραμμα, ή κατ αντιστοιχία να δημιουργήσει κάτι που σε εμάς τους δυτικούς φαίνεται απλό, αλλά για αυτούς είναι πολύ εσωτερικό και φιλοσοφικό...

Αυτό αντανακλούν για μένα αυτά τα πικάπ, και η ιδιαίτερη και πολύπλοκη μηχανική τους.

Είναι άποψη, και φιλοσοφία που συμβαδίζει ταυτόχρονα με την λειτουργικότητα...

Ένας Ιάπωνας δεν θα έκανε τίποτε περίπλοκο αν μπορούσε να το φτιάξει απλό...

Εδώ είναι και η διαφορά με τους άλλους...

Δεν ακολουθούν την πια γνωστή πεπατημένη του υποτιθέμενου καλού Γερμανικού πικάπ με ακρυλικά και αλουμίνια που έχει γίνει πια ο τυφλοσούρτης της Γερμανίας...

ΥΓ... Να μην ξεχνάμε και την Oracle από τον Καναδά... παρά τις δυσκολίες κατασκευάζει το γνωστό και εξαιρετικό Delphi μέχρι και σήμερα...

1_delphi_mk_vi_1.jpg

Ούτε την Linn στην Μεγάλη Βρετανία που ακόμα παράγει το επίσης εξαιρετικό Sondek LP12...

lp12.jpg

Ούτε την Linn στην Μεγάλη Βρετανία που ακόμα παράγει το επίσης εξαιρετικό Sondek LP12...

lp12.jpg

Εβαλες και το anniversary, που το πλαίσιο του είναι φτιαγμένο
από βαρέλια παλαίωσης του ουίσκυ Highland Park...Και όταν το αγοράσεις
και σκάσεις τα 40 χιλιάρικα(!!!!!) σου δίνουν δώρο μια(1) φιάλη Highland Park 40 ετών
να το πιείς για να πνίξεις τον πόνο σου και να ξεχάσεις την πατάτα που έκανες! :aetsch:

http://www.linn.co.uk/all-products/turntables/limited-edition-sondek-lp12#details