Οθόνη εξωτερικού χώρου πτυσσόμενη

17 June 2006
10,658
Αφού στο άλλο νήμα βρήκα και αγόρασα προβολάκι για τη βεράντα (το TOPTRO Χ9) ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και με οθόνη.
Πρόχειρες λύσεις (τοίχοι, σεντόνια, τσαντήρια κλπ) υπάρχουν αλλά υπάρχει κάτι που να μπορεί να είναι πτυσσόμενο και να αντέχει τις καιρικές συνθήκες;
Ψάχνω για 90-100 ίντσες.
Θα μπει κάτω από τεντοπέργκολα, αλλά υγρασίες κλπ σίγουρα θα υπάρχουν. Υπάρχει κάτι σε λογικό κόστος που να αντέχει ή πάμε σε λύση που τη στήνω/ξεστήνω και αποθηκεύω εντός σπιτιού;
Για παράδειγμα στο εξοχικό έχω μια κλασσική πτυσσόμενη με ενσωματωμένο τρίποδο που την βγάζω όποτε θέλουμε να δούμε και μετά τη μαζεύω και την βάζω κάτω από ένα κρεβάτι. Είναι βαριά σιδερένια και οκ, για τα λεφτά που είχα πληρώσει πριν 10+ χρόνια μια χαρά ήταν, αλλά σκέφτομαι μην έχουμε τίποτα καινούργιες λύσεις μιας και έχουν βγει τόσα νομαδικά προβολικά.
Βασικά δεν θα ήθελα μαζεμένη για αποθήκευση να έχει το φουλ μήκος γιατί στο δωμάτιο που είναι κοντά στη βεράντα δεν έχω χώρο να το αποθηκεύσω και μετά θέλει αλλαγή ορόφου.
Είδα για παράδειγμα την παρακάτω (~9 κιλά):
Είδα και αλουμινένια με το 1/3 του βάρους
αλλά λένε ότι το ύφασμα είναι πολύ λεπτό και περνάει πολύ φως από πίσω οπότε θέλεις μεγαλύτερη φωτεινότητα από τον προβολέα.

Δυστυχώς όταν έχει αέρα δεν κρατιέται καμία πτυσσόμενη. Σκέψου ότι το πανί δουλεύει σαν κατάρτι σκάφους (μαζύει όλο τον αέρα) ......Ακομα κια το στόμα να φυσύξεις κουνιέται. ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΝΑ ΚΟΥΝΙΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΝΙ ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΕΙΣ. Καταρχήν σε πιάνει ζαλάδα.
Λοιπόν. Ξεχνάς τα τρίποδα Θες συγκράτηση με Π σαν το δεύτερο Link που έβαλες. Επίσης το κάθε πόδι του Π θα είναι στερεωμένο σε τοίχο κάπου, με αυτο που στερεώνουν οι υδραυλικοί τις σωλήνες.

Οτιδήποτε άλλο είναι ημίμετρο. Μην ξεχνάς ποτέ : το πανί κουνιέται με το παραμικρό αέρα.

Οσο για την στερέωση το έπιασες το σκηνικό: στθαερή στερέωση του frame.

• Like
Reactions: billpeppas
Η vevor παντως έχει και φουσκωτή οθόνη που φουσκώνει σε δύο λεπτά με το blower και έχει και αντηρίδες για το έδαφος.

6 μέτρα είναι λίγο μεγάλη για τις ανάγκες μου :p
Αλλά, ότι θα υπήρχε φουσκωτή οθόνη, όχι δεν το περίμενα καθόλου.
Πάντως όντως η αγκύρωση είναι το σημαντικό. Ίσως βέβαια απλά να πάρω μια χειροκίνητη εσωτερικού χώρου με 50 ευρώ που είναι πιο στιβαρή και το πολύ πολύ αν πιάσει μούχλα την αλλάζω μετά από 2 χρόνια με τόσο χαμηλό κόστος, αλλά από την άλλη να αγοράζω (με οποιοδήποτε κόστος όσο χαμηλό) και να πετάω κάθε 1-2 χρόνια δεν το θέλω.

Πάντως όντως η αγκύρωση είναι το σημαντικό. Ίσως βέβαια απλά να πάρω μια χειροκίνητη εσωτερικού χώρου με 50 ευρώ που είναι πιο στιβαρή και το πολύ πολύ αν πιάσει μούχλα την αλλάζω μετά από 2 χρόνια με τόσο χαμηλό κόστος, αλλά από την άλλη να αγοράζω (με οποιοδήποτε κόστος όσο χαμηλό) και να πετάω κάθε 1-2 χρόνια δεν το θέλω.
Ετοιμάσου για 3D καταστάσεις :D (αφού θα γίνεται πανικός από ζάρες)

Έχεις κάπου 2 όρθιες κολόνες, ξύλινες, σιδερένιες κλπ. με μιά λογική απόσταση μεταξύ τους 2-2.5 μέτρα; Αν ναι διαβάζεις παρακάτω:
Πήγαινε σε έναν τεντά και πάρε πανί λευκό χωρίς να έχει ένωση βέβαια. Δεν ξέρω τι πλάτος έχει το τόπι του τεντοπανου. Πες του στα πλάγια να σου κάνει τρύπες με τους γνωστους σιδερένιους κρίκους.
Πάρε και μερικά μέτρα σκοινί ορειβατικό και δέσε την στις κολόνες χιαστη τεντωμένα με δύναμη και άσε την μέχρι να σαπίσει. Κατά τον Οκτώβριο κάποια στιγμή την βγάζεις αν το θυμηθείς.

Εγώ είχα παραγγείλει τεντοπανο και το πηγα σε έναν αλουμινά και το τελάρωσε κι έτσι απέκτησα σταθερή. Lifetime μιλάμε. Δεν παθαίνει τίποτα το τεντοπανο. Και μάλιστα τα λευκά πανιά έχουν και UV προστασία. Ούτε κιτρινίζει ούτε τίποτα.

• Like
Reactions: hablando
Έχεις κάπου 2 όρθιες κολόνες, ξύλινες, σιδερένιες κλπ. με μιά λογική απόσταση μεταξύ τους 2-2.5 μέτρα; Αν ναι διαβάζεις παρακάτω:
Πήγαινε σε έναν τεντά και πάρε πανί λευκό χωρίς να έχει ένωση βέβαια. Δεν ξέρω τι πλάτος έχει το τόπι του τεντοπανου. Πες του στα πλάγια να σου κάνει τρύπες με τους γνωστους σιδερένιους κρίκους.
Πάρε και μερικά μέτρα σκοινί ορειβατικό και δέσε την στις κολόνες χιαστη τεντωμένα με δύναμη και άσε την μέχρι να σαπίσει. Κατά τον Οκτώβριο κάποια στιγμή την βγάζεις αν το θυμηθείς.

Εγώ είχα παραγγείλει τεντοπανο και το πηγα σε έναν αλουμινά και το τελάρωσε κι έτσι απέκτησα σταθερή. Lifetime μιλάμε. Δεν παθαίνει τίποτα το τεντοπανο. Και μάλιστα τα λευκά πανιά έχουν και UV προστασία. Ούτε κιτρινίζει ούτε τίποτα.
Θα δούμε. Η τεντοπέργκολα θα μπει την επόμενη εβδομάδα και σε πρώτη φάση δεν έχω βάλει πλαϊνά. Τα ανοίγματα όμως είναι μεγάλα 4+ μέτρα ανάμεσα στις 4 κολόνες. Απλά όπως το σκεφτόμουν ήθελα να μπει η οθόνη στην πλευρά του δώματος για να να βλέπεις δεξιά και αριστερά θεά. Επίσης περιορίζεται ο αέρας πολύ. Μπορεί να κάνω δοκιμές με σεντόνι και βλέπουμε.

Στο εξοχικό αν και σε ισόγειο χώρο που καμία σχέση ο αέρας με την ταράτσα. Και όμως έχω αναγκαστεί σε πατέντες για την οθόνη για τον αέρα που ευτυχώς δεν είναι συχνό.

Αφού φτιάχνεις τώρα την πέργκολα , είναι ευκαιρία να βάλεις 2 κολόνες κάπου με 2-2,5 μέτρα απόσταση μεταξύ τους, κι ας μην έχουν 100% στατική ευθύνη για την πέργκολα. Αρκεί να έχουν σταθερότητα.

• Like
Reactions: billpeppas
Γεια σας!

Επειδή δεν είδα καμία απάντηση στο θέμα αυτό...

Έπεσα τυχαία στο παρών θέμα και ήθελα να σας ρωτήσω...
...Πήγαινε σε έναν τεντά και πάρε πανί λευκό χωρίς να έχει ένωση βέβαια...

Όταν πάμε στον τεντά, τι υλικό προτείνεται για χρήση ταινιών κ αγώνων σε εξωτερικό χώρο; Θέλω να πω, το λευκό πανί τι πάχους να είναι ώστε να μην το διαπερνά το φως του προτζέκτορα; Υπάρχει κάποια ποιότητα που πρέπει να προσέξουμε ή να αναζητήσουμε;

....Πες του στα πλάγια να σου κάνει τρύπες με τους γνωστους σιδερένιους κρίκους...

Πόσες τρύπες θα κάνατε στα πλάγια σε ένα πανί με διάσταση 130cm x 130cm ?

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!

Ένα λευκό ματ χωρίς να γυαλίζει είναι μια χαρά. Το πάχος του τεντόπανου δεν το διαπερνά κανενα φως προβολεα. Είναι χοντρά πανιά.
Σκέψου ότι η δουλειά του τεντόπανου είναι να κόβει το φως του ήλιου! Και θα το διαπερνά το φως του προβολέα;
Τα πανιά των οθονών είναι πολύ λεπτοτερα. Για 130 θεωρώ ότι κάθε 15 πόντους οι τρύπες θα είναι μια χαρά. Ο καταλληλότερος για αυτή την απάντηση πάντως είναι ο τεντάς. Σκέψου βέβαια όπως είπα και το τελαρισμα. Ακριβώς όπως κάνουν τις σίτες. Το 130 Χ 130 είναι μικρή διάσταση. Δεν νομίζω να κοστίσει ακριβά 4 πηχάκια αλουμίνια. Θα γλυτώσεις σχοινιά και τεντωματα και χρονο τοποθετησης. Θα βαρεθείς να το κάνεις κάθε τοσο.
Για την αποθηκευση όλο και κάπου θα μπορεί να κρυφτεί σε κάνα τοίχο, πίσω από πόρτα κλπ. Μια φλούδα 1-2 πόντους πάχος θα είναι.

Last edited: