Op amps απορίες

panos_adgr

Supreme Member
24 October 2007
4,573
Πειραιάς
Φίλοι!

Δεν συνηθίζω να γράφω στην κατηγορία του DIY αλλά έχω κάποιες απορίες που αφορούν τους operational amplifiers.

Περιμένω σύντομα την παραλαβή μιας κάρτας ήχου που έχει την δυνατότητα να αλλάζεις τους opamps. Θα μου πείτε βέβαια πως αυτό είναι κάτι που γίνεται σε πολλές συσκευές. Όμως με ενδιαφέρει να πειραματιστώ αφού είναι κάτι που προτείνει και ο κατασκευαστής.

Μιλάω για την κάρτα ήχου Asus xonar essence st στην οποία οι opamps είναι κουμπωτοί και αφαιρούνται σχετικά εύκολα και μπορούν να αντικατασταθούν από άλλους.

Σαν γνώστες λοιπόν που είστε θα ήθελα να μου προτείνεται κάποιους που γνωρίζεται ότι έχουν καλό αποτέλεσμα, όπως επίσης αν γνωρίζει κάποιος από που μπορώ να προμηθευτώ burson opamps καθώς δεν μπορώ να βρω στο ebay αλλά και στο internet.

Δώστε τα φώτα σας και την εμπειρία σας!:2thumb22sup:

Βασικά καλό είναι να θυμάσαι ότι δεν ταιριάζουν (ηλεκτρικά) όλοι οι opamps σε όλες τις συσκευές.

Στη θέση σου θα ξεκινούσα κοιτάζοντας τι εναλλακτικές προτείνει η ίδια η Asus και σε δεύτερη φάση τι έχουν βάλει άλλοι κατά καιρούς με επιτυχία στη συγκεκριμένη κάρτα.

Αλλά επίσης έχε υπόψη ότι είναι πιθανό κάποιοι να λένε ότι ο τάδε opamp "σκοτώνει" στη συγκεκριμένη κάρτα αλλά στην πραγματικότητα αυτό που τους αρέσει να ακούν είναι η ταλάντωση που έχει προξενηθεί από "κακό ματσάρισμα".. οπότε προσοχή.

Είχε κάποτε ένα πακέτο op-amps η Asus για αυτή τη δουλειά
Αν δε το βρεις, τότε e-bay

Βασικά καλό είναι να θυμάσαι ότι δεν ταιριάζουν (ηλεκτρικά) όλοι οι opamps σε όλες τις συσκευές.

Στη θέση σου θα ξεκινούσα κοιτάζοντας τι εναλλακτικές προτείνει η ίδια η Asus και σε δεύτερη φάση τι έχουν βάλει άλλοι κατά καιρούς με επιτυχία στη συγκεκριμένη κάρτα.

Αλλά επίσης έχε υπόψη ότι είναι πιθανό κάποιοι να λένε ότι ο τάδε opamp "σκοτώνει" στη συγκεκριμένη κάρτα αλλά στην πραγματικότητα αυτό που τους αρέσει να ακούν είναι η ταλάντωση που έχει προξενηθεί από "κακό ματσάρισμα".. οπότε προσοχή.

Ακριβώς αυτά είναι τα θέματα που με απασχολούν. Πως θα βρω τι ταιριάζει "ηλεκτρικά" ;

Αν δεν κάνω λάθος,από την μάνα της φοράει τους JRC 2114D.
Τώρα ποιοι ταιριάζουν ακριβώς,δεν θυμάμαι,κάτι ματιές είχα ρίξει,μου άρεσε κι έτσι οπότε δεν ασχολήθηκα πιο πολύ.

Ακριβώς αυτά είναι τα θέματα που με απασχολούν. Πως θα βρω τι ταιριάζει "ηλεκτρικά" ;

Για αρχή, ταιριάζουν αυτοί που η ίδια η Asus προτείνει για δοκιμές,
Κατά τα άλλα θα βρεις μπόλικους χρεώστες και τις ιστορίες τους

Θα βρείς τι opamp χρησιμοποιεί και θα βάλςι κάποιον με ανάλογα ή "καλύτερα" χαρακτηριστικά.
Τα βσικά.. Η αντίστση εισόδου (θεωρητικά ο (κάθε) τελεστικός έχει άπειρη στην πράξη ομως δεν ισχύει και έτσι έχουμε δύο δασικές κατηγορίες. Είσοδο με bipolar στάδιο καί είσοδο με JFET. (Καλό είναι αν ο τελεστικός αφορά διάταξη φίλτρου να μην τον πειράζουμε γιατί οι διαφορετικές εμπεδήσεις εισόδου μπορεί να επιρρεάσουν την απόκριση αυτών των φίλτρων).
Άλλα βασικά χαρακτηριστικά το bandwidth σε σχεση με το slew rate, ο θόρυβος κλπ.
Αν κάνεις ένα ψάξιμο στο νετ θα βρείς πολύ πληροφορία από εισαγωγικά σχετικά με τους τελεστικούς μέχρι πολύ εξεζητημένα θέματα.

Ευχαριστώ πολύ όλους σας για τις πολύτιμες πληροφορίες.

Νομίζω κάπου διάβασα ότι υπάρχουν κάποιοι τύποι opamps που έχουν κοινούς κωδικούς που έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Διορθώστε με αν κάνω λάθος. Έχω όμως και την εντύπωση ότι κάπου είδα ένα πινακάκι με κωδικούς opamp που ταιριάζουν στην ASUS. Θα επανέλθω για να μου δώσετε τα φώτα σας.

Θα ήθελα πολύ να κάνω ένα opamp rolling.

Ριξε μια ματια και εδω...

http://www.head-fi.org/t/421890/the-xonar-essence-stx-q-a-tweaking-impressions-thread

Απο το πρωτο post εχει μερικες επιλογες σε op amps

Ευχαριστώ πολύ!

Το έχω διαβάσει και βοήθησε αρκετά. Απλά θα ήθελα να μάθω κάποια βασικά πράγματα για το πως να γνωρίζω αν ταιριάζει κάποιο opamp, από άποψης ηλεκτρικών χαρακτηριστικών.

Με ενδιαφέρει περισσότερο η λύση των διακριτών τελεστικών (Discrete opamps) και μάλλον με βλέπω για Burson αλλά θέλουν δουλειά, γιατί δεν έχουν βάση και θέλουν κολλητήρι.

Αντίστοιχους τελεστικούς με διακριτά βγάζει και η audio gd με πολύ μικρότερο κόστος.
Τώρα για ποιότητα δεν ξέρω,αλλά από ότι διαβάζω,λένε καλά λόγια.
Το θέμα είναι όμως πως στην λίστα αυτών που αντικαθιστούν δεν βλέπω τους JRC 2114D που φοράει η Asus.
Μπορείς όμως να τους στείλεις ένα mail να ρωτήσεις.

(Και χωρίς κολλητήρι ;))

Last edited: