P2P δίκτυα: ποια είναι η άποψή σας?

Όλοι μας γνωρίζουμε τι είναι αυτά.

Ομότιμα δίκτυα τα οποία δεν έχουν φυσική έδρα, δεν υπάρχει δηλαδή κάπου ένας υπολογιστής όπου περιέχει όλα τα αρχεία που διακινούνται, αλλά τα αρχεία αυτά βρίσκονται στους υπολογιστές όλων όσων "συμμετέχουν" σε αυτά.

Δυστυχώς τις περισσότερες φορές το είδος των αρχείων που διαδίδεται μέσω αυτών των δικτύων καλύπτεται από πνευματικά δικαιώματα, όπως ταινίες, μουσική, προγράμματα κλπ.
Το "δυστυχώς" πηγαίνει στο "διαδίδεται" και όχι στο "καλύπτεται" για να μην παρεξηγούμαστε.

Κατά την άποψή μου αυτό το θέμα πρέπει να σταματήσει.
Σε λίγο θα αγοράζει ένας ένα cd και θα το διαδίδει σε 200000000 χρήστες των p2p νετγουορκς.

Γιατί άλλο πράμα να ψάχνεις το homemade video της Κιμ καρντάσιαν με τον τζέυ τζι και άλλο να κατεβάζεις το τελευταίο μπλοκμπάστερ που έχει κυκλοφορήσει πριν το δει ο σκηνοθέτης ολόκληρο.

Φυσικά το τζάμπα έχει γλύκα, αλλά νομίζω ότι έτσι όπως πάει το πράμα οδηγούμαστε σε παντελή εξαθλίωση και απαξίωση των τεχνών και της επιστήμης της πληροφορικής.

Και σήμερα πλέον όπου οι περισσότερες χώρες έχουν broadband internet και η ταχύτητες ολοένα και μεγαλώνουν... κλάφτα.

Ποια είναι η άποψή σας επι του θέματος?

Συνήθως ότι " διακινείται", πέρα του ότι είναι σε άθλια κόπια, δεν σημαίνει ότι είναι και καθαρό από τυχόν "γαϊδουράκια", πάσης φύσεως.
Σε ότι αφορά ταινίες, μακρυά, αλλά πέρα από ταινίες και η μουσική πολλές φορές δεν ακούγεται...για να μην κάνουμε λόγο για εφαρμογές.

Στέργιο συμγωνώ απόλυτα, το τζάμπα έχει γλύκα, αλλά νομίζω ότι έτσι όπως πάει το πράμα οδηγούμαστε σε παντελή εξαθλίωση και απαξίωση των τεχνών και της επιστήμης της πληροφορικής.

Όλες οι μεγάλες αλλαγές, έχουν καλά και κακά.
Απλά είναι τα πράγματα. Και επειδή ο χάκερ θα είναι πάντα ένα βήμα μπροστά, όσο υπάρχει internet, θα υπάρχει και το τσάμπα.
Το αν "οδηγούμαστε σε παντελή εξαθλίωση και απαξίωση των τεχνών και της επιστήμης της πληροφορικής", είναι μεγάλη κουβέντα, αλλά επιγραμματικά μιλώντας, διαφωνώ.
Αυτός που θέλει να πάει σινεμά πχ, θα πάει. Αυτός που θέλει να αγοράσει CD ή DVD ή software θα το κάνει.

Όσον αφορά στη μουσική, εγώ, από τότε που ανακάλυψα το p2p, και αγοράζω περισσότερα, και εξηγώ (με το πορτοφόλι μου) τι ζητάω από τις δισκογραφικές (ασχέτως αν αυτές δεν ακούν). Το ραδιόφωνο πάει κατά διαόλου. Όσο περνάει ο καιρός, τόσο δυσκολότερο είναι να ακούσω κάτι που θα αγόραζα. Εδώ διαβάζω για δεκάδες πράγματα, όταν έχω χρόνο τα κατεβάζω και στη συνέχεια κάνω τις αντίστοιχες αγορές.
Με τον Tom Waits δεν ήξερα από πού να αρχίσω. Κατέβασα τη δισκογραφία του, έχω ήδη πάρει 5 CD και έπεται συνέχεια. Ομοίως, από Kinks κατέβασα ένα διπλό best, που σε άλλη περίπτωση μπορεί και να αγόραζα, αλλά αντ' αυτού πήρα δύο album καλύτερα από το best και πιθανόν αργότερα θα πάρω και άλλα.

Ταινίες κατεβάζω σπάνια, διότι η διαδικασία αναπαραγωγής ταινιών από το PC μου σπάει τα νεύρα. Έτσι κατεβάζω ό,τι δε βρίσκω στο video club και δεν ενδιαφέρομαι για αγορά. Και πάλι, όμως, αν δω κάτι που μου αρέσει πολύ, θα το αγοράσω.

Εκεί που παίρνω την εκδίκησή μου είναι τα comics. Όποιος έχει επαφή με το αντικείμενο γνωρίζει ότι οι 2 μεγάλες αμερικάνικες εταιρείες έχουν κάνει πλέον ξεκάθαρη πολιτική τους την αρπαχτή. Κάποτε έκλαιγα τα μισά από τα λεφτά που έδινα - και για κάποιο λόγο το θεωρούσα και φυσιολογικό. Φτάνει πια. Τώρα πια ό,τι μου φαίνεται ύποπτο πρώτα κατεβαίνει και μετά αγοράζεται.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι δεν συμφωνώ καθόλου με το Στέργιο: Η απαξίωση δεν είναι στο κατέβασμα αβέρτα. Είναι στο εμπορικό κύκλωμα που προωθεί προϊόντα μιας χρήσεως για να γυρίσει γρήγορα το χρήμα. Το p2p είναι η πιο ουσιαστική αντίσταση σε αυτό, διότι πλήττει τα έσοδα από τα "προϊόντα" και ταυτόχρονα βοηθάει να διαδοθούν δυσεύρετα διαμαντάκια που παλιότερα δεν θα τα ήξερε ούτε η μάνα τους.

Re: Απάντηση: P2P δίκτυα: ποια είναι η άποψή σας?

Αυτός που θέλει να πάει σινεμά πχ, θα πάει. Αυτός που θέλει να αγοράσει CD ή DVD ή software θα το κάνει.

+1

Μονο μια μεγαλη οικονομικη κριση θα μπορουσε να το αλλαξει αυτο και να επαναδιαταξει τις προτεραιοτητες μας.

Αυτός που βολεύεται με την ποιότητα των MP3 βολεύεται και με μία κόπια του cd σε κασέτα από έναν φίλο του. Πόσο μάλλον όταν μπορεί να γίνει κόπια σε cd.
Αυτός που βολεύεται με την ποιότητα των DivX το πολύ πολύ να δώσει 1.5 ευρώ να νοικιάσει την ταινία.
Ούτος ή άλλος δεν νομίζω ότι η βιομηχανία βασίζεται σε αυτούς.
Στην Ελλάδα οι εταιρίες βασίζονται στο Rent to see και όχι στο Buy to see όπως στο εξωτερικό. Υποθέτω ότι αυτός είναι και ένας λόγος που κάποιες ταινίες δεν έχουν Ελληνικούς υπότιτλους. Δεν σέβονται τον τρόπο που λειτουργούμε.
Όσο για το αν είναι παράνομο το να κατεβάσεις μία ταινία από το internet για να την δείς, όλα είναι σχετικά. Αν βρείς 5 ευρώ στο δρόμο και τα πάρεις είναι παράνομο; :p

Απάντηση: Re: P2P δίκτυα: ποια είναι η άποψή σας?

Όσο για το αν είναι παράνομο το να κατεβάσεις μία ταινία από το internet για να την δείς, όλα είναι σχετικά. Αν βρείς 5 ευρώ στο δρόμο και τα πάρεις είναι παράνομο; :p

Βεβαίως! Πρέπει να τα επιστρέψεις στην αστυνομία! Μόνο στη θάλασσα ό,τι βρεις είναι δικό σου. Για αυτό και εγώ κατεβάζω μόνο στο PC στο κότερο. :flipout:

Κι εγώ δεν πιστεύω ότι απαξιώνει το p2p. Απλά δίνει μια δυνατότητα, την οποία ο καθένας εκμεταλλεύεται όπως νομίζει. Αρα αυτός που απαξιώνει ή όχι είμαστε και πάλι εμείς. Και σε αυτό επιμένω, γιατί δεν είναι δυνατό κάθε φορά που από τα PC προκύπτει κάτι άσχημο(βλ. το chat ως αρνητική επίδραση, η παιδική πορνογραφία στο web, η πειρατία κλπ) να τα ρίχνουμε στην επιστήμη της πληροφορικής.

Από την άλλη ούτε οι τέχνες νομίζω οτι απαξιώνονται. Αντίθετα μπαίνουν σε μεγαλύτερη δοκιμασία, καθώς αυτό που κυκλοφόρησε χθες, έχω δυνατότητα να το ακούσω, να το αξιολογήσω, με τα δικά μου κριτήρια πάντα, κι αν δεν με ικανοποιεί να μην το αγοράσω. Κατεβάζω αρκετή μουσική από p2p, όσα μου αρέσουν όμως τα αγοράζω.

Re: Απάντηση: Re: P2P δίκτυα: ποια είναι η άποψή σας?

Βεβαίως! Πρέπει να τα επιστρέψεις στην αστυνομία!

Γιατί καλέ; Δικό της είναι; :flipout:

Δόξα νάχει ο Βραχμαπουτασιδάδα, έχω γλυτώσει τρελές φόλες με το Internet. Και δεν μιλάω μόνο για ταινίες, αλλά και για CD που βγαίνουν στο εμπόριο μόνο και μόνο για να ανεβάσουν το τζίρο των πολυεθνικών.
Πόσα CD Best of έχουν κυκλοφορήσει χωρίς να αναφέρουν ότι είναι Best Of και καταλήγεις να αγοράσεις ξανά κάτι που έχεις ήδη επειδή απλά δεν διάβασες το τι τραγούδια έχει μέσα; Όταν αγοράζεις τον καινούργιο δίσκο ενός συγκροτήματος έχεις λόγο να διαβάσεις ποιά τραγούδια έχει μέσα; Υποτίθεται ότι είναι καινούργια και δεν τα ξέρεις.
Ξένοι δίσκοι του 2005 είναι πολύ πιό φτηνοί από Ελληνικούς δίσκους του 1821! Λες και ο Ατίκ απέκτησε συλλεκτική αξία ξαφνικά!
Τώρα θα μου πείς παίζει ρόλο η ποιότητα της ηχογράφησης. Στα ξένα δεν ακούς καλά την ανάσα του τραγουδιστή. Στα Ελληνικά σιγοντάρει και η ανάσα του ηχολήπτη που έχει ξεχάσει τα μικρόφωνα ανοιχτά.

Βρε ουστ από εκεί. Έχουν βρεί τον δάσκαλό τους επιτέλους! Βάλαμε ένα τέλος στο σύστημα "trial and error" όταν αγοράζουμε κάτι.

Γιατί δηλαδή ένας σκληρός δίσκος με ένα bad sector ή μία οθόνη με δύο καμένα pixels μας ενοχλούν περισσότερο από ένα DVD με χάλια εικόνα και ήχο ή ένα CD με χάλια ηχογράφηση;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: P2P δίκτυα: ποια είναι η άποψή σας?

! Βάλαμε ένα τέλος στο σύστημα "trial and error" όταν αγοράζουμε κάτι.
;

Ακριβως!!!!
Μετα απο ενα μπαραζ (επι χρονια μιλαμε) αποτυχημένων αγορων ειχα σταματησει για λιγο το σπορ.(εχω και αλλους τροπους να φαω τα λεφτακια μου αντι να τα δινω σε σιντκια που βγαζει ο καθε πικραμενος)
Τωρα τελευταια κατεβαζω οτι μου προτεινουν ή οτι διαβαζω στα περιοδικα ή ανακαλυπτω τελος παντων και αν μου αρεσει το ΑΓΟΡΑΖΩ.

Πιο πολλα σιντακια λοιπον αγοραζω τωρα, παρα πριν λιγο καιρο που επειδη δεν τα ακουγα απλα δεν τα επαιρνα.

Τα υπολοιπα απλα τα κραταω στον σκληρο για να τα ξανακουσω και ισως αργοτερα να τα αγορασω.

Και οσο για τα μεμονομενα χιτακια που κατεβαζουμε και τα ακουμε πεντε φορες και τελος, αυτα ουτως ή αλλεως ΔΕΝ θα τα αγοραζα.
Απλα τωρα που ειναι τσαμπα ,τα ακουω και δυο τρεις φορες παραπανω και στην τελικη κερδισμενος ειναι ο τραγουδιαρης, που σε καμμια αλλη περιπτωση δεν θα τον ακουγα απο το συστημα μου παρα μονο συμπτωματικα απο το ραδιοφωνο.

Φευγω τωρα να παω να παρω το τελευταιο των Editors, που κατοπιν υποδειξης του Δ.Μανωλακου το κατεβασα ,μου αρεσε και το ΑΓΟΡΑΖΩ.

Τα γουστάρω με χίλια :Banane0:

Άλλωστε μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια ........ και εγώ ανήκω στους κατεργάρηδες.:antlers:

HDTV δηλαδή από που βλέπετε εσείς που είστε κατά;

Βέβαια έχω να καταθέσω εδω και ένα πολύ πετυχημένο σχόλειο ενός φίλου και συνφοιτητή μου - ελπίζω να μην τον πειράξει...
Είχε πει λοιπόν ότι η μουσική είναι παιδεία, και η παιδεία πρέπει να είναι δωρεάν!

αυτό θα οδηγούσε στο άτοπο να προσφέρεται δωρεάν μία αριστουργηματική εκτέλεση πχ σονάτας του Μπετόβεν, αλλά να πληρώνουμε τους δίσκους της Βέρας Λάμπρου.

Υ.Γ. 1: Τα κόμικς τα κατεβάζεις σε pdf;

Υ.Γ. 2: Έχεις κότερο;

1: Pdf είναι πιθανότερο να βρεις graphic novels. Τα απλά κομιξάκια συνήθως είναι σε μορφή cbr ή cbz, τα οποία είναι κανονικά rar με jpg. Τους αλλάζουν extension για να τα αναγνωρίζουν ειδικοί viewers.

2. Ναι, αλλά δε μπορούμε να πάμε βόλτα γιατί κατεβάζω το Indiana Jones 4. Οι άτιμοι γυρίζουν περίπου 20 πλάνα τη μέρα και προλαβαίνω μόνο τα 18!
(Αυτό σημαίνει "όχι, δεν έχω" :D)

Last edited:

αυτό θα οδηγούσε στο άτοπο να προσφέρεται δωρεάν μία αριστουργηματική εκτέλεση πχ σονάτας του Μπετόβεν, αλλά να πληρώνουμε τους δίσκους της Βέρας Λάμπρου.

Μα έτσι πρέπει! Οι βλακείες πληρώνονται! :lehrer: