Panasonic HDC-TM900 vs Panasonic HDC-SD800

tromster

Established Member
4 February 2012
199
Καλησπερα σας,

εψαξα λιγο στο φορουμ αλλα δεν μπορεσα να βρω και πολλα σχετικα πανω στην απορια που εχω. Θα ηθελα να ρωτησω λοιπον οποιον γνωριζει να με βοηθησει λιγο, ενδιαφερομαι για μια απο τις 2, θα ηθελα να μαθω ποιες ειναι οι ουσιαστικες τους διαφορες στην ποιοτητα της εικονας και του ηχου ιδιαιτερα σε κλειστους και με χαμηλο φωτισμο χωρους οπως πχ. συναυλιες. Εγω με το ψαξιμο που εριξα περαν του οτι η ΤΜ900 δεχεται εξωτερικο μικροφωνο ενω η SD800 οχι, δεν μπορεσα να βρω αν εχουν καμια διαφορα στην εικονα. Οποιος γνωριζει κατι σχετικο θα του ημουν ευγνωμων. Ευχαριστω προκαταβολικα.

η δυνατότητα να βάλεις εξωτερικό μικρόφωνο είναι κολοσιαία διαφορά στο θέμα του ήχου.

Αν τώρα μιλούμε για συναυλία εκεί από τα τεχνικά στοιχεία μετρούν δυο πράγματα: η δυνατότητα για λήψη με λίγο φως και η δυνατότητα για άριστο white balance. Η ανάλυση και η οξύτητα δεν θα πρέπει να σε απασχολεί. Την καλύτερη εικόνα θα σου δώσει η κάμερα που είναι καλύτερα στηριγμένη. Αν την έχεις στο χέρι όλες οι λήψεις θα είναι πολύ μακριά από τις προδιαγραφές του HD. Αν την έχει σε τριπόδι, τότε θα είναι σαφώς καλύτερα τα αποτελέσματα.

Αν χρειαζεσαι την καμερα για να τραβάς συναυλίες, θα πρεπει να κοιταξεις τα εξής κατά τη γνώμη μου.

Φωτεινός (τηλε)φακός. Επειδή τα καλύτερα πλάνα βγαίνουν όταν η κάμερα είναι τοποθετημένη απέναντι από τη σκηνή και στο ύψος των μουσικών (αλλά και πιο πάνω απο αυτό κοιτάζοντας ελαφρά προς τα κάτω) οι χώροι που μπορείς να την τοποθετήσεις είναι σε καποιον εξωστη, ή στον χώρο που βρίσκεται η κονσόλα ήχου απέναντι απο τη σκηνή (η καλύτερη δυνατή θέση). Και τα δύο αυτά είναι μακρυά από τη σκηνή αρα για κοντινά χρειάζεσαι τηλεφακό (εστω και ελαφρύ). Βαλε οτι συνήθως έχεις σκοτάδι στις συναυλίες και έτσι προκύπτει η αναγκη για φωτεινό τηλεφακό.

Σταθεροποίηση της καμερας. Δεν αρκεί απλά τριπόδι, χρειάζεσαι βαρύ τριποδι στις συναυλίες ώστε να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσοτερο οι κραδασμοι από την πλατεία ή την εξέδρα που θα στήσεις την καμερα. Θα σε βοηθήσει επίσης να κανεις και μικρές κινήσεις μηχανής στα κοντινά σου.

Τώρα στο θέμα του ήχου. Δεν κερδίζεις πολλά σε μια συναυλία αν καταγράψεις τον ήχο με μικρόφωνο. Αυτό μετράει πολύ όταν βιντεοσκοπείς καποια σκηνή διαλόγου και όταν μπορείς να βαλεις το μικρόφωνο κοντά σε αυτούς που μιλάνε. Το ζητούμενο στον ήχο μιας συναυλίας είναι να μπορείς να γράψεις με καποιο τρόπο την έξοδο από την κονσόλα ήχου. Για να το κάνεις αυτό στην κάμερα χρειάζεσαι line in και όχι mic in. Μια καλή λύση είναι η αγορά ξεχωριστού recorder και η εγγραφή του ήχου της κονσόλας εκεί. Μετά συγχρονισμός στο μοντάζ (εύκολα). Αν δεν μπορείς να κανεις αυτό, τότε ένα καλό μικρόφωνο και μια χειροκίνητη ρύθμιση του ήχου πάνω στην κάμερα ώστε να μειώσεις αισθητα το gain για να μην σου παραμορφωνει ο ήχος, είναι μονόδρομος.

Ευχαριστω πολυ παιδια για της απαντησεις, σχετικα με τον ηχο εχω ουτως ή αλλως ενα audio recorder το Ζοοm H2 οποτε για αυτο δεν με πολυ ενοχλει αν η μονη τους διαφορα ειναι η εισοδος μικροφωνου. Τωρα αναμεσα σε αυτες τις 2 που αναφερα υπαρχει διαφορα στην ποιοτητα της εικονας?

Δυστυχώς δεν έχω δουλέψει καμια από τις δύο για να σου πω. Από εκει και πέρα με μια γρήγορη ματιά που έριξα στο ASforum είδα ότι γενικά είναι καλύτερης ποιότητας η TM900 όσον αφορά την κατασκευή και το display, ενώ η ύπαρξη του focus ring και της υποδοχής μικροφώνου για εμένα είναι οι πιο ουσιώδεις διαφορές υπέρ της TM900. Δες και μια σύγκριση από την ίδια την panasonic:

http://panasonic.net/avc/camcorder/hd/900_800_series/