ΟΚ πήραμε τα ηχεία, καλώδια ομως...;;;

greenpeace933

Established Member
11 March 2010
113
Χαιρετώ παιδιά

Πήρα πρόσφατα ένα κεντρικό ηχείο και 2 surround. Είναι τα μοντέλα thx της crystal audio. Η πλάκα είναι ότι τα έχω εδώ και 2 βδομάδες αλλά δεν τα έχω συνδέσει ακόμα επειδή με απασχολεί μεταξύ άλλων το θέμα των καλωδίων.
Το κεντρικό έχει αντίσταση 4ohm, τα surround 8hm. Διάβασα σε ένα site πωλήσεως ηχείων ότι η διατομή του καλωδίου που χρησιμοποιείται σε ένα ηχείο 4 ohm πρέπει να είναι μεγαλύτερη από αυτήν του ηχείου με 8ohm.
Θέλω λοιπόν τα φώτα σας σχετικά με το θέμα. Ισχύει πράγματι κάτι τέτοιο;
Εάν ναι ποια διατομή είναι ιδανική για το κάθε ηχείο;
Επίσης θα ήθελα κάποιες προτάσεις σχετικά με μάρκες καλωδίων τα οποία να είναι ποιοτικά μεν αλλά να μην βγαίνουν και 20Ε το μέτρο (για μένα πέφτουν πολλά :bigcry:).
Ειδικά για τα καλώδια που προορίζονται για surround σκοπεύω να τα περάσω παράλληλα στον τοίχο με καρφιά από το ένα άκρο του δωματίου στο άλλο. Μια απόσταση γύρω στα 9-10 μέτρα δηλαδή από τον ενισχυτή στο ηχείο.
Αν βάλω ένα σχετικά ακριβό καλώδιο για το κεντρικό και ένα πιο φτηνό για τα surround θα καταλάβω σημαντική διαφορά ακουστικά; Θα υπάρχει μήπως καθυστέρηση λόγω του μήκους;
Ευχαριστώ για την όποια βοήθεια σας -bye-

αδερφέ μην αγχώνεσαι.

Βάλε 2,5ρι μπροστά και 1,5 για τα πίσω (και πολύ είναι).

Βάλε αυτό το διάφανο της TELE νομίζω ή κάτι άλλο αντίστοιχα φτηνό.

Διαφορά δε θα ακούσεις λόγω της απόστασης των surround.

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις παιδιά
εδώ είναι και η διεύθυνση που διάβασα τα παραπάνω

http://www.odes.gr/index.php?option...6-52-14&catid=1:2009-10-19-16-48-10&Itemid=14

Γιατί το καλώδιο πρέπει να έχει μεγάλη διατομή όταν το ηχείο είναι 4 Ohm; Με μεγαλύτερη διατομή αυξάνει καθόλου η αντίσταση που βλέπει ο ενισχυτής στο ηχείο ή δεν παίζει ρόλο κάτι τέτοιο;

Μην ασχολείσαι με το τι λεει ο κάθε έμπορος...Δές και τα επαγγελματικά Belden.Φθηνά και πολύ καλά.Πάρε ανάλογα το μπάτζετ σου.

Πάντως να ξέρεις ότι 10 μέτρα είναι πολλά.Πιθανότατα θα χάσεις κάτι σε απόδοση.Προσπάθησε να τα περιορίσεις.

Re: Απάντηση: ΟΚ πήραμε τα ηχεία, καλώδια ομως...;;;

αδερφέ μην αγχώνεσαι.

Βάλε 2,5ρι μπροστά και 1,5 για τα πίσω (και πολύ είναι).

Βάλε αυτό το διάφανο της TELE νομίζω ή κάτι άλλο αντίστοιχα φτηνό.

Διαφορά δε θα ακούσεις λόγω της απόστασης των surround.

2,5αρι της TELE (Το πλακουτσωτό) έχω για τα πίσω, καμιά 10αριά μέτρα και μια χαρούλα παίζει.

Ευχαριστώ πολύ για την συμμετοχή και την βοήθεια σας παιδιά.:grinning-smiley-043
Τα TELE που αναφέρετε είναι κάτι λευκά; Από που τα παίρνω; Από μικρά καταστήματα με κεραίες τηλεοράσεων κλπ;
Από MediaMarkt βρήκα κάτι HAMA. Καλά είναι αυτά; 5e το μέτρο νομίζω...
Επίσης στον Κωτσο βρήκα συσκευασία με 10μετρο monster με τιμή 25Ε; Μαιμού είναι;

ναι τα TELE εκει θα τα βρεις καταστήματα με κεραίες τηλεοράσεων και σε ηλεκτρολογικο υλικο.απο mediamarkt περι HAMA αστο δεν υπαρεχει λογος.
:a0210:

Το ρεύμα ταξιδεύει σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός.. Οποτε από το μακρος δεν πρόκεται να δεις ποτε καθυστέρηση εκτος και αν αποφασίσεις να γίνεις αστροναύτης :)
Όπως είπαν και οι προλαλήσαντες 2.5 μπροστά και 1.5 πίσω, και είσαι απόλυτα καλυμμένος. Τα 4 ohm χρησιμοποιούν περισσότερο ρεύμα σε ποσότητα (watt), από τα 8 ohm για αυτό και θες και χοντρύτερα καλώδια.

Επίσης μην δόσεις λεφτά σε ακριβά καλώδια HDMI αν δεν ξεπερνάς τα 5-10 μετρα. Και εκεί είναι πεταμένα λεφτά και εκεί έχω δει τραγικές καταστάσεις με καλώδια 3 μετρων να κάνουν και 100 euro. Δεν αλλάζει απόλυτος τπτ στο σήμα όσο και μερικοί ειδήμονες να προσπαθούν να σε πείσουν για το αντίθετο.
Το σήμα είναι αμιγώς ψηφιακό όπως και στο DVI (είναι ακριβώς το ίδιο σαν σήμα) και δεν επηρεάζεται από τπτ. Αν επηρεαστεί λόγο απόστασης θα το καταλάβεις με την μια γιατί απλά δεν θα έχεις εικόνα. Αλλαγή στην ποιότητα όμως δεν υπάρχει από ένα καλώδιο 10 euro με ένα στα 100.

Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες.:grinning-smiley-043
Αύριο θα βγω στην αγορά να ψάξω για TELE λοιπόν. Καμία άλλη πρόταση σε περίπτωση που δεν τα βρω;

Α, σχετικά με τα hdmi, μια εμπειρία που είχα στο παρελθόν με έχει βάλει σε σκέψεις. Πήρα ένα καλώδιο ενός μέτρου με αξία 10Ε. Το σύνδεσα με το upscale dvd player που είχα και μετά με το monitor που έχει hdmi in.
Μου συνέβη το εξής παράδοξο.
Έβαλα το dvd "haunting in connecticut".
Το dvd player κλείδωνε στα 1080p. Η εικόνα μετά από upscale ήταν πραγματικά πολύ καλή.
Ωστόσο...
Σε κάποιες συγκεκριμένες σκηνές πετούσε τεράστια χρωματιστά τετραγωνάκια και πάγωνε η εικόνα και καμιά φορά σαν να έσπαγε ο ήχος. Μετά άλλαζε μόνο του chapter.

Αρχικά υποπτεύθηκα το dvd, στον υπολογιστή όμως δούλευε μια χαρά.

Στην συνέχεια το dvd player επειδή ήταν καινούργιο.
Δοκίμασα με την έξοδο scart ή rca και όλα δούλευαν κανονικά.

Μετά όμως σκέφτηκα το καλώδιο hdmi.
Πήγα λοιπόν και πήρα το hdmi που πουλάει η sony για το ps3 και όλα δούλεψαν ρολόι.:award:
Μετά από αυτό μάλλον θα μπω και γω στην κατηγορία αυτών που υποστηρίζουν τα ακριβά καλώδια (των 30Ε όμως, των 300Ε που δίνουν μερικοί για ένα καλώδιο της monster το θεωρώ λίγο υπερβολικο)

αν δεν βεις TELE παρε καποιο αλλο ας ειναι και εντελος NO NAME ολα χαλκο εχουν μεσα.
οσο για hdmi (1,3 b) καλωδιο δεν υπαρχει κανενας απολυτος λογος να δωσεις πανω απο 30ευρω ειναι υπεραρκετα.

Σε κάποιες συγκεκριμένες σκηνές πετούσε τεράστια χρωματιστά τετραγωνάκια και πάγωνε η εικόνα και καμιά φορά σαν να έσπαγε ο ήχος. Μετά άλλαζε μόνο του chapter.

Αρχικά υποπτεύθηκα το dvd, στον υπολογιστή όμως δούλευε μια χαρά.

Στην συνέχεια το dvd player επειδή ήταν καινούργιο.
Δοκίμασα με την έξοδο scart ή rca και όλα δούλευαν κανονικά.

Τα συμπτώματα που περιγράφεις (χρωματιστά τετραγωνάκια / πάγωνε η εικόνα / καμιά φορά σαν να έσπαγε ο ήχος / άλλαζε μόνο του chapter) είναι κλασικά συμπτώματα ταλαιπωρημένου / βρώμικου DVD. Δεν έφταιγε το καλώδιο HDMI. Κάτι άλλο συνέβη και σου έπαιξε σωστά μέσω SCART. Μήπως στο ενδιάμεσο καθάρισες το DVD ή έπαιξες άλλο δισκάκι;

Ναι αυτό που λες μπορεί να συμβεί με ένα κακής ποιότητας καλώδιο (εκτος απο τα chapters..)
Το καλο με τα HDMI είναι ότι με την μια καταλαβαίνεις την διαφορα.. όταν το καλώδιο είναι μούφα τότε η εικόνα θα γίνει φράπες
Όμως συνήθως η επιχειρηματολογία από πολίτες είναι για καλύτερη εικόνα το οποιο φυσικά και δεν ισχύει.
Εγώ έχω τουλάχιστον 4 συσκευές HDMI και όλες με καλώδια των 10 euro (2m) και παίζουν απροβλημάτιστα. Όμως μερικά καλώδια μπορεί να κοστίζουν 3 εύρω και οι έμποροι να τα πούλαν για 10, εκεί βρίσκετε και το problem.
Επίσης ότι συνήθως τα φτηνά καλώδια δεν λένε και τι version είναι, πχ v1.3 αν θέλεις να παίξεις με true HD κ.α.
Όπως και να έχει το ψυχολογικό όριο των 30 euro θα σε καλύψει σε όλα

Το έχουμε πεί και γράψει χιλιάδες φορές εδω μέσα τουλάχιστον γιά την ποιότητα εικόνας σε hdmi καλώδια.Δεν υπάρχουν στην πράξη διαφορές στο να δείχνουν κάποια καλά και κάποια καλύτερα.Η θα δείχνουν η δεν θα δείχνουν.

Το έχουμε πεί και γράψει χιλιάδες φορές εδω μέσα τουλάχιστον γιά την ποιότητα εικόνας σε hdmi καλώδια.Δεν υπάρχουν στην πράξη διαφορές στο να δείχνουν κάποια καλά και κάποια καλύτερα.Η θα δείχνουν η δεν θα δείχνουν.

Γιάννη έχεις δίκιο σε αυτό ειδικά αν πρόκειτε για μικρό μήκος καλωδίου μιλάμε για ασήμαντες ίσως ανύπαρκτες διαφορές. Η κύρια διαφορά είναι στη θωράκιση του καλωδίου για αποφυγή παρεμβολών RFI απο άλλες συσκευές, δηλαδή ένα καλώδιο εντελώς της πλάκας 3-5 ευρώ μπορεί να μην έχει καθόλου θωράκιση ή να έχει κακής ποιότητας μπλεντάζ με αποτέλεσμα να "μπάζει" RFI απο άλλες συσκευές, πράγμα που σαφώς θα σου επηρεάζει την εικόνα.
Άποψη μου είναι όταν δεν δίνεις πολλά χρήματα για HDMI ( κι εγώ 15 ευρώ έδωσα) να προσέχεις να έχει τουλάχιστον "φιλτρακια" φερίτη, τα οποία κάνουν πολύ καλή δουλεία και κόβουν τα RFI. Συμβουλή απο έναν Ηλεκτρονικό-Ακτινοφυσικό - Radio amateur με αρκετή RF στο σπίτι του

Last edited:
Το καλό με τα καλώδια HDMI είναι ότι αν υπάρχει πρόβλημα, το καταλαβαίνεις αμέσως από τα έντονα τεχνουργήματα στην εικόνα. Αν δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα στην εικόνα, όλα είναι καλά.

Συνήθως Δημήτρη έτσι είναι αν είναι να υπάρξει πρόβλημα το βλέπεις απο την αρχή, εκτός των περιπτώσεων που δεν υπάρχει κάποια συσκευή να επηρεάζει αρχικα αλλα την τοποθετείς αργότερα (π.χ. ένας σταθεροποιητής τάσεως χωρίς θωράκιση ή κάποιο ασύρματο σετ ενδοεπικοινωνίας που χρησιμοποιόυνται για τα μωράκια, ή πολύ πιο σπάνια κάποιο ασύρματο modem-router κοντά τοποθετημένο). Γενικά αν δεν υπάρχει πρόβλημα στην εικόνα και μετά την τοποθέτηση κάποιας συσκευής εμφανισθεί υποψιαζόμαστε το καλώδιο πρώτα.
Αυτό βέβαια μπορεί να συμβεί και με όλα τα καλώδια (S-VIDEO,SCART,COMPONENT) αλλά με το HDMI επειδή μιλάμε για μεγάλο όγκο DATA είναι πιο"ευαίσθητο" και τα προβλήματα μπορεί να είναι εντονότερα
Αυτά! σε γενικές γραμμές όμως για να δείς πρόβλημα RFI-EMI χωρίς να έχεις κάποια δυνατή πηγή κοντά θα πρέπει το καλώδιο να είναι εντελώς χάλια ποιοτικά όσο αφορά την Η/Μ θωράκιση του πάντα

Παιδιά επανήλθα

Συγνώμη που έκανα κάμποσο καιρό να απαντήσω αλλά έτρεχα λίγο τον τελευταίο καιρό. Μόλις σήμερα κατάφερα να ρωτήσω σε κατάστημα για τα καλώδια που λέγαμε.
Προέκυψε κάτι άλλο όμως...
Βρήκα TELE αλλά...
Στον κωδικό των καλωδίων είχε στο τέλος 1 ή 2 γράμματα (ανάλογα με την περίπτωση)
πχ ήταν ΧΧΧΧ-Τ
ΧΧΧΧ-ΤΑ
το Τ έλεγε ότι ήταν μόνο για ήχο αν θυμάμαι καλά, ενώ το Α ήταν και για τροφοδοσία.
Τι είναι αυτά και εγώ τι παίρνω τελικά;
Ευχαριστώ και πάλι για την βοήθεια σας :grinning-smiley-043

πιστεύω ότι εννοείς αυτό που λέει ο δημητρακούδης γιατί στα 20 μέτρα για παράδειγμα μπορεί να έχει τεχνουργήματα ιδίως στην full hd ανάλυση ....έχω βαρεθεί να ακούω α είναι ψηφιακό το σήμα δυαδικό και είτε μεταφέρεται είτε όχι.....

στα πολλά μέτρα ένα ''κακό'' καλώδιο με υψηλή ανάλυση θα δείχνει το σήμα αλλά και τεχνουργήματα και το πιό πιθανό και πιξέλιασμα αν δεν έχει τη θωράκιση και την ποιότητα που πρέπει...

στα μέχρι τα 10 μέτρα και λίγο παραπάνω είναι κρίμα τα λεφτά που δίνεις παραπάνω αλλά και εκεί με την καμψη και τη στρέψη αν τα κακομεταχειρίζεσαι δλδ και δεν είναι μόνιμα κάπου είναι πιο εύκολο να χαλάσουν τα κατώτερης ποιοτητας..
δεν είναι μόνο η θωράκιση δλδ που με τις συσκευες που χησιμοποιουμε δεν απαιτει και τρομερό κόστος αλλά και η ποιότητα του πλαστικού της επένδυσης και των καλωδίων εσωτερικά που επιτρέπουν στα ακριβότερα καλώδια την κακομεταχείριση....

Απάντηση: Re: Απάντηση: ΟΚ πήραμε τα ηχεία, καλώδια ομως...;;;

πιστεύω ότι εννοείς αυτό που λέει ο δημητρακούδης γιατί στα 20 μέτρα για παράδειγμα μπορεί να έχει τεχνουργήματα ιδίως στην full hd ανάλυση ....έχω βαρεθεί να ακούω α είναι ψηφιακό το σήμα δυαδικό και είτε μεταφέρεται είτε όχι.....

στα πολλά μέτρα ένα ''κακό'' καλώδιο με υψηλή ανάλυση θα δείχνει το σήμα αλλά και τεχνουργήματα και το πιό πιθανό και πιξέλιασμα αν δεν έχει τη θωράκιση και την ποιότητα που πρέπει...

στα μέχρι τα 10 μέτρα και λίγο παραπάνω είναι κρίμα τα λεφτά που δίνεις παραπάνω αλλά και εκεί με την καμψη και τη στρέψη αν τα κακομεταχειρίζεσαι δλδ και δεν είναι μόνιμα κάπου είναι πιο εύκολο να χαλάσουν τα κατώτερης ποιοτητας..
δεν είναι μόνο η θωράκιση δλδ που με τις συσκευες που χησιμοποιουμε δεν απαιτει και τρομερό κόστος αλλά και η ποιότητα του πλαστικού της επένδυσης και των καλωδίων εσωτερικά που επιτρέπουν στα ακριβότερα καλώδια την κακομεταχείριση....
Στα τεχνουργήματα που λές δεν θεωρείται ότι ένα καλώδιο hdmi παίζει.
Ομως πλέον τα 20 μέτρα απόσταση με την νέα γενιά καλωδίων hdmi τα πράγματα είναι πολύ πιό απλά απο ότι 5 χρόνια πριν.