Οριακή λήψη ψηφιακής τηλεόρασης σε περιοχή που δεν υπάρχει κάλυψη από ψηφιακό σήμα

johnpontios

New member
20 March 2011
29
salonika
Καλησπέρα σε όλους. Τον τελευταίο καιρό κάνω μια έρευνα για το αν μπορεί να γίνει λήψη των καναλιών της ΝΕΡΙΤ- Digea από απομακρυσμένη περιοχή. Παραθέτω εδώ τα δεδομένα που συγκεντρώσει μέχρι στιγμής και θέλω να μου πείτε τη γνώμη σας.

Μένω στην πόλη της Πτολεμαΐδας και αναρωτιέμαι αν μπορώ να κάνω οριακή λήψη από τα Κ.Ε. του Χορτιάτη.

Παρακάτω σας παραθέτω την θεωρητική κάλυψη του Χορτιάτη.

http://s30.postimg.org/65wtbh9ht/xartis_kalipsis.png

Σύμφωνα λοιπόν με τον χάρτη υπάρχει αρκετό σήμα στην γύρο περιοχή (αδύναμο μεν ) αλλά με τον κατάλληλο εξοπλισμό και την κατάλληλη ενίσχυση είναι εφικτή η λήψη του σήματος ,δεδομένου ότι το ψηφιακό σήμα χρειάζεται πολύ πιο λίγο ποσοστό (σε dB) για την καλή λήψη του.

Η λήψη θα γίνει από ψηλό σημείο - Ταράτσα (δηλ. 7ος όροφος ) με ανοιχτό ορίζοντα και καθαρό ουρανό.

Ακόμα από τεχνικής πλευράς η λήψη θα γίνει με κατευθυντική κεραία μεγάλης απολαβής (τύπου χελιδόνας) και ενισχυτή ιστού με χαμηλό θόρυβο και χωρίς ενδιαμόρφωση.

Αυτά είναι τα στοιχεία που έχω συλλέξει μέχρι στιγμής.
Να σημειώσω πως ο εξοπλισμός θα αγοραστεί μετά από λεπτομερή μελέτη, γι ' αυτό κι αν κάποιος θέλει να προτείνει κάποιο μοντέλο είτε κεραίας είτε ενισχυτή ευπρόσδεκτα τα σχόλια και οι παρατηρήσεις του.

Οποιοδήποτε σχόλια ευπρόσδεκτα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Επειδή η λήψη θα είναι κατευθυντική μπορεί κάποιος που ξέρει να μου πει πόσο μπορεί να αλλοιώσει την ψηφιακή λήψη ενός καναλιού η ύπαρξη ενός αναλογικού στην ίδια συχνότητα ;

Να σημειώσω πως τα κανάλια που με ενδιαφέρουν για λήψη της ψηφιακής, μερικά στην περιοχή μου δεν χρησιμοποιούνται (άδειες συχνότητες ) ενώ κάποια άλλα εκπέμπονται ασθενώς από Κ.Ε. που είναι από άλλες περιοχές (στην κατευθυντική λήψη δεν νομίζω να μας επηρεάζουν).

Αν κάποιος από την Δ. Μακεδονία έχει καταφέρει να κατεβάσει τις ψηφιακές συχνότητες από τον Χορτιάτη ας το αναφέρει.

Ευχαριστώ.

Last edited:
Τα σχεδιαγράμματα κάλυψης μας δείχνουν την κάλυψη στην επιφάνεια του εδάφους. Γι' αυτό κι έχεις σήμα, αφού κάνεις λήψη από 7όροφη οικοδομή. Προσωπική μου άποψη; Περίμενε λίγο μέχρι το Φθινόπωρο, θα έρθει στη περιοχή σου και δεν θα χρειαστείς νέο εξοπλισμό. Αν βιάζεσαι όμως πάρε ένα πιατάκι βάλτο στις 3.1 μοίρες κι ένα δέκτη HD με κλειδιά BISS κι είσαι έτοιμος! Αν όμως θες να κάνεις κάτι επειδή έχεις το μικρόβιο μέσα σου, ο εξοπλισμός που περιγράφεις είναι ο σωστός αν θες να λάβεις κάτι από Χορτιάτη. Κεραία τύπου χελιδόνας κι όχι τύπου τρίαινας.

Όπως το είπες φίλε μου , πιο πολύ είναι το μικρόβιο για λήψη οριακών σημάτων.

Έκτος από μια καλή κεραία τύπου χελιδονα και ένα καλό ενισχυτή ιστού αντέ και ένα ομοαξονικό χωρίς απώλειες θα χρειαστώ κάτι άλλο ;

Όσο για τα σχεδιαγράμματα κάλυψης που αναφέρονται στην επιφάνεια του εδάφους ξέρεις πως φτιάχνονται ;;
Δηλαδή κατά πόσο μας λένε την ακρίβεια κάλυψης μιας περιοχής ;

Απο ενισχυτή βάλε έναν δυνατό γύρω στα 40db και αν δεις οτι μπουκώνει όταν είναι τέζα , κανε την σχετική αυξομείωση αφου θα έχει επάνω εξασθενητή 20db..