ORF( no signal)

george664

AVClub Addicted Member
11 May 2007
1,449
ΡΕΘΥΜΝΟ
για σας αντιμετωπίζω το πρόβλημα με την 12692 Η 22000 (ORF) εδώ και 2 ημερες επίσης και γνωστη μου στην περιοχή μένω ρέθυμνο έχω 1,80 chanel master με "φλατζατο" ivacom lnb και μέχρι προχθές είχα 80% ποιότητα σήματος τώρα 0 το τέσταρα σε triple-dragon -topfield TF 7700-dreambox7020

Τη πατήσαμε Γιώργο μου! Μπήκε σε λειτουργία η συχνότητα 12699V με κάποια Γαλλικά κανάλια (υποθέτω προσωρινά τα τοπικά του FR3, επίσης άνοιξαν και στην 12729V μερικά ακόμα) από τον 1L ο οποίος έχει τόσο δυνατό σήμα που περνάει και στην οριζόντια πόλωση! Έτσι έχουμε παρεμβολές στην 12692Η που δεν είναι τόσο δυνατή, οι οποίες εμποδίζουν τη λήψη των ORF! Αντίστοιχο πρόβλημα παρατήρησα και σε 2-3 ακόμα συχνότητες στην ίδια ζώνη από τη στιγμή που ξεκίνησε ο 1L, αλλά τα κανάλια σ' αυτές έτσι κι αλλιώς είτε δεν άνοιγαν, είτε δεν είχαν ενδιαφέρον. Δεν ξέρω αν κάποιο lnb με καλύτερο διαχωρισμό της οριζόντιας και κάθετης πόλωσης βελτίωνε την κατάσταση. Πάντως μια από τα ίδια και εδώ από προχθές με τα ORF...

Ωχ δε τα βλεπω καλα τα πραγματα για σας τους νοτιους. Με ξεχωριστο πολαροτορα και 1.80μ PFA μαλλον θα λυνοταν το προβλημα αλλα που να τον βρεις αυτη την εποχη και ποσοι δεκτες πια μπορουν να κουμανταρουν το Skew σε μικροβηματα.

Και που να το βάλεις το polarator Χρήστο σε κάτοπτρο 1.10 offset όπως το δικό μου! Αν ήταν και σταθερό ίσως κάτι γινόταν με το skew, αλλά σε κινητό δεν λέει να το πειράξεις. Μόνο κάποιο lnb με ιδιαίτερα καλά χαρακτηριστικά στην απόρριψη σημάτων της αντίθετης πόλωσης ίσως βελτίωνε τη κατάσταση, αλλά τρέχα γύρευε το!

Σωτηρη γι αυτο προσθεσα πως αυτα μπαινουν σε PFA μονο και λογω απολειων πρεπει να χρησημοποιηθει μεγαλυτερη κεραια. Σε offset δεν θυμαμαι να χω δει ποτε πολαροτορα και ουτε σε τοσο μικρες διαμετρους. Παντως ο Drake ESR2000XT τοτε μπορουσε να αποθυκευσει το skew για την καθε τροχιακη θεση, αν δεν κανω λαθος και για την καθε συχνοτητα ξεχωριστα. Ειπαμε ομως που να πια τετοιους δεκτες με τα προτυπα που ενδιαφερουν σημερα.
Την μονη λυση μαλλον την ειπες και συ, καλυτερος διαχωρισμος πολωσεων αλλα ποιο LNB θα μπορουσε να αποδωσει τοσο καλα και ειδικα μη φλαντζατο. Δυσκολο το βλεπω.

Έχω βάλει μια ερώτηση για το θέμα σε άλλο φόρουμ, κυρίως για όσους μένουν νότια ή νησιωτική Ελλάδα (απ' ό,τι κατάλαβα ως τώρα στην βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα, εκεί το σήμα των ORF είναι σαφώς καλύτερο και δεν παρεμβάλλεται τόσο εύκολα) και δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη λήψη των ORF, να αναφέρουν το LNB που χρησιμοποιούν. Ίσως βρεθεί κάτι με αυτό τον έμμεσο τρόπο (δεν με "καίει" τόσο πολύ η λήψη των ORF, απλά από περιέργεια μιας και προέκυψε αυτό το ζήτημα από το πουθενά!)...

Σωτηρη κι εγω μολις ανοιξα θεμα σε γερμανικο board οπου κυκλοφορουν κυριως πολυ εμπειροι της παλιας εποχης. Μολις προκυψει κατι νεοτερο θα σας ενημερωσω.

αντιμετωπιζω και'γω το ιδιο προβλημα με την συχνοτητα 12460 απο θεσσαλονικη

@milis,
καλώς ήρθες στο Avclub!

Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την συχνότητα 12460 Η - Astra 19.2 στην Θεσσαλονίκη.
Σε ποια περιοχή μένεις?

Ούτε εδώ πάντως υπάρχει πρόβλημα με την 12460Η. Εκτός της συχνότητας των orf που αναφέρθηκε αρχικά, πρόβλημα από τους νέους transponders του 1L δημιουργήθηκε στις συχνότητες 12552V και 12640V (από τη πρώτη ημέρα λειτουργίας του 1L, πριν ένα μήνα περίπου), και από τη πρώτη του Σεπτέμβρη μαζί με την 12692Η, υπάρχει πρόβλημα και στην 12604Η (τουλάχιστον εδώ όλα αυτά, δεν ξέρω σε άλλες περιοχές). Αλλά δε νομίζω το πρόβλημα του milis να σχετίζεται με αυτό το θέμα...

ευχαριστω για το καλωσορισμα.
απο τις αρχες αυγουστου εχω προβλημα στην συγκεκριμμενη συχνοτητα 12460Η.
ενω τις βραδυνες ωρες την ειχα με 30-40% ποιοτητα, τωρα εχω 0-10% .
τι να πω ισως ειναι λογω καιρου.μενω ντεπω

Μάλλον κάποιο link σου δημιουργεί το πρόβλημα.
Φίλος μου στην Καλαμαριά δεν κατεβάζει την συχνότητα των Multivision. Μετά απο σχετικές μετρήσεις εντοπίστηκε ότι το πρόβλημα το δημιουργεί link ιδιωτικής εταιρίας.

Κάποια νεώτερα για το θέμα. Έκανα μία δοκιμή με στρίψιμο του lnb (skew), βάζοντας άλλες 7° στη κλίση, με βάση το calculator του satlex και το special case των astra στις 19° (η δοκιμή έγινε χωρίς να βλέπω το αποτέλεσμα στο δέκτη), που σημαίνει ότι το skew πήγε περίπου στις 14° τώρα (λαμβάνοντας υπόψη και τη κλίση που δίνει το μοτέρ στο lnb). Το αποτέλεσμα ήταν ότι όχι μόνο εμφανίστηκαν ξανά όλες οι συχνότητες που είχα χάσει, αλλά υπάρχει αύξηση σήματος (στη ποιότητα) σε όλους τους αναμεταδότες των astra στις 19°Ε. Στα orf μόνο έχω την εντύπωση ότι έχουν λίγο χαμηλότερο σήμα από πριν, αλλά ίσως να υπάρχει περιθώριο βελτίωσης μιας και η ρύθμιση έγινε στα τυφλά. Βέβαια το θέμα είναι τώρα οι άλλοι δορυφόροι, μιας και το κάτοπτρο είναι κινητό. Με ένα μικρό τσεκάρισμα που έκανα τα αποτελέσματα είναι μάλλον μεικτά. Στον hotbird για παράδειγμα βλέπω μείωση σήματος με τη πρώτη ματιά, από την άλλη στον hispasat μάλλον είναι λίγο καλύτερο. Θέλει αρκετό ψάξιμο ώστε να δω αν αξίζει τον κόπο να το κρατήσω έτσι (μάλλον βλέπω τη δουλειά να πηγαίνει για σταθερό στον astra και κάνα δύο ακόμα)...

orf.jpg

Τελικα επειδη δεν αφορα ολους πρεπει να δικαιολογειται το παρον προβλημα ως εξης:
Η μη σωστη ρυθμιση του skew του LNB που ανεφερε και ο Σωτηρης. Η περιπτωση των δορυφορων στη τροχιακη θεση 19.2Ε αποτελει μια εξαιρεση. Επειδη η κυρια αγορα ειναι η δυτικη Ευρωπη με γεωγραφικα μηκη αρκετα μακρια απο τις 19.2Ε για να μη χρειαζεται να στριβουν (πολυ) τα LNB τους οι τηλεθεατες, γυρισανε τους δορυφορους με αποτελεσμα στην Ελλαδα και κυριως στα ανατολικα της χωρας οπως και στη Κυπρο να χρειαστει το στριψιμο του LNB. Μεχρι στιγμης δεν ειχαμε καμια τεραστια διαφορα ισχυος σηματος διπλανων συχνοτητων της αντιθεσης πολωσης και ετσι δεν παρατηρηθηκε η ελαφρως λανθασμενη ρυθμιση. Τωρα ομως ηταν αναγκαια αυτη η κινηση. Οποτε προσεξτε στο satlex.net calculator οταν γραφει "special case". Γιατι δεν αφορα την βορεια Ελλαδα ? Πολυ απλα επειδη για τα 1μ+ η συγκεκριμενη συχνοτητα του 1G κατεβαινει ισχυρη και με μικροτερη διαφορα σε σχεση με την του 1L οπως ειναι στη νοτια Ελλαδα. Και η παγιδα που πεσαν οι περισσοτεροι θα ταν πως νομιζοντας οτι απεχουμε ελαχιστα απ το γεωγραφικο μηκος των 19.2Ε° τα LNB μειναν ορθια αν δεν ρυθμιστηκαν σωστα. Τη μικροτερη αποκλιση εχουν τα Διαποντια Νησια ΒΔ της Κερκυρας και τη μεγαλυτερη το Καστελοριζο η αν μιλαμε για την Κυπρο φυσικα το ΝΑ ακρος της (δεν θυμαμαι ονομασια).

Αν δεν διορθωσει η πανω εξηγηση τα προβληματα να αναφερθει παρακαλω.

Καλημέρα παιδιά. Εγώ που έχω στην πολυκατοικία μου κεντρική δορυφορική τι πρέπει να κάνω; Να πάρω τον τεχνικό τηλέφωνο να έρθει να το φτιάξει;

Καλημέρα παιδιά. Εγώ που έχω στην πολυκατοικία μου κεντρική δορυφορική τι πρέπει να κάνω; Να πάρω τον τεχνικό τηλέφωνο να έρθει να το φτιάξει;

Εξαρταται τι λεει ο κανονισμος της πολυκατοικιας. Ως ιδιοκτητης/ενοικιαστης διαμερισματος δεν υπαρχει συμβολαιο που το διευκρινιζει ? Εδω παντως σε ομαδικες εγκαταστασεις πολυκατοικιων ειναι υποχρεωμενη η διαχειριζοντα εταιρια της πολυκατοικιας να νοιαστει για το θεμα αυτο και μαλιστα απαγορευεται να ανακατευτει οποιος αλλος χωρις την αδεια της και ας ειναι το επαγγελμα του.