οθονη 16:9 vs 4:3

xristos69

New member
31 October 2007
38
θα αγορασω βιντεοπροβολεα και οθονη για να βλεπω επι το πλειστον ταινιες. Εχω διαβασει εδω να προτιμησω 16:9
Αν παρω 4:3 και την ανοιγω στην καταληλη διασταση δεν ειναι το ιδιο με το να παρω 16:9????

θα αγορασω βιντεοπροβολεα και οθονη για να βλεπω επι το πλειστον ταινιες. Εχω διαβασει εδω να προτιμησω 16:9
Αν παρω 4:3 και την ανοιγω στην καταληλη διασταση δεν ειναι το ιδιο με το να παρω 16:9????

οχι βεβαια. ασε που δεν υπαρχει λογος να παρεις 4:3

Re: Απάντηση: οθονη 16:9 vs 4:3

οχι βεβαια. ασε που δεν υπαρχει λογος να παρεις 4:3

γιατι δεν ειναι το ιδιο? μπορεις να μου το εξηγησεις? δεν μπορω να ξετυλιξω την 4:3 μεχρι το σημειο που οι αναλογιες της να ειναι 16:9???
ενας καλος λογος για 4:3 ειναι κανα ποδοσφαιρο κτλ

Στησε σωστα τον προβολεα σου και γινεται.Το κανεις λογο οτι η 4/3 ειναι πιο φτηνη?

θα αγορασω βιντεοπροβολεα και οθονη για να βλεπω επι το πλειστον ταινιες.

ενας καλος λογος για 4:3 ειναι κανα ποδοσφαιρο κτλ

Βασικά, έχω μπερδευτεί με τα δυο παραπάνω ποστ. Προσανατολίζεσαι σε θέαση ταινιών από κάποια πηγή, όπως DVD player, PC, standalone BD, ή θέαση ταινιών και ποδοσφαίρου από τηλεοπτικό σήμα??

Το 99% των προβολέων Home Cinema έχει εγγενή αναλογία πλευρών στο πάνελ 16:9 ήτοι 1920χ1080, 1280χ720 και αυτό διότι προορίζεται ως επί το πλείστον για τη θέαση ταινιών. Η εγγενής αναλογία πλευρών 4:3 (1024χ768) του πάνελ είναι ίδιον των προβολέων Data για τη θέαση κυρίως παρουσιάσεων ή τηλεοπτικού υλικού. Οι εν λόγω προβολείς διαθέτουν μεγάλη φωτεινότητα αφού χρειάζεται να ρίχνουν στο πανί εικόνα που συνοδεύεται από το φωτισμό του δωματίου. Αντιθέτως, στους H.C. προβολείς το κύριο χαρακτηριστικό, για την καλύτερη απόδοση του κόντραστ, είναι η παντελής έλλειψη φωτεινής πηγής μέσα στο δωμάτιο.

Αν θέλεις προβολέα για ταινίες, πας στην πρώτη περίπτωση. Αν τον θες για τηλεοπτικό, πας στη δεύτερη. Πάντως, αν πας στην δεύτερη, περιορίζεσαι αρκετά σε πολλά πράγματα και η εικόνα σου θα είναι σαφώς χειρότερη από την H.C. επιλογή...

Βασικά, έχω μπερδευτεί με τα δυο παραπάνω ποστ.

Δεν ειναι μπερδεμα. Επι το πλειστον θα βλεπω ταινιες, οποτε να το 16:9 αλλα, αν εχει καποιον καλο αγωνα η καποια καλη ταινια στη τηλεοραση, γιατι να μην τραβαω πιο κατω το πανι και να γινεται 4:3 να τα δω σε μεγαλη οθονη κατι που η 16:9 δεν μου το επιτρεπει αφου θα με περιορισει στις ιδιες διαστασεις?

ασφαλως και μπορεις να το κανεις.Εγω ετσι βλεπω.Μονο να ξερεις οτι θα καλομαθεις στο "μεγαλο" 4:3και μετα ειδικα το 2.35 θα σου φαινεται πολυ μικρο.Γι'αυτο υπαρχει κοσμος που δεν θελει ν'αλλαζει την καθετη διασταση αλλα να ανοιγει την εικονα στα πλαγια οπως γινεται στα σινεμα δηλαδη.

Απάντηση: Re: Απάντηση: οθονη 16:9 vs 4:3

Δεν ειναι μπερδεμα. Επι το πλειστον θα βλεπω ταινιες, οποτε να το 16:9 αλλα, αν εχει καποιον καλο αγωνα η καποια καλη ταινια στη τηλεοραση, γιατι να μην τραβαω πιο κατω το πανι και να γινεται 4:3 να τα δω σε μεγαλη οθονη κατι που η 16:9 δεν μου το επιτρεπει αφου θα με περιορισει στις ιδιες διαστασεις?

και τι σε εμποδιζει να δεις τηλεοραση και αγωνες σε 16:9?

Απάντηση: Re: Απάντηση: οθονη 16:9 vs 4:3

Πάμε με λίγα παραδείγματα...

Αν έχεις μια οθόνη 16:9 100 ιντσών, όταν θα βλέπεις ταινία με αναλογία πλευρών 2,39:1 η οθόνη θα πηγαίνει στις 94 ίντσες. Όταν θα βλέπεις μπάλα η οθόνη θα γίνεται 82 ίντσες.

Αν έχεις μια οθόνη 4:3 100 ιντσών, όταν θα βλέπεις ταινία σε αναλογία πλευρών 16:9 η οθόνη θα πάει στις 92 ίντσες. Αν η ταινία είναι 2,39:1 η οθόνη θα πάει στις 87 ίντσες.

Αυτό που γράφεις:

''γιατι να μην τραβαω πιο κατω το πανι και να γινεται 4:3''

απλά, δεν υπάρχει.

Το πρόβλημα είναι με τι αναλογία θες να "γεμίσεις" την οθόνη σου.Αν κεντράρεις τον προβολέα για τις 16/9 προβολές,πάλι δεν θα μπορείς να εκμεταλευτείς όλη την οθόνη για προβολές 4/3.
Δεν μας έχεις πει και από τι απόσταση θα βλέπεις έτσι ώστε να σου προταθεί και το μέγεθος του πανιού καθώς και ο χώρος σου τι διαστάσεις πανιού μπορεί να χωρέσει.
Πάντως με πανί 16/9 στις 100 ίντσες,όταν θα βλέπεις προβολές σε 4/3,θα γελάς με το μέγεθος της εικόνας.
Άρα ή πάς για μεγαλύτερο πανί 16/9 ή παιρνεις ένα 120´´ 4/3 και είσαι τζετ,προς το παρόν βέβαια αφού κάποτε και τα δικά μας κανάλια θα αρχίσουν τις προβολές σε 16/9.

Έχε υπόψη σου ότι εκτός από το τράβηγμα του πανιού θα πρέπει να παίζεις και με το zoom του προβολέα για να γεμίσεις το κάδρο. Αυτό αν δεν έχεις ηλεκτρικό zoom γίνεται γρήγορα κουραστικό.

Έχε υπόψη σου ότι εκτός από το τράβηγμα του πανιού θα πρέπει να παίζεις και με το zoom του προβολέα για να γεμίσεις το κάδρο. Αυτό αν δεν έχεις ηλεκτρικό zoom γίνεται γρήγορα κουραστικό.

Αν έχεις LCD προβολέα με μεγάλο zoom και lens shift αυτό είναι πανεύκολο. Εγώ σου προτείνω να πάρεις οθόνη 4:3 και να την ανοίγεις όσο θες. Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό δεν αρέσει σε μερικούς. Αν θες να δεις ποδόσφαιρο και έχεις οθόνη 16:9 χάνεις ιντσες γιατί δεξιά και αριστερά θα περισσεύει.
Έτσι έχω συνηθίσει εγώ με τον προβολέα που τον εχω να βλέπω αγώνες σε 4:3 και να παίζω xbox σε 16:9.

Η καλύτερη εικόνα μέχρι στιγμής είναι αυτή που γύρω γύρω έχει μαύρο πλαίσιο.

Ο καλύτερος συνδυασμός ποιότητας είναι προβολέας H.C. 16:9 σε οθόνη 16:9 με πρόγραμμα 16:9.

Εάν δεν υπάρχει masking, τότε μόνο ο παραπάνω συνδυασμός δίνει την καλύτερη ποιότητα.

Αλλιώς και ένας τοίχος μια χαρά είναι.

Αν έχεις LCD προβολέα με μεγάλο zoom και lens shift αυτό είναι πανεύκολο.

Το πανεύκολο είναι σχετικό.. Για πολλούς το να πατάς μερικά κουμπιά στο remote είναι "ξε-βόλεμα", για άλλους δεν είναι. Αλλά το να πηγαίνεις στον προβολέα και να γυρίζεις με το χέρι τα δακτυλίδια του zoom/focus κάθε φορά που αλλάζεις από 4:3 σε 16:9 είναι μάλλον κουραστικό για όλους. Ειδικά αν ο προβολέας είναι σε δυσπρόσιτο μέρος.