Πάει το woofer μου! Τι να κάνω;

raise

Established Member
31 August 2007
130
Αθήνα
Εδώ και καιρό άκουγα από το αριστερό ηχείο (DIY: Seas Argon) ένα τρίξιμο στα μπάσα στις μεγάλες εντάσεις. Μιας και δεν ήταν κάτι στο χώρο αλλά το εντόπιζα στο woofer είπα να το ανοίξω. Κοίταξα διάφορα αλλά χρειάστηκε μια ολόκληρη μέρα για να δω ότι υπάρχει πλήρη αποκόλληση του spider.
Το story έχει ως εξής: Πριν 2 χρόνια ο “σταθερότατος” τελικός με HEXFET του elector, πέταξε ένα ρεύμα και μου εκτίναξε φλεγόμενο το πηνίο του εν λόγο woofer στα μούτρα. Έτσι το πήγα στο κέντρο μεγαφώνου για επισκευή. Η οποία και "έγινε". :motz:
:hmmmm2: Και τώρα εγώ ρωτάω… Είναι ποιότητα δουλειάς αυτή; Είναι δυνατόν να ξεκολλάει ολόκληρο το spider μετά από δυο έτη υποτονικής λειτουργίας; Δε μου αρέσει να κρίνω μια δουλειά που δε ξέρω αλλά οι άνθρωποι δεν είναι σωστοί. Είναι αυτοί και κανένας άλλος. Πάντα ειρωνικοί και τσαπατσούληδες. Τους έχω πάει καμιά 10ριά drive με διάφορα προβλήματα και όλα μου τα γυρνάνε πίσω σε απαράδεκτη εμφανισιακή κατάσταση. Κόλες που ξεχειλίζουν, ότι να ‛ναι dustcups κτλ. Πάω χρόνια αλλά ποτέ δε μένω ευχαριστημένος. Δε καταλαβαίνω γιατί άλλοι τους εκθειάζουν.

Τη συμβουλή σας τώρα… Από λίγο που κοίταξα στο net είδα ότι σε πολλούς ξεκολλάει το spider. Άκυρο μου φαίνεται αλλά τελοσπάντων. Τα κολλάνε με παχύρρευστη κυανοακρυλική κόλλα. Ένα σωληνάριο με τη κόλλα και ένα σκληρυντή σε σπρέι. Εγώ τι να κάνω; Να βάλω μια απλή λεπτόρρευστη superglue (UHU, LOGO, Loctite, κτλ.) η να βρω κάτι άλλο; Παίζει να "κάψει" το ύφασμα του spider; Λογικά όχι γιατί θα πατήσει πάνω στη παλιά κόλλα. Δε νομίζω να βάζουν κάτι πιο ειδικό (για να το αφαιρούν μετά με θερμότητα πχ.) Έτσι; Ή μήπως να το πάω πάλι σε αυτούς και να μου το κολλήσουν εκεί;

Το woofer (P25REX/DD H 308) είναι του 11/94’και πλέον έχει αντικατασταθεί από το P25REX H 283.

Να και δυο φωτογραφίες

Είμαι 4 μέρες άρρωστος στο σπίτι και θέλω μουσική! Πείτε τι να κάνω!

Αστέρια !
Μια ερώτηση, γιατι ρε άνθρωπε συνεχίζεις να πηγαίνεις εκει μετά από τόσα χρόνια και τόσες κακές εμπειριες?
Νομίζω οτι ένα καλό καθάρισμα της παλιάς κόλλας από το σασί ,και αντικατάσταση με εποξική 2 στοιχείων θα είναι εντάξει, όμως θέλει προσοχή στο κεντράρισμα.

Και τι να κάνω βρε Πάνο μου; (είμαστε και συνονόματοι) Που αλλού να πάω; Δεν είναι και πολλοί. Να τρέχω στον κυρ Μανώλη στη παραμυθένια χώρα της φρεατίδας, που είναι δυο μέρες ταξίδι με το γάιδαρο και αν θα είναι και εκεί; Άσε που δε νομίζω να κάνει επισκευές σε μεγάφωνα.
:ridinghorse:

Εποξικές κόλλες δυο συστατικών έχω να φάν και οι κότες. Και τις 1ώρας και του 24ώρου… όλων των ειδών… Έλα μου ντε που δε βάνουν εποξικές αλλα κυανοακρυλικές. (Cyanoacrylate ή CA στα εγγλέζικα) Προφανώς γιατί δουλεύεται πιο άνετα λόγω ρευστότητας. Η εποξική θα μου βγάλει την πίστη να τη στρώσω αλλά θα δουλεύεται μετά. Αντίθετα η κυανοακρυλική θα στρώσει ωραία αλλά θα έχω λίγα δευτερόλεπτα να κολλήσω το spider… Και αν μέσα σε αυτό το χρόνο δε κολληθούν καλά ένα δυο σημεία; Δε θα μπορώ να ξεκολλήσω και να πάω από την αρχή! Όσο για το κεντράρισμα είναι ήδη κεντραρισμένο από το πηνίο. Λες να το τσαλακώσω τόσο πολύ κατά την επανασυγκόλληση πάνω στο σασί, ώστε να έχω πρόβλημα; Μμπααα...

:builder: Πείτε τη γνώμη σας παιδιά, καίγομαι να το κολλήσω σήμερα! Λίγο σπρώξιμο θέλω αλλά μη το σακατέψω κιόλα το μεγαφωνάκι… Είναι και παππούλης. :grandpa:

Το κεντράρισμα που γράφει ο Πάνος παραπάνω είναι πολύ σημαντικό.

Αν πιστεύεις ότι το έχεις δοκίμασε.

πετρος Μιλανακης τηλ. 210-3254840
ολλες οι μεγαλες Ρ.Α. εταιριες στον Πετρο επισκευαζουν τα μεγαφωνα τους

ολλες οι μεγαλες Ρ.Α. εταιριες στον Πετρο επισκευαζουν τα μεγαφωνα τους

+1

Στην Αριστείδου 10-12, στο βάθος της στοάς στον 2ο όροφο.

Απευθύνσου εδώ:

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΜΕΓΑΦΩΝΩΝ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΟΛΩΜΟΥ 54 (1ος Όροφος), Αθήνα Τηλ. 2103822001

Ευγενικός, καλός τεχνίτης, φθηνός και συνεπής.

Αυτόν θα πρότεινα κι εγώ. Κάνει πολύ καλή δουλειά. Τώρα βέβαια για το συνεπής το συζητάμε, γιατί λόγω φόρτου εργασίας μπορεί να σού πει σε 15 μέρες, να μην έχει κάνει τίποτε, να πάς στις 15 μέρες και να το πιάσει εκείνη την στιγμή να το φτιάξει οπότε να σού πει κάνε μια βόλτα και έλα σε 2 ώρες να το πάρεις.

Εδώ και καιρό άκουγα από το αριστερό ηχείο (DIY: Seas Argon) ένα τρίξιμο στα μπάσα στις μεγάλες εντάσεις. Μιας και δεν ήταν κάτι στο χώρο αλλά το εντόπιζα στο woofer είπα να το ανοίξω. Κοίταξα διάφορα αλλά χρειάστηκε μια ολόκληρη μέρα για να δω ότι υπάρχει πλήρη αποκόλληση του spider.
Το story έχει ως εξής: Πριν 2 χρόνια ο “σταθερότατος” τελικός με HEXFET του elector, πέταξε ένα ρεύμα και μου εκτίναξε φλεγόμενο το πηνίο του εν λόγο woofer στα μούτρα. Έτσι το πήγα στο κέντρο μεγαφώνου για επισκευή. Η οποία και "έγινε". :motz:
:hmmmm2: Και τώρα εγώ ρωτάω… Είναι ποιότητα δουλειάς αυτή; Είναι δυνατόν να ξεκολλάει ολόκληρο το spider μετά από δυο έτη υποτονικής λειτουργίας; Δε μου αρέσει να κρίνω μια δουλειά που δε ξέρω αλλά οι άνθρωποι δεν είναι σωστοί. Είναι αυτοί και κανένας άλλος. Πάντα ειρωνικοί και τσαπατσούληδες. Τους έχω πάει καμιά 10ριά drive με διάφορα προβλήματα και όλα μου τα γυρνάνε πίσω σε απαράδεκτη εμφανισιακή κατάσταση. Κόλες που ξεχειλίζουν, ότι να ‛ναι dustcups κτλ. Πάω χρόνια αλλά ποτέ δε μένω ευχαριστημένος. Δε καταλαβαίνω γιατί άλλοι τους εκθειάζουν.

Τη συμβουλή σας τώρα… Από λίγο που κοίταξα στο net είδα ότι σε πολλούς ξεκολλάει το spider. Άκυρο μου φαίνεται αλλά τελοσπάντων. Τα κολλάνε με παχύρρευστη κυανοακρυλική κόλλα. Ένα σωληνάριο με τη κόλλα και ένα σκληρυντή σε σπρέι. Εγώ τι να κάνω; Να βάλω μια απλή λεπτόρρευστη superglue (UHU, LOGO, Loctite, κτλ.) η να βρω κάτι άλλο; Παίζει να "κάψει" το ύφασμα του spider; Λογικά όχι γιατί θα πατήσει πάνω στη παλιά κόλλα. Δε νομίζω να βάζουν κάτι πιο ειδικό (για να το αφαιρούν μετά με θερμότητα πχ.) Έτσι; Ή μήπως να το πάω πάλι σε αυτούς και να μου το κολλήσουν εκεί;

Το woofer (P25REX/DD H 308) είναι του 11/94’και πλέον έχει αντικατασταθεί από το P25REX H 283.

Να και δυο φωτογραφίες

Είμαι 4 μέρες άρρωστος στο σπίτι και θέλω μουσική! Πείτε τι να κάνω!

πριν αρκετα χρονια επισκευασα μονος μου ενα pioneer χαρτινο που μου καηκε χρησημοποιωντας φλαντζοκολα της μοτοσυκλετας μου. Πρωτα το spider kai meta , αφου κολλησε καλα, μετα το surround. Παιζουν ακομα ή τουλαχιστον δεν εχουν ξεκολλησει. Πιθανον και λαστιχοκολλα να εκανε τη δουλια αλλα χρησημοποιησα οτι βρηκα μπροστα μου. Το μεγαφωνο βεβαια δεν θα ειναι το ιδιο βεβαια σε καμια περιπτωση αλλα αμα ειναι να στο κανει σκατα ο "επαγγελματιας" ή ο "ειδικος", καλυτερα καντο μονος σου που θα σου κοστισει και φτηνοτερα.
Η καλυτερη/σωστοτερη λυση ειναι παντως η αντικατασταση -bye-

Re: Απάντηση: Πάει το woofer μου! Τι να κάνω;

Απευθύνσου εδώ:

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΜΕΓΑΦΩΝΩΝ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΟΛΩΜΟΥ 54 (1ος Όροφος), Αθήνα Τηλ. 2103822001

Ευγενικός, καλός τεχνίτης, φθηνός και συνεπής.

Δεν έχω και τις καλύτερες εμπειρίες από την ποιότητα της εργασίας του.
Απλά, είναι ο πιο γνωστός.

kritikos said:

Απλά άψογος!!

Δεν έχω και τις καλύτερες εμπειρίες από την ποιότητα της εργασίας του.
Απλά, είναι ο πιο γνωστός.

Απλά άψογος!!

Απο επαγγελματίες έχω ακούσει τα ίδια.

Όσον αφορά το κεντράρισμα, 2 είναι οι παράγοντες που το εξασφαλίζουν, 1. το surround του κώνου και 2. το spider. Άρα μιας και το surround είναι κολλημένο το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να κεντράρεις το spider. Αφού λοιπόν βάλεις την εποξική, αυτή που σφίγγει σε 5 λεπτά, και πατήσεις πάνω της το spider, σου μενει χρόνος να το δοκιμάσεις σπρόχωντας μεσα έξω τον κώνο για να δεις αν ξύνει, αν ξύνει τον μετακινείς ελάχιστα δεξιά ή αριστερά ώσπου να βρεις σημείο να μην ξύνει. Φυσικά υπάρχουν και πιο σωστοί τρόποι αλλα χρειάζεσαι άλλα κόλπα.
Αν όλα αυτα σου φαίνονται δύσκολα, δοκίμασε έναν επαγγελματία από αυτούς που σου πρότειναν οι συνάδελφοι παραπάνω.

Το κέντρο μεγαφώνου απ'όσο θυμάμαι δεν κάνει επισκευές.
Ενδιάμεσος είναι.

Μιλανάκης, αν τον βρείς στα κέφια του μπορεί και να στο κολήσει επιτόπου.

Είναι εύκολο πάντως να το κολήσεις μόνος σου, ακόμα και με UHU κλασσική(μια στρώση στο σασί και μια στο spider) και με προσοχή μη σου ξεκεντραριστεί.
Λένε κάποιοι ότι μόλις το φέρεις σε επαφή να του δώσεις εναλλασόμενο σήμα 10 - 20hz ώστε να αυτοκεντραριστεί.

Έχω επισκευάσει 2-3 μεγάφωνα με βενζινόκολλα. Κουτάκι τενεκεδένιο με καπάκι. Όχι σωληνάριο. Την αραίωνα και με λίγη βενζίνη (καθαρισμού από τα σουπερμάρκετ) για να γίνει πιο λεπτόρευστη και να μην στεγνώνει γρήγορα.
Τα μεγάφωνα δουλεύουν ακόμα άριστα μετά από πολλά χρόνια.

Αυτές οι δουλειές γενικά θέλουν κάποια προσοχή επιδεξιότητα και φαντασία. Τα μεγάφωνα είναι πολύ απλές συναρμογές.

Έχω επισκευάσει 2-3 μεγάφωνα με βενζινόκολλα. Κουτάκι τενεκεδένιο με καπάκι. Όχι σωληνάριο. Την αραίωνα και με λίγη βενζίνη (καθαρισμού από τα σουπερμάρκετ) για να γίνει πιο λεπτόρευστη και να μην στεγνώνει γρήγορα.
Τα μεγάφωνα δουλεύουν ακόμα άριστα μετά από πολλά χρόνια.

Αυτές οι δουλειές γενικά θέλουν κάποια προσοχή επιδεξιότητα και φαντασία. Τα μεγάφωνα είναι πολύ απλές συναρμογές.

Καλως το Βαγγελη.
Σε καθε περιπτωση πιστευω, οτι θα πρεπει να μπορεις να ξεκολλησεις σε περιπτωση λαθους στο κεντραρισμα πχ ή για πιθανη μελλοντικη επισκευη.

Επισεις δεν ειναι ιδια ολα τα μεγαφωνα ιδια. Μερικα ειναι πολυ δυσκολα πχ πολυ μικρο διακενο και δυσκολα θα τους βαλεις χερι.

Μιας και αναφέρθηκαν επαγγελματίες πρέπει νομίζω να πούμε και για τον Γουσετη τον οποίο δεν ξέρω προσωπικά αλλά από δουλειές του που έχω δει είναι κορυφέος.
Είναι κάπου στην Καλλιθέα. Δεν έχω πάει ποτέ ο ίδιος αλλά πολλοί φίλοι

Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να πας σε κάποιον επαγγελματία αφού πραγματικά υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι και δεν είναι μεγάλο το κόστος.

Άρα με σειρά προτίμησης:
Πέτρος Μιλανάκης, Αριστείδου 10-12 2ος όροφος, 2103254840
Θανασης Πανταζοπουλος, Σολωμού 54 1ος όροφος, 2103822001
Γιώργος Γουσετης, Δημοτικού σταδίου 19 Καλλιθέα, 2109578496

normanaki:Το κέντρο μεγαφώνου απ'όσο θυμάμαι δεν κάνει επισκευές. Ενδιάμεσος είναι.

Πολύ ενδιαφέρον. Δεν το γνώριζα. Άρα και αυτοί σε κάποιον από τους παραπάνω το πάνε με συνέπεια η ευθύνη της κακοτεχνίας να μεταβιβάζεται σε αυτούς;

Πάνος Τσιτιμάκης:να το δοκιμάσεις σπρώχνοντας μέσα έξω τον κώνο για να δεις αν ξύνει, αν ξύνει τον μετακινείς ελάχιστα δεξιά ή αριστερά ώσπου να βρεις σημείο να μην ξύνει.
normanaki:Λένε κάποιοι ότι μόλις το φέρεις σε επαφή να του δώσεις εναλλασόμενο σήμα 10 - 20hz ώστε να αυτοκεντραριστεί.

Σωστά τα παραπάνω αλλά μπακαλίστικα. Βεβαία χωρίς μηχανήματα δε γίνεται και κάτι καλύτερο.

kontr:Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να πας σε κάποιον επαγγελματία αφού πραγματικά υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι και δεν είναι μεγάλο το κόστος.

Αντιθέτως! Κανένας κίνδυνος. Το πρόβλημά μου ήταν τι κόλλα να χρησιμοποιήσω. Κανένας δε θα ασχολούταν παραπάνω για τη συγκεκριμένη βλάβη. Δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους μιας και η ανάρτηση, η σκληρότητα και το μεγάλο μεγέθους του κώνου δεν αφήνουν το spider να φύγει off center.

Συνεπώς με βάση όλα τα παραπάνω πήρα την απόφαση να το κολλήσω με εποξική κόλλα δύο συστατικών, ταχείας πήξεως (10 λεπτά). Για να μπορώ να τη δουλέψω. Ο χώρος εργασίας που δίνει το μεγάφωνο δεν είναι και μεγάλος (αν και 10inch) Οπότε δυσκολεύτηκα κάπως. Αν είχα άλλη μια ευκαιρία θα χρησιμοποιούσα μια απλή κυανοακρυλική κόλλα (UHU, LOGO, Loctite, κτλ.). Το μόνο σημείο που με δυσκόλεψε αρκετά ήταν πίσω από τα τερματικά του πηνίου που υπήρχε πολύ λίγος χώρος.

Το θέμα είναι ότι το DIY γίνεται για να προσφέρει γνώση, χαρά και προσαρμογή στα προσωπικά γούστα. Αν είναι να το κάνουμε γιατί μπορούμε καλύτερα από τον ¨επαγγελματία¨ χέσε μέσα. Να φτάσουμε δηλαδή στο:
"If you want something done right, you have to do it yourself";
Πλήρωσα για να το επισκευάσω και το θέλω φτιαγμένο σωστά. Όχι να κάθομαι να προσεύχομαι να ασχοληθεί ο άλλος. Άλλωστε δε ζητήσαμε και χάρη. Πληρώσαμε!

Άλλη μια απορία... Το spider λογικά άρχισε να ξεκολλάει σταδιακά. Δηλαδή στην αρχή να είναι κολλημένο κατά τα ¾, μετά κατά ½ ...και ¼ έως τη πλήρη αποκόλληση. Συνεπώς για κάποια φάση θα έπιανε μονόπατα. Άρα στις πολύ μεγάλες διαδρομές θα μπορούσε να αλλάξει τη κλίση του πηνίου ξύνωντας έτσι σπείρες; Και πώς θα μπορούσα να το βρω αυτό αφού η ωμομέτρηση δίνει έτσι κι αλλιώς διαφορετικά νούμερα στα δυο woofer. Θα μπορούσε το λάστιχο της ανάρτησης να συγκρατήσει ικανοποιητικά τον κώνο και το πηνίο και να αναιρέσει τη μονόπλευρη δύναμη του spider; Πάντως δε φάνηκε τίποτα από το λίγο που μπόρεσα να δω. Να τι θέλω να πω:

Α, ναι… ξέχασα να πω ότι αυτή τη κόλλα χρησιμοποίησα.

"If you want something done right, you have to do it yourself";

Μετά από πάρα πολύ απογοήτευση από Έλληνες "επαγγελματίες" εγώ κάνω το παραπάνω και το αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο, φθηνότερο και το σημαντικότερο? μαθαίνω πράγματα !