Οι Regulators σώζουν ζωές !

Athanasis

AVClub Enthusiast
3 August 2009
927
Αν και Ο dreambox σας γράφει ότι δέχετε τάση 12V μετρήστε την τάση της εξόδου του adaptor του με ένα πολύμετρό και θα εκπλαγείτε.

Έμενα μου έγραφε 13.80 Volts, παρακαλώ. Φυσικά η διαφορά δεν είναι μεγάλη αλλά αυτό αποδεικνύει την έλλειψη αυτού που λέμε «Voltage Regulator»; Αλλιώς η μέτρηση θα έγραφε ακριβώς 12Volts.
O Voltage Regulator είναι ένα ηλεκτρονικό στοιχείο (δες εικόνα πιο κάτω) ο οποίος αυτόματα διατηρεί την τάση σε σταθερό επίπεδο.
7808%20voltage%20regulator.jpg

Αν ο Voltage Regulator είναι σχεδιασμένος να παρέχει τάση 12V αυτό σημαίνει ότι θα κρατήσει την τάση εξόδου στα 12V ασχέτως αν η τάση εισόδου είναι 240V η 5000V ! Φυσικά στα 5000V το ηλεκτρονικό στοιχείο αυτό θα εκραγεί αλλά ποτέ δεν θα αφήσει την τάση να ξεπεράσει τα 12V. Στη χειρότερη περίπτωση, όταν καταστραφεί η εκραγεί, η τάση εξόδου θα πέσει στα 0V, δεν θα ξεπεράσει όμως τα 12V !
Λοιπόν που λέτε πριν από 2-3 μέρες έπεσε κεραυνός. Και έπεσε πάνω σε ηλεκτρικά καλώδια στη περιοχή μου. Να μην τα πολυλογώ, το Computer μου που ήταν αναμμένο έβγαζε φωτιές. Οι λαμπτήρες κάηκαν, η τηλεόραση και το Play Station 3 ήταν στο Standby και γλύτωσαν.
O Dreambox ήταν στο Standby εκεί που σου δείχνει μια εικόνα ότι είναι “Safe to Switch your Dreambox Off”. Τα ηλεκτρονικό του μέρος που χρησιμοποιείτο εκείνη την στιγμή για να δείχνει την εικόνα αυτή αχρηστεύθηκε . Βασικά δεν δείχνει τίποτα πλέον και ο Dreambox είναι ουσιαστικά πια άχρηστος.
Το Computer όμως, αν και έβγαζε φωτιές γλίτωσε. Οι φωτιές αυτές έβγαιναν από το Power Supply του, που ως γνωστό, τα Power Supply των Computer διαθέτουν και Voltage Regulators όπως εξηγήθηκε πιο πάνω.
Λόγω των Voltage Regulators, το Computer μου γλίτωσε με €30 μόνο αλλαγή του Power Supply. Εγώ όμως δεν τη γλίτωσα. Αν με πάρουν χαμπάρι και δεν με καλύψουν με την εγγύηση, καλούμε να πληρώσω μέχρι και €450 για αντικατάσταση του αγαπημένου μου Dreambox 800HD.
Κατόρθωσα χωρίς εικόνα και μόνο με τη βοήθεια του LCD να εγκαταστήσω τα εργοστασιακά Images του Dreambox, και το έβαλα σε κουτί. Θα πάμε με το «σταυρό στο χέρι» στο κατάστημα αγοράς «αύριο Πέμπτη» για επισκευή. Εντωμεταξύ το άλλο μου χέρι (όχι αυτό που κρατώ το «Σταυρό») είναι είδη στη τσέπη σε περίπτωση που θα χρειαστεί να αγοράσω νέα συσκευή.

Με τιμή
Αθανάσης

http://www.electronicrepairguide.com/7808 voltage regulator.jpg

Έμενα μου έγραφε 13.80 Volts, παρακαλώ

Aυτο που μετησες 13,8 ειναι οκ,διοτι φιλε μου ειναι χωρις φορτιο,αν κανεις ΟΝ το δεκτη σου τοτε θα ειναι ακριβως 12ν