ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ PLEASE

joys

New member
9 October 2009
68
kerkyra
παιδια εχω επισης αλλο ενα θεμα και χρειαζομαι την βοηθεια σας την πολυτιμη βοηθεια σας

ΛΟΙΠΟΝ ο Γαμπρος μου ξυλουργος στο επαγγελμα χρειαζεται μια φωτογραφικη μηχανη dslr την χρειαζεται για να κανει φωτογραφησεις στις κουζινες που φτιαχνει ,το θεμα ειναι οτι ζηταει μια φωτογραφικη που θα βγαζει φωτογραφιες μεσα σε ενα χωρο 20 τετρ.μετρων ,να στεκετε σε μια γωνια και να βγαζει φωτογραφια που να παιρνει οσο το δυνατοτερο πιο ευρυγωνια φωτογραφια γινετε,,, καταλαβαινω οτι ειναι θεμα φακου αυτο απο τα λιγα που ξερω
θελω λοιπον να μου προτεινετε μια dslr με ενα φακο που να μπορει να τα κανει τα παραπανω απο τιμη τα συζηταμε στην πορεια αλλα οχι εξεφρενικα ποσα ,ποσα λογικα εως:ears: ευχαριστω και παλι εκ των προτερων

Θα ήθελες να δώσεις ενδεικτικά ποσό χρημάτων που μπορεί να διαθέσει?
Το θέμα σου είναι ο φακός βασικά. Για cropped σωμα, Tokina 11-16mm, Sigma 10-20, Canon 10-22.. Ρίξε μια ματιά..
Επίσης τι εμπειρία έχει ο γαμπρός σου από φωτογραφικές?

υπαρχει και ο σιγμα 8-16.
υπαρχει και ο 9-18 της ολυμπους που πρεπει να ειναι μαλλον ο πιο φτηνος ευρυγωνιος, μαζι με μια ε-450 θα σου βγει στα 700 ευρω περιπου.
στα μ4/3 υπαρχει ο 9-18 παλι, μαζι με τον 7-14 της πανασονικ, αλλα αυτα πρεπει να ειναι πολυ πιο ακριβα

δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι ένας υπερευρυγώνιος φακός ειδικά για APSC/DX αισθητήρες είναι η καλύτερη λύση.

Τα έπιπλα κουζίνας έχουν αναλογίες συγκεκριμένες και ευθείες γραμμές τόσο στο κέντρο του καρέ , όσο και στα άκρα. Ένας ευρυγώνιος ή υπερευγώνιος φακός παραμορφώνει έντονα την προοπτική, άρα και τη σχέση αναλογιών στο κέντρο-περιφέρεια. Επίσης έχει συνήθως σφαιρική παραμόρφωση (βαρελοειδή) με αποτέλεσμα επίσης να αλλοιώνει τις αναλογίες.

Αν θέλει ο επιπλοποιός απλώς να καταγράφει το έργο του μια οποιαδήποτε μηχανή, αρκεί. Αν θέλει όμως να φωτογραφίζει μεγάλα προιόντα όπως είναι τα έπιπλα κουζίνας, χρειάζεται γνώση.

Στη συνέχεια θα διαλέξει φακό, μετά μηχανή (με αυτή τη σειρά) και έπονται τρίποδο και φωτιστικά.

It is not that simple (unfortunately).

Η καλυτερη λυση για την περιπτωση του ειναι ισως ενα τριποδι , μια νορμαλ φτηνη μηχανουλα με νορμαλ φακο και stitching (ενωση) των καρε για να φτιαξει μια εικονα...

Αλλα τι σου λεω τωρα..

Το ειδος κ το προιον ειναι δυσκολο..Αρκετα..Για να μη πιασουμε τις χρωματικες που αν δεν ειναι γνωστης θα βγουν μαλλον αλλου....
Καρυδια εφτιαξε, βεγκε θα βγει στη φωτο...Λογικα...

Ας παρει καλυτερα καποιον ανθρωπο που γνωριζει να του κανει τη δουλιτσα.-bye-

καλημερα παιδια
λοιπον απανταω για να μου πειτε και εσεις ο γαμπρος μου εχει μια (επιδερμικη) απλα γνωση των dslr εχει τραβηξει φωτογραφιες με επαγγελματικη μηχανη ,εως εκει καλα ,τωρα εχει παρει γνωμες απο ενα φιλο φωτογραφο που βρισκετε εκτος κερκυρας (τηλεφωνικος εννοω) του ειπε απλα οτι χρειαζετε ενα φακο ευρυγωνιο ,,τι ακριβως δεν του προτεινε ,τωρα στο θεμα της τιμης της μηχανης υπολογιζω κανα 1000 ευρω+- θα τα εδινε για την δουλεια του εχει προγραμμα πελατολογιου ,εχει προγραμμα που βγαζει σχεδια κουζινας ,κ.τ.λ.π οσο ομως για να καθησει και να κολησει της φωτο που λεει και ο φιλος καρε καρε δεν το βλεπω
ενα πακετο ψαχνω φακο-μηχανη να μπορει να κανει την δουλεια του οσο καλυτερα γινετε

παρεπειπτοντως ειδε την d 3100 που ηρθε και τρελαθηκε τραβηξε λιγες φωτο και του καλαρεσε
κανα φακο ευρυγωνιο για την d3100 ισως που να τον βολεψει στην δουλεια που θελει?

πρέπει να είναι οπωσδήποτε φωτογραφίες? Αν πάρει πχ μια 3100 που έχει μια χαρά βίντεο 1080, μπορεί στήνοντας τρίποδο στη μέση του δωματίου να τραβήξει πανοραμική άποψη με φοβερή λεπτομέρεια.

καλημερα παιδια
λοιπον απανταω για να μου πειτε και εσεις ο γαμπρος μου εχει μια (επιδερμικη) απλα γνωση των dslr εχει τραβηξει φωτογραφιες με επαγγελματικη μηχανη ,εως εκει καλα ,τωρα εχει παρει γνωμες απο ενα φιλο φωτογραφο που βρισκετε εκτος κερκυρας (τηλεφωνικος εννοω) του ειπε απλα οτι χρειαζετε ενα φακο ευρυγωνιο ,,τι ακριβως δεν του προτεινε ,τωρα στο θεμα της τιμης της μηχανης υπολογιζω κανα 1000 ευρω+- θα τα εδινε για την δουλεια του εχει προγραμμα πελατολογιου ,εχει προγραμμα που βγαζει σχεδια κουζινας ,κ.τ.λ.π οσο ομως για να καθησει και να κολησει της φωτο που λεει και ο φιλος καρε καρε δεν το βλεπω
ενα πακετο ψαχνω φακο-μηχανη να μπορει να κανει την δουλεια του οσο καλυτερα γινετε

παρεπειπτοντως ειδε την d 3100 που ηρθε και τρελαθηκε τραβηξε λιγες φωτο και του καλαρεσε
κανα φακο ευρυγωνιο για την d3100 ισως που να τον βολεψει στην δουλεια που θελει?

αν έχει τέτοια εμπειρία με προγράμματα CAM/CAD τότε τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Ο βασικός φακός 18-55 VR είναι ικανοποιητικός. Ας δώσει τα επιπλέον χρήματα για τριπόδι και φώτα (αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό αν πρόκειται για φωτογράφηση για κατάλογο). Πολύ πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ο έλεγχος των παραμορφώσεων, της προοπτικής, της χρωματικής ισορροπίας και του ελέγχου της σκιάς. Φυσικά θα δουλέψει με αρχεία raw που βγάζει η μηχανή κι όχι με τα απλά jpgs και Photoshop.

Επειδή το έχω δει το όνειρο όταν διατηρούσα διαφημιστικό γραφείο ξέρω πολύ καλά ότι είναι τρομερά δύσκολο να βγάλεις φωτογραφίες καταλόγου από μόνος σου ειδικά για ογκώδη θέματα όπως έπιπλα.

Γι’ αυτό το λόγο τα studio που κάνουν την ανάλογη δουλειά πληρώνονται αδρά (τουλάχιστον πληρωνότανε πριν από 4-5 χρόνια που θυμάμαι).

Ήτανε πάρα πολλές οι φορές που λόγω της – όποιας – ασχολίας μου με την φωτογραφία προσπάθησα να «βολέψω» κάποιον πελάτη είτε για φωτογράφιση καταλόγου είτε για κάποια ιστοσελίδα κ.λ.π. Μάλιστα μου είχε τύχει και περίπτωση εταιρίας που κατασκευάζει έπιπλα κουζίνας και ντουλάπες. Αφού τράβηξα τις φωτό έπεσε δυνατή επεξεργασία από τον γραφίστα με ξεφονταρίσματα κ.λ.π. κ.λ.π και το αποτέλεσμα ήτανε αρκετά ικανοποιητικό. Βέβαια βοηθούσε ότι η φωτογράφιση δεν έγινε σε σπίτι αλλά σε μεγάλη έκθεση με άπλετο φωτισμό και «αέρα» γύρω από τα προϊόντα.

Γνώμη μου…Εάν μιλάμε για κατάλογο ή για ψηφιακό αρχείο επίδειξης καλύτερα να μιλήσει με έναν επαγγελματία και όταν χρειάζεται τις υπηρεσίες του να τον καλεί. Ο επαγγελματίας θα έχει τον εξοπλισμό που χρειάζεται, θα γνωρίζει να τον χρησιμοποιεί και μπορεί να επέμβει και στις φωτογραφίες μετά για ενδεχόμενο στρώσιμο χρωμάτων, παραμορφώσεων κ.λ.π.

Εάν είχε την εμπειρία να το κάνει μόνο του λόγω ενασχόλησης με την φωτογραφία μάλλον δεν θα μιλούσαμε τώρα.

Για την περίπτωση ενός απλού φωτογραφικού αρχείου με τις δουλειές του ή για ιδία χρήση ή και για μια υποτυπώδη επίδειξη σε κάποιον πελάτη τότε την δουλειά μπορεί να την κάνει με μια compact, με άφλασες λήψεις και με τη βοήθεια τριπόδου. Με την βοήθεια του cacau θα μπορούσε να προταθεί μια φωτογραφική μηχανή χαμηλού κόστους με ευρυγώνιο φακό.

...θα μπορούσε να προταθεί μια φωτογραφική μηχανή χαμηλού κόστους με ευρυγώνιο φακό.

Olympus 5020, ξεκινάει από 24 mm, έχει βολέψει φίλο σε προεπισκόπηση χώρων για παρόμοιες δουλειές.

Kι εγω ψηφιζω τη λυση του βιντεο για πιο συχνη χρηση. Σε ενα βιντεο 30'' χωραει ανετα μια πανοραμικη ληψη 270ο.
Για κουζινα στημενη σε ενα τυπικο διαμερισμα, κατι παραπανω δεν εχει νοημα, αφου δυσκολα βγαινει κατι εντυπωσιακο και ετσι κι αλλως δυσκολα τα χωραει ολα ακομα και ενας ευρυγωνιος φακος.

Αν θελει φωτογραφιες απο μερικες καλες δουλειες για διαφημιση δικη του, ας μιλησει με καποιον που εχει εμπειρια και εξοπλισμο, που θα τον καλει οποτε χρειαζεται. Χωρις να του παιρνει το σκαλπ ελπιζω.

Olympus 5020, ξεκινάει από 24 mm, έχει βολέψει φίλο σε προεπισκόπηση χώρων για παρόμοιες δουλειές.

...στα 130 περίπου, ή Sony WX1 στα 175 , μια σαφώς καλύτερη επιλογή ειδικά για εσωτερικούς χώρους με προβλήματα φωτός. Συν ~50 για ένα φθηνό καλούτσικο τρίποδο, δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο, ούτε βάρη θα σηκώνει, ούτε αέρηδες θα φυσάνε.

Για περισσότερα το πρόβλημα δεν είναι η μηχανή και ο φακός αλλά ο σωστός φωτισμός, ώστε να είναι καλή η απόδοση των χρωμάτων και - κατά το δυνατόν - της υφής των υλικών...

Μια και το έφερε η κουβέντα, πριν το 1995 η δουλειά μου ήταν κατά 30% αυτή ακριβώς, όχι σαν φωτογράφος αλλά σαν υπεύθυνος όλης της ιστορίας: σχεδιασμός εντύπων, χώρων, στήσιμο σκηνικών στο studio, styling, λήψεις κ.λ.π.
Πονεμένη ιστορία, δημιουργική βέβαια, ωραίοι άνθρωποι (παρά τις μικρές συνωμοσίες που παίζανε), αλλά πολλές φορές τελειώναμε (αν) κατά τις δύο την νύχτα, γιατί μας κυνηγούσαν τα αδυσώπητα dead line...

...στα 130 περίπου, ή Sony WX1 στα 175 , μια σαφώς καλύτερη επιλογή ειδικά για εσωτερικούς χώρους με προβλήματα φωτός.

Πολύ σωστά! Και η WX1 ειδικά με την επιλογή για αυτόματη δημιουργία πανοραμικών φωτογραφιών θα βολέψει ακόμα περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους! :a0210: