Πανιά 2.35:1 vs. 16:9, αναμορφικοί φακοί, κτλ

Απάντηση: O JVC DLA-X3 στο ταβανι μου!

Συγνώμη , αυτό που κάνει ο τύπος είναι εξυπνάδα τώρα;;; :flipout::flipout:

Αφού έχει και στο πλαϊ μαύρες μπάρες, οπότε λογικό είναι όταν το ζουμάρι να μην χάνει καθόλου πληροφορία.
Το ότι το κάνει αυτόματα από το menu είναι μια ευκολία έξτρα απλά για να μην ψάχνεσαι με το zoom και το focus.

Οταν η ταινία είναι γραμμένη 2.35:1 ΠΑΝΤΑ θα χάσετε πληροφορία όταν θα προβληθεί σε 16Χ9 οθόνη, ή θα είναι παραποιημένη η εικόνα (μακρόστενοι-κοντόχοντροι ηθοποιοί).

Εννοεις αν ζουμαρει, θα χασει πληροφορια αριστερα δεξια. Αν δεν ζουμαρει και προβληθει σε 16Χ9 οθονη με τις μαυρες μπαρες δεν χανεται πληροφορια.

Re: Απάντηση: O JVC DLA-X3 στο ταβανι μου!

Αφού έχει και στο πλαϊ μαύρες μπάρες, οπότε λογικό είναι όταν το ζουμάρι να μην χάνει καθόλου πληροφορία.
Το ότι το κάνει αυτόματα από το menu είναι μια ευκολία έξτρα απλά για να μην ψάχνεσαι με το zoom και το focus.

Οταν η ταινία είναι γραμμένη 2.35:1 ΠΑΝΤΑ θα χάσετε πληροφορία όταν θα προβληθεί σε 16Χ9 οθόνη, ή θα είναι παραποιημένη η εικόνα (μακρόστενοι-κοντόχοντροι ηθοποιοί).
Ψηλοι και αδυνατοι θες να πεις :p

Ο τύπος στο βίντεο, μάλλον, έχει την εντύπωση πως απευθύνεται σε ηλίθιους. Όταν προβάλλεις υλικό 16:9 σε οθόνη 2,35:1 δεν υπάρχουν μαύρες μπάρες πάνω και κάτω....

Προφανώς, αυτό που κάνει η Πανασόνικ είναι να γεμίζει όλο το κάδρο παραμορφώνοντας την εικόνα. Κάτι αντίστοιχο που κάνουμε και στις τηλεοράσεις βλέποντας το 4:3 σήμα ξεχειλωμένο...

Re: O JVC DLA-X3 στο ταβανι μου!

μαλλον δεν εγινε αντιληπτο το κλιπακι,ο ανθρωπος παιζει σε οθονη 2.35 μια εικονα λεττερμποξ 16/9 και απλα τη ζουμαρει και γεμιζει το καδρο.

Απάντηση: Re: O JVC DLA-X3 στο ταβανι μου!

μαλλον δεν εγινε αντιληπτο το κλιπακι,ο ανθρωπος παιζει σε οθονη 2.35 μια εικονα λεττερμποξ 16/9 και απλα τη ζουμαρει και γεμιζει το καδρο.

Το ότι είναι λέττερμποξ η 16:9 εικόνα που προβάλλει, σε ποιο σημείο το λέει?

Όπως και να 'χει, πάλι παραμορφωμένη είναι η εικόνα.

Πάω να το ξαναδώ...

Πουθενά δεν λέει ότι είναι λέττερμποξ, Δημήτρη. Μάλιστα, χαζά αναφέρει 2 φορές ''notice the black bars on the top and the bottom of the screen''.....

Δεν το εχω δει ακομα το video, αλλα οι τυποι στο Avforums δεν ειναι ασχετοι με βιντεοπροβολη..

Εμένα μου φάνηκε ρε παιδιά σαν να προβάλει 2.35:1 εικόνα σε 2.35:1 οθόνη και απλά την κάνει zoom (fit to screen).

Και μένα έτσι μου φάνηκε, αλλά, το τονίζει δύο φορές ότι η προβαλλόμενη εικόνα είναι 16:9. Έτσι και αλλιώς, όταν ανοίγει η εικόνα υπάρχει παραμόρφωση, άρα?

Και μένα έτσι μου φάνηκε, αλλά, το τονίζει δύο φορές ότι η προβαλλόμενη εικόνα είναι 16:9. Έτσι και αλλιώς, όταν ανοίγει η εικόνα υπάρχει παραμόρφωση, άρα?

τι εννοεις παραμορφωνει?αυτη η λειτουργια υπαρχει στο μοντελο αυτο για να παιζει 2.35 εικονα σε 2.35 οθονη χωρις τις μαυρες μπαρες.ΔΕν παραμορφωνει την εικονα.Δεν καταλαβαινω ποιο ειναι το μπερδεμα.:nounder:

Ο προβολέας έχει απλώς μνήμη για το ζουμ, ώστε η εναλλαγή για προβολή 16:9 και 2,35:1 σε οθόνη 2,35:1 (χωρίς τη χρήση αναμορφικού φακού), να γίνεται αυτόματα.

H οθόνη στο βίντεο είναι 2,35:1. Ο τύπος, προβάλει αρχικά σε πεδίο 16:9, εντός της οθόνης, ένα BluRay ταινίας 2,35:1 κι έπειτα, χρησιμοποιώντας αυτό το "αυτόματο ζουμ" του προβολέα, γεμίζει όλη την οθόνη...

η ταινια που ειναι γραμμενη 2.35 δεν χανει τιποτα οταν προβαλει σε 16.9 απλα την δειχνει μικροτερη... σαν να φτιαχνει μεσα στην 16.9 οθονη μια μικροτερη 2.35.. για αυτο και οι μαυρες μπαρες..
αυτο που δεν μπορω να καταλαβω ειναι τι γινεται οταν εχεις 2.35 οθονη..
απο οτι εχω καταλαβει ο προβολεας παντα θα δειχνει την 2.35 ταινια με μαυρες μπαρες πανω κατω και αυτο γιατι προβαλει σε 16.9 φορματ...δεν υπαρχει ακομα προβολεας που να προβαλει 2.35 εκτος και αν βαλεις μπροστα στον προβολεα αναμορφικο φακο...
τωρα οταν θα πεσει στο 2.35 πανι θα εχει και πανω μαυρες μπαρες αλλα και αριστερα δεξια... δηλαδη ειναι σαν να φτιαχνει μια μικρη 16.9 μεσα στη 2.35 .. στο βιντεο αυτο κανει με το ζουμ ανοιγει για να φυγουν ολες οι μπαρες... σιγουρα θα πρεπει να χανει κατι σε εικονα.. λογικα και σε αναλυση αλλα και πληροφορια ταινιας...
το ποσο ενοχλητικο η οχι ειναι αυτο χρησημοποιοντας jvc και 2.35 οθονη μονο ο τακης μπορει να μας πληροφορησει..
τωρα αν προβαλεις 16.9 ταινια απο τον προβολεα δεν θα εχει μαυρες μπαρες πανω κατω αλλα μονο αριστερα δεξια...
ολα αυτα γιατι η 2.35 ειναι πιο κοντη και πλατια ενω η 16.9 πιο ψιλη και με λιγοτερο πλατος...

Last edited:

.. στο βιντεο αυτο κανει με το ζουμ ανοιγει για να φυγουν ολες οι μπαρες... σιγουρα θα πρεπει να χανει κατι σε εικονα.. λογικα και σε αναλυση αλλα και πληροφορια ταινιας...

Σε φως θα χάνεις, βασικά...

Ανάλυση και πληροφορία, δεν υπάρχει λόγος να χάσεις, καθώς το ζουμ γίνεται με τον φακό του προβολέα (εκτός κι αν ο φακός είναι για τα μπάζα) και όχι ηλεκτρονικά...

Απάντηση: Re: Απάντηση: O JVC DLA-X3 στο ταβανι μου!

τι εννοεις παραμορφωνει?αυτη η λειτουργια υπαρχει στο μοντελο αυτο για να παιζει 2.35 εικονα σε 2.35 οθονη χωρις τις μαυρες μπαρες.ΔΕν παραμορφωνει την εικονα.Δεν καταλαβαινω ποιο ειναι το μπερδεμα.:nounder:

Θα σου πω, Δημήτρη, ποιο είναι το μπέρδεμα.....το μπέρδεμα είναι ότι ο τύπος αναφέρει πως προβάλλει μια εικόνα 16:9 και το μυαλό του καθενός σκέφτεται το ενεργό κάδρο. Όμως, εκείνος προβάλλει ένα ενεργό 2,35:1 μέσα σε δισκάκι που είναι γραμμένο σε 16:9 (1920χ1080). Γι' αυτό και έχει μπάρες γύρω-γύρω.......Επομένως, το μόνο που κάνει είναι ένα απλό ζουμ και τίποτα παραπάνω. Αν όντως ήταν η προβαλλόμενη ενεργή εικόνα 16:9 όπως ισχυρίζεται, τότε α) δεν θα είχε μπάρες πάνω κάτω και β) δεν θα μπορούσε να την φέρει χρησιμοποιώντας το απλό ζουμ χωρίς παραμόρφωση (αφού θα την τράβαγε μόνο ως προς τον οριζόντιο άξονα).

...αυτο ειναι το λεγομενο letterboxed 2.35.1? οι περισσοτερες ταινιες γνωριζεις αν ειναι 2.35 απλες η letterboxed?

Απάντηση: Re: O JVC DLA-X3 στο ταβανι μου!

H οθόνη στο βίντεο είναι 2,35:1. Ο τύπος, προβάλει αρχικά σε πεδίο 16:9, εντός της οθόνης, ένα BluRay ταινίας 2,35:1 κι έπειτα, χρησιμοποιώντας αυτό το "αυτόματο ζουμ" του προβολέα, γεμίζει όλη την οθόνη...

Αρα αυτό που λέω κι εγώ. Προβάλει 2.35:1 εικόνα σε 2.35:1 οθόνη , αλλά στην αρχή είναι σε μικρό μέγεθος που σημαίνει μπάρες (κενό οθόνης) ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΕΥΡΕΣ και μετά κάνει zoom (με την memory του προβολέα) που απλά κάνει fit to screen.

Ελα ρε παιδιά, πολύ ασχοληθήκαμε....

Επιλέγοντας 2.35:1 οθόνη, βλέπεις πολλές ίντσες όταν οι ταινίες είναι 2.35:1 και μικρότερες ίντσες όταν η ταινία είναι 16:9 (μιλάμε πάντα χωρίς απώλεια σε πληροφορία ή παραμορφώσεις).Αυτό που επέλεξα να κάνω εγώ. Είναι απλά τα πράγματα. Πάμε παρακάτω. :2thumb22sup:

Βασικά δεν χανει μονο σε φως αλλα και σε ευκρίνεια αφου πλεον το ένα προς ένα pixel mapping παει περίπατο…
Ο συνδυασμός 2:35 οθονης και αναμορφικων φακων χαλαει σε μεγαλο βαθμο την ευκρίνεια της εικόνας μας…
Εφόσον το υλικο μας είναι παντα 1:78 ( 16:9) είναι κρίμα να το μετατρέπουμε …