Οριζόντια τοποθέτηση ηχείων;

fonzi

Senior Member
29 June 2006
370
Πήρα ένα micro hi-fi που έχει 2 ηχεία 10W 2 δρόμων. Αναρωτιέμαι αν μπορώ να τα τοποθετήσω ξαπλωτά...

Τα βάζεις οριζόντια, τα ακούς και αν δεν σου αρέσει ο ήχος τα βάζεις πάλι κάθετα. Όπως θέλεις μπορείς να τα βάλεις πάντως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Απάντηση: Re: Οριζόντια τοποθέτηση ηχείων;

Τα βάζεις οριζόντια, τα ακούς και αν δεν σου αρέσει ο ήχος τα βάζεις πάλι κάθετα. Όπως θέλεις μπορείς να τα βάλεις πάντως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

...και ειδικά στα micro "hi-fi"!!! ;)

http://www.panasonic.be/servlet/PB/menu/1251766_l6/index.html

αυτό πήρα.

Καλό φαίνεται στη λήψη.
Το πήρα διότι μου άρεσε σαν κατασκευή σε σχέση με άλλα (δεν είναι κινέζικο. Μαλαισία γράφει - τώρα θα μου πείτε σιγά τη διαφορά...).

20 w, όμορφο και απλό. Μοναδικό μείον ότι μάλλον χρειάζεται το τηλεκοντρολ πάντα για ρυθμίσεις κλπ. Αν το χάσεις την έκανες!

Η κεραία του ξεκινάει με ένα βυσματάκι περίεργο (σαν αυτά που έχουμε στα pc πχ σε κάρτες ήχου 3πινα). Εκεί έχει 3 πινς όπου τα 2 πάνε σε κεραία ΑΜ και το ένα σε απλή κεραία FM. Λέω να αφαιρέσω από το βύσμα αυτή των ΑΜ.

Καλορίζικο, καλοάκουστο. Αφου δε σε δυσαρέστησε σαν δέκτης, αυτό είναι ευχάριστο!

Ο δέκτης έχει πράγματι πολύ καλή ευαισθησία. Δυστυχώς ακούω όμως κάποια παράσιτα που οφείλονται σαφώς στην κεραία (έχω κακή λήψη στο σπίτι γενικά).
Δεν ξέρω μήπως φταίει ότι αφαίρεσα την κεραία ΑΜ...

Ο δέκτης έχει πράγματι πολύ καλή ευαισθησία. Δυστυχώς ακούω όμως κάποια παράσιτα που οφείλονται σαφώς στην κεραία (έχω κακή λήψη στο σπίτι γενικά).
Δεν ξέρω μήπως φταίει ότι αφαίρεσα την κεραία ΑΜ...

Δύσκολο... έως αδύνατο. Βάλε ποιό μακριά κεραία και βρες την σωστή θέση. Δοκίμασε να βάλεις και ποιό κοντή. Το κόλπο της κοντής κερέας πιάνει με τις τηλεωράσεις. Μπορεί να πιάνει και με το ραδιόφωνο.

Μπορώ να "ματίσω" την κεραία; Για να γίνει κοντή πρέπει να την κόψω...
Το βυσματάκι είναι τέτοιο που δεν γίνεται να μπει άλλη κεραία.

Τα ηχεία σου πάντως έχουν από ένα μεγάφωνο full range οπότε δεν θα δεις διαφορά με την οριζόντια τοποθέτηση. Απόλαυσέ τα όπως σε βολεύουν!

Ετσι γράφει στα χαρτιά (για 1 μεγάφωνο full-range) αλλά εγώ βλέπω να έχει και tweeter...

Τα ηχεία σου πάντως έχουν από ένα μεγάφωνο full range οπότε δεν θα δεις διαφορά με την οριζόντια τοποθέτηση. Απόλαυσέ τα όπως σε βολεύουν!

Ετσι γράφει στα χαρτιά (για 1 μεγάφωνο full-range) αλλά εγώ βλέπω να έχει και tweeter...

sorry double post!

sorry double post!

Αν έχει και tweeter θέλει δοκιμές να βρεις που ακριβώς θα ακούγεται καλύτερα!
Αν τα βάλεις οριζόντια δοκίμασε με τα tweeter προς τα έξω και μια μικρή κλίση των ηχείων προς τα μέσα την οποία θα μεταβάλλεις μέχρι να ακούς όσο πιο καθαρά γίνεται τα πρίμα. Ένα δεύτερο άτομο είναι πολύ χρήσιμο σε τέτοιες δοκιμές...

Tα βόλεψα όρθια τελικά. Το θέμα της κεραίας με προβληματίζει ακόμα...

Δεν ξέρω αν έχει καθόλου σχέση το καλώδιο που κατέληγε στην AM κεραία και το αφαίρεσες. Το άλλο σύρμα για τα FM έμεινε άθικτο κατά την επέμβαση αυτή; Επίσης είσαι σίγουρος ότι είναι θέμα αδυναμίας της κατασκευής της κεραίας κι όχι του δέκτη; Αυτά τα micro γενικά δεν έχουν κι ότι καλύτερο από δέκτες δυστυχώς.

Λογικά πάντως, το μήκος του σύρματος είναι μελετημένο από την εταιρεία για να συντονίζει βέλτιστα ο δέκτης, επομένως δεν ξέρω αν θα βοηθούσε ή θα χειροτέρευε το να πειραματιστείς αυξομειώνοντας το μήκος της κεραίας.

Δοκίμασε μετακινώντας σε διάφορες κατευθύνσεις το σύρμα-κεραία ή ακουμπώντας το ενδεχομένως σε κανένα μεταλλικό αντικείμενο όπως σώμα καλοριφέρ. Σύγκρινε επίσης τη λήψη του ίδιου σταθμού και με κανένα άλλο ραδιοφωνάκι-τρανζιστοράκι-walkman (ό,τι έχεις διαθέσιμο) στη συγκεκριμένη θέση να δεις αν εμφανίζει το ίδιο πρόβλημα στη λήψη, μήπως είναι απλώς η συγκεκριμένη θέση "δύσκολη".

Τέλος, δίπλα στην υποδοχή των ακουστικών, διακρίνω κι άλλη υποδοχή ή κάνω λάθος;

μηπως το ενα απο τα τρια ειναι κοινο για ΑΜ και FM για γειωση; Δεν θυμαμαι να εχω δει κεραια με 1 πιν. Ολες αυτου του τυπου εχουν 2 συρματακια.