Pancake Canon EF-S 24mm f/2.8 STM

Μια και δε βρήκα θέμα για τον φακό, εκτός από ένα πιο γενικό, βάζω εδώ δυο πρώτες απόπειρες με τον EF-S 24mm f/2.8 STM. Τον τσίμπησα στα 129$ για να τον έχω ως default στο δρόμο (αφού ο 50άρης δεν ανοίγει αρκετά σε APS-C). Νομίζω ότι είναι εξαιρετικός για τα λεφτά του (και το ίδιο λένε και πιο σχετικοί από μένα στα διάφορα reviews). Συστήνεται!

Neil by Iason Konstantzos, on Flickr

Inside Aero by Iason Konstantzos, on Flickr

Ιάσων πολύ όμορφο γράψιμο από τον φακό(μου αρέσουν πολύ τα pal χρωματα)σε τιμή ευκαιρίας,αλλά και οι φωτογραφίες δεν πάνε παρακάτω,αυτά κάνει η Canon και σκέφτομαι την επάνοδο από την Nikon,βεβαίως καλό θα ήταν για τους αναποφασιστους φίλους να μας έλεγαν την γνώμη τους αυτοί που γύρισαν στην Canon,Λεωνίδα (leonkoum )γράψε κάτι αν θέλεις άλλωστε μετράει πολύ η εμπειρία σου.Καλές γιορτές σε όλους τους φίλους.

Last edited:
Ο φακός είναι εξαιρετικός και πραγματική ευκαιρία -είναι περίπου ο αντίστοιχος σε APS σύστημα του pancake 40ρη. Το ημιευρυγώνιο εστιακό μήκος πολύ καλό για γενική χρήση, θα μπορούσε η Canon να τον είχε βγάλει 1 στοπ πιο γρήγορο -έδειξε ότι μπορεί να το κάνει με τον 22ρη για τη M.

Στα άκρα έχει ελαφρές εκτροπές -φαίνονται μόνο στο 100%-, μπορείς να τις διορθώνεις αυτόματα με το ACR. Πρόσεξε λιγάκι κάτι μωβάκια.

δεξια στην κολονα φαινεται το βαρελοειδες... η πρεπει να επισκευφτω το ντοκτορα μου:grandpa:

Καλά το βλέπεις, είπαμε, έχει 0,893% βαρελοειδή. Βέβαια είναι περίπου το μισό από τον 35ρη της Νίκον ο οποίος είναι και νορμάλ, περίπου το 1/3 από τον 27ρη της Φούτζι, και ας αφήσουμε κατά μέρος τι πάρτι γίνεται στα m4/3 :flipout:

Όχι, είναι APS. Είναι ο αντίστοιχος (24x 1,6= 38,4mm) του 40ρη pancake 2.8 που έχει βγάλει για FF. Τον τελευταίο τον έχω, πολύ καλός, και κόμπακτ ασφαλώς. Το μόνο κακό που βρίσκω στη νέα σειρά STM είναι το δαχτυλίδι εστίασης. Πολύ λεπτό και όχι μηχανικό, focus by wire.... όχι ωραία αίσθηση όπως η κλασική. Θα μου πεις, ποιος εστιάζει πια χειροκίνητα.... ε πώς!

προσωπικα απο οταν πηρα την df, και κοτσαρα επανω τους nikkor, ξαναβρηκα την απολαυση της φωτογραφισεις

Τον έχω κάμποσο καιρό τον 24αρι , και ειχα πριν τον 40αρι και τον έδωσα γιατί σε crop είναι άβολος . Δεν αμφιβάλω ότι είναι καλός φακός , ειδικά για τα λεφτά του , προσωπικά ωστόσο με βρίσκω να χρησιμοποιώ ενα 60 % τον 18-135 στμ ένα 35 % έ 10-18 stm και ένα 5 % τον 24αρι . Σε βαθμό που σκέφτομαι να τον δώσω για να πάρω τον 55-250 stm μια και για αεροπλάνα κλπ που ψιλοασχολούμαι είναι σαφώς πιο χρήσιμος . Με τον 24αρη ανακάλυψα πόσο σπουδαίο είναι το is και πόσο παρκσινσον έχω . Σε ταχύτητες 1/20 -1/40 απλά δεν όταν με τον 18-135 κατεβαίνω και στο 1/5. Πολλές φορές με πούλησε και παρότι στο μόνιτορ φαινότανε καλές μετά τράβαγα τα μαλλιά μου . Αν κάποιος είναι πιο σοβαρός από μένα και κουβαλάει μονίμως τρίποδο θα τον εκμεταλλευτεί σαφώς καλύτερα . Εχει ωραίο μποκέ και κάνει λίγο παραπάνω θόρυβο (που στο βίντεο ακούγεται ) από τον 18-135 πραγμα που δεν πολυκαταλαβαίνω γιατί συμβαίνει μια έχει το 1/5 του όγκου του 135 . Αυτά από μένα .

Παιδιά παρέλειψα να αναφέρω ότι έχω διορθώσει ελάχιστα την παραμόρφωση, η οποία όντως υπάρχει (και λίγο εντονότερη απ'ο,τι φαίνεται στη φωτό). Βεβαίως είναι η πρώτη φορά που έκανα geometry correction στο Photoshop και το'χα στον... "αυτόματο" οπότε δεν ξέρω πόσο διόρθωσε και πόσο θα μπορούσε παραπάνω. Πάντως εντάξει, νομίζω σε τέτοια μήκη είναι αδύνατο να μην έχεις μικροπροβλήματα στα άκρα.

Για τον θόρυβο που αναφέρθηκε, επιβεβαιώνω, ίσως να'ναι θέμα σε βίντεο, όσο και για την περίεργη αίσθηση του manual focus (όντως, δεν είναι πολύ ευχάριστο). Πιθανώς αυτά τα δυο να συνδέονται βέβαια.

Για το IS δεν παρατήρησα κάποιο θέμα, βέβαια έχω τον φακό λιγότερο από 24 ώρες, οπότε θα δείξει με τον καιρό αν είναι πρόβλημα. Γενικώς πάντως δε φημίζομαι για το σταθερό μου χέρι (ούτε και η Τ3i προσφέρεται μάλλον), οπότε είμαι παιδί του τριποδου. Οι παραπάνω πάντως είναι και οι δυο στο χέρι (οκ, στη δεύτερη είχα ακουμπισμένους τους αγκώνες σε κάγκελο).