OTL ενισχυτης ακουστικων

Phatt

Established Member
10 March 2011
250
Σερρες
Εχει τωρα λιγο καιρο, εχω παρει ενα μικρο ενισχυτακι ακουστικων της πλακος και προσφατα πηρα και τα ακουστικα τα superlux, και σκεφτομαι μπας και φιαξω κανενα ενισχυτακι OTL. Σε συζητηση που ειχα με φιλο που ασχολειται και αυτος σχετικα και ειναι σαφως σε ανωτερο επιπεδο απο εμενα, μου εφτιαξε ενα σχεδιακι το οποιο σας παραθετω παρακατω. Το νημα το ανοιγω για γενικοτερες η ειδικοτερες πληροφοριες επανω στο θεμα της κατασκευης λαμπατων ενισχυτων για ακουστικα, να συζητησουμε το εν λογω σχεδιο, η οτιδηποτε αλλο σκεφτειτε. Ευχαριστω.
10264842_655323787838763_1486431942_n.jpg

Οπως το βλεπω , το κυκλωμα αυτο θα δουλεψει , εξαλλου οι λυχνιες ειναι πολυ "ανοχικες" δλδ και με 10 % ανοχη σε τασεις και αντιστασεις παιζουν , εγω απλα θα εβαζα δυο αντιστασεις 1Ω στις καθοδους της 6ΑS7 και θα εβαζα δυο χωριστα τροφοδοτικα για bias ενωμενα στο πλεγμα και στην καθοδο της καθε τριοδου της 6ΑS7 , επισης η R9 καλο θα ηταν να ειναι μετα την 470ΚΩ , τωρα εαν θελετε και αναδραση τοτε πρεπει να γινουν ριζικες αλλαγες σε αυτο το σχεδιο .

Αναδραση υπαρχει. Για λεφτά θα σας γελάσω ....

Η βασική ερώτηση είναι αν μπορεί να οδηγήσει τα ακουστικά σου, μέχρι πόσα Ωμ κατεβαίνει δηλαδή.

Καλησπερα και ευχαριστω.
Δημητρη αυτα που μου γραφεις για τις αντιστασεις στις καθοδους και τα τροφοδοτικα τα θεωρω δεδομενα, εδω δειχνω μια πιο απλοποιημενη βερσιον. Για την R9 εχεις δικιο, ευχαριστω πολυ!
Ο ενισχυτης αν θυμαμαι καλα κατεβαινει περιπου στα 46Ω σε θεωρητικο επιπεδο, εχουμε κανενα κολπακι να κατεβουμε παρακατω;
Σαν σχεδιο πως σας φαινεται, απο αποψης ποιοτητας ηχου;
Ευχαριστω και παλι παιδια που ασχολειστε.

Αναδραση υπαρχει. Για λεφτά θα σας γελάσω ....

Η βασική ερώτηση είναι αν μπορεί να οδηγήσει τα ακουστικά σου, μέχρι πόσα Ωμ κατεβαίνει δηλαδή.
Που βλεπεις την αναδραση ? .
Μιλαω για ολικη αναδραση για να πεσει πιο κατω η αντισταση εξοδου και να οδηγει ανετα τα ακουστικα !! .

Καλησπερα και ευχαριστω.
Ο ενισχυτης αν θυμαμαι καλα κατεβαινει περιπου στα 46Ω σε θεωρητικο επιπεδο, εχουμε κανενα κολπακι να κατεβουμε παρακατω;
Σαν σχεδιο πως σας φαινεται, απο αποψης ποιοτητας ηχου;
Ευχαριστω και παλι παιδια που ασχολειστε.
Mε 46Ω δεν μπορεις να οδηγησεις ακουστικα , κολπα για να πεσει πιο κατω η αντισταση εξοδου υπαρχουν πολλα , ενα απο αυτα ειναι η αναδραση οπως ειπα πριν και τοτε θα χρειαστεις δευτερο ενισχυτικο σταδιο .

Κωστα υπαρχει λογος που ειναι ετσι τα αρνητικα, τα παιδια θα σου εξηγησουν καλυτερα απο εμενα.
Δημητρη το να βαλουμε αλλο ενα σταδιο θα ηταν η τελευταια λυση με το δικο μου σκεπτικο, εχεις να προτεινεις κατι καλυτερο;

Κωστα υπαρχει λογος που ειναι ετσι τα αρνητικα, τα παιδια θα σου εξηγησουν καλυτερα απο εμενα.
Δημητρη το να βαλουμε αλλο ενα σταδιο θα ηταν η τελευταια λυση με το δικο μου σκεπτικο, εχεις να προτεινεις κατι καλυτερο;

Παναγιωτη ( εαν δεν κανω λαθος ) γιατι δεν ειναι καλη ιδεα το δευτερο σταδιο ενισχυσης κατα την δικη σου γνωμη ? .

Πολυ σωστα, Παναγιωτης.
Δημητρη θα ηθελα να βγει οσο γινεται μικροτερο σε μεγεθος, καθως επισης ενα ακομα παραπανω σταδιο ισουται με παραπανω υλικα και ως αποτελεσμα θα εχει περισσοτερα χωροταξικα προβληματα να λυσω. Απο εκει και περα δεν γνωριζω να υπαρχει καποια επηρροη στην ποιοτητα του σχεδιου η του ηχου.

Επισης ηθελα εαν γνωριζεις και εχεις την καλοσυνη να με πληροφορισεις για το ποιοι αλλοι τροποι υπαρχουν που θα μας βοηθουσαν να ριξουμε την αντισταση σε ενα τετοιο σχεδιο, καθως και αν αυτοι οι τροποι ειναι καλυτεροι η χειροτεροι απο την προσθηκη ενος ακομη σταδιου.

Το μεγαλυτερο χωροταξικό πρόβλημα εδω ειναι οι 6AS7. Και ογκώδεις και καινε πολύ ρευμα, και θελουν χωρο γυρω για εξαερισμό, και δεν κατεβαινει ευκολα η αντισταση εξοδου και και...
Σκέψου την περίπτωση να φτιάξεις κάτι με μ/σ εξοδου, δεν χρειαζεσαι ουτε μισο βατ. Με 2 EcL86 ανα καναλι θα εισαι ΟΚ πχ

Παναγιώτη δες και αυτόν τον ενισχυτή,τον έχω φτιάξει αλλά εγώ το δούλευα με τα Sennheiser HD650 που είναι όμως στα 300Ω.
http://www.cavalliaudio.com/diy/bijou/main.php?page=ampschematic
Εδώ είναι ή παρουσίαση της κατασκευής
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/53895-Λαμπάτος-ενισχυτής-ακουστικών?highlight=
και από εδώ είχα αγοράσει το κιτ.
http://www.glassjaraudio.com/product.sc?productId=12

Last edited:
Επισης ηθελα εαν γνωριζεις και εχεις την καλοσυνη να με πληροφορισεις για το ποιοι αλλοι τροποι υπαρχουν που θα μας βοηθουσαν να ριξουμε την αντισταση σε ενα τετοιο σχεδιο, καθως και αν αυτοι οι τροποι ειναι καλυτεροι η χειροτεροι απο την προσθηκη ενος ακομη σταδιου.
Γιατι να μην γνωριζω , δυο εξολοκληρου δικα μου ( εννοω σχεδιο και υλοποιηση ) OTL εχω φτιαξει :operator: , π.χ με μικροτερες τασεις για την 6AS7 π.χ +- 100V και περισσοτερο ρευμα πολωσης ( προσοχη στις ανοδικες απωλειες βεβαια ) θα πεσει λιγακι η αντισταση εξοδου αλλα σαν την αναδραση δεν .... .

Πολυ ωραια. Μεχρι ποσο πιστευεις μπορει να πεσει η αντισταση εξοδου εαν χαμηλωσει η ταση, και μεχρι ποσο μπορει να χαμηλωσει η ταση;

Παναγιωτη χωρις να θελω να σε απαγοητευσω , με γρηγορους υπολογισμους που εκανα , η αντισταση εξοδου δεν θα πεσει κατω απο τα 42Ω και μαλιστα με ζοριζμα της λαμπας , εαν σκεφτεις ομως οτι τα 46 με 47Ω που εχετε υπολογισει ( απο οτι ειδα το θεμα το εχει ανεβασει στο ξενο DIY ο Σπυρος ) ειναι "λαθος " , διοτι με ταση 140V και 50mA η αντισταση εξοδου ειναι αρκετα πιο πανω περιπου στα 70 με 75Ω , οποτε εαν βαλεις ταση +-100V και ρευμα πολωσης 70 με 80mA ( για αρχη δοκιμασε τα 70mA που αντιστοιχουν σε 7W ανοδικη απωλεια ) τοτε θα εισαι πολυ πιο κοντα στα 42Ω και με λιγη αναδραση θα πεσει ακομα πιο κατω , αυτα!! .