Όταν η τροφή και το δικαίωμα σε αυτήν, καταστρατηγούνται...

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,823
Εξάρχεια
Αλγερία - Τυνησία: Μια εξέγερση, δυο διαφορετικές ιστορίες

2460141.jpg


Δυο βραδυφλεγείς βόμβες με εντελώς διαφορετική εκρηκτική ύλη αλλά με κοινό πυροκροτητή την οικονομική κρίση εξερράγησαν τις τελευταίες ημέρες στην Τυνησία και την Αλγερία.

Οι εκτεταμένες συγκρούσεις νεαρών με την αστυνομία και οι πυρπολήσεις κυβερνητικών κτηρίων αλλά και καταστημάτων ξένων εταιρειών έμοιαζαν να βγαίνουν από το ίδιο καλούπι της εξέγερσης των κολασμένων. Στην πραγματικότητα εκτυλίχτηκαν δυο διαφορετικά δράματα που όμως απειλούν από κοινού τη σταθερότητα καθεστώτων στη βόρεια Αφρική.

Αρκεί να εξετάσει κάποιος προσεκτικότερα τις αφορμές των δυο κοινωνικών εκρήξεων για να εντοπίσει τις ποιοτικές τους διαφορές.

Στην Τυνησία όλα ξεκίνησαν όταν ο Μουχαμάντ Μπουαζίζι, ένας 26χρονος απόφοιτος πληροφορικής, απελπισμένος από την ανεργία που μαστίζει σχεδόν το 30% των νέων της χώρας θέλησε να στήσει ένα πάγκο μικροπωλητή.

Όταν η αστυνομία διάλυσε τον παράνομο πάγκο και εξευτέλισε τον Μπουαζίζι αυτός αποφάσισε να αυτοπυρποληθεί. Η ιστορία έκανε σε λίγες ώρες το γύρο της Τυνησίας προκαλώντας αυθόρμητες εκρήξεις πολιτών που συγκρούονταν με την αστυνομία. Λίγο αργότερα ένας άλλος νεαρός έβαζε τέλος στη ζωή του ενώ κατά τη διάρκεια της κηδείας του Μπουαζίζι μια γυναίκα απειλούσε να αυτοκτονήσει μαζί με τα τρία παιδιά της.

Καθώς οι αρχές απάντησαν με απίστευτη βαρβαρότητα και ολοκληρωτική φίμωση του Τύπου η εξέγερση φούντωνε στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Τα μεσαία στρώματα βρέθηκαν πολύ σύντομα στο πλευρό των άνεργων νέων. Περίπου οκτώ χιλιάδες δικηγόροι προχώρησαν σε απεργίες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα ενώ σύντομα συνδικαλιστικές ενώσεις άρχισαν να κατεβάζουν χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση υποσχέθηκε άμεσα την χορήγηση 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας δεν μπορούσε πλέον να ελέγξει τη μεγαλύτερη κινητοποίηση που γνώριζε η χώρα στα 55 χρόνια της ανεξαρτησίας της από τη γαλλική αποικιοκρατία.

Αν επιχειρούσαμε μια εξαιρετικά παρακινδυνευμένη σύγκριση θα λέγαμε η εξέγερση της Τυνησίας δεν παραπέμπει στις εκρήξεις των κολασμένων του Παρισιού αλλά σε ένα μικρό Μάη του ‛68.

Για τα δεδομένα τη Βόρειας Αφρικής η Τυνησία αποτελεί μια σχετικά εύπορη χώρα. Ένας στους δυο ανέργους είναι απόφοιτος πανεπιστημίου.
Τέσσερα στα δέκα εκατομμύρια κατοίκων έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ ενώ 1.8 εκατομμύριο Τυνήσιοι έχουν τη δική τους σελίδα στο Facebook.
Η οικονομική κρίση όμως, με τη συνακόλουθη μείωση του τουρισμού και κάθε ροής κεφαλαίων από την Ευρώπη, έφερε στο φως ένα βαθύ πολιτικό και κοινωνικό ρήγμα.


Από την ανεξαρτησία της μέχρι σήμερα η χώρα κυβερνήθηκε από δυο μόνο προέδρους που οικοδόμησαν ένα δυσώδες σύστημα διαφθοράς και οικογενειοκρατίας, το οποίο επιβίωνε χάρη σε ένα ιδιότυπο κοινωνικό συμβόλαιο παροχών. Όταν όμως ο πρόεδρος Μπεν Αλί θέλησε να προσδέσει την οικονομία της χώρας στο νεοφιλελεύθερο άρμα της Δύσης, προχωρώντας σε ιδιωτικοποιήσεις και διακόπτοντας την στήριξη σε τιμές προϊόντων, η «Ελβετία της Βόρειας Αφρικής» έδειξε τα σαθρά θεμέλιά της. Σύντομα αποδείχθηκε ότι τα 20 χρόνια εκρηκτικής τουριστικής ανάπτυξης είχαν δημιουργήσει θύλακες ευημερίας αλλά και τεράστιες εισοδηματικές ανισότητες. Το βασικό προϊόν που παρήγαγε ο πρόεδρος, δηλαδή η τάξη και η ασφάλεια, δεν μπορούσε πλέον να διατηρηθεί.

Ενώ όμως στην Τυνησία ήταν οι άνεργοι πτυχιούχοι και τα μεσαία στρώματα που ζήτησαν το λόγο, αμφισβητώντας τη νομιμότητα ολόκληρου του πολιτικού συστήματος στους δρόμους της Αλγερίας κατέβηκαν οι φτωχότεροι των φτωχών. Μια σειρά αλυσιδωτών ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής ήταν αρκετή για να μετατρέψει το κέντρο αρκετών πόλεων σε πεδίο μάχης. Μέσα σε λίγες ημέρες ένα κιλό ζάχαρης πήγε από τα 70 δηνάρια στα 150 ενώ σε άλλα βασικά ήδη η τιμή σχεδόν τριπλασιάστηκε.

Προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα η κυβέρνηση της Τυνησίας διέταξε την αστυνομία να περιφρουρεί τα τζαμιά και τα γήπεδα της χώρας – τα μόνα σημεία δηλαδή στα οποία επιτρέπεται η νόμιμη συνάθροιση πολιτών με βάση το στρατιωτικό νόμο του 1992, που ισχύει μέχρι σήμερα.

Υπό αυτή την έννοια η Αλγερία αποτελεί πολύ χαρακτηριστικότερο παράδειγμα των κοινωνικών εκρήξεων που αναμένεται να σημειωθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στις φτωχότερες περιοχές ολόκληρου του πλανήτη. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ οι τιμές των τροφίμων ξεπέρασαν το Δεκέμβριο ακόμη και τα επίπεδα του 2008 – όταν ένα κύμα κερδοσκοπίας προκάλεσε αλυσιδωτές ανατιμήσεις και πολύνεκρες κοινωνικές εκρήξεις.

Και αυτή τη φορά η εκτίναξη των τιμών δεν οφείλεται, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, στην αυξημένη ζήτηση αλλά σε εξελιγμένες μορφές κερδοσκοπίας που δεν αφορούν πλέον μόνο τα τρόφιμα αλλά την αγορά καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί της Γουόλ Στριτ αλλά και της Ευρώπης επενδύουν δισεκατομμύρια σε εκτάσεις γης αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην παραγόμενη ποσότητα τροφίμων. Μόνο τους τελευταίους μήνες πιστεύεται ότι σε όλο τον κόσμο έχουν αγοραστεί εκτάσεις που αντιστοιχούν στο διπλάσιο των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της Γαλλίας.

Η κερδοσκοπία, σε συνδυασμό με τις καταστροφές καλλιεργειών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου αλλά και την χρήση καλλιεργειών για βιοκαύσιμα, προκαλεί πρωτοφανείς στρεβλώσεις στην αγορά τροφίμων. Ακόμη και η Μέριλ Λίντς εκτιμούσε πρόσφατα ότι τα τρόφιμα πωλούνται σήμερα στην παγκόσμια αγορά κατά 50% ακριβότερα από τις τιμές που θα δημιουργούσε ο μηχανισμός προσφοράς και ζήτησης. Οι αυξήσεις αυτές αναμένεται να προκαλέσουν πολύ σύντομα εξεγέρσεις όπως αυτή που σημειώθηκε πριν από μερικούς μήνες στη Μοζαμβίκη με τουλάχιστον 13 νεκρούς.

Όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση της τιμής του ψωμιού κατά 30% ο κόσμος βγήκε στους δρόμους. Και αυτή ήταν δυστυχώς μόνο η αρχή.


ΠΡΙΝ 9/1/2011




Υ.Γ Η περίπτωση της Τυνησίας κάτι μου θυμίζει......

Υ.Γ Τα bold δικά μου...
 
κατι μου λεει πως σε λιγο καιρο θα δουμε παρομοια και στην Ελλαδα ....

ακομα λιγο καποιες αυξησεις σε βενζινα τροφιμα ΔΕΗ ΟΤΕ Νερο ενοικια κτλ, και θα αρχισει πανηγυρι ....

ακομα λιγη κοροιδια απο Παγκαλους και λοιπες δυναμεις με μεγαλα σαγονια και ερχεται η ωρα....
 
KΑΤΕΒΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΣΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ‏

Η βόρεια Αφρική μοιάζει με καζάνι που βράζει, καθώς ο ένας μετά τον άλλον οι λαοί της βόρειας Αφρικής εξεγείρονται , την αρχή έκανε η Αλγερία ενώ η ένταση της κατάστασης καταδεικνύεται τόσο από την διάρκεια και την μαχητικότητα των διαδηλωτών όσο και από τα μέσα καταστολής που διαλέγουν οι ντόπιες αστικές τάξεις. Το παρακάτω βίντεο είναι από την Τυνησία και δείχνει την επέμβαση του στρατού για την διάλυση των κινητοποιήσεων αλλά και την λυσσαλέα αντίσταση που επιδικνύει το αγωνιζόμενο πλήθος.

http://www.youtube.com/watch?v=IAxLd_IN0p0&feature=player_embedded

PrezaTV
 
Κι άλλο αίμα στους δρόμους της Τυνησίας

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011, 22:55

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία στη νότια πόλη Ντουζ της Τυνησίας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

"Υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις νεκροί, τους οποίους είδα", δήλωσε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερ αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Άλλοι δύο αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαίωσαν τον αριθμό αυτόν.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν την είδηση.
zougla.gr
 
Κλιμακώνονται οι ταραχές στην Τυνησία

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011, 20:39

Στην παραθαλάσσια τουριστική πόλη Χαμαμέτ, που την επιλέγουν για τις διακοπές τους πολλοί Ευρωπαίοι τουρίστες, επεκτάθηκαν σήμερα το απόγευμα οι ταραχές που συγκλονίζουν την Τυνησία, όπως ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μεταξύ άλλων λεηλατήθηκαν ένα αστυνομικό τμήμα, τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος του προέδρου Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι αλλά και εξοχικές κατοικίες, μία από τις οποίες φέρεται να ανήκει σε έναν συνεργάτη του προέδρου. Σε έναν από τους τοίχους του συγκεκριμένου σπιτιού είχαν γράψει το σύνθημα «Θάνατος στον Μπεν Άλι».

Στους δρόμους είχαν στηθεί οδοφράγματα, ενώ ορισμένοι μπήκαν σε καταστήματα και έπαιρναν ό,τι μπορούσαν να κουβαλήσουν.

Οι ταραχές ξεκίνησαν μετά την ειρηνική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε ύστερα από την κηδεία ενός ρεσεψιονίστ, του Ζουχέιρ Σουίσι, ο οποίος έπεσε νεκρός από σφαίρες αστυνομικών την Τετάρτη.
zougla.gr
 
Γερμανία: «Σταματήστε τις βιαιότητες κατά των διαδηλωτών»

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011, 19:08

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκουίντο Βεστερβέλε, εξέφρασε σήμερα τη βαθιά ανησυχία του για τις συγκρούσεις στην Τυνησία και ζήτησε να σταματήσουν οι βιαιότητες κατά των διαδηλωτών.

«Καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας. Περιμένουμε ότι θα δοθεί ένα τέλος στις μαζικές ενέργειες κατά των διαδηλωτών. Τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών και οι αρχές του κράτους δικαίου πρέπει να προστατεύονται» ανέφερε ο Γερμανός υπουργός, ζητώντας τη «γρήγορη απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση της Τυνησίας». Σύμφωνα με τον κ. Βεστερβέλε, μόνο ο διάλογος θα επιτρέψει να βρεθεί μία λύση στα προβλήματα της Τυνησίας.
zougla.gr



Υ.Γ Την ψιλιάζονται την συνέχεια φαίνεται....
 
Χάος στην Τυνησία-Έλληνες της περιοχής μιλούν στη zougla.gr

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011, 19:22

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, ο πρόεδρος της Τυνησίας εγκατέλειψε τη χώρα αφού πρώτα κήρυξε στρατιωτικό νόμο και επέβαλε καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός ο προορισμός του αεροσκάφους, ωστόσο διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα ήταν δυνατόν να συμβεί χωρίς την παρέμβαση της Γαλλικής διπλωματίας. Βέβαια,ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αρνήθηκε να δώσει άδεια στον φυγά πρόεδρο να εισέλθει στη Γαλλία, μεταδίδουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα επίσημες πηγές.

Παράλληλα,τα γαλλικά τηλεοπτικά δίκτυα LCI και i-Tele δεν προσθέτουν άλλες λεπτομέρειες σχετικά με την άρνηση του Σαρκοζί να δεχθεί σε γαλλικό έδαφος τον Μπεν Άλι.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές, αναφέρει πως ο τυνήσιος πρόεδρος κατευθύνεται αεροπορικώς προς τον Κόλπο.

Σύμφωνα με το ίδιο δίκτυο ο Μπεν Άλι κατευθύνεται στο Κατάρ.Το δίκτυο προσθέτει επίσης πως η σύζυγος του Μπεν Άλι Λέιλα Τραμπέλσι βρίσκεται από πολλών ημερών στο Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.Το δίκτυο Αλ Αραμπίγια, που έχει έδρα του το Ντουμπάι, επικαλείται μη κατονομαζόμενες πηγές για να τονίσει με τη σειρά του πως η χώρα στην οποία κατευθύνεται ο πρόεδρος είναι όντως το Κατάρ.

Επιβεβαιώνοντας την αναγκαστική αποχώρηση του προέδρου Mπεν Άλι, ο μέχρι σήμερα πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γανούσι ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ μέσω της κρατικής τηλεόρασης ότι αναλαμβάνει την προσωρινή προεδρία της χώρας .

«Με βάση το άρθρο 56 του Συντάγματος αναλαμβάνω από τη στιγμή αυτή τη θέση του προσωρινού προέδρου», ανακοίνωσε ο 69χρονος Γανούσι.

Ο νέος προσωρινός πρόεδρος που έκανε την ανωτέρω ανακοίνωση από το προεδρικό μέγαρο στην Καρχηδόνα είχε στο πλευρό του τον πρόεδρο της Βουλής Φουάντ Μεμπάζα και τον πρόεδρο της Γερουσίας Αμπντάλα Καλάλ.

Ο προσωρινός πρόεδρος κάλεσε όλους του πολίτες σε ενότητα και ζήτησε να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

«Υπόσχομαι ότι θα τηρήσω το Σύνταγμα και τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ανακοινωθεί διαβουλευόμενος με όλες τις πολιτικές πλευρές, περιλαμβανόμενων των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων», ανέφερε.

Προηγουμένως,με κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επιβολή στρατιωτικού νόμου στην Τυνησία , απάντησε το καθεστώς του ισοβίου προέδρου Μπεν Άλί στην λαϊκή εξέγερση των τελευταίων ημερών .

Το προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε απαγορεύει συγκεντρώσεις άνω των τριών ατόμων και επιβάλλει απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν άδεια να ανοίξουν πυρ εναντίον ατόμων που δεν υπακούουν τις εντολές τους.

Παράλληλα, η κρατική τηλεόραση αναφέρει ότι πολύ σύντομα θα μεταδοθεί μια πολύ σημαντική δήλωση προφανώς από τον πρόεδρο της χώρας Μπεν Άλι..

Πριν από λίγο στρατεύματα περικύκλωσαν το διεθνές αεροδρόμιο της χώρας, «Τυνησία Καρχηδόνα», ενώ ο εναέριος χώρος έχει κλείσει.

Νωρίτερα, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στην Τύνιδα , προτρέποντας τον Πρόεδρο Zine Al-Abidine Ben Ali να παραιτηθεί.

Ο πρόεδρος απέρριψε το αίτημα και διέλυσε το Κοινοβούλιο, λέγοντας ότι νέες εκλογές θα πραγματοποιηθούν εντός έξι μηνών.

Την Πέμπτη το βράδυ, ο Ben Ali, ο οποίος κυβερνά την Τυνησία από το 1987, ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί το 2014 αλλά οι διαδηλωτές απαιτούν την άμεση παραίτηση του.

Συνολικά 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από συγκρούσεις στην πρωτεύουσα, ενώ υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διαδηλώσεις την Παρασκευή έξω από τα όρια της πρωτεύουσας.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επισημαίνουν ωστόσο ότι πάνω από 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες εβδομάδες.

Το χρονικό της εξέγερσης

Οι διαμαρτυρίες άρχισαν μετά από την αυτοπυρπόληση ενός άνεργου πτυχιούχου, Η αστυνομία είχε [προηγουμένως επιχειρήσει να τον εμποδίσει να πουλήσει λαχανικά χωρίς άδεια. Πέθανε λίγες εβδομάδες αργότερα.

Εσπευσμένη αναχώρηση των τουριστών

Το ταξιδιωτικό γραφείο Thomas Cook ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την επείγουσα μεταφορά 1.800 Βρετανών και Ιρλανδών τουριστών από την Τυνησία, την ώρα που το πρακτορείο TUI Travel προχώρησε σε ακυρώσεις αναχωρήσεων από την Βρετανία.

Σε ανακοίνωσή του, το Thomas Cook UK & Ireland ανέφερε ότι αποφάσισε την άμεση απομάκρυνση των πελατών του «λόγω των πολιτικών ταραχών και διαδηλώσεων στην Τυνησία».

Το ταξιδιωτικό γραφείο ακύρωσε επίσης τις επόμενες αναχωρήσεις από την Βρετανία και την Ιρλανδία προς την Τυνησία που είχαν προγραμματιστεί για της 16 Ιανουαρίου.

Η γερμανική θυγατρική του Thomas Cook είχε νωρίτερα ανακοινώσει την επείγουσα επιστροφή 2.000 τουριστών.

Αντίθετα, το ταξιδιωτικό γραφείο TUI Travel UK έκρινε ότι δεν είναι αναγκαία η εσπευσμένη επιστροφή των 1.500 πελατών του που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τυνησία.

Είδη ένα αεροσκάφος της Air France που είχε απογειωθεί από το Παρίσι με προορισμό την Τυνησία αναγκάστηκε να επιστρέψει στη βάση του, σύμφωνα με ένα δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που επέβαινε στο συγκεκριμένο αεροπλάνο.

Το πλήρες άρθρο...
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=239285&cid=5
 
Last edited:
Δραπέτευσε από τη χώρα ο Τυνήσιος πρόεδρος εν μέσω της διογκούμενης κοινωνικής εξέγερσης

Η εξέγερση ξέσπασε αρχικά σε επαρχίες της Τυνησίας, γρήγορα όμως εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα, και στην πρωτεύουσα, και ταρακούνησε το καθεστώς. Βασικές αιτίες της η ανεργία και η φτώχεια. Αφορμή οι πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων. Επιχειρώντας, μάταια όπως αποδείχθηκε, να αποφύγει την ανατροπή του, ο Μπεν Αλί είχε δώσει εντολή για άμεση μείωση των τιμών των βασικών ειδών διατροφής και υπηρεσιών. Επίσης, αφού πρώτα δολοφονήθηκαν δεκάδες διαδηλωτές, διέταξε το στρατό και την αστυνομία να πάψουν να πυροβολούν τους εξεγερμένους.

Η σπίθα που έβαλε φωτιά στις φτωχογειτονιές και στα πανεπιστήμια ήταν η αυτοπυρπόληση του 26χρονου μαθηματικού Μοχάμεντ Μπουαζίζ, ενός ακόμη μέλους της γενιάς των άνεργων πτυχιούχων , όταν η αστυνομία κατάσχεσε τα λαχανικά που πουλούσε «παράνομα» σε λαϊκή αγορά. Το καθεστώς απάντησε στο θάνατό του εντελώς προκλητικά: «Είχε μεθύσει».

Η προσβολή και η υποκρισία (ο Μπεν Αλί είχε κηρύξει το 2010 «Έτος Νεολαίας», είχε διοργανώσει ακόμα και «Διεθνή Διάσκεψη») ήταν οι σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι. Σε μια χώρα όπου η ανεργία των νέων ξεπερνά το 50%, την ώρα που δυτικές πολυεθνικές και μια χούφτα ντόπιοι θησαυρίζουν, η αυτοκτονία του Μοχάμεντ Μπουαζίζ, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση αυξήσεων σε τρόφιμα και υπηρεσίες, έφερε την έκρηξη – έτσι άρχισαν οι πρώτες εξεγέρσεις του 2011.
Δεν ήταν όμως ένα τυχαίο γεγονός.

Από το φθινόπωρο συνεχώς ξεσπούσαν εργατικές κινητοποιήσεις στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, όπου κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων καταλύονταν συστηματικά «για να αντιμετωπιστεί η κρίση».

Η βιτρίνα της Τυνησίας ως τουριστικού παράδεισου θρυμματίστηκε. Η οργή για την αδικία, η καταδίκη στη χαμοζωή, η κρατική αυθαιρεσία, η βία τροφοδότησαν τις εξεγερσιακές διαθέσεις και διέλυσαν το φόβο, ο κόσμος κουρέλιασε τα κατασταλτικά μέτρα και πλημμύρισε τους δρόμους.

Σε πρώτη φάση, η λαϊκή πάλη έφερε αποτελέσματα, με την πανικόβλητη φυγή του Μπεν Αλί. Ο επί Μπεν Αλί πρωθυπουργός και πρώην υπουργός Οικονομικών, μεταβατικός πρόεδρος τώρα, που φέρει ακέραιες ευθύνες για την κατάσταση του λαού, καθώς και οι εκλογές που έχουν εξαγγελθεί δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα εκτονώσουν την οργή ή αν θα αναγκαστεί και αυτός να φύγει τρέχοντας. Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν…
http://aristerovima.gr/details.php?id=1687
 
ΙΟΡΔΑΝΙΑ: Διαδηλώσεις ενάντια στην ακρίβεια
Διαδηλώσεις κατά τις ακρίβειας στην πρωτεύουσα
Jordanian-protests-007.jpg

Στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της Ιορδανίας συναντήθηκαν, χθες, φοιτητές, εργατικά συνδικάτα για να ζητήσουν περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της αύξησης των τιμών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα αλλά και την παραίτηση του πρωθυπουργού. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στο Αμμάν και στις πόλεις Ιρμπίντ, Κάρακ, Σαλτ και Μάαν.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα, πάντως, έχει προσπαθήσει να «προλάβει» τις αντιδράσεις.


Ηδη, από την Τρίτη, ανακοίνωσε νέο πακέτο βοήθειας, ύψους 160 εκατομμυρίων δηναρίων (περίπου 225 εκατομμύρια δολάρια) για τη μείωση των τιμών των βασικών διατροφικών αγαθών στα κρατικά σουπερμάρκετ κατά 10%, για τη μείωση των τιμών των καυσίμων κατά 6%, για τη διατήρηση όσων βοηθημάτων διατηρούνται ακόμη (καθώς αρκετά έχουν μειωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια λόγω των «μεταρρυθμίσεων» που προωθούνται στο πλαίσιο ενός προγράμματος που έχει εκπονηθεί σε συνεργασία με το ΔΝΤ) και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κυρίως σε κυβερνητικές και δημόσιες υπηρεσίες. Η πρωτοβουλία του Αμπντάλα φαίνεται ότι, μέχρι στιγμής, λειτούργησε κατευναστικά.

Στη χτεσινή διαμαρτυρία δε συμμετείχε το πολιτικό σκέλος της ισλαμιστικής οργάνωσης «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» που θα πραγματοποιήσει για το ίδιο θέμα καθιστική διαμαρτυρία έξω από το κοινοβούλιο, την Κυριακή, στην οποία θα συμμετέχουν και αρκετά συνδικάτα. Εντούτοις, υπάρχουν και φωνές, όπως του γνωστότερου Ιορδανού συνδικαλιστή Μουχάμαντ Σνάιντ, που έχει επανειλημμένως φυλακιστεί για τη δράση του, οι οποίες επιμένουν ότι οι βασιλικές εξαγγελίες «ρίχνουν στάχτη στα μάτια».
Πηγή:www.rizospastis.gr



Υ.Γ Τα πράγματα παίρνουν τον δρόμο τους και η "επιστροφή" θα αργήσει.....
 
Τυνησία, το πρώτο «Αργεντινάσο» στη Μεσόγειο!

Πέτρος Παπακωνσταντίνου

Γεγονός ιστορικών πραγματικά διαστάσεων- για την Τυνησία, για τα αραβικά κράτη της Μέσης Ανατολής, αλλά και για την Ευρώπη- μπορεί να αποδειχθεί η ανατροπή του διεφθαρμένου δικτάτορα Ζίνε Αλ Αμπιντίν Μπεν Άλι από τη λαϊκή εξέγερση, που συγκλόνισε επί εβδομάδες τη χώρα παίρνοντας χαρακτηριστικά πραγματικής επανάστασης.

Ο 74χρονος Μπεν Άλι, που κυβερνούσε τη χώρα του από το 1987 με την υποστήριξη της Δύσης, κατέφυγε μαζί με την οικογένειά του στη Σαουδική Αραβία, ενώ η λαϊκή εξέγερση, αντί να ανακοπεί από τις δολοφονίες δεκάδων διαδηλωτών, απειλούσε να καταλύσει άμεσα την εξουσία, με τους διαδηλωτές να καταλαμβάνουν αστυνομικά τμήματα και δημόσια κτίρια. Οι καταιγιστικές εξελίξεις προκάλεσαν ρωγμές στο εσωτερικό του καθεστώτος, πιθανότατα δε ήταν ο στρατός που εξανάγκασε τον Μπεν Άλι σε παραίτηση, αναθέτοντας την εξουσία στον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Γιανούσι, ο οποίος θα προσπαθήσει να δρομολογήσει μια συντεταγμένη μεταπολίτευση σε αβέβαιο σκηνικό, με τους δρόμους να βράζουν.

Η ανατροπή του πρώτου αραβικού, απολυταρχικού καθεστώτος από μια αυθόρμητη λαϊκή εξέγερση, που δεν καθοδηγείται από καμία οργανωμένη πολιτική δύναμη- είτε της αστικής, κοσμικής αντιπολίτευσης, είτε των ισλαμιστών- αποτελεί ορόσημο για τον αραβικό κόσμο. Η πιθανότητα να παίξει καταλυτικό ρόλο για ένα φαινόμενο ντόμινο που θα παρασύρει κι άλλα αντιδραστικά, αραβικά καθεστώτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, πολύ περισσότερο που η Αλγερία και Αίγυπτος επίσης συγκλονίστηκαν τις πρώτες μέρες του 2011 από μαζικές διαδηλώσεις, ταραχές και εξεγέρσεις.

Ιδιαίτερα η ανατροπή του «τελευταίου Φαραώ», φιλοαμερικανού και συνεργάτη των Ισραηλινών προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ θα είχε δραματικές συνέπειες στα γεωπολιτικά δεδομένα ολόκληρης της Μέσης Ανατολής.

Οι ηγέτες της Δύσης αντέδρασαν με Ταρτούφεια υποκρισία στα γεγονότα. Ο Νικολά Σαρκοζί αρνήθηκε πολιτικό άσυλο στον Μπεν Άλι, ενώ μέχρι χθες τον στήριζε προκλητικά (μάλιστα, Γαλλία και Ιταλία είχαν ευλογήσει την προωθημένη εμπορική συμφωνία Ε.Ε.- Τυνησίας το 1998), υποστηρίζοντας ότι αποτελεί το μόνο υπαρκτό ανάχωμα απέναντι στον ισλαμικό φονταμενταλισμό.

Επιπλέον, το καθεστώς Μπεν Άλι, όπως και το καθεστώς Μπουτεφλίκα στην Αλγερία, και εκείνο του Μοχάμεντ στο Μαρόκο, λειτουργούσαν ως τοπικοί χωροφύλακες της Ε.Ε. για να αναχαιτίσουν τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη. Όσο για τον Μπαράκ Ομπάμα, έσπευσε να χαιρετίσει την εξέγερση… μετά την ανατροπή του Μπεν Άλι, ενώ τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν να την εμφανίσουν ως μία ακόμη «βελούδινη επανάσταση», σαν κι αυτές που εκτυλίχθηκαν στην Ανατολική Ευρώπη με σπόνσορα το Ιδρυμα Σόρος- από εδώ και η αμερικανικά περί «επανάστασης του γιασεμιού».

Στην πραγματικότητα, η εξέγερση της Τυνησίας κάθε άλλο παρά βελούδινη υπήρξε.

Η αφορμή δόθηκε από ένα τραγικό γεγονός στις 17 Δεκεμβρίου:

Εκείνη τη μέρα ο 26χρονος Μοχάμεντ Μπουαζίζι στάθηκε μπροστά σε ένα κυβερνητικό κτίριο, έβαλε βενζίνη στα ρούχα του κι άναψε τον αναπτήρα, για να λαμπαδιάσει και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο με βαρύτατα εγκαύματα (θα υπέκυπτε, τελικά, στις 4 Ιανουαρίου). Πτυχιούχος πανεπιστημίου, ο Μοχάμεντ ήταν άνεργος και αναγκαζόταν να πουλάει λαχανικά στο δρόμο για να επιβιώσει. Όταν η αστυνομία του πήρε το εμπόρευμα γιατί δεν είχε άδεια, το ποτήρι της απελπισίας ξεχείλισε και τα υπόλοιπα ακολούθησαν.

Το απονενοημένο διάβημα του Μπεν Άλι έδρασε ως πυροκροτητής για να κατεβάσει στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, κυρίως νέους, που είδαν στο πρόσωπό του τον εαυτό τους. Τις επόμενες εβδομάδες, οι αιματηρές διαδηλώσεις πολλαπλασιάστηκαν με ρυθμούς χιονοστιβάδας, με μορφές που παραπέμπουν σε συνδυασμό κοινωνικής Ιντιφάντα και αραβικού Αργεντινάσο. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι το δίλημμα «διεφθαρμένα, απολυταρχικά, κοσμικά καθεστώτα ή ισλαμικός φονταμενταλισμός» είναι πλαστό κι ότι η δημοκρατία στον αραβικό κόσμο δεν θάρθει από τα αμερικανικά όπλα, αλλά από τις λαϊκές μάζες.

Το μήνυμα της Τυνησίας δεν περιορίζεται στον αραβικό κόσμο, αλλά απευθύνεται και στην απέναντι πλευρά της Μεσογείου:

Πράγματι, η Τυνησία ήταν μέχρι χθες υπόδειγμα οικονομικής ανάπτυξης κατά τα πρότυπα της νεοφιλελεύθερης Ορθοδοξίας, με την αύξηση του ΑΕΠ να ξεπερνάει το 5%. Όπως συμβαίνει, όμως, και στην Ευρώπη και στην Αμερική, η οικονομία της ακολουθούσε το πρότυπο της “jobless recovery”, της ανάκαμψης χωρίς θέσεις εργασίας, με εκτίναξη των κοινωνικών ανισοτήτων. Από αυτή την άποψη, η ανατροπή του Μπεν Άλι υπήρξε όχι μόνο η πρώτη έξωση Άραβα, απολυταρχικού ηγέτη, αλλά και η πρώτη κοινωνική εξέγερση στη σκληρά δοκιμαζόμενη ευρωμεσογειακή περιφέρεια.

Το 2011 ξεκίνησε δυσοίωνα για τους κυρίαρχους κύκλους. Τα ελικόπτερα δουλεύουν ήδη στο ρελαντί…

http://aristerovima.gr/blog.php?id=1689
 
Τυνησία – Ο λαός δεν αναγνωρίζει τη νέα κυβέρνηση “ενότητας” παραίτηση υπουργών μέσα σε ένα 24ωρο


Η κυβέρνηση συγκροτήθηκε στα γρήγορα από τον Γκανούσι, με υποτιθέμενη εντολή του μεταβατικού προέδρου Φ. Μεμπαζάα, επίσης στελέχους του δικτατορικού καθεστώτος. Ο πρωθυπουργός ανήγγειλε ότι θα ελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι, θα νομιμοποιηθούν όλα τα απαγορευμένα κόμματα και οργανώσεις και θα υπάρξει πλήρης ελευθερία του Τύπου. Επίσης ότι θα διεξαχθούν εκλογές με διεθνείς παρατηρητές εντός έξι μηνών.

Τρεις βασικές προσωπικότητες της αντιπολίτευσης ανέλαβαν, παρέχοντας νομιμοποίηση στη μεταβατική κυβέρνηση παρά τις λαϊκές αντιδράσεις, ορισμένα υπουργεία. Ο Ν. Σεμπί, του Προοδευτικού Δημοκρατικού Κόμματος (νόμιμου επί Μπεν Αλί), το υπουργείο Ανάπτυξης. Ο Α. Ιμπραχίμ, του Κόμματος Αναγέννηση (πρώην Κ.Κ. Τυνησίας) που μετείχε στο κοινοβούλιο επί Μπεν Αλί, το υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης, και ο Μ. Μπεν Τζααφάρ , της Ένωσης για την Ελευθερία και την Εργασία , το υπουργείο Υγείας. Μια κατ´ επίφαση δημοκρατική χειρονομία προς την “κοινωνία των πολιτών” ήταν ο διορισμός ενός μπλόγκερ που είχε φυλακιστεί ως υπουργού Νεολαίας και Αθλητισμού.

Το βράδυ της Τρίτης 18/1, το Ασοσιέτεντ Πρες μετέδωσε ότι τέσσερις υπουργοί παραιτήθηκαν "εκφράζοντας τις ανησυχίες των διαδηλωτών που επιμένουν ότι είναι αδύνατη η δημοκρατική αλλαγή όσο διατηρούν κυβερνητικά και κρατικά αξιώματα μέλη του Συνταγματικού Δημοκρατικού Κόμματος". Σε μια κίνηση εκτόνωσης ο Μ. Γκανούσι και ο Φ. Μεμπαζάα (πρωθυπουργός και πρόεδρος αντίστοιχα) παραιτήθηκαν από το ΣΔΚ για να διαχωρίσουν την νέα κυβέρνηση από το κόμμα. Όμως, οι διαδηλωτές δεν υποχώρησαν και ζητούν τη διάλυση του ΣΔΚ. Ελάχιστες ώρες πριν ο Μ. Γκανούσι είχε υπεραμυνθεί της συμμετοχής του κόμματός του στην κυβέρνηση.

Τρεις από τους υπουργούς που παραιτήθηκαν (Μεταφορών, Εργασίας και Άνευ Χαρτοφυλακίου) προέρχονταν από τις τάξεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Τυνησίας και ο τέταρτος (Υγείας) από την Ένωση για την Ελευθερία και την Εργασία. Μέλη της Συνοσπονδίας διαδήλωσαν μαζικά στην Τύνιδα την Τρίτη 18/1 καλώντας σε γενική απεργία και ζητώντας την άμεση απελευθέρωση φυλακισμένων συνδικαλιστών.

Το Κ.Κ. Εργατών Τυνησίας, με ανακοίνωσή του, υποστηρίζει ότι η νίκη του λαού είναι ημιτελής. Η δημοκρατική αλλαγή “δεν μπορεί να επέλθει από τα ίδια κόμματα, τα σύμβολα, τους θεσμούς, τους μηχανισμούς και τους νόμους που υπηρετούσαν τη δικτατορία... Ο κίνδυνος που μπορεί να υπάρξει σήμερα είναι η κλοπή της νίκης του τυνησιακού λαού και ... η διατήρηση του συστήματος του Μπεν Αλί χωρίς τον Μπεν Αλί”. Ζητά το σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης ή άλλου σώματος που να έχει εκτελεστικές εξουσίες, ώστε να αναλάβει τη διεξαγωγή εκλογών για Συντακτική Συνέλευση.

Καλεί σε ενότητα όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις που έπαιξαν ρόλο στην πτώση του δικτάτορα –πολιτικές, συνδικαλιστικές, υπεράσπισης δικαιωμάτων, πολιτιστικές-- επίσης προτείνει να σχηματίσουν αυτές οι δυνάμεις τοπικά και τομεακά συμβούλια και επιτροπές για να μπλοκάρουν τους ελιγμούς οπισθοδρόμησης και να σταματήσουν τις πράξεις λεηλασιών που θέλουν να σπείρουν το φόβο. Ζητά να καταργηθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απευθύνεται στους στρατιώτες καλώντας τους να σεβαστούν τις επιλογές του λαού.

Την κυβέρνηση δεν αναγνώρισαν επίσης τα συνδικάτα της Τυνησίας που έπαιξαν ρόλο στην λαϊκή εξέγερση και οργανώσεις πολιτών, όπως η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που θεωρούν ότι μέσω αυτής συνεχίζεται απρόσκοπτα το παλιό διεφθαρμένο και ανελεύθερο καθεστώς του Μπεν Αλί. Η βρετανική εφημερίδα Independent παραθέτει δήλωση του Χαμπίμπ Τζερχίρ, της περιφερειακής ένωσης συνδικάτων της Τύνιδας, που δείχνει πώς αντιμετωπίζεται η νέα κυβέρνηση από τους διαδηλωτές “Το ΣΔΚ έφυγε από την πίσω πόρτα και μπήκε από το παράθυρο”.

Η αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ΣΔΚ και ανέλαβαν εν λευκώ να χειριστούν τις διαδηλώσεις αυτών των ημερών, τις οποίες διέλυσαν με χρήση χημικών και βίας. Ο Γκανούσι δήλωσε, υποκριτικά όπως φαίνεται από την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων, ότι “πρόκειται” να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τους 78 θανάτους και 84 τραυματισμούς πολιτών , αλλά ότι δεν μπορεί να “πει το ίδιο” για τον εκδιωχθέντα πρόεδρο.

Βασική αποστολή της μεταβατικής κυβέρνησης είναι να τερματιστεί η λαϊκή κινητοποίηση και να επανέλθει η “ομαλότητα”. Σ´ αυτή τη γραμμή κινούνται και οι ανακοινώσεις για το πόσο “κόστισε” η εξέγερση (1, 6 δισ. ευρώ) κυρίως από τη διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας και την πτώση των εξαγωγών, ανακοινώσεις που “χτυπούν το καμπανάκι” στους εμπόρους και εξαγωγείς. Ωστόσο, ακόμη τα καταστήματα και οι τράπεζες παραμένουν κλειστές.

Οι αντιδράσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων έναντι της νέας κυβέρνησης συνίστανται , αναμενόμενα, σε παροχή συμβουλών και παροτρύνσεων για την “αποκατάσταση της τάξης”. Η Χ. Κλίντον, που έχασε έναν πιστό σύμμαχο στο πρόσωπο του Μπεν Αλί, ύμνησε τη νέα κυβέρνηση και την "προθυμία της να εργαστεί με πολιτικούς από όλο το φάσμα", και της συνέστησε να επαναφέρει “ταχύτατα” την τάξη. Για δε την κατά κύριο λόγο ενδιαφερόμενη Γαλλία, αρκεί να πει κανείς ότι κατά την κορύφωση της εξέγερσης η υπουργός Εξωτερικών του Σαρκοζί έσπευσε να προτείνει στον Μπεν Αλί βοήθεια για την καταστολή των διαδηλώσεων.

Η Τυνησία εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια κατάσταση πόλωσης όπως και πριν και είναι άκρως αμφίβολο αν η κυβέρνηση του Γκανούσι μπορεί να πείσει το λαό ότι εγγυάται τις δημοκρατικές ελευθερίες και την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων της ανεργίας και της φτώχειας, παρά τη δημοκρατική επικάλυψη που της προσφέρει η συμμετοχή και άλλων κομμάτων. Οι πρώτες παραιτήσεις μελών της δεν φαίνεται ότι θα είναι η τελευταία πράξη.

Η “επανάσταση των γιασεμιών”, όπως ονομάστηκε, είναι η πρώτη στον αραβικό κόσμο που ανατρέπει επικεφαλής κράτους και στο φόντο της επισιτιστικής κρίσης που αναπτύσσεται ταχύτατα όλα τα προβλήματα που πλήττουν τα φτωχά στρώματα του πληθυσμού, τα οποία ξοδεύουν το μισό και περισσότερο από το εισόδημά τους σε τρόφιμα, θα οξυνθούν περαιτέρω.

Παράλληλα, το τυνησιακό παράδειγμα γίνεται σημαία σε άλλες αραβικές χώρες όπου η φτώχεια και η ανεργία είναι εξίσου ενδημικά φαινόμενα. Στο Κάιρο ένας ιδιοκτήτης μικρού εστιατορίου αυτοπυρπολήθηκε μπροστά στο Κοινοβούλιο, γιατί η κυβέρνηση δεν επιτρέπει να αγοράζουν αυτοί οι επαγγελματίες επιδοτούμενο ψωμί, με αποτέλεσμα να το πληρώνουν σε πενταπλάσιες τιμές. Στη Μαυριτανία έλαβε χώρα παρόμοιο γεγονός, ενώ στην Αλγερία έγιναν αυτοπυρπολήσεις σε εφτά πόλεις.

Στη Λιβύη, σύμφωνα με το Reuters (18/1), στο πλαίσιο οξύτατης έλλειψης στέγης, σημειώνεται κύμα καταλήψεων σπιτιών που βρίσκονται στη φάση της οικοδόμησης καθώς και επιθέσεων στα γραφεία των ξένων εργολαβικών εταιριών που έχουν αναλάβει το έργο. Το φαινόμενο μάλλον είναι εκτεταμένο, αφού οι ιμάμηδες έλαβαν εντολή να προειδοποιούν τους πιστούς στα τζαμιά ότι αυτή η συμπεριφορά δεν συνάδει με τη θρησκεία τους. Και ο Μ. Καντάφι επαινεί δημοσίως τον Μπεν Αλί ...

(Πηγές: Reuters, BBC, France 24, Arabnews, WSWS)
http://aristerovima.gr/details.php?id=1700
 
Ποιός είναι αυτός που λυπήθηκε για την ανατροπή του Μπεν Άλι και για τη φυγή του στο εξωτερικό; Ποιός είναι αυτός που συνεχίζει να τον θεωρεί νόμιμο κυβερνήτη της Τυνησίας. Ο Μουαμάρ Καντάφι, ηγέτης της Μεγάλης Σοσιαλιστικής Λαικής Λιβυκής Αραβικής Τζαμαχιρίας.


Τη λύπη του για την πτώση του προέδρου της Τυνησίας Μπεν Άλι εξέφρασε σήμερα ο Λίβυος ηγέτης Μοάμαρ Καντάφι και πρότεινε στους Τυνήσιους την εφαρμογή του δικού του μοντέλου της άμεσης δημοκρατίας, «κατά την διάρκεια ομιλίας του προς τον λαό της Τυνησίας».
Ο Μοάμαρ Καντάφι, στην ομιλία του που μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ανέφερε επίσης ότι ο Μπεν Άλι είναι "ακόμη ο νόμιμος πρόεδρος" της Τυνησίας.

"Είναι ακόμη ο πρόεδρος της Τυνησίας" ανέφερε.

"'Εχετε υποστεί μία μεγάλη απώλεια. Δεν υπάρχει καλύτερος από τον Ζιν για να κυβερνήσει την Τυνησία" πρόσθεσε.

"Δεν ελπίζω μόνο να παραμείνει μέχρι το 2014 (στην προεδρία), αλλά για πάντα" σημείωσε ο ηγέτης της Λιβύης.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=241845
 
Καλά ας κοιτάξει "γύρω" του καλύτερα ο Καντάφι και μετά ας μιλήσει μέσα απο την 5στερι σκηνή του......
 
Εντόπισαν αεροπλάνο με υλικό για την αστυνομία της Τυνησίας

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011, 16:40

Ένα αεροσκάφος γεμάτο με δακρυγόνα και αλεξίσφαιρα γιλέκα που προορίζονταν για την Τυνησία, εντόπισαν και σταμάτησαν οι γαλλικές αρχές, λίγες ώρες πριν την πτώση του πρόεδρου Μπεν Άλι.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Φρανσουά Μπαρουάν, επιβεβαίωσε ότι στις 14 Ιανουαρίου η Γαλλία "αναχαίτισε" το υλικό αυτό που είχε παραγγείλει το καθεστώς του Μπεν Άλι από μια γαλλική εταιρεία, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για να αποκατασταθεί η τάξη στην περιοχή.
zougla.gr
 
Με αφορμή την Τυνησία...


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ των πεινασμένων στην Τυνησία και στην Αλγερία θυμίζει τα προ τριετίας γεγονότα. Το 2008, λίγους μήνες πριν το κραχ στα χρηματιστήρια και στο χρηματοπιστωτικό τομέα, παρακολουθήσαμε τις διαδηλώσεις των πεινασμένων. Σε περισσότερες από 25 χώρες - ανάμεσα στις οποίες το Μεξικό, η Αϊτή, το Μαρόκο, η Αίγυπτος, η Σενεγάλη, η Ινδία, η Ινδονησία - οι άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους, γιατί μέσα σε διάστημα 2 μηνών οι τιμές βασικών ειδών της διατροφής τους διπλασιάστηκαν και τριπλασιάστηκαν.

Σύμφωνα με τις επισιτιστικές υπηρεσίες του ΟΗΕ, περισσότερα από 100 εκατομμύρια άνθρωποι αδυνατούν απολύτως να πληρώσουν το κόστος της διατροφής τους και - στην κυριολεξία - πεθαίνουν από την πείνα.
Κι όμως: Με βάση τα επιτεύγματα της επιστημονικοτεχνικής επανάστασης, υπάρχει η δυνατότητα, αυτήν τη στιγμή, για την εξασφάλιση ικανοποιητικής διατροφής στο σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού!
*
ΑΝΤ' ΑΥΤΟΥ, στις 26 του Μάρτη 2008, στη συνάντηση του Μπους με τους Rick Wagoner, Alan Mulally και Tom La Sorda, πρόκειται για τις κεφαλές της καταρρέουσας τότε αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας («General Motors», «Ford», «Chrysler»), δημοσιοποιήθηκε η απόφαση για κάλυψη των αναγκών κίνησης από βιοκαύσιμα (καύσιμα από γεωργική παραγωγή) κατά ποσοστό 20% μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Με άλλα λόγια: Οταν οι άνθρωποι στερούνται στοιχειώδους διατροφής, αυτοί που επιδοτούνται με εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια λόγω της κρίσης, είναι οι αμερικάνικες αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες διαμορφώνουν μια παγκόσμια πολιτική που λέει ότι η Γη δε θα χρησιμοποιείται για να παράγει προϊόντα που θα τρέφουν τους λιμοκτονούντες, αλλά για να παράγει «βενζίνη» για τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων που παράγουν οι πολυεθνικές.

Στο μεταξύ και λίγες μέρες μετά τις αποφάσεις Μπους - αυτοκινητοβιομηχάνων, η τιμή του ρυζιού αυξήθηκε κατά 64% από την αρχή του χρόνου και 127% σε σχέση με τον περασμένο χρόνο, η τιμή του σιταριού κατά 130% σε ένα χρόνο, μόνο σε μια μέρα στο χρηματιστήριο του Σικάγου αυξήθηκαν κατά 31% οι τιμές βασικών διατροφικών ειδών.
*
ΦΥΣΙΚΑ, δε φταίνε για όλα οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Αλλωστε, υπάρχουν οι «αδελφές» τους στο χώρο των τροφίμων, οι 5 πολυεθνικές, δηλαδή, που ελέγχουν το 75% των γεωργικών σπόρων παγκοσμίως και αποφάσισαν να εκτινάξουν τις τιμές των σπόρων κατά 30-70%!

Κάπως έτσι λειτουργεί το ...«αόρατο» χέρι της αγοράς. Υπό την εποπτεία, πάντα, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και άλλων συναφών ευαγών ιδρυμάτων.

Το αποτέλεσμα: Οι ποσότητες προϊόντων που προορίζονται για τη διατροφή μειώνονται, οι τιμές τους εκτοξεύονται σε δυσθεώρητα ύψη, οι πεινασμένοι πολλαπλασιάζονται. Τόσο απλά, τόσο καπιταλιστικά.

*
ΕΠΙΒΑΛΟΝΤΑΣ δουλοκτητικού τύπου εργασιακές σχέσεις παγκοσμίως, οι πολυεθνικές γιγαντώνονται μέσα στην κρίση και σε πολλές περιπτώσεις εξαιτίας της.

Την ίδια στιγμή που 30.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από υποσιτισμό, επιδημίες και έλλειψη νερού, οι πολυεθνικές εταιρείες αγροχημικών, όπως η «Monsanto» και η «BASF», κάνουν χρυσές δουλειές. Οι εν λόγω εταιρείες, το 2008, κατά το τρίμηνο της διατροφικής κρίσης, αύξησαν τα κέρδη τους από 1,44 σε 2,22 δισ. δολάρια.

Οσο για την «Cargill», την αμερικάνικη αγροχημική εταιρεία, που ανάμεσα στα άλλα είναι γνωστή γιατί επεξεργάστηκε και εμπορεύτηκε το ουκρανικό μείγμα ορυκτελαίου που πωλείτο ως ...ηλιέλαιο, αύξησε τα κέρδη της κατά 86%, το πρώτο τρίμηνο του 2008 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2007.
Αυτές οι εταιρείες, έχοντας εξασφαλίσει (για την ακρίβεια: εξαγοράσει) φεουδαρχικά προνόμια, κρατούν στα χέρια τους την παγκόσμια γεωργική - κτηνοτροφική παραγωγή. Κάθε τους επιλογή έχει έναν και μόνο σκοπό: Τη μεγιστοποίηση του κέρδους. Οι φτωχές - καταχρεωμένες χώρες είναι ο στόχος τους και η Αφρική ο παράδεισός τους.

Σύμφωνα με έρευνα του «Observer», περισσότερα από 125 εκατομμύρια στρέμματα γης, δηλαδή μια έκταση διπλάσια της Αγγλίας, έχουν δεσμευτεί τα τελευταία χρόνια ή είναι σε φάση διαπραγμάτευσης από κυβερνήσεις και «επενδυτές» που χρησιμοποιούν κρατικές επιχορηγήσεις.
Η Αιθιοπία είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα νεοαποικιοκρατίας. Η χώρα αντιμετωπίζει ένα τεράστιο διατροφικό πρόβλημα. Πάνω από 13 εκατομμύρια κάτοικοί της υποσιτίζονται. Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση προσφέρει τουλάχιστον 7,5 εκατομμύρια στρέμματα της πιο γόνιμης γης σε πάμπλουτους επιχειρηματίες, ώστε να παράγουν και να εξάγουν τροφή για δικούς τους πληθυσμούς - «πελάτες».
*
ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ - «ΤΣΙΦΛΙΚΑΔΕΣ» ηγούνται της γενικευμένης πια επεκτατικής «γεωργικής πολιτικής», η οποία έχει άμεση σχέση με την παγκόσμια έλλειψη τροφής που ακολούθησε την απότομη άνοδο των τιμών του πετρελαίου το 2008, την αυξανόμενη έλλειψη νερού και την πολιτική απόφαση των προηγμένων βιομηχανικά χωρών, σύμφωνα με την οποία το 10% στην ΕΕ και το 20% στις ΗΠΑ των καυσίμων κίνησης πρέπει να προέρχονται από βιοκαύσιμα έως το 2015.

Πολλές είναι οι ξένες εταιρείες που σπεύδουν μαζικά στην Αφρική και αρπάζουν από τους ανθρώπους τη γη που είχαν για αιώνες, συνεργαζόμενες με κυβερνήσεις - μαριονέτες που εξασφαλίζουν κάτω από το τραπέζι τη μίζα τους. Πολυεθνικές στον κλάδο της γεωργικής παραγωγής, τράπεζες, «hedgefunds», κρατικά επενδυτικά ταμεία, τα συνταξιοδοτικά ταμεία του Ηνωμένου Βασιλείου, ιδρύματα και επιχειρηματίες - αρπακτικά, προσέρχονται να «επενδύσουν» στο Σουδάν, στην Κένυα, στη Νιγηρία, στην Τανζανία, στο Μαλάουι, στην Αιθιοπία, στο Κονγκό, στη Ζάμπια.
*
ΣΗΜΕΡΑ, περισσότερες από 20 αφρικανικές χώρες πουλούν ή προσφέρουν τη γη τους με πολυετείς μακροχρόνιες μισθώσεις (για πάντα, δηλαδή) στις πολυεθνικές για εντατική καλλιέργεια σε τρομακτική κλίμακα.
Το καθεστώς που προκύπτει από αυτές τις αγοροπωλησίες και εκμισθώσεις, στις οποίες οι πολυεθνικές πολύ συχνά εκπροσωπούνται από κρατικούς αξιωματούχους των ιμπεριαλιστικών κρατών, επιβεβαιώνει ότι η εποχή της αποικιοκρατίας ουδέποτε έληξε.

Το αίτημα της «Ιδρυτικής Διακύρηξης» της Α' Διεθνούς, το 1864, πως«οι απλοί νόμοι της ηθικής και της δικαιοσύνης, που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις χωριστών ατόμων, πρέπει να επιβληθούν σαν ανώτατοι νόμοι στις σχέσεις ανάμεσα στα έθνη», μοιάζει σαν να γράφτηκε σήμερα.