Οικονομική κρίση και Hi-Fi.

gas gas

Senior Member
23 March 2008
443
Νέα Σμύρνη
Το καλοκαίρι αγόρασα γνωστό περιοδικό του χώρου και το χάζεψα. Η ύλη του διαμορφώνεται ως εξής:

CD PLAYER AMR CD 77: 7.400
AYON CD PLAYER: 4.600
ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ D/ΑΤΗΣ KONDO: 25.000 (δεν είναι τυπογραφικό λάθος)
ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ AESTHETIX CALYPSO: 4.000
ΤΕΛΙΚΟΣ AESTHETIX ATLAS: 7.000
ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ HEGEL: 5.300
ΤΕΛΙΚΟΣ HEGEL: 2.950
ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ UNISON RESEARCH:3.150
ΔΥΟ ΤΕΛΙΚΟΙ UNISON: 7.100
ΤΕΛΙΚΟΙ THORENS: 17.350

Υπάρχουν ακόμα τράνσπορτ και μετατροπέας της ADVANCE στα 2000, ηχεία βάσης PROAC: 2500 και ένα μόνιτορ ηχείο ραφιού στα 1200. Αυτά.

Νομίζω ότι ξεφύλλισα το περιοδικό και το εγκατέλειψα αδιάβαστο. Το ξαναπιάνω σήμερα καταλαβαίνοντας ότι το βασικό μου συναίσθημα ήταν και παραμένει ο θυμός. Κατ’ αρχάς δεν νομίζω να υπάρχουν πολλά περιοδικά στον κόσμο με τόσο ετεροβαρή παρουσίαση μηχανημάτων. Ενδέχεται να βρεις ένα-δυο εξωτικά αντικείμενα αλλά η ύλη κυριαρχείται από συγκριτικά τεστ στη μπάτζετ κατηγορία, ανθρώπινους ενισχυτές στις χίλιες λίρες, ανάλογα πλέιερ. Υπάρχουν κείμενα για συνδυασμούς μηχανημάτων, για λογικά καλώδια, για λογικές αγγελίες μεταχειρισμένων, μια τέλος πάντων εικόνα της αγοράς όπως διαμορφώνεται κάθε στιγμή από τους καταναλωτές.

Δεν έχω ιδέα ποια εικόνα, ποιας ελληνικής πραγματικότητας περιγράφει η πιο πάνω λίστα και εν τέλει τι κοινό μπορεί να έχω σαν χομπίστας με κάποιον ο οποίος υποτίθεται ότι εκταμιεύει 25.000 για μετατροπέα. Είναι φανερό πως δεν μιλάμε για High Fidelity αλλά για Ηigh Society, η οποία φοβάμαι πως- αν υπάρχει, δεν είμαι βέβαιος- δεν συμβουλεύεται αυτό το περιοδικό για αγορές τέτοιου ύψους..
Η στόχευσή μου λοιπόν δεν είναι οι άνθρωποι που έχουν την άνεση να ξοδέψουν όπως θέλουν τα χρήματά τους- κάθε άλλο. Το γεγονός όμως ότι σε μια εποχή βαθύτατης οικονομικής κρίσης παγκοσμίως, με ταχύτατα αναπτυσσόμενη την πάμφθηνη αγορά στο ίντερνετ, ένα ελληνικό περιοδικό σολάρει σε μια κατηγορία τιμής «ανύπαρκτη» για τον κοινό θνητό μου προξενεί τουλάχιστον έκπληξη και εκνευρισμό. Ιδίως όταν ξέρω ότι ακριβώς εγώ και χιλιάδες άλλοι βαρεμένοι φτωχοί σαν εμένα, με τα ταπεινά μας έξι ευρώ δίνουμε ζωή σε ένα τέτοιο περιοδικό. Σαν τακτικός αναγνώστης του λοιπόν από τα πρώτα τεύχη, νομίζω πως έχω δικαίωμα να πω κι εγώ μια φορά ένα λαϊκίστικο «ΜΑ ΠΟΥ ΖΕΙΤΕ ΚΑΛΟΙ ΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΙ».

Δεν ξερω σε ποιο περιοδικο αναφερεσαι, αλλα δεν εχει σημασια. Ειναι σωστη εμπορικη κινηση το να δειχνει πανακριβα μηχανακια. Σκοπος του περιοδικου δεν ειναι να πουληθουν αυτα που αναφερει, αλλα το να πουλησει τευχη και το να εχει διαφημισεις. Για το λογο που ενα περιοδικο αυτοκινητου εχει στο εξωφυλλο του τη νεα Φεραρρι, για τον ιδιο λογο το περιοδικο που διαβασες γραφει για ακριβα μηχανηματα. Ειναι "γοητευτικο" το να διαβαζεις για το state of the art.

Last edited:
Re: Απάντηση: Οικονομική κρίση και Hi-Fi.

Αυτα ειναι τυρακια.
(απο το γνωστο :"το τυρακι το ειδες την φακα δεν την ειδες?")

Μα δεν υπάρχει κάτι άλλο να τσιμπήσω. Αυτά είναι. Μονοφαγική δίαιτα.

Δεν ξερω σε ποιο περιοδικο αναφερεσαι, αλλα δεν εχει σημασια. Ειναι σωστη εμπορικη κινηση το να δειχνει πανακριβα μηχανακια. Σκοπος του περιοδικου δεν ειναι να πουληθουν αυτα που αναφερει, αλλα το να πουλησει τευχη και το να εχει διαφημισεις. Για το λογο που ενα περιοδικο αυτοκινητου εχει στο εξωφυλλο του τη νεα Φεραρρι, για τον ιδιο λογο το περιοδικο που διαβασες γραφει για ακριβα μηχανηματα. Ειναι "γοητευτικο" να διαβαζες για το state of the art.

Νομίζω ότι σκοπός του περιοδικού είναι να έχει ευχαριστημένους αναγνώστες- οι διαφημίσεις και ο τρόπος λειτουργίας της συντακτικής ομάδας είναι δική τους, εσωτερική υπόθεση. Εγώ είμαι ο αποδέκτης αυτής της δουλειάς και τους κρίνω. Δεν πρόκειται μόνο για "εξώφυλλο" και ένα κάποιο state of the art μηχάνημα ώστε να γοητευτώ, αλλά για πλήρη αποκοπή από την εμπορική πραγματικότητα.
Μακάρι κάποιους να τους ενθουσιάζει αυτή η μονομέρεια και η δική μου κριτική να είναι άδικη.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Οικονομική κρίση και Hi-Fi.

Νομίζω ότι σκοπός του περιοδικού είναι να έχει ευχαριστημένους αναγνώστες- οι διαφημίσεις και ο τρόπος λειτουργίας της συντακτικής ομάδας είναι δική τους, εσωτερική υπόθεση. Εγώ είμαι ο αποδέκτης αυτής της δουλειάς και τους κρίνω. Δεν πρόκειται μόνο για "εξώφυλλο" και ένα κάποιο state of the art μηχάνημα ώστε να γοητευτώ, αλλά για πλήρη αποκοπή από την εμπορική πραγματικότητα.
Μακάρι κάποιους να τους ενθουσιάζει αυτή η μονομέρεια και η δική μου κριτική να είναι άδικη.

Σου επαναλαμβανω πως αυτη η μονομερεια ειναι μια εμπορικη-επιχειρηματικη τακτικη και δεν οφειλεται σε "πλήρη αποκοπή από την εμπορική πραγματικότητα".

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Οικονομική κρίση και Hi-Fi.

Σου επαναλαμβανω πως αυτη η μονομερεια ειναι μια εμπορικη-επιχειρηματικη τακτικη και δεν οφειλεται σε "πλήρη αποκοπή από την εμπορική πραγματικότητα".

Δεν διαφωνώ. Αλλά είναι σαν να μιλάς "από μέσα". Είναι σαν να λες "αφού δικαιώνεται εμπορικά το εγχείρημα (αν και ποτέ δεν θα μάθουμε με άλλη πολιτική πού θα πήγαινε εμπορικά το περιοδικό) τότε όλα γίνονται ορθώς".
Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Είναι δικαίωμα των διαφόρων σκανδαλοθηρικών περιοδικών να πουλάνε γυμνά της τάδε τηλεοπτικής σταρ στην πισίνα του σπιτιού της και δικαίωμα δικό μας να λέμε ότι κάτι τέτοιο είναι "ξεφτίλα". Το παράδειγμα το φέρνω μόνο για να πω πως δεν ενδιαφέρει η τακτική του περιοδικού όταν δεν ταυτίζεται με τις δικές μας ανάγκες/ απαιτήσεις.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Οικονομική κρίση και Hi-Fi.

Δεν διαφωνώ. Αλλά είναι σαν να μιλάς "από μέσα". Είναι σαν να λες "αφού δικαιώνεται εμπορικά το εγχείρημα (αν και ποτέ δεν θα μάθουμε με άλλη πολιτική πού θα πήγαινε εμπορικά το περιοδικό) τότε όλα γίνονται ορθώς".

Δεν ξερω αν δικαιωνεται και ουτε λεω πως ολα γινονται ορθως. Το μονο που λεω ειναι πως αυτο πιστευουν πως τους συμφέρει να κανουν.

Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Είναι δικαίωμα των διαφόρων σκανδαλοθηρικών περιοδικών να πουλάνε γυμνά της τάδε τηλεοπτικής σταρ στην πισίνα του σπιτιού της και δικαίωμα δικό μας να λέμε ότι κάτι τέτοιο είναι "ξεφτίλα". Το παράδειγμα το φέρνω μόνο για να πω πως δεν ενδιαφέρει η τακτική του περιοδικού όταν δεν ταυτίζεται με τις δικές μας ανάγκες/ απαιτήσεις.

Σε αυτο παω πασσο. Μην το παιρνεις αν δε σου αρεσει.

χε χε .εχεις δικιο αλλα αυτες οι καταστασεις δεν αποσκοπουν στην λογικη αλλα στη δημιουργια εντυπωσεων.:HTEHEH56:

Το κείμενό μου εισάγει έναν προβληματισμό. Δεν πρόκειται απλώς για την απόφαση αγοράς ή όχι του περιοδικού- δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα. Αν για παράδειγμα ένα τηλεοπτικό κανάλι "Τρεχαγύρευε" πουλάει θαυμάσια εξωτικά φύκια σε πανάκριβες τιμές μεταξωτής κορδέλας, σίγουρα θα βρεθούν κάποιοι να τα αγοράσουν. Τις περισσότερες φορές άνθρωποι με μειωμένη αντίσταση στην τηλεοπτική προπαγάνδα.
Αν όμως εντοπίσουμε την απάτη (όπως τότε με τα στημένα παιχνίδια) οφείλουμε να πούμε στην Πολιτεία να παρέμβει, να προστατέψει ανθρώπους μειωμένης κρίσης. Δεν περιμένουμε από την Πολιτεία να πει "ε, καλά, μην παίζετε ρε παιδιά, ώστε να μην έχετε πρόβλημα" αλλα να μαζέψει τους απατεώνες και να βάλει λουκέτο. Όπως και πράγματι έγινε. Ήμουν ένας από εκείνους που έγραφε παντού, τότε, ότι κάτι πρέπει να γίνει.

Αναγκάζομαι και φέρνω δεύτερο παράδειγμα το οποίο δεν έχει καμια σχέση με το περιοδικό (δεν ισχυρίζομαι δηλ. ότι υπάρχει απάτη) μόνο και μόνο για να πω ότι δεν είναι όλα τα ζητήματα "άμα δεν γουστάρεις ρε φίλε άλλαξε κανάλι" ή "άλλαξε περιοδικό". Κάνουμε δημόσια κουβέντα και ανταλάσσουμε απόψεις πάνω σε ένα κατά τη γνώμη μου κρίσιμο ζήτημα. Τώρα, αν είμαι μόνο εγώ που τα σκέφτομαι έτσι, θα το δεχτώ μεγάθυμα: no problem. :worshippy:

αν εξακολουθησεις να θελεις να τσιμπησεις σιγα σιγα θα μπαινουν κι αυτα στο μενου σου .... διακριτικα .

Last edited:
Απάντηση: Re: Οικονομική κρίση και Hi-Fi.

Το κείμενό μου εισάγει έναν προβληματισμό. Δεν πρόκειται απλώς για την απόφαση αγοράς ή όχι του περιοδικού- δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα. Αν για παράδειγμα ένα τηλεοπτικό κανάλι "Τρεχαγύρευε" πουλάει θαυμάσια εξωτικά φύκια σε πανάκριβες τιμές μεταξωτής κορδέλας, σίγουρα θα βρεθούν κάποιοι να τα αγοράσουν. Τις περισσότερες φορές άνθρωποι με μειωμένη αντίσταση στην τηλεοπτική προπαγάνδα.
Αν όμως εντοπίσουμε την απάτη (όπως τότε με τα στημένα παιχνίδια) οφείλουμε να πούμε στην Πολιτεία να παρέμβει, να προστατέψει ανθρώπους μειωμένης κρίσης. Δεν περιμένουμε από την Πολιτεία να πει "ε, καλά, μην παίζετε ρε παιδιά, ώστε να μην έχετε πρόβλημα" αλλα να μαζέψει τους απατεώνες και να βάλει λουκέτο. Όπως και πράγματι έγινε. Ήμουν ένας από εκείνους που έγραφε παντού, τότε, ότι κάτι πρέπει να γίνει.

Αναγκάζομαι και φέρνω δεύτερο παράδειγμα το οποίο δεν έχει καμια σχέση με το περιοδικό (δεν ισχυρίζομαι δηλ. ότι υπάρχει απάτη) μόνο και μόνο για να πω ότι δεν είναι όλα τα ζητήματα "άμα δεν γουστάρεις ρε φίλε άλλαξε κανάλι" ή "άλλαξε περιοδικό". Κάνουμε δημόσια κουβέντα και ανταλάσσουμε απόψεις πάνω σε ένα κατά τη γνώμη μου κρίσιμο ζήτημα. Τώρα, αν είμαι μόνο εγώ που τα σκέφτομαι έτσι, θα το δεχτώ μεγάθυμα: no problem. :worshippy:

Δυστυχως εχεις δικιο.Οταν ομως σε μια κοινωνια το παραλογο κυριαρχει, η λογικη μπαινει στο περιθωριο...:BDGBGDB55:

αν εξακολουθησεις να θελεις να τσιμπησεις σιγα σιγα θα μπαινουν κι αυτα στο μενου σου .... διακριτικα .

Ακριβώς αυτό! Συνεννοούμαστε. :grinning-smiley-043

Μην πάτε μακριά, ο περισσότερος κόσμος δουλεύει δώδεκα ώρες την μέρα για να νιώσει κάτι το εξάωρο του σαββατόβραδου.
Το χειρότερο όμως με τα μηχανάκια είναι πως μόλις κατά τα πενήντα τα ξεχρεώσω, ανακαλύπτω πως όλοι κι'όλοι οι δίσκοι μου είναι καμιά εκατοστή. Αρχίζω να μαζεύω δίσκους που είχα σταμπάρει μια εικοσαετία τώρα και εκεί μέσα ανακαλύπτω την χαρά, τον πόνο, τα αδιέξοδα, τον κόσμο όλο ...και'μένα μαζί. Τώρα στα 55 η εφηβεία παίρνει τέλος και μόλις που μου έγινε πεποίθηση πως έχω ανάγκη να εμπλακώ, να λύσω τις διαφορές μου. Το χάιέντ κοστίζει. Όχι τόσοι σε χρήμα, όσο σε χρόνο

. Αρχίζω να μαζεύω δίσκους που είχα σταμπάρει μια εικοσαετία τώρα και εκεί μέσα ανακαλύπτω την χαρά, τον πόνο, τα αδιέξοδα, τον κόσμο όλο ...και'μένα μαζί.

Πάλι καλά είσαι: εγώ βρίσκω δίσκους που τους είχα απωθημένο για χρόνια και ανακαλύπτω πως "δεν μου μιλάνε" πιά...:rolleyes:

Εχετε υποψη σας φαντάζομαι,πως κινείται η αγορά.Πλαστικό χρήμα,δάνεια κι...ακάλυπτες επιταγές.

Σαν λαός,πάμε διακοπές με δάνειο,αγοράζουμε πεντάπορτο ψυγείο και τηλεόραση 60'' με 1000 δόσεις και τελική τιμή στα 300%,παίρνουμε αυτοκίνητο και σπίτι και μας τα παίρνει πίσω η τράπεζα,άγοράζουμε high end μάρκες των 1000-2000-5000 ένδυσης και καβατζάρουμε 100% τις 20 κάρτες που έχουμε.........

Ολα αυτά είναι κοινωνικοπολιτικά φαινόμενα ενός συστήματος σε βαθιά κρίση,συνοδευόμενη απο πολιτιστική αποτελμάτωση κι αποβλάκωση.

Τουλάχιστον χρήματα σε μουσικές και μηχανήματα,είναι μιά σχετικά πολύ καλύτερη επένδυση που επιδρά παρηγορητικά-θεραπευτικά(!)-εκπολιτιστικά και που δεν μπορεί να εξισωθεί έτσι αβασάνιστα με τον γενικότερο ηλίθιο καταναλωτισμό.

Last edited:
χωρίς να θέλω να υποστηρίξω το εν λόγω περιοδικό, θέλω να πω οτι σε παλιότερα τεύχη είχε μηχανήματα σε πολύ προσιτές - λογικές τιμές (όπως της dared, advance acoustics κλπ) ....

θέλω να πω οτι ας μην βγάζουμε συμπεράσματα από ένα και μόνο τεύχος ....

το συγκεκριμένο τεύχος το είδα και εγώ , το ξεφύλλισα σε σπίτι γνωστού μου και τελικά δεν το αγόρασα .. αντίθετα με κάποια άλλα προηγούμενα που και τα αγόρασα και τα ευχαριστήθηκα ..

Πάλι καλά είσαι: εγώ βρίσκω δίσκους που τους είχα απωθημένο για χρόνια και ανακαλύπτω πως "δεν μου μιλάνε" πιά...:rolleyes:

Χωρίς πλάκα, αυτό ακριβώς συμβαίνει! Σε στιγμές που η τσέπη πονούσε λιγότερο, φορτώθηκα πολλά από τα "απωθημένα" των 6,90. Και δεν μου επέστρεψαν το παραμικρό... Απογοήτευση! Αν δεν συναντούσα το avclub, ακόμη θα πίστευα πως η Μουσική είναι τελειωμένη.

Η αναθεώρηση πονάει, αλλά είναι μονόδρομος :grinning-smiley-043

θέλω να πω οτι ας μην βγάζουμε συμπεράσματα από ένα και μόνο τεύχος ....

Φίλε jimazz το παρακολουθώ πολύ καιρό και διαπιστώνω την τάση του να γκαζώνει διαρκώς προς τα πάνω. Βλέπω ότι υπάρχει πλήρης αντανάκλαση των διαφημίσεων στην ύλη του, σαν ένας άτυπος "διάλογος" μεταξύ των διαφημιζόμενων και της αρχισυνταξίας, με εμάς βουβούς θεατές.

Αυτό κατά τη γνώμη μου ασκεί μια συγκεκριμένη πίεση στους καταναλωτές, αναπτύσσοντάς τους ενοχικά σύνδρομα με γνωστότερο το "γιατί να μην μπορώ να ακολουθήσω κι εγώ". Ή "τι γνώμη να έχω εγώ μ' αυτά τα χρήματα που διαθέτω..."Στη συνέχεια βέβαια, ένα μηχανηματάκι 3-4 χιλιάδων που παρουσιάζεται παρεμπιπτόντως ως εξαιρετικό, ακούγεται σχεδόν σαν η απόλυτη ευκαιρία. Θα έχετε βέβαια προσέξει όλοι ότι η μόνιμη επωδός ΚΑΘΕ κριτικής μηχανήματος είναι ότι ανταγωνίζεται μηχανήματα πολλαπλάσιας αξίας. Όλοι εμείς έχουμε αγοράσει τέτοια πολλαπλάσιας αξίας μηχανήματα.

(Αναρωτιέμαι τελικά ποιοι χαζοί πάνε και αγοράζουν μηχανήματα που ανήκουν ακριβώς στην κατηγορία τιμής τους.)

(Μάρκετινγκ λέγεται, και έχει πάρα πολλούς άμεσους και έμμεσους τρόπους να δουλεύει.)

Φίλε jimazz το παρακολουθώ πολύ καιρό και διαπιστώνω την τάση του να γκαζώνει διαρκώς προς τα πάνω. Βλέπω ότι υπάρχει πλήρης αντανάκλαση των διαφημίσεων στην ύλη του, σαν ένας άτυπος "διάλογος" μεταξύ των διαφημιζόμενων και της αρχισυνταξίας, με εμάς βουβούς θεατές.

άρα η παρατήρηση σου δεν έχει να κάνει τόσο με το συγκεκριμένο τέυχος και τα μηχανήματα που παρουσιάζονται σε αυτό, όσο με μία γενικότερη πορεία-τακτική

(Μάρκετινγκ λέγεται, και έχει πάρα πολλούς άμεσους και έμμεσους τρόπους να δουλεύει.)

σαφώς και είναι μάρκετινγκ, όπως όλα σχεδόν σήμερα, το θέμα είναι πόσο πέφτεις εσύ στην παγίδα (όχι μόνο εδώ, αλλά και στην ένδυση, στα αυτοκίνητα κ.ο.κ)