Παιδικές πλάκες...

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
… κάναμε όλοι μας έτσι; Και περνούσαμε καλά έτσι;

Θα θέλαμε να δούμε και τα βλαστάρια μας να κάνουν πλάκες σαν τις δικές μας;
Λοιπόν ακούστε το παρακάτω, το οποίο είναι αληθινό περιστατικό, συνέβη στις 5/3/2008 δηλαδή χθες, στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο που μένω και με πρωταγωνιστές συμμαθήτριες της κόρης μου (ΣΤ’ Δημοτικού).

Τι έκαναν τα παιδάκια; Μια παιδική τηλεφωνική πλάκα….
Ένα από αυτά πήρε τηλέφωνο από τηλεφωνικό θάλαμο της περιοχής μας στην Άμεσο Δράση. Δήλωσε το όνομα μιας συμμαθήτριάς τους και κατήγγειλε ότι εκείνη τη στιγμή γίνεται διάρρηξη στο σπίτι τους και έδωσε κανονικά και τη διεύθυνση κατοικίας. Πήγε εκεί αμέσως περιπολικό για να διαπιστώσει τη διάρρηξη, μόνο που βρήκε εκεί, μέσα στο σπίτι μόνο το παιδί που υποτίθεται ότι κατήγγειλε τη διάρρηξη. Το παιδί τρόμαξε, είχε το θάρρος και ζήτησε ταυτότητες!!! Εκείνοι έδειξαν τις ταυτότητες και εκείνο άνοιξε. Μπήκαν μέσα και έκαναν τα προβλεπόμενα.

Δηλ. με τα όπλα στα χέρια ξεσήκωσαν το σπίτι, ανοίγοντας πόρτες με τα πόδια και κάλυψη, έρευνα για αναρρηχητές, κλπ. Δεν βρήκαν κανένα. Έβαλαν το παιδί να καθίσει στη γνωστή στάση με τα χέρια πίσω και το άρχισαν στην ανάκριση. Δηλ. γιατί έκανε αυτή τη φάρσα (ενώ άλλοι είχαν κάνει τη φάρσα), κλπ Το παιδί έπαθε σοκ και δεν μπορούσε να αρθρώσει λέξη. Και το ξαναλέω ότι έκαναν ΜΟΝΟ τα προβλεπόμενα και δεν πείραξαν καθόλου το παιδί.

Μετά από ώρα κατόρθωσε και με την άδεια των αστυνομικών πήρε τηλ. τους γονείς που ψώνιζαν στο σούπερμαρκετ. Εκείνοι γύρισαν πανικόβλητοι. Η κατάσταση ξεκαθάρισε στο ΑΤ όπου πήγαν όλοι μαζί.

Ειδοποιήθηκε το κέντρο, το οποίο είχε καταγράψει την κλήση, είχε μαγνητοφωνήσει και το τηλεφώνημα. Το παιδί αναγνώρισε τη φωνή μιας συμμαθήτριάς της. Και φυσικά η ΕΛΑΣ έσπευσε για τα περαιτέρω στο σπίτι του παιδιού που μίλησε στο τηλέφωνο. Οι γονείς φυσικά δεν είχαν ιδέα. Το παιδί φυσικά ομολόγησε αμέσως ποιες άλλες ήταν μαζί τους.

Όλη η διαδικασία από το τηλεφώνημα μέχρι την τελική εκκαθάριση της υπόθεσης διήρκεσε λιγότερο από δυο ώρες (ταχύτητα έεεε;;;) και όλα έγιναν όπως πρέπει.

Σήμερα τους κάλεσε ο Εισαγγγελέας ή οι γονείς του παιδιού που δέχθηκε τους αστυνομικούς πήγαν με δική τους πρωτοβουλία στον Εισαγγελέα. Η διαδικασία θα προχωρήσει κανονικά κατά τα νόμιμα και τα προβλεπόμενα….

Επαναλαμβάνω ότι όλα τα παραπάνω είναι 100% πραγματικά και ότι φυσικά γνωρίζω τα πλήρη στοιχεία όλων των παιδιών, γονιών, κλπ. Δεν πρόκειται ούτε για αστικό μύθο, ούτε για μπούρδα που κατέβασα από το κεφάλι μου για να σας εντυπωσιάσω….

Και λέω….
Δεν θεωρείτε πιθανόν να συμβεί και στο δικό σας παιδί, έστω μέσα σε μια παρέα;
Δεν είναι πιθανόν να δουλέψει η ΕΛΑΣ και στη δική σας περίπτωση κατ´αυτό τον τρόπο;
Πώς θα αντιδρούσατε αν το παιδί σας ήταν κατηγορούμενο για τέτοια ενέργεια ή εσείς για λογαριασμό του παιδιού σας (δεν γνωρίζω τι ισχύει ακριβώς, δεν είμαι νομικός…)
Πώς θα νιώθατε αν το θύμα ήταν το δικό σας παιδί;
Πώς θα αντιδρούσατε σε μια τέτοια περίπτωση;

Μήπως οι πλάκες τελείωσαν ή πρέπει να τελειώσουν;
Μήπως πρέπει καλού κακού να ενημερώσουμε τα παιδιά μας για να μην βρεθούν και βρεθούμε σε παρόμοια περίπτωση;;;

Από αύριο τα ξημερώματα θα λείπω και πάλι εκτός Ελλάδος όπως σχεδόν κάθε μέρα τον τελευταίο καιρό, επομένως μάλλον δεν θα έχω πρόσβαση στο φόρουμ. Αν κάποιος για οποιοδήποτε λόγο σχετικό με θέμα θέλει να επικοινωνήσει μαζί μου, ας ζητήσει από τον ΓΔ/ΑΓΔ το κινητό μου, ή από κάποιο μέλος που το έχει πρόχειρο.

Τα παιδιά προηγούνται πάντα...
:FSGSFGS4:

Τι να πώ , δέν ξέρω. Μάλλον πρέπει να γίνουν σαφή κάποια όρια.
Δυστυχώς και στην Ελλάδα όπως και σε πολλές άλλες χώρες τα όρια σε πολλά πράγματα δεν είναι ευδιάκριτα.

Δύσκολα μπορείς να βάλεις όρια στις παιδικές πλάκες Εδώ οι μεγάλοι και πάλι κάνουν χοντράδες.

Αλλά το εντυπωσιακό είναι ότι αυτή την πλάκα την έκανε κοριτσάκι που γενικά είναι πιο σοβαρά. Πόσο κακομαθημένο ή παραμελημένο πρέπει να ήταν για να το κάνει;

Αν μου συνέβαινε θα τους έτρεχα δικαστικά οικογενειακώς όσο μπορούσα. Όχι μονάχα για να λάβω μια ηθική ικανοποίηση αλλά και για να πάρουν κι αυτοί ένα καλό μάθημα. Δεν είναι και οι γονείς υπεύθυνοι όταν το παιδί αναπτύσσει τόσο αγενή προσωπικότητα;

Δυστηχως οπως εμεις θελουμε τα θριλερ πιο αιματηρα και σπλατερ η τις κωμωδιες πιο αληθοφανεις ετσι και τα Παιδια μας ΔΕΝ γελουν πλεον με τα αστειακια !!!!!!!

...... πλεον θελουν ΧΟΝΤΡΑ αστεια για να γελασει το χειλακι τους......

Καποτε πρεπει να μαθουμε στα Παιδια τι εστι Ενγκλημα και τι εστι χιουμορ !

Υπάρχει διαφορά μεταξύ πλάκας και κακοήθειας και πρωτος ο γονέας πρεπει να κάνει το παιδί του να δει την διαφορά (το πως θα το κανει αυτό ειναι αρμοδιότητα του κάθε γονέα και οι μέθοδοι του θα κριθούν εκ του αποτελέσματος αρκετά αργότερα).

Ακόμα και για χοντρή πλάκα, την αστυνομία δεν την παίρνεις τηλέφωνο. Το 100 το παίρνεις τηλέφωνο όταν υπάρχει άμεσος κίνδυνος. Αυτό το είχα μάθει από πολύ μικρός. Χοντρή πλάκα είναι να τραβήξουν όλα τα παιδιά μιας πενταήμερης το καζανάκι στις 12 το βράδυ και να δουν αν αντέχει η υδραυλική εγκατάσταση του ξενοδοχείου. Δεν είναι να στείλεις ένοπλους αστυνομικούς να ψάχνουν το σπίτι της συμμαθήτριάς σου.

Αυτό πιστεύω και εγώ. Άντε να πάρεις ένα τηλέφωνο, άντε να στείλεις καμιά πίτσα ή να κάνεις το κλασσικό με τα καζανάκια. Αλλά να μπλέξεις αστυνομίες κλπ είναι πολύ μεγάλη χοντράδα και δείχνει ότι οι γονείς δεν έδειξαν την απαραίτητη προσοχή στην ανατροφή του παιδιού τους.
Από την άλλη το πιο χοντρό που έχω ακούσει να γίνεται είναι από παιδιά τρίτης γυμνασίου, σχεδόν 15 χρόνια πριν που πήραν γραφείο κηδειών και το έστειλαν να παραλάβει μια...καθηγήτριά τους από το σπίτι της...

Re: Απάντηση: Παιδικές πλάκες...

Αλλά να μπλέξεις αστυνομίες κλπ είναι πολύ μεγάλη χοντράδα και δείχνει ότι οι γονείς δεν έδειξαν την απαραίτητη προσοχή στην ανατροφή του παιδιού τους.

καλά, το τελευταίο δεν είναι απαραίτητο. Η σύγκριση με τις παλαιότερες εποχές όπου η μη ανάμειξη τουλάχιστον των αρχών ήταν άγραφο απαράβατο όριο, δεν μπορεί να καταλήγει οπωσδήποτε στην επίρρηψη των ευθυνών στην οικογένεια και μόνο, η τελευταία δεν έχει πια τον ίδιο έλεγχο στους παράγοντες που διαμορφώνουν την προσωπικότητα των γόνων της. Εν ολίγοις, περιστατικά σαν το ανωτέρω, θα μπορούσαν σήμερα να συμβούν "και στις καλύτερες" όπως λέγεται, οικογένειες.

Και φυσικά ούτε και νομικώς (εννοώ ποινικώς) φέρουν ευθύνη οι γονείς, κατά πάσα πιθανότητα τουλάχιστον, εν προκειμένω. Υπάρχει μεν το άρθρο 360 του Ποινικού μας Κώδικα (παραμέληση εποπτείας ανηλίκων) αλλά οι προϋποθέσεις εφαρμογής του καλύπτουν λίγες περιπτώσεις στην πράξη. Δηλαδή θα πρέπει να υπάρχει γνώση του εποπτεύοντος ανήλικο ότι επίκειται η τέλεση αξιόποινων πράξεων από τον ανήλικο ή ότι ο τελευταίος έχει εκδηλώσει τέτοιες τάσεις, προϋποθέσεις που από το περιστατικό που παρέθεσε ο Βλάσης, φαίνεται να μην συντρέχουν εδώ. Δεν υπάρχει δηλαδή κάποια αντικειμενική (ποινική) ευθύνη των γονέων. Φυσικά υπάρχει αστική τοιαύτη, προς αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο ανήλικος με την πράξη του, εν προκειμένω πολύ πιθανόν να ασκηθεί μία ωραιότατη αγωγούλα για την αναστάτωση στην οικιακή γαλήνη, την επιβάρυνση του ψυχικού κόσμου του κοριτσιού που το έπιασαν και το ανέκριναν οι αστυνομικοί κλπ.
Φυσικά οι μαθήτριες της ΣΤ´ δημοτικού υπέχουν ποινική ευθύνη, προσωπική, για την πράξη τους, αλλά θεωρώ απίθανο να κινηθεί εναντίον τους η ποινική διαδικασία, τουλάχιστον εάν οι γονείς τους έχουν τη στοιχειώδη ευφυΐα να ζητήσουν ταπεινά συγγνώμη για όσα έκαναν τα βλαστάρια τους.

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Παιδικές πλάκες...

Εν ολίγοις, περιστατικά σαν το ανωτέρω, θα μπορούσαν σήμερα να συμβούν "και στις καλύτερες" όπως λέγεται, οικογένειες.

+1

Η πλάκα δεν είναι πάντα σίγουρο πως θα καταλήξει. Εμένα μου έκανε τρομερή εντύπωση η εξέλιξη. Το ότι η τηλεφωνήτρια τους πίστεψε, το ότι η αστυνομία ήρθε τόσο γρήγορα, το ότι έδρασε όπως έδρασε...

Re: Απάντηση: Παιδικές πλάκες...

Αν μου συνέβαινε θα τους έτρεχα δικαστικά οικογενειακώς όσο μπορούσα. Όχι μονάχα για να λάβω μια ηθική ικανοποίηση αλλά και για να πάρουν κι αυτοί ένα καλό μάθημα. Δεν είναι και οι γονείς υπεύθυνοι όταν το παιδί αναπτύσσει τόσο αγενή προσωπικότητα;

Διαφωνώ κάθετα...σίγουρα οι γονείς είναι υπεύθυνοι αλλά μέχρι ενός σημείου. Τί θα κέρδιζες αν τους έτρεχες τους ανθρώπους? Μπορεί να είναι άνθρωποι που να δουλευουν σαν τους τρελούς όλη μέρα και απλά το παιδί ξέφυγε και αυτό μία φορά από πίεση συμμαθητών της...δεν καταλαβαίνω αυτή την πρεμούρα που έχουμε να τους 'τρέξουμε' τους άλλους για "ηθική ικανοποίηση" και για να "πάρουν ένα καλό μάθημα" χωρίς καν να τους γνωρίζουμε τους ανθρώπους...όλα τα παιδιά μπορεί να ξεφύγουν στη συμπεριφορά τους και να μην είναι καθόλου λάθος των γονιών...αλλά...έχουμε σταματήσει να προσπαθούμε να καταλάβουμε τον συνάνθρωπό μας χρόνια τώρα...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Παιδικές πλάκες...

Εμένα μου έκανε τρομερή εντύπωση η εξέλιξη. Το ότι η τηλεφωνήτρια τους πίστεψε, το ότι η αστυνομία ήρθε τόσο γρήγορα, το ότι έδρασε όπως έδρασε...

εντύπωση ότι έδρασε όπως προβλέπεται? Το περιεχόμενο της καταγγελίας παραήταν σοβαρό για να αγνοηθεί.

Ε ναι, στις ληστείες τρέχουν πάντα. Θυμάμαι κάναμε κάποτε ένα γύρισμα σε ένα κοσμηματοπωλείο, και το σενάριο ήθελε ένοπλη ληστεία. Για πότε ήρθε η άμεση δράση, δεν το φαντάζεστε. Και με τα όπλα έξω.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Παιδικές πλάκες...

Διαφωνώ κάθετα...σίγουρα οι γονείς είναι υπεύθυνοι αλλά μέχρι ενός σημείου. Τί θα κέρδιζες αν τους έτρεχες τους ανθρώπους? Μπορεί να είναι άνθρωποι που να δουλευουν σαν τους τρελούς όλη μέρα και απλά το παιδί ξέφυγε και αυτό μία φορά από πίεση συμμαθητών της...δεν καταλαβαίνω αυτή την πρεμούρα που έχουμε να τους 'τρέξουμε' τους άλλους για "ηθική ικανοποίηση" και για να "πάρουν ένα καλό μάθημα" χωρίς καν να τους γνωρίζουμε τους ανθρώπους...όλα τα παιδιά μπορεί να ξεφύγουν στη συμπεριφορά τους και να μην είναι καθόλου λάθος των γονιών...αλλά...έχουμε σταματήσει να προσπαθούμε να καταλάβουμε τον συνάνθρωπό μας χρόνια τώρα...

Δεν έχω παιδιά και όμως τα πήρα μ' αυτό που διάβασα. Σκέψου και να είχα...

Δεν ξέρω μπορεί να έχεις και δίκιο. Ας δει η παθούσα οικογένεια ποιος τους έκανε την λαχτάρα κι ας κρίνει ανάλογα. Δεν μπορούν να τσουβαλιάζονται όλες οι περιπτώσεις..

:nounder:

Πιστεύω οτι γίνονται καί χοντρότερες πλάκες μεταξύ τών παιδιών μας,μόνο πού δέν τίς μαθαίνουμε ποτέ γιατί δέν τολμούν νά μάς τίς ομολογήσουν,είτε είναι θύματα είτε θύτες.
Εσείς λέγατε τά πάντα στούς γονείς σας?

Πιστεύω οτι γίνονται καί χοντρότερες πλάκες μεταξύ τών παιδιών μας,μόνο πού δέν τίς μαθαίνουμε ποτέ γιατί δέν τολμούν νά μάς τίς ομολογήσουν,είτε είναι θύματα είτε θύτες.
Εσείς λέγατε τά πάντα στούς γονείς σας?

Συμφωνω, αλλα εχω την εντυπωση -αν και δεν ειμαι γονεας- πως αμα οι γονεις ασχολουνται με τα παιδια τους περισσοτερο οσον αφορα τα Μη, τα ΟΧΙ και τα ΝΑΙ , τετοιες "πλακες" θα ηταν λιγοτερο συχνο φαινομενο...

Send ποιο αρθρο του ΠΚ η αλλου ειδικου νομου παραβισαστηκε?

και δε θα διωκεται αυτεπαγγελτως? (ειναι κατ' εγκληση μονο?)

Υπάρχει ειδικό άρθρο στον Ποινικό Κώδικα, το 416, σχετικά με την κινητοποίηση της αρχής με ψευδή έκκληση για βοήθεια, αλλά είναι πταισματική παράβαση.
Εν προκειμένω θα έλεγα ότι οι ανήλικες έχουν τελέσει ηθική αυτουργία στην παραβίαση οικιακής ειρήνης (άρθρο 334 ΠΚ) από τους αστυνομικούς, ασχέτως του εάν οι τελευταίοι δεν είναι τιμωρητέοι για την πράξη αυτή (στο δίκαιό μας, δεν χρειάζεται να έχει γνώση ο φυσικός αυτουργός ότι με την πράξη του διαπράττει έγκλημα προκειμένου να τιμωρηθεί ο ηθικός αυτουργός). Δεν νομίζω όμως ότι θα κινηθεί η ποινική διαδικασία σε βάρος τους, είναι μεν ποινικώς υπεύθυνες, αλλά παραείναι μικρές και δεν μιλάμε και για κανένα κακούργημα.

Θα ρωτήσω για την εξέλιξη και θα σας πω.

Μερικά στοιχεία ακόμα.

Φυσικά και η Άμεσος Δράση θα θεωρήσει ΚΑΘΕ καταγγελία που κάνει κάποιος επώνυμα (....) δηλ. δίνει ονοματεπώνυμο, όνομα πατρός, διεύθυνση κατοικίας, ηλικία και καταγγέλλει ότι κάτι συμβαίνει στο σπίτι του και το ΒΛΕΠΕΙ.... Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχε πλαστοπροσωπία.

Οι οικογένειες των παιδιών (συμμαθητές επί 7 χρόνια) γνωρίζονται περίπου 20 χρόνια.

Μήπως οι πλάκες τελείωσαν ή πρέπει να τελειώσουν;
Μήπως πρέπει καλού κακού να ενημερώσουμε τα παιδιά μας για να μην βρεθούν και βρεθούμε σε παρόμοια περίπτωση;;;

Να τα ενημερωσουμε για τι ακριβως ? Και που να σκεφτουν οι γονεις οτι θα σκαρωναν τετοια πλακα τα παιδια τους ? Η μηπως φταει η..λαθος διαπαιδαγωγηση ?

Μεγαλες διαστασεις δωσατε σε μια παιδικη πλακα ...