Οι πυκνωτές SMD ξεκολλάνε με ασφάλεια;

Πάνο, το ξέρω ότι ασχολείσαι με την κόλληση χρόνια (είχαμε συζητήσει σε παλαιότερο νήμα μαζί).
Προσωπικά, κολλητήρι στα χέρια μου έχω πιάσει από τα 20 μου και τώρα είμαι στα 48, αλλά με τις διάφορες τεχνικές σε επίπεδο smd έχω καταπιαστεί με επιτυχία τα τελευταία 3 χρόνια.

Εάν το έχεις ψάξει, πάρα πολλοί με το diy, εφαρμόζουν τις τεχνικές αυτές και μάλιστα σε πολύ προχωρημένα και δύσκολα υλικά, στις ΗΠΑ μέχρι και σχολή εκμάθησης κάθετης κόλλησης έχουν φτιάξει που είναι ευρέως διαδεδομένη στους ντιούηδες.
Εργαλεία μπορούμε να αγοράζουμε όσα θέλουμε και όσα μας φτάνει η τσέπη μας, δεν είναι δυνατόν να τα έχουμε όλα.
Αυτό φυσικά διαφέρει όταν κάποιος ασχολείται επαγγελματικά με γραμμή παραγωγής smd και θα δει όλες τις πιθανές λύσεις.

Για το φίλο που ρωτά (@takis), ήδη στο έχει βάλει σε βίντεο.
Φυσικά υπάρχουν και άλλα εργαλεία για τα smd, από θερμαινόμενες λαβίδες μέχρι και σταθμούς θερμού αέρα.

οκ αλλά ποιο είναι αυτό το ειδικό εργαλείο το γράφουμε άλλα δεν λέμε ποιο είναι μια πληροφόρηση καλό θα έκανε

Φανταζομαι θα υπαρχουν πολλα. Θα ελεγα οτι οι εταιρειες που κατασκευαζουν κολλητηρια,εχουν τετοια.

Re: Απάντηση: Οι πυκνωτές SMD ξεκολλάνε με ασφάλεια;

Εργαλεία μπορούμε να αγοράζουμε όσα θέλουμε και όσα μας φτάνει η τσέπη μας, δεν είναι δυνατόν να τα έχουμε όλα.

Συμφωνω απολυτα σε οσα λες,και να προσθεσω οτι δεν ειχα καμια προθεση να θιγει κανενας που ισως να μην μπορει να παρει οσα εργαλεια χρειαζεται.Απολογουμαι αν αθελα μου αφησα να νοηθει κατι τετοιο.

Απλα εννοουσα οτι ναι μεν μπορει καποιος που γνωριζει τι κανει να εχει δικες του τακτικες απλα ειναι πιο "σωστο" ενα εξειδικευμενο εργαλειο. :ernaehrung004:

Re: Απάντηση: Οι πυκνωτές SMD ξεκολλάνε με ασφάλεια;

Συμφωνω απολυτα σε οσα λες,και να προσθεσω οτι δεν ειχα καμια προθεση να θιγει κανενας που ισως να μην μπορει να παρει οσα εργαλεια χρειαζεται.Απολογουμαι αν αθελα μου αφησα να νοηθει κατι τετοιο.

Απλα εννοουσα οτι ναι μεν μπορει καποιος που γνωριζει τι κανει να εχει δικες του τακτικες απλα ειναι πιο "σωστο" ενα εξειδικευμενο εργαλειο. :ernaehrung004:

ενταξη τωρα ειναι πιο ευκολο απο κανονικους πυκνωτες.

να ηταν κανενα dac chip η καμμια μνημη να πω ενταξη.

ενας που δεν ξερη τι κανη καλυτερα να μην κανη τιποτα.

καλημέρα

αυτό το είδα αλλά η τιμή είναι κάπως ειδικά αν το έχεις μόνο για diy και επαγγελματική χρήση οκ δεν το συζητάω ειναι απαραίτητο

έψαξα για αλλά με ποιο προσιτή τιμή άλλα δεν βρήκα κάτι ο θερμός αέρας κάνει δουλειά ειδικά σε τσιπ άλλα με μεμονωμένα υλικά έχει κάποιο θέμα αφού κατά την χρήση του θερμαίνονται και τα γύρω υλικά ακόμα και το μικρότερο ακροφυσιο να βάλεις

@ Audiolytic (Πάνος), όχι κανένα πρόβλημα μη τρελλαθούμε κιόλας ότι χρειάζεται να απολογούμαστε για κάθε τι που γράφουμε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, κουβέντα κάνουμε, δεν στέλνουμε και κανέναν στο απόσπασμα!

Χωρίς να θέλω να βγω εκτός θέματος, αλλά μιας και το νήμα έχει ως θέμα την αφαίρεση smd από το κύκλωμα, θα ήθελα να πω ότι προσεγγίσεις υπάρχουν αρκετές.
Άλλη προσέγγιση θα πρέπει να έχει ο επαγγελματίας και άλλη προσέγγιση αναγκάζεται να έχει αυτός που ασχολείται με το diy.
Πολλές φορές τα όρια δεν είναι διακριτά και σαφώς έχει να κάνει με το μεράκι, την αναζήτηση και το βάθος της τσέπης.

Εάν κοιτάξετε στο youtube, δίνοντας λέξεις κλειδιά όπως: smd soldering-desoldering, How and Why to Solder Correctly, Flux Soldering, ChipQuik Desoldering, θα βρείτε ενημερωτικά και εκπαιδευτικά βίντεο άριστα για να σας μυήσουν στην τεχνική κόλλησης-αποκόλλησης smd υλικού.

Κατάλληλες κολλήσεις (χαμηλής τήξης) με επίδραση κατάλληλων flux όπως το ChipQuik είναι υλικά που απογειώνουν την αποτελεσματικότητα του χομπίστα, ακόμη και στις πιο λεπτεπίλεπτες εργασίες με smd.
Χάρη σε αυτές τις μεθόδους, έχω κάνει αρκετές φορές αποκόλληση-κόλληση dac chip όπως το παρακάτω:

attachment.php

attachment.php