Panasonic S1R, S1, S5 full frame φωτογραφία

Αυτό που θα ήταν ωραίο για τις μάκρο,
Να συνδιάζει focus bracketing μαζί με high res.
Δύσκολο δεν είναι, η κάμερα μπορεί ήδη, θέμα προγραμματισμού είναι στο software να φτιάξουν.

Το focus bracketing της Panasonic είναι το Post focus και λειτουργεί τελειως διαφορετικά από αυτό της Olympus

Αναλυει την σκηνή και τραβά πολλές φωτό στην μνήμη με διαφορετικα σημεία εστίασης με το f που εχεις επιλέξει ,

μετά εχεις διαφορες επιλογές μέσα από μενού μπορείς είτε να σώσεις όλες τις φωτό ξέχωρα ,

είτε να συνθέσεις μια φωτό με επιλεγμένα σημεία εστίασης από έως

ειτε τέλος να φτιάξεις μια φωτό με ολα τα σημεία εστίασης που επέλεξε η μηχανή

Τωρα αν μπορούν να το επεκτείνουν με την hires λειτουργία το συγκεκριμένο δεν ξέρω αν και για την S1R το βρίσκω too much αφού και το συντεθιμενο macro αρχείο του bracketing από περισσότερα αρχεία διαφορετικης εστίασης αποτελείται

ΥΣ
αυτο που θα ήθελα να δω στην υλοποίηση της Πανασονικ είναι την ανάλυση της σκηνής να μην την κάνει αυτόματα η μηχανή (σαφώς να υπάρχει και αυτή η επιλογή) αλλά ο χρήστης δηλ. αυτός να επιλέγει το εύρος δείχνόντας πάνω στην οθόνη την αρχή και το τέλος του bracketing στην αρχή της διαδικασίας και όχι μετά που η μηχανή έχει διαλέξει κάποια σημεία

Αν το έβαζαν το high res & focus bracketing και έδιναν ώς έχουν τα raw αρχεία της μηχανής για περαιτέρω επεξεργασία, θα έπρεπε να φτιάχνει η μηχανή ένα folderaki για κάθε high res shot ειδάλλως θα γινόταν χαμός απο αρχεία άντε βρες τι. 4 με 8 φωτο για κάθε HR x πόσες έχεις ορίσει σε κάθε σημείο εστίασης... Οπότε το workflow θα ήταν πρώτα stitching High resolution & μετα στην εφαρμογή Helicon / PS etc για focus bracketing merge. Αλλά η S1R δίνει απευθείας HiRes Raw αρχειο πόσο mpx οπότε δε θα χρειάζοταν. Απλά αντι για 47 mpx θα ήταν 187... Μόλις τελείωνε το κάθε HR stack θα πήγαινε παρακάτω, λίγο πολύ όπως τα timelapses.
Aυτο που θα ήθελα να δω στην υλοποίηση της Πανασονικ είναι την ανάλυση της σκηνής να μην την κάνει αυτόματα η μηχανή (σαφώς να υπάρχει και αυτή η επιλογή) αλλά ο χρήστης δηλ. αυτός να επιλέγει το εύρος δείχνόντας πάνω στην οθόνη την αρχή και το τέλος του bracketing στην αρχή της διαδικασίας και όχι μετά που η μηχανή έχει διαλέξει κάποια σημεία
Είσαι σίγουρος ότι δε το κάνει αυτό;
Δε θυμάμαι ακριβώς, πάνε τόσοι μήνες που την είχα δοκιμάσει, αλλά και σε εφάμιλλες εφαρμογές έτσι γίνεται όπως περιγράφεις, ακόμη και το παλιό της Σονυ play memories app.

ΥΣ
αυτο που θα ήθελα να δω στην υλοποίηση της Πανασονικ είναι την ανάλυση της σκηνής να μην την κάνει αυτόματα η μηχανή (σαφώς να υπάρχει και αυτή η επιλογή) αλλά ο χρήστης δηλ. αυτός να επιλέγει το εύρος δείχνόντας πάνω στην οθόνη την αρχή και το τέλος του bracketing στην αρχή της διαδικασίας και όχι μετά που η μηχανή έχει διαλέξει κάποια σημεία
Στις m4/3 έτσι δουλεύει, αλλά στην πραγματικότητα είναι mini video clips, όχι φωτογραφικές λήψεις.

Στις m4/3 έτσι δουλεύει, αλλά στην πραγματικότητα είναι mini video clips, όχι φωτογραφικές λήψεις.
της Panasonic είτε FF είτε m43 το ξέρω οτι είναι βίντεο clips αλλα αν θυμάμαι καλά πρώτα αναλυει και μετά τραβάει τα clips για όλη την σκηνή και μετά επιλέγεις από που έως που θέλεις εσυ να μιξαρει

μπορει να μην το θυμάμαι και καλά έχω καμπόσο καιρό να το χρησιμοποιησω, θα το δοκιμάσω και στην S1R αν έχει αλλάξει ή βελτιώσει

Δεν θυμάμαι δηλ. να μπορεις να την περιορίσεις και να επιλέξεις εξαρχής οτι θέλω από εκεί μέχρι εκεί ώστε να περιορίσει τα σημεία εστίασης και τα Clip μόνο μέσα σε αυτό το εύρος και έτσι να είσαι σίγουρος οτι θα εχεις πετύχει το ματσαρισμα κι θα είναι όλο σε focus το θέμα που θέλεις

Sequence – By default the sequence is set to 0/-/+, but we can chose 0/+ if we prefer. When we select the first option the camera’s first picture will be at the focus point we selected, and then it will pull the focus closer for the next shot and then push it further away for the third. A fourth picture will be focused even closer than the second shot, and a fifth further away than the third shot – and so on. This mode brackets around the selected/main focus area, allowing us to collect images that can be used to extend the depth of field forward and behind this point.

If you use the 0/+ option you should focus on the closest part of the subject that you want sharp, as the system will shoot focus points gradually further away from the camera. This mode sends all the extended depth of field behind the initial focus point.

τελικά δεν έχει αρχή και τέλος, αλλά γύρωθεν.

τελικά δεν έχει αρχή και τέλος, αλλά γύρωθεν.
Όχι δεν είναι αυτό το αυτόματο bracket της μηχανής , αυτό είναι για να πάρεις τις φωτό και μετά μόνος σου να τις ενώσεις με software σε υπολογιστή

Η Panasonic το κάνει αυτόματα με το post focus και η λειτουργία περιγράφεται εδώ (αυτό συζητούσαμε πιο πάνω με το Δημήτρη)

To καλύτερο αποτέλεσμα αυτό έδω είναι που δίνει raw όχι το αυτόματο.

ναι αν εχεις χρόνο και όρεξη να ασχοληθείς μετά σαφώς και θα πάρεις καλυτερο αποτέλεσμα , το αυτόματο ενωμα δεν είναι επιτυχές παντα

αλλά το αυτόματο της Πανυ δεν λειτουργεί όπως το χειροκίνητο για να κανεις δοκιμες . Στις Olympus και τα δυο λειτουργούν με την ίδια φιλοσοφία και μπορείς να κανεις μια δοκιμή με το αυτόματο έως 15 καρέ γαι να δεις αν βγαζεις σωστό αποτέλεσμα με τις επιλογές σου και μετά να πας στο χειροκινητο (εκτός αν θες πιο πολλά από 15 οπότε αλλάζουν οι παράμετροι)

οπως και ναναι δεν νομίζω να φορέσουν το hires σε αυτές τις λειτουργίες , εγώ πάλι το hires το ήθελα σε συνδιασμό με την λειτουργία keystone για αρχιτεκτονικό ;)

Είναι καλό το εσωτερικό keystone?
Πως θα το σύγκρινες με αυτό στο LR, PS, Capture One;

Δεν έχω κάνει ποτέ τέτοια σύγκριση ειδικά τελευταία αλλά DXO δεν περιμένω να είναι,

καλό είναι έτσι και αλλιώς για να στήσεις σωστά το κάδρο σου στο πεδίο από περιθώριο διορθωσης πάνω κάτω δεξιά αριστερά και να εχεις την άνεση μετά να διορθώσεις το RAW με οποίο προγραμμα αγαπάς

Αν τυχόν δεν αρέσει η μηχανή ή χρειάζεται κανεις ψυχολογική υποστήριξη μπορεί να εξασκηθει και να περάσει την ώρα του :

Ισως κάποια στιγμή στο μέλλον να γίνει η πρώτη μου υπέρυθρη FF ;)

• Like
Reactions: cacau

χαιρετησε απο τα ραφια στην ιαπωνια οποτε οδευει προς συνολικο discontinued.

Στην πράξη η S1R λείπει από τα στοκ εδώ και πολύ πολύ καιρό μόνο Ελλάδα βρίσκεις κομμάτια ακόμη