Πάγος στην ψηφιακή εικόνα (από την Πολιτεία) ;

Leonidas33

AVClub Addicted Member
30 November 2007
1,735
Πάγος στην ψηφιακή εικόνα

Να διακόψει ή να φρενάρει την ανέγερση του πολυτελούς αυθαιρέτου των «καναλαρχών» που λέγεται «ψηφιακή τηλεόραση» και στήθηκε στα θεμέλια του νόμου 3592/2007 της Ν.Δ., μελετά η κυβέρνηση, με εντολή του Γ. Παπανδρέου.
Η επιχείρηση μοιάζει με «γόρδιο δεσμό» που πρέπει να λυθεί άμεσα, καθώς οι «επτά τηλεοπτικές αδελφές» πανελλαδικής εμβέλειας, (Mega, ΑΝΤ1, Alpha, Alter, Star, Sky, Μακεδονία) που συστεγάστηκαν στην εταιρία «Digea», άρχισαν ήδη να εκπέμπουν «πειραματικό» πρόγραμμα στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη. Η κυβερνητική στόχευση, προκειμένου να μην επιβεβαιωθεί η ρήση «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού», είναι:

Τριπλή στόχευση
1 Να επιτευχθεί η νομιμότητα και η διαφάνεια και να μην επαναληφθεί το σκάνδαλο του '89, όταν εγκαθιδρύθηκε το καθεστώς ανομίας της αναλογικής τηλεόρασης που συνεχίζεται ακόμα.
2 Να εισπράξει το Δημόσιο τα αναλογούντα ποσά από την παραχώρηση της πανάκριβης δημόσιας περιουσίας, που λέγεται συχνότητες. Σημειώνεται ότι το ψηφιακό φάσμα, το αποκαλούμενο και «οικόπεδο στον ουρανό», θεωρείται παγκοσμίως το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο μιας χώρας.
Στην Ελλάδα όμως δεν ξέρουμε πόσο στοιχίζει, διότι ο υπολογισμός του είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Οι ασχολούμενοι με το θέμα μιλάνε για πολλά δισ. ευρώ. Μόλις τώρα το υπουργείο Υποδομών ξεκίνησε τη σχετική μελέτη.
Οι καναλάρχες, θέλοντάς να δείξουν ότι δεν είναι «τζαμπατζήδες», πλήρωσαν περί το ένα εκατομμύριο ευρώ αλλά, στο μεταξύ, επικαλούμενοι την οικονομική κρίση, ζητούν από το κράτος να μην καταβάλουν ούτε αυτό.
3 Να προλάβει η χώρα τις προθεσμίες που έχει θέσει η Ε.Ε. Πρόκειται για δέσμευση, σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών της 28ης Οκτωβρίου 2009, που προβλέπει την ολοκλήρωση μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση από όλα τα κράτη-μέλη μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2012. Η καθυστέρηση είναι ήδη μεγάλη.


Εξετάζοντας σε πρώτη φάση το πρόβλημα, η κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά σε δύο δεδομένα: Να συνεχίσει τη διαδικασία με βάση το νόμο της Ν.Δ. ώστε να ανταποκριθεί στις προθεσμίες της Ε.Ε. ή να αρχίσει από την αρχή.
Σε πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, τονίστηκε ότι με τον Ν. 3592/2007 που ψηφίστηκε επί υπουργίας Θ. Ρουσόπουλου, το «παιχνίδι σημαδεύτηκε» έτσι ώστε οι άδειες να δοθούν στους καναλάρχες που κλήθηκαν ταυτόχρονα να ορίσουν και τις προϋποθέσεις αδειοδότησης. Κι όμως, ήταν γνωστό

Το σκανδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο είχε επισημάνει -χωρίς όμως να ληφθεί υπόψη- στις 19 Μαΐου 2009, ο τότε πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) Ν. Αλεξανδρίδης, ανοίγοντας, παρουσία του τότε πρωθυπουργού, τις εργασίες του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου για την ευρυζωνικότητα. Η ισχύουσα νομοθεσία, είχε πει, «παρέχει αδικαιολόγητα πλεονεκτήματα» στους σημερινούς τηλεοπτικούς σταθμούς και σε αντίθεση με άλλες χώρες, η Ελλάδα δίνει τις συχνότητες όχι σε παρόχους δικτύου αλλά σε παρόχους περιεχομένου.
Εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να ανατρέψει αυτή τη σκανδαλώδη ρύθμιση του νόμου Ρουσόπουλου, πρέπει να πάρει νομοθετική πρωτοβουλία για τη σύσταση παρόχου δικτύου, που θα εξυπηρετεί τουλάχιστον τους παρόχους περιεχομένου οι οποίοι θα έχουν δικαίωμα εκπομπής εντός του ιδίου διαύλου.
Επειδή στην ψηφιακή τηλεόραση αντιστοιχούν σε ένα δίαυλο συχνοτήτων περισσότερα του ενός (κατ' ελάχιστον 4) σημερινά αναλογικά τηλεοπτικά προγράμματα, κάθε πάροχος περιεχομένου θα λάβει κατ' ουσίαν άδεια να μεταδίδει το πρόγραμμά του στη διαθέσιμη χωρητικότητα ενός τηλεοπτικού διαύλου.


Στην προσπάθειά του να επιτύχει συναίνεση των κομμάτων ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, όπου πήρε την σύμφωνη γνώμη όλων να προχωρήσει, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα του Δημοσίου.
Στη συνέχεια, συγκάλεσε σύσκεψη, στην οποία μετείχαν οι υπουργοί, Γ. Ραγκούσης, Δ. Ρέππας, Π. Γερουλάνος, Χ. Παμπούκης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Μ. Παπαϊωάννου, όπου αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής σε επίπεδο γενικών γραμματέων των συναρμόδιων υπουργείων και τεχνικών συμβούλων, οι οποίοι θα παρουσιάσουν προτάσεις για τον «Οδικό Χάρτη» μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση με βάση τα παραπάνω κριτήρια.


Σύμφωνα με τον νόμο Ρουσόπουλου, ως αφετηρία μετάβασης από την αναλογική στην ψηφιακή εκπομπή λαμβάνεται είτε το υφιστάμενο καθεστώς των νομίμως λειτουργούντων σταθμών είτε η κατάσταση που θα προέκυπτε από την αναλογική αδειοδότηση. Οι διαδικασίες στο επίγειο ψηφιακό τοπίο δρομολογήθηκαν, ωστόσο, με την δυνατότητα που παραχωρήθηκε στους επτά σταθμούς, να ιδρύσουν την εταιρία «DI-GEA Ψηφιακή, πάροχος Α.Ε.» που αποτελεί την τεχνική τους υποστήριξη. Μέσω αυτής μπορούν ήδη να εκπέμπουν ψηφιακά στην μεταβατική περίοδο.
Η νόμιμη διαδικασία
Για να ξεκινήσει, ωστόσο, νομότυπα μια ψηφιακή εκπομπή απαιτείται σειρά χρονοβόρων ενεργειών, μεταξύ των οποίων είναι:
* Εκδοση προεδρικού διατάγματος για τη χορήγηση αδειών τηλεοπτικού προγράμματος αλλά και αδειών χρήσης συχνότητας.
* Εκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό χάρτη συχνοτήτων.
* Εκδοση υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό αδειών που θα προκηρυχθούν, εμβέλειας, είδους προγραμμάτων.
* Εκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για την καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος, τα δικαιώματα χρήσης και τη διάρκεια ισχύος της άδειας.
* Διεξαγωγή διαγωνισμού μεταξύ σταθμών από το ΕΣΡ.
* Καθορισμός πάρκων κεραιών. Διαδικασία που χαρακτηρίζεται σύνθετη και χρονοβόρα, καθώς απαιτούνται περιβαλλοντικές μελέτες, άδεια της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών), πολεοδομικές εγκρίσεις, παραχώρηση οικοπέδων που συνήθως βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις και θα χρειαστεί αποχαρακτηρισμός κ.λπ.
* Κανονισμός λειτουργίας πάρκων κεραιών από την ΕΕΤΤ.
* Αδειοδότηση κεραιών από την υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, την Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, την Περιφέρεια, την ΕΕΤΤ, την Πολεοδομία. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, για κάθε άδεια κεραίας απαιτούνται δύο χρόνια για την ολοκλήρωση της διαδικασίας


http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=124388
 
Πάγος στην ψηφιακή εικόνα

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=124388


lol... δεν είναι κάπως αργά ???

τεσπα αν τελικά αποφασίσουν να τους σταματήσουν ελπίζω να κάνουν ότι στην αγγλία...

Ένας πάροχος (το κράτος?) και όλοι πληρώνουν να βγουν μέσω αυτού ανάλογα με το πόσους πομπούς θέλουν και τι υπηρεσία/μέρος φάσματος/ποιότητα θέλουν.
 
Δεν είναι θέμα το αργά,αλλά το νόμιμο ή όχι (και με βάση κάποιες προδιαγραφές).

Κάποια στιγμή θα γινόταν "να ξυπνήσει" η Πολιτεία,αλλά επειδή το αποτέλεσμα μετρά,περιμένουμε.....
 
Εγώ βλέπω ότι για άλλη μια φορά γινόμαστε ρεζίλι σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.
Το κράτος αναζητά έσοδα απελπισμένα και το δείχνει με κάθε τρόπο.
 
Ανούσιες βλακείες...

ΙΚΑ και ΦΠΑ χρωστάνε τα κανάλια , ναι ή όχι;

Αν θέλει λεφτά, ιδού πεδίο δόξης λαμπρό... Αλλά μόνο λόγια είναι, ποιός τολμάει να τα βάλει με την καναλοχούντα;
 
Και ένα ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Παρόν», με τίτλο: «Ψηφιακό Χάος», που δεν ξέρουμε που υπάρχει αυτό το «Ψηφιακό Χάος» και οι Θεσσαλονικείς ακόμη δεν το ανακαλύψαμε… Ύποπτο δημοσίευμα που δεν ξέρουμε τι ρόλο εξυπηρετεί… Σίγουρα πάντως όχι την ενημέρωση των πολιτών…



Ψηφιακό χάος!

Τα πρώτα προβλήματα του ψηφιακού χάους έκαναν την εμφάνισή τους στη Θεσσαλονίκη, πέντε ημέρες μετά την εκπομπή του ψηφιακού σήματος των ιδιωτικών καναλιών μέσω του δικτύου της Digea. Κάποια νοικοκυριά έχασαν εντελώς την τηλεοπτική εικόνα, καθώς λάμβαναν τηλεοπτικό σήμα από το Φιλίππειο, ενώ όσοι έτρεξαν να αγοράσουν ψηφιακούς αποκωδικοποιητές έβλεπαν μεν την ψηφιακή εικόνα, αλλά έχασαν τα κανάλια της ΕΡΤ, το δημοτικό ΤV 100 και το MTV, καθώς και όλα τα άλλα περιφερειακά κανάλια. Δημιουργήθηκε σύγχυση στους πολίτες για το τι πρέπει να κάνουν αν διαθέτουν δύο ή τρεις τηλεοπτικές συσκευές και αν πρέπει να αγοράσουν δύο ή τρεις αποκωδικοποιητές, έναν για κάθε συσκευή.

Και αν γι' αυτά τα προβλήματα δόθηκαν κάποιες απαντήσεις από την Digea, για κάποια άλλα σοβαρότερα τεχνικά ζητήματα δεν υπάρχει καμία απάντηση. Για παράδειγμα, γίνονται μετακινήσεις των τηλεοπτικών συχνοτήτων της αναλογικής μετάδοσης τόσο των ιδιωτικών όσο και των κρατικών καναλιών σε άλλες συχνότητες, με αποτέλεσμα πολλές φορές να πέφτουν πάνω στα σήματα της ψηφιακής σε άλλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας ή να δημιουργούν προβλήματα σε άλλα κέντρα εκπομπής. Δυστυχώς, κανένας αρμόδιος από το κράτος δεν έχει εκδηλώσει την πρόθεση να παρέμβει και το ψηφιακό χάος επικρατεί, ενώ οι πρώτοι που πληρώνουν γι' αυτό είναι οι πολίτες. (Παρόν)

πηγη: http://www.satleo.gr/
 
Εγώ δεν καταλαβαίνω που είναι το πρόβλημα.
ιδιωτικά κανάλια είναι.
γιατί διαμαρτύρεται ο κόσμος?
Το ότι δεν βλέπουν ΕΡΤ στη δυτική Θεσσαλονίκη (αν δεν βλέπουν) είναι ένα θέμα που αφορά το κράτος.

Εκείνο που ίσως όμως εξοργίζει είναι η ανυπαρξία του κράτους, που αφήνει το παρακράτος να στηθεί, τα μαγαζιά να πλουτίσουν πουλώντας κινέζικα δεκτάκια του πενηντάρικου ή και κατοστάρικου (με ένα σωρό άχρηστα επι πλέον τζάντζαλα που δεν παίζουν σήμερα και κατά πάσα πιθανότητα όταν θα παίξουν θα έχει αντικατασταθεί η κωδικοποίηση) γιά να έρθει μετά να το ξεστήσει περίτρανα.

Αντε να δούμε.
Ήδη έχω έναν mpeg2 που κάθεται, θα πάρω και τον 4 και θα πάω να βρώ μερικούς ακόμα να τους τραβήξουμε μια ομαδική αγωγάρα και τους μεν και τους δε....
 
Και ένα ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Παρόν», με τίτλο: «Ψηφιακό Χάος», που δεν ξέρουμε που υπάρχει αυτό το «Ψηφιακό Χάος» και οι Θεσσαλονικείς ακόμη δεν το ανακαλύψαμε… Ύποπτο δημοσίευμα που δεν ξέρουμε τι ρόλο εξυπηρετεί… Σίγουρα πάντως όχι την ενημέρωση των πολιτών…


γιατί ύποπτο?

Αν έκλεισε το Φιλίππειο πώς βλέπουν πχ ΕΡΤ στη Δυτική Θεσσαλονίκη?

Προσωπικά έβλεπα από Χορτιάτη και αν και είμαι ευχαριστημένος αρχικά με την digea, μου τη σπάει το γεγονός ότι πρέπει σε κάθε αλλαγή προς ΕΡΤ κλπ να αλλάζω AVinput και μάλιστα που να έρχεται μέσω ακόμα ενός δέκτη με περαιτέρω υποβάθμιση του αναλογικού σήματος.
 
Το θέμα με τις συχνότητες είναι αρκετά σοβαρό, δεν μπορεί οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας / παροχοι ασύρματων επικοινωνιών κλπ να πληρώνουν κάτι εκατομμύρια για τις συχνότητες και στη συνέχεια για την άδεια τους κάθε χρόνο ποσοστό των εσόδων τους στην ΕΕΤΤ για τον ίδιο λόγο ενώ οι καναλαρχες άρχοντες της τέταρτης εξουσίας να είναι υπεράνω όλων… ανεβάζουν κατεβάζουν κυβερνήσεις, κάνουν ότι θέλουν, όπως το θέλουν κλπ και να μην αναφέρω τίποτα για τα αλισβερίσια τους με τους πολιτικούς και την επιρροή που ασκούν στο κόσμο κάθε εκλογική περίοδο …γιατί πολλοί ακόμα νομίζουν ότι αποφασίζουν μόνοι τους στο τη ψηφίζουν ξεχνώντας τη πλύση εγκέφαλου που δέχονται από την παρουσίαση των γεγονότων όπως θέλουν οι καναλαρχες , ήμαρτον κάποια στιγμή πρέπει να πληρώσουν και αυτοί… χωρίς πολιτική σκοπιμότητα ελπίζω να αλλάξει κάτι αυτή τη φορα…
 
συμφωνώ... θα πρέπει τα κανάλια (και FM) να πληρώσουν για τις συχνότητες όπως κάνουν όλοι όσοι σκάνε τα εκ. ευρώ στην EETT.

ελπίζω η τωρινή κυβένρηση να ξεκαθαρίσει τα τιμολογιακά ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

όταν υπάρχει οικονομική κρίση, πως δίνουν αυτά τα υπέρογκα ποσά στους παρουσιαστές και τις πρωινές σταρλετίτσες?