Οι πυκνωτές SMD ξεκολλάνε με ασφάλεια;

blugosi

Senior Member
17 November 2007
627
Μια βοήθεια σε έναν άσχετο παρακαλώ.
Πρέπει να αφαιρέσω δύο πυκνωτές στις θέσεις R58 & R104 της φωτογραφίας. Έχω βάλει και πιο γενική φωτό για να δώσω εικόνα του μεγέθους...

Επειδή δεν έχω ξανακουμπήσει τέτοια πράγματα, είναι κάτι που μπορεί να κάνει κάποιος με ασφάλεια;
Απλά ζεσταίνω αριστερά δεξιά και τραβάω τον πυκνωτή με το τσιμπιδάκι; Σε τι θερμοκρασία βάζω το κολλητήρι;
Η υπάρχει κίνδυνος για την πλακέτα και να το πάω σε ηλεκτρονικό;

Ευχαριστώ!!!!

Attachments

• R58-R104.jpg
    R58-R104.jpg
    76.9 KB · Views: 220
  • genikh.jpg
    genikh.jpg
    97.8 KB · Views: 213
Last edited:
Εάν θές για πες γιατί θες να τους αλλάξεις ?

στους 240 βαθμούς είναι οκ ,, με προσοχή και ευλάβεια ,, στα 4 δευτερα θα φύγει αέρα ,,

Last edited:
Re: Απάντηση: Οι πυκνωτές SMD ξεκολλάνε με ασφάλεια;

Όπα ,, είναι αντιστάσεις , δεν είναι πυκνωτές ...

και εάν δεν έχεις εμπειρία ,,, αστο ,, θα το χαλάσεις
Κι όμως, δεν είναι αντιστάσεις!!! Παρόλο που οι αναμονές στην πλακέτα ήταν για αντιστάσεις, ο κατασκευαστής έβαλε δύο πυκνωτές για δοκιμή σχετικά με ένα πρόβλημα που είχα στον ήχο, και ξέχασε να τους βγάλει...
Αντί να στείλω το μηχάνημα στο εξωτερικό, μου πρότεινε να τους ξεκολλήσω μόνος μου....
Ευχαριστώ για τη συμβουλή πάντως!!!

θα βγούν σχετικά εύκολα.
Πριν κανα δυό χρόνια ρωτούσα και γω τα ίδια.
δοκίμασε κάπου πρώτα σε παλιά μηχανάκια άχρηστα αν θες.

Μετά όμως θέλει και μαλλί για να βγάλεις τις περίσσιες κολλήσεις αν υπάρχουν.

Ναι φεύγουν εύκολα, ειδικά εάν δεν σε ενδιαφέρει η επανατοποθέτησή τους ή η καταστροφή τους από υψηλή θερμοκρασία σε συνδιασμό με σχετικά μεγάλη παραμονή.

Αυτό που γράφει ο supersonic, για "μαλλί" εννοεί χάλκινο μπλεντάζ, κατάλληλο για απορρόφηση των υπολλειμάτων κόλλησης.
Πάντως για πολύ καθαρή δουλειά, χρειάζεται μπλεντάζ σε συνδιασμό με smd flux. To flux και θα ξεκολλήσει εύκολα το smd, δίχως υπερθερμάνσεις της πλακέτας και θα βοηθήσει στην μετέπειτα απορρόφηση της κόλλησης μέσω του μπλεντάζ.
Τέλος ένα καλό καθάρισμα με ισοπροπυλική αλκοόλη και η επιφάνεια της πλακέτας, θα φαίνεται σαν να μην είχε κολληθεί ποτέ τίποτα στην περιοχή.

Εάν δεν έχεις τίποτα από όλα αυτά και θέλεις απλά να το βγάλεις, βάλε ένα κολητήρι με όχι ψιλή μύτη, ρίξε μπόλικη κόλληση να το πλημυρίσει και θα στο βγάλει σε χρόνο dt....τα υπολείματα άστα!

αν μείνουν υπολείματα μήπως βραχυκυκλώσουν οι επαφές?
υποθέτω ήταν bypass οι πυκνωτές.

Κι όμως, δεν είναι αντιστάσεις!!! Παρόλο που οι αναμονές στην πλακέτα ήταν για αντιστάσεις, ο κατασκευαστής έβαλε δύο πυκνωτές για δοκιμή σχετικά με ένα πρόβλημα που είχα στον ήχο, και ξέχασε να τους βγάλει...

Όντως. Είναι πυκνωτές σε θέση για αντιστάσεις! Με ποια φιλοσοφία έγινε, δεν μπορώ να φανταστώ...
Αλλά από τη στιγμή που δεν σε νοιάζει τι θα πάθουν (υποθέτω θα τους πετάξεις) γιατί θέλεις να τους αφαιρέσεις με ασφάλεια;

Τελικά θα πάω το μηχάνημα στον εδώ αντιπρόσωπο να το κάνει αυτός...

Έτσι κι αλλιώς είναι καινούργιο μηχάνημα με εγγύηση, και κακώς αναγκάζομαι να κάνω τέτοιες επεμβάσεις.

Δε θέλω να φαίνεται τίποτε, γιατί αν θελήσω να το πουλήσω και το ανοίξει ο αγοραστής, πως θα εξηγώ ότι αυτά είναι αποτελέσματα αβλεψίας του κατασκευαστή;

Δεν το στέλνω έξω, γιατί την προηγούμενη φορά που το έστειλα έκανε δύο μήνες να μου το στείλει πίσω διορθωμένο...
Και ξέχασε επάνω και τους πυκνωτές που είχε κολλήσει για τεστ, βάζοντας εμένα να τους βγάλω!!!

ΓΤΠ!

Σοβαρά τώρα, ακόμα και κινέζος από το e-bay - δηλαδή ούτε καν αντιπρόσωπος
Σε περιπτώσεις λάθους του, αναλαμβάνει μεταφορικά και μάλιστα express
Για να καλύψει τον πελάτη

Σοβαρά τώρα, ακόμα και κινέζος από το e-bay - δηλαδή ούτε καν αντιπρόσωπος
Σε περιπτώσεις λάθους του, αναλαμβάνει μεταφορικά και μάλιστα express
Για να καλύψει τον πελάτη
Για το κόστος μεταφοράς δεν μπορώ να πω, το κάλυψε ο εδώ αντιπρόσωπος ο οποίος είναι εξαιρετικός στην υποστήριξη μετά την πώληση.
Το θέμα είναι ότι πήρα ένα πανάκριβο καινούργιο μηχάνημα με πρόβλημα από το εργοστάσιο, λάθος γείωση στο USB με αποτέλεσμα βόμβο, το έστειλα στο εξωτερικό, περίμενα δύο μήνες να το παραλάβω υποτίθεται φτιαγμένο και είχαν χαλάσει κάτι άλλο!!!!
Αφενός μεν έπρεπε να έχουν τσακιστεί να το φτιάξουν γρήγορα και σωστά και να μου το στείλουν πίσω, αφετέρου δεν έκαναν έναν απλό ηχητικό έλεγχο πριν το στείλουν!!
Δεν ξανά αγοράζω ούτε βίδα από αυτούς....

Επειδή όμως φύγαμε off-topic,κλείνω γράφοντας ότι θα το (ξανα) επισκευάσει ο αντιπρόσωπος επί τόπου όπως συμφωνήσαμε και θα το έχω αύριο φτιαγμένο πρώτα ο Θεός....

Ευχαριστώ όλους για τις οδηγίες, αν και ήταν αχρείαστες...

Υπαρχει ειδικο εργαλειο αποκολλησης SMD εξαρτηματων.

Οποιος δηποτε αλλος τροπος ειναι ρισκο.

Απάντηση: Re: Οι πυκνωτές SMD ξεκολλάνε με ασφάλεια;

Υπαρχει ειδικο εργαλειο αποκολλησης SMD εξαρτηματων.

Οποιος δηποτε αλλος τροπος ειναι ρισκο.

Όταν ξέρεις τι κάνεις, τίποτα δεν είναι ρίσκο!

Ο πιο απλός ντιούικος τρόπος αφαίρεσης ενός smd, επιδυκνείεται παρακάτω, γρήγορος και ασφαλής - εδώ με ασφάλεια μέχρι και dac-chip αφαιρούμε δίχως ειδικά εργαλεία, αλλά με ειδικό τρόπο.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Για το παχος της γραμμης στο pcb , δεν θα το ρισκαρα, και κολλω/ξεκολλω για 30 χρονια.

Εχει ειδικο εργαλειο και ενας που ασχολειται καλο ειναι να ξοδεψει μερικα ευρω να το εχει.

Μια ζημια να κανει θα κοστιζει πιο πολλα απο το εργαλειο.

Ειναι και η διαφορα του επαγγελματια που παντα μας αρεσει να κριτικαρουμε ολοι οταν δεν εχει τα απαιτουμενα εργαλεια............ :ernaehrung004:

οκ αλλά ποιο είναι αυτό το ειδικό εργαλείο το γράφουμε άλλα δεν λέμε ποιο είναι μια πληροφόρηση καλό θα έκανε

οκ αλλά ποιο είναι αυτό το ειδικό εργαλείο το γράφουμε άλλα δεν λέμε ποιο είναι μια πληροφόρηση καλό θα έκανε

Είναι ο προενισχυτής κεφαλής πικάπ Leema Agena με την έξτρα είσοδο balanced για βραχίονα αντίστοιχα καλωδιωμένο.

Γι αυτό στην πάνω δεξιά πλευρά φαίνονται δύο μετασχηματιστές 1:1 της sowter.