Old school υλικο

Goldmann

New member
29 July 2012
16
Καλησπερα παιδια.Ανακαλυψα κατι παλια ηχητικα στο υπογειο του πατερα μου και θελω να δω τι ψαρια πιανουν και να κανω και καποιες ερωτησεις.Τα πραγματα που βρηκα ειναι τα εξης:
Ενας ενισχυτης Nikko NA-790
Eνα cd-player Sony CDP-XB630
2 ηχεια IMF Electronics CM2 http://i.ytimg.com/vi/F0hQiKEMpTs/0.jpg

Πως τα βλεπετε ειναι καλα?Τα συνεδεσα και τα χρησιμοποιω τωρα πανω στο pc με ενα καλωδιο rca-to-mini jack .Ο ενισχυτης δουλευει κανονικα αλλα εχω το εξης προβλημα.Το tweeter του δεξι ηχειου δεν παιζει καθολου.Σε αυτην την περιπτωση τι κανω?Εδω θελω να πω πως τα ηχεια παιζουν πολυ καλα για την χρηση που τα θελω και ειμαι ευχαριστημενος απλα εχω αυτο το προβλημα.Τωρα στο μελλον μπορει να κανω μια αναβαθμιση,και θα ηθελα να ηξερα τι μπορω να κρατησω.Για να σας δωσω μια ιδεα στο car-audio που ασχολουμαι πολυ εχω στραφει στο high-end(του κ***** τα εννιαμερα αλλα τελοσπαντων) με mcintosh ενισχυτες,πηγες και συνοδα αντιστοιχου επιπεδου.Οποτε καταλαβαινετε πανω κατω οτι ξερω τι παει να πει ποιοτικη μουσικη και προς τα που προσανατολιζομαι.Βεβαια προς το παρων προεχει να τελειωσω το προτζεκτ στο αμαξι οποτε για το σπιτι δεν ειμαστε για αλλαγες αλλα καμια καλη προταση θα ειχε ενδιαφερον να την εχω σαν μπουσουλα.Ελπιζω αν μην σας παιδεψα πολυ και να βρουμε μια ακρη :2thumb22sup:

Last edited by a moderator:
Τα IMF είναι όντως καλά. Σωστές γραμμές μεταφοράς. Αν αναρωτιέστε από που ξεφύτρωσαν τα transmission line της Audio Spectrum, τα IMF είναι η "μαμά" ή η "δασκάλα" τους.

Το συγκεκριμένο cd player δεν το ξέρω, αλλά είχε περάσει από τα χέρια μου ένα της ίδια σειράς. Αν θυμάμαι καλά πρέπει να έχει και μεταβλητή και σταθερή έξοδο;

Τον ενισχυτή δεν τον ξέρω, αλλά η Nikko είχε καλή φήμη τη δεκαετία του '80.

Τυχόν προβλήματα μπορεί να έχει ο ενισχυτής (βρώμικα ποτενσιμότερα και επαφές, πεσμένους πυκνωτές), που ακποκαθίστανται εύκολα. Τα ηχεία, αν δεν έχουν πρόβλημα τα surround των κώνων (τρίβεται το υλικό που ενώνει τους κώνουνς με το σασί) θα πρέπει να είναι επίσης ΟΚ. Το cd είναι γερή κατασκευή, τα παλιά Sony που είχα δουλεύουν ακόμα μετά από 20 και χρόνια. Βέβαια αν χαλάσει στο μέλλον, ανταλλακτικά μάλλον δεν θα βρεις.

Το τουίτερ ή είναι καμένο, ή έχει κάποιο πρόβλημα στο κροσόβερ. Το πιο πιθανό να είναι καμένο. Αν δεν μπορείς να βρεις ανταλλακτικό (θα είναι δύσκολο μετά από τόσα χρόνια) μπορείς να το πας για επισκευή (τύλιγμα νέους πηνίου). Δεν θα γίνει καινούργιο, αλλά θα παίζει! Απλά, να πας και τον ενισχυτή για έλεγχο, μήπως το τουίτερ κάηκε από τον ενισχυτή.

Νομίζω ότι συνολικά είναι καλό σετάκι. Καλορίζικο!

Με ένα γρήγορο ψάξιμο που έκανα,εδώ μπορείς να ρίξεις μια ματιά για τυχόν ανταλλακτικά για τα ηχεία σου.

Re: Απάντηση: Old school υλικο

Αρα τι λενε;Καλα;Εμενα μου ακουγονται οτι παιζουν καλα.

Τα IMF είναι όντως καλά. Σωστές γραμμές μεταφοράς. Αν αναρωτιέστε από που ξεφύτρωσαν τα transmission line της Audio Spectrum, τα IMF είναι η "μαμά" ή η "δασκάλα" τους.

Το συγκεκριμένο cd player δεν το ξέρω, αλλά είχε περάσει από τα χέρια μου ένα της ίδια σειράς. Αν θυμάμαι καλά πρέπει να έχει και μεταβλητή και σταθερή έξοδο;

Τον ενισχυτή δεν τον ξέρω, αλλά η Nikko είχε καλή φήμη τη δεκαετία του '80.

Τυχόν προβλήματα μπορεί να έχει ο ενισχυτής (βρώμικα ποτενσιμότερα και επαφές, πεσμένους πυκνωτές), που ακποκαθίστανται εύκολα. Τα ηχεία, αν δεν έχουν πρόβλημα τα surround των κώνων (τρίβεται το υλικό που ενώνει τους κώνουνς με το σασί) θα πρέπει να είναι επίσης ΟΚ. Το cd είναι γερή κατασκευή, τα παλιά Sony που είχα δουλεύουν ακόμα μετά από 20 και χρόνια. Βέβαια αν χαλάσει στο μέλλον, ανταλλακτικά μάλλον δεν θα βρεις.

Το τουίτερ ή είναι καμένο, ή έχει κάποιο πρόβλημα στο κροσόβερ. Το πιο πιθανό να είναι καμένο. Αν δεν μπορείς να βρεις ανταλλακτικό (θα είναι δύσκολο μετά από τόσα χρόνια) μπορείς να το πας για επισκευή (τύλιγμα νέους πηνίου). Δεν θα γίνει καινούργιο, αλλά θα παίζει! Απλά, να πας και τον ενισχυτή για έλεγχο, μήπως το τουίτερ κάηκε από τον ενισχυτή.

Νομίζω ότι συνολικά είναι καλό σετάκι. Καλορίζικο!
Το cd player ουτε σι αλλως δεν θα χρησιμοποιηθει λογικα μιας και παιζουν στο pc.Τωρα για τον ενισχυτη εχω ακουσει καλα λογια και εχω διαβασει επισης καλα.Παντως ο ενισχυτης πρεπει να ειναι σε αριστη κατασταση μιας και φαινεται πολυ καλοσυντηρημενος.Τωρα αν δεν το δει τεχνικος δεν ξερω.Θα το κοιταξω.
Τωρα για το tweeter αν το παω για επισκευη,θα φαινεται δηλαδη η διαφορα απο το αλλο που παιζει κανονικα?Καινουριο σιγουρα δεν θα γινει 40 χρονων ηχειο.Ευχαριστω και αμα λυσω 2-3 θεματακια πιστευω θα μαι αρχοντας.Επισης κατι αλλο που μπορει να ναι και ιδεα μου,ειναι οτι για 8αρι το midbass δεν κατεβαινει χαμηλα και δεν βγαζει μπασο.Υπαρχει περιπτωση να φταιει το ηχειο?

Με ένα γρήγορο ψάξιμο που έκανα,εδώ μπορείς να ρίξεις μια ματιά για τυχόν ανταλλακτικά για τα ηχεία σου.
Ευχαριστω φιλε μου το χω δει.Αλλα δυστυχως εχει μονο πυκνωτες και τετοια.Δεν εχει ηχεια.

Εάν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε δεξί και αριστερό κανάλι, πράγμα που θα συμβεί εάν δε λειτουργούν σωστά στις προδιαγραφές τους όλες οι μονάδες μεγαφώνων, τότε θα έχεις σίγουρα προβλήματα στη στερεοφωνική εικόνα, χωρίς να αποκλείονται και άλλα προβλήματα ή χρωματισμοί (το λιγότερο).

Τα ηχεία πάντως -ανήκουν στα κλασσικά- αξίζουν να δώσεις κάτι γι' αυτά προκειμένου να τα επαναφέρεις στις αρχικές προδιαγραφές τους.

Εάν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε δεξί και αριστερό κανάλι, πράγμα που θα συμβεί εάν δε λειτουργούν σωστά στις προδιαγραφές τους όλες οι μονάδες μεγαφώνων, τότε θα έχεις σίγουρα προβλήματα στη στερεοφωνική εικόνα, χωρίς να αποκλείονται και άλλα προβλήματα ή χρωματισμοί (το λιγότερο).

Τα ηχεία πάντως -ανήκουν στα κλασσικά- αξίζουν να δώσεις κάτι γι' αυτά προκειμένου να τα επαναφέρεις στις αρχικές προδιαγραφές τους.
Μα το προβλημα μου δεν ειναι να δωσω παραπανω λεφτα.Το θεμα ειναι αν ειναι εφικτη μια επισκευη ωστε να επανερθουν στις αρχικες προδιαγραφες τους.Εσυ τι προτεινεις?

TΑ tweeters IMF/TDL τα εφτιαχνε η ELAC.Αν βρεις καποιον που εχει ακομη ανταλλακτικα θα ελεγα οτι αξιζει τον κοπο να τα φτιαξεις.
Ξεβιδωσε ενα και δες τι κωδικους γραφει πισω στον μαγνητη ωστα να ξερεις τι ζητας.

Κουκλί ο ΝΙΚΚΟ , καλό θα ήταν να περάσει μια βόλτα απ τον κ. Σάκη...

Οποτε παιδια θα ξηλωσω οταν βρω χρονο το tweeter να δω περαιτερω λεπτομερειες και θα σας ενημερωσω.Δεν το ηξερα οτι τα ηχεια ειναι τοσο καλα.Ακουγα οτι επαιζαν καλα αλλα λεω μπορει να ναι και ιδεα μου επειδη ειχα συνηθισει τα ηχεια του pc.Οσο για τον ενισχυτη,εχει κρεας αλλα και πολυ καλο ελεγχο και γενικα ειναι αλεξισφαιρος απο οτι εχω ακουσει(αλλωστε ειναι 30+ χρονων ενισχυτης και παιζει ακομα αριστα).
Κουκλί ο ΝΙΚΚΟ , καλό θα ήταν να περάσει μια βόλτα απ τον κ. Σάκη...
Οντως λιττος και ωραιος ενισχυτης.Εχουμε και ενα κασσετοφωνο luxman ( http://www.hifiengine.com/files/images/LUXMAN K-210 CASSETTE DECK.preview.jpg ) αλλα δυστυχως αυτο δεν μπορει να χρησιμοποιηθει (ειπαμε να δωσουμε μια vintage νοτα,οχι να γυρισουμε στην κασετα :flipout:)

Oταν λες φιλε μου,να περασω μια βολτα απο τον κ.Σακη τι εννοεις?Για ξηγησου :D

Re: Απάντηση: Old school υλικο

Δες και στο ebay ,μπορει να βρεις μεχρι και καινουργια ισως!

Εψαξα και δυστυχως ημουν τοσο ατυχος που βρηκα μονο τα woofer και οχι τα tweeter.Κατι πηρε το αυτι μου ρε παιδια οτι η αντιπροσωπεια της Elac εχει κλεισει.Αν εχει κλεισει οντως τι κανω?Λιγο που εψαξα δεν βρηκα email της imf electronics εστω και ξενο.

Οποτε παιδια θα ξηλωσω οταν βρω χρονο το tweeter να δω περαιτερω λεπτομερειες και θα σας ενημερωσω.Δεν το ηξερα οτι τα ηχεια ειναι τοσο καλα.Ακουγα οτι επαιζαν καλα αλλα λεω μπορει να ναι και ιδεα μου επειδη ειχα συνηθισει τα ηχεια του pc.Οσο για τον ενισχυτη,εχει κρεας αλλα και πολυ καλο ελεγχο και γενικα ειναι αλεξισφαιρος απο οτι εχω ακουσει(αλλωστε ειναι 30+ χρονων ενισχυτης και παιζει ακομα αριστα).

Οντως λιττος και ωραιος ενισχυτης.Εχουμε και ενα κασσετοφωνο luxman ( http://www.hifiengine.com/files/images/LUXMAN K-210 CASSETTE DECK.preview.jpg ) αλλα δυστυχως αυτο δεν μπορει να χρησιμοποιηθει (ειπαμε να δωσουμε μια vintage νοτα,οχι να γυρισουμε στην κασετα :flipout:)

Oταν λες φιλε μου,να περασω μια βολτα απο τον κ.Σακη τι εννοεις?Για ξηγησου :D
:)
Είναι ένα γνωστό εργαστήριο ηλεκτρονικών με παράδοση στη συντήρηση του παρελθόντος. Διαφήμιση δεν κάνω, ψάξε το λίγο

Κάνε μια αναζήτηση με τις λέξεις: imf speaker repairs uk, και θα πάρεις κάποια αποτελέσματα που πιθανώς θα σε βοηθήσουν.

Κάποιος Καναδός λέει αυτά http://www.audiokarma.org/forums/showpost.php?p=6619821&postcount=6 και δίνει κάποια links που οδηγούν στην falconacoustics.co.uk.
Κατά τα λεγόμενά του (και απ' ότι είδα στη φωτογραφία του ηχείου σου), το tweeter σου φαίνεται να είναι το
Elac TW2100 (γκουγλάρισέ το κι αυτό), που μπορεί να αντικατασταθεί με το Audax HD12X8D25.
"These new Audax tweeters which have the same rectangular faceplate as the originals, are an improvement over the original tweeters and do not suffer from the same age-related issues. This will make a significant improvement to the speakers sound."

Πιστεύω θα τη βρεις την άκρη...
(εννοείται πως θα βεβαιωθείς 100% ότι είναι καμμένο)

Last edited:
Σε ευχαριστω φιλε μου.Βοηθησες πολυ αν και το Audax δεν ειναι διαθεσιμο στο falcon.Θα ψαξω το tweeter τι ειναι και θα σας πω γιατι υπαρχει μια περιπτωση να εχω βρει καποιον που εχει και το γνησιο.

Η μόνη μου επιφύλαξη είναι μήπως ένα Elac εποχής είναι υποδεέστερο από ένα πιο φρέσκο audax αφού, όπως λέγεται, ο θόλος του ίσως να έχει σκληρύνει με το χρόνο. Βέβαια παίζει και η τιμή ρόλο, για την οποία δεν έχω ιδέα...