Παραδοσιακό εργαστήριο...

asotosios

AVClub Addicted Member
30 November 2010
2,859
Κύριοι,

μιας και εχω χώρο χωρις ρεύμα (αποθήκη) πέραν κοινόχρηστου άρα και δεν θέλω να παράτυπησω έναντι των άλλων ενοίκων της πολυκατοικίας...και μιας και όλες οι προσπάθειες μου να αποκτήσω χώρο δικο μου με ρεύμα κτλ κτλ για δημιουργία κανονικού εργαστηρίου για τα εργαλεια μου...δεν έχουν και δυςκολο το βλέπω να αποδίδουν...
σκέφτομαι τι ποιο καλο απο το να κανω το χόμπι μου (το οποίο εχω βαλει σε αναμονή γιατι ολο ελεγα οτι θα τον βρω τον χώρο κτλ κτλ) αλλα και την ψυχανάλυση μου μιας και θα θελει τον χρόνο του το κάθε πρότζεκτ ακομα και τα πολυ μικρα...

Στο θέμα μας τώρα...

Εχω ενα τρυπάνι χειρόκινητο (αλλα δεν εχω τρυπάνια που θα μπορουςα να χρηςιμοποιηςω) απο πολυ παλιά, εχω λίμες/ρασπες, γυαλοχαρτα κτλ... Ενα προιονι και κατι αλλα ψιλιλοιδια...

Αν σας ειναι ευκολο βάλτε απο κάτω τι ¨πρεπει ¨ να περιλαμβάνει η λίστα με τα απαραίτητα εργαλεια και κυρίως απο που, καταστηματα, που μπορω να αρχίσω να τα προμηθευτώ/συλλέγω...

Ξέρω οτι η λίστα ειναι ατελείωτη απλα την θέλω σαν οδηγό για το ξεκίνημα...καθως και να μάθω και τις ονομασίες που θα πρεπει να τα αναζητώ...

Επίσης ΑΝ σε κανέναν περισσεύουν αντίστοιχα εργαλεια σε λειτουργική καταςταςη...ευχαρίστως να τον απαλλάξω απο το βάρος τους...

Ακούω λοιπον... :)

Υγ. Η χρηση του εργαστηρίου αυτού θα ειναι αυστηρά για ξυλουργικης φύσεως εργασίες...και μόνο...

Send from my Moto Guzzi Breva 1100 :) πηγαίνοντας Tapa Tapa Tapa Talk

Last edited:
Γιατι εργασιες αναφερεσαι?
Ξυλουργικες κυριως?
Για δες εδω..

http://woodandshop.com/which-hand-tools-do-you-need-for-traditional-woodworking/

Αλλα γενικοτερα θα χρειαστεις παγκο, κατσαβιδια πολλα, πενσες κοφτες και πριονια, λιμες σκαρπελα και πλανες.
Εργαλεια μετρησης και σημαδεματος, κουτακια τακτοποιησης και αποθηκευσης, σκουπα και φαρασι.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ισως να χρειαστει να μαθεις για γιαπωνεζικα.
:flipout:

https://m.youtube.com/watch?v=bbeDvPNFbdI

Κύριοι,

μιας και εχω χώρο χωρις ρεύμα (αποθήκη) πέραν κοινόχρηστου άρα και δεν θέλω να παράτυπησω έναντι των άλλων ενοίκων της πολυκατοικίας...και μιας και όλες οι προσπάθειες μου να αποκτήσω χώρο δικο μου με ρεύμα κτλ κτλ για δημιουργία κανονικού εργαστηρίου για τα εργαλεια μου...δεν έχουν και δυςκολο το βλέπω να αποδίδουν...
σκέφτομαι τι ποιο καλο απο το να κανω το χόμπι μου (το οποίο εχω βαλει σε αναμονή γιατι ολο ελεγα οτι θα τον βρω τον χώρο κτλ κτλ) αλλα και την ψυχανάλυση μου μιας και θα θελει τον χρόνο του το κάθε πρότζεκτ ακομα και τα πολυ μικρα...

Στο θέμα μας τώρα...

Εχω ενα τρυπάνι χειρόκινητο (αλλα δεν εχω τρυπάνια που θα μπορουςα να χρηςιμοποιηςω) απο πολυ παλιά, εχω λίμες/ρασπες, γυαλοχαρτα κτλ... Ενα προιονι και κατι αλλα ψιλιλοιδια...

Αν σας ειναι ευκολο βάλτε απο κάτω τι ¨πρεπει ¨ να περιλαμβάνει η λίστα με τα απαραίτητα εργαλεια και κυρίως απο που, καταστηματα, που μπορω να αρχίσω να τα προμηθευτώ/συλλέγω...

Ξέρω οτι η λίστα ειναι ατελείωτη απλα την θέλω σαν οδηγό για το ξεκίνημα...καθως και να μάθω και τις ονομασίες που θα πρεπει να τα αναζητώ...

Επίσης ΑΝ σε κανέναν περισσεύουν αντίστοιχα εργαλεια σε λειτουργική καταςταςη...ευχαρίστως να τον απαλλάξω απο το βάρος τους...

Ακούω λοιπον... :)

Βρε άσωτε μην απελπίζεσαι.
Για δες τι έκανε ο συμπατριώτης μας

http://www.instructables.com/id/The-Smallest-Workshop-in-the-World/

Άμα θέλεις βρίσκεις λύσεις (στα λέω για να τα ακούω κι εγω που παλεύω να βρω χώρο να φτιάξω εργαστήρι).

Πολύ ωραίος ο οδηγός για τα εργαλεία χειρός.
Χωρίς ρεύμα μήπως θα έχεις πρόβλημα με το φως?

Οι εργασίες για αυτο τον χώρο θα ειναι αυστηρά ξυλουργικης φύσεως και μόνο...
Σκέφτομαι κουτιά με χελιδονοουρες κτλ κτλ...μικροέπιπλα κτλ κτλ...

Φίλε tzoutzis...
δεν απελπίζομαι αλλα στην προσπάθεια να βρω χώρο εχω χάσει πολυ χρόνο με αποτέλεσμα να μην κανω αυτο που θέλω...μιας και ολο λεω θα τον βρω τον χώρο και θα τον κανω όπως θέλω κτλ κτλ χάνοντας σημαντικό χρόνο...

Η λυση της πυλωτής για εμενα δεν υπαρχει μιας και δεν υπαρχει στην οικοδομή που ειμαι...
ασε που ειμαι αρκετα ιδιωτικός άνθρωπος και δεν θέλω να ενοχλώ τους γείτονες και να με ενοχλούν οι γείτονες με την σειρά τους...
Ενα τρανζίστορακι (άντε Bluetooth ηχείο :-) ) για μούσικούλα και τα ξύλα μου...
να φτιάξω επιτέλους και κανένα παιχνίδι για την κορη μου... ;-)

Άμα έχεις διαμέρισμα από πάνω για το δεν μπορείς να έχεις ρεύμα; μια μπαλαντεζα είναι όλη η υπόθεση.
Επίσης είσαι σίγουρος πως τα ρεύμα είναι κοινόχρηστο και όχι από τον πίνακα του διαμερίσματος σου;

Στάλθηκε από το Nexus 6 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Άμα έχεις διαμέρισμα από πάνω για το δεν μπορείς να έχεις ρεύμα; μια μπαλαντεζα είναι όλη η υπόθεση.
Επίσης είσαι σίγουρος πως τα ρεύμα είναι κοινόχρηστο και όχι από τον πίνακα του διαμερίσματος σου;

Ειμαι στον τρίτο...και η αποθήκη ειναι στο υπόγειο...άρα δυςκολο ασε που αρχίζουν οι ερωτήσεις και τα μισοβλεμματα...ασε που αρχίζεις να ενοχλείς με τον θόρυβο απο τα ηλεκτρικά εργαλεια κτλ κτλ...
Ασε που ειμαι ο μόνος νοικάρης...με οτι αυτο συνεπάγεται...
Το ρεύμα ειναι σίγουρα κοινόχρηστο...

Ασε που εχω ενα πάθος με τα χειροποίητα πράγματα και εχω αρχίσει και σκέφτομαι οτι με την χρηση των ηλεκτρικών εργαλειων χάνετε μερος αυτής της αίσθησης του χειροποίητου και της σχετικής ατέλειας των πραγμάτων...

Last edited:
Αμα είσαι ο μόνος νοικάρης στην πολυκατοικία, είναι κάποιο θέμα άλλα όχι τόσο μεγάλο.

Το μυστικό στην υπόθεση είναι να έχεις καλές σχέσεις με τους υπόλοιπους, να είσαι το καλό παιδί δηλαδή, να βοηθάς τους υπόλοιπους και να γίνεις αρεστός και αναγκαίος στο μικρόκοσμο της πολυκατοικίας, με απώτερο σκοπό να ανεχτούν οι υπόλοιποι το θόρυβο, την σκόνη κλπ που θα προκύψουν από τις εργασίες.

Η απόσταση από τον 3ο μέχρι το υπόγειο είναι καμιά 20ρια μέτρα, δεν είναι και τόσο μεγάλη απόσταση για μπαλαντέζα, το πρόβλημα δεν είναι το ρεύμα....είναι το τι προκαλεί η δημιουργία ενός εργαστηρίου (θόρυβο, σκόνη κλπ).

Στις αποθήκες δεν έχετε πρίζες μέσα σωστά? (τις έφτιαχναν χωρίς πρίζες διότι δεν ήθελαν από το κοινόχρηστο ρεύμα να βάλει ο άλλος μέσα ψυγεία και καταψύκτες)

http://www.wfdt.teilar.gr/material/EDU_FILES/325_ergaleia_xulourgikhs_epiplopoiias.pdf
Και ενα αρθράκι για τα εργαλεια χειρός...

Αμα είσαι ο μόνος νοικάρης στην πολυκατοικία, είναι κάποιο θέμα άλλα όχι τόσο μεγάλο.

Το μυστικό στην υπόθεση είναι να έχεις καλές σχέσεις με τους υπόλοιπους, να είσαι το καλό παιδί δηλαδή, να βοηθάς τους υπόλοιπους και να γίνεις αρεστός και αναγκαίος στο μικρόκοσμο της πολυκατοικίας, με απώτερο σκοπό να ανεχτούν οι υπόλοιποι το θόρυβο, την σκόνη κλπ που θα προκύψουν από τις εργασίες.

Η απόσταση από τον 3ο μέχρι το υπόγειο είναι καμιά 20ρια μέτρα, δεν είναι και τόσο μεγάλη απόσταση για μπαλαντέζα, το πρόβλημα δεν είναι το ρεύμα....είναι το τι προκαλεί η δημιουργία ενός εργαστηρίου (θόρυβο, σκόνη κλπ).

Στις αποθήκες δεν έχετε πρίζες μέσα σωστά? (τις έφτιαχναν χωρίς πρίζες διότι δεν ήθελαν από το κοινόχρηστο ρεύμα να βάλει ο άλλος μέσα ψυγεία και καταψύκτες)

Φίλε μου αρεστός ειμαι, στο πλαιςιο του οτι ειμαι τυπικότατος στις υποχρεωςεις μου αν και οι ιδιοκτήτες ΔΕΝ ειναι, απλα δεν θέλω υποχρεώσεις...
Ρεύμα ναι δεν ειναι τεράστιο θέμα μιας και με μια 25μετρη μπαλαντέζα λύνεται το θέμα, μέχρι να σου πει κάποιος οτι η μπλαντεζα σου ενοχλεί με ευγενικό ή μη τροπο... Και οτι τον ενοχλεί ο θόρυβος...για αυτο λεω...μούσικούλα και τα ξύλα μου...

Η μονη πηγη εξαερισμου της αποθηκης ειναι η πορτα? Αν ναι, υπαρχει θεμα αν ο χωρος χρησιμοποιηθει οπως το λες.
Η ελλειψη ρευματος κανει σχεδον απαγορευτικη την σκεψη για δημιουργια ενος εργαστηριου, εστω και μινιμαλιστικου.

Η λυση για εργαλεια μπαταριας (απο φωτισμο και δραπανα εως σεγες, δισκοπριονα και τριβεια) ειναι υλοποιησιμη και οχι ιδιαιτερα ακριβη.

Οποιαδηποτε λιστα εργαλειων, δεν θα σου φανει χρησιμη. Καθε προτζεκτ θα σε κατευθυνει στο εργαλειο που χρειαζεσαι και δεν εχεις. Μετα απο 3-4 προτζεκτακια θα εχεις πια το 80% των βασικων εργαλειων που θα χρειαζεσαι.

δεν μου λες, εχετε ατομικα καλοριφερ και ειναι στο υπογειο?
Απο το δικο σου εκει θα παρεις ρευμα.

ειμαι περιπου στην δικια σου κατασταση, εχω ενα γκαραζ που το ρευμα του ερχεται απο τον νοικιαρη. Με εχουν σωσει τα εργαλεια μπαταριας.

τωρα αν θες αποκλειστικα εργαλεια χειρος, θες διαφορα πριονια (τουλαχιστον ενα μεγαλο ξυλουργικο crosscut και ενα γιαπωνεζικο) μια πλανη και καλα σκαρπελα...
και αρχισε να βλεπεις wranglerstar στο YT.

Η μονη πηγη εξαερισμου της αποθηκης ειναι η πορτα? Αν ναι, υπαρχει θεμα αν ο χωρος χρησιμοποιηθει οπως το λες.
Η ελλειψη ρευματος κανει σχεδον απαγορευτικη την σκεψη για δημιουργια ενος εργαστηριου, εστω και μινιμαλιστικου.

Η λυση για εργαλεια μπαταριας (απο φωτισμο και δραπανα εως σεγες, δισκοπριονα και τριβεια) ειναι υλοποιησιμη και οχι ιδιαιτερα ακριβη.

Οποιαδηποτε λιστα εργαλειων, δεν θα σου φανει χρησιμη. Καθε προτζεκτ θα σε κατευθυνει στο εργαλειο που χρειαζεσαι και δεν εχεις. Μετα απο 3-4 προτζεκτακια θα εχεις πια το 80% των βασικων εργαλειων που θα χρειαζεσαι.

Ναι ο μόνος εξαερισμός ειναι η πόρτα...αλλα γιατι θα εχω προβλημα...???
Εκτος αν εννοείς οτι θα εχω στην περιπτωςη χρήσης ηλεκτρικών εργαλειων...που λογικά εχεις δίκιο...

Αγαπητε Ευγενιε, Εργαλεία μπαταρίας όπως λένε οι κύριοι από πάνω είναι η λύση. Και κάνουν και σημαντικά λιγότερο θόρυβο από τα 220ν.
Αν θέλεις βέβαια να κάνεις έργα με αξιώσεις και όχι ξεκινάω σήμερα και τελειώνω του χρόνου με χειρός.
Χωρίς να θέλω να απαξιωσω όσους δουλεύουν έτσι απλά γνωρίζω καλά πως δεν έχεις καθόλου χρόνο.

Για αρχή πάρε ένα πριονακι με φαλτσοκουτι, ένα επαναφορτιζομενο δραπανοκατσαβιδο, δύο σκαρπελα ένα στενό ένα φαρδι, γυαλοχαρτα μερικούς σφικτηρες κόλλα πινελα και κάνα τρυοανακι. Με αυτά αν υπολογίζεις τι θες να φτιάξεις από πριν και αγοράζεις έτοιμα κομμένα τα ξύλα από leroy μπορείς να φτιάξεις αρκετά πράγματα.

Εγώ για παράδειγμα με ένα επαναφορτιζομενο και με ένα πριονι έφτιαξα τον πάγκο εργασίας στο εργαστήριο μου.

Με ένα σκαρπελο έφτιαξα ένα τραπεζάκι με mortise tenon.

Δεν ξέρω ποιος είναι ο στόχος σου και ποιες οι προσδοκίες σου αλλά σίγουρα μπορείς να φτιάξεις πραγματάκια και με πολύ λίγα εργαλεία στην αρχή και χωρίς ρεύμα.

Τρυονακι = τρυπανακι

Φίλε κάνε το χόμπυ σου και την ψυχοθεραπεία σου και ας είναι στην αποθήκη, δεν τρέχει μια. Εγώ είμαι μαζί σου.
Για παραδοσιακά δράπανα δεν μπορώ να σε βοηθήσω. Όμως θα σου έλεγα πάρε ένα μπαταρίας. Δεν κάνει θόρυβο (όχι περισσότερο από όσο θα κάνει ένα μεγάλο πριόνι όταν θα κόβεις το ξύλο). Ίσως και κάποια καλή βάση για δράπανο στο μέλλον.
επίσης θα χρειαστείς:
  • 2-3 πριόνια (μικρό – μεσαίο – μεγάλο). Πρόσφατα πήρα κάποια γιαπωνέζικου στυλ και με έχουν βολέψει τρομερά. Ειδικά για joinery ξύλο είναι ταμάμ.
  • 3-4 σκαρπέλα εγκοπών (ευθύγραμμα) σε διαφορετικά μεγέθη.
  • Σουβλί σημαδέματος αλλά και το μολυβάκι θα την κάνει την δουλειά του.
  • 2-3 ροκάνια σε διαφορετικά μεγέθη.
  • 1-2 βάσεις γυαλόχαρτων σε διαφορετικά μεγέθη και γυαλόχαρτα φυσικά. Βάσεις μπορείς να φτιάξεις και μόνο σου.
  • 1 -2 σφυριά σε διαφορετικά μεγέθη.
  • 2-3 ματσόλες σε διαφορετικά μεγέθη αλλά μπορείς να φτιάξεις και εσύ.
  • 2-3 κατσαβίδια αν και προσωπικά τα έχω καταργήσει και παίζω πολύ με ένα δράπανοκατσάβιδο μπαταρίας.
  • Σφικτήρες σε διάφορα μεγέθη. Πάρε κάποιους για αρχή και στην συνέχεια βάζεις και άλλους. Πάντως κάποιους μεγάλους κυρίως μπορείς να τους φτιάξεις και εσύ.
  • Μετροταινία, γωνίες, μεταλλικούς χάρακες, μοιρογνωμόνιο, παχύμετρο.
  • Κόλλες, πινέλα, μπογιές, βερνικια, πρόκες και βίδες.
Μπορεί να σου φαίνονται πολλά όλα αυτά τα εργαλεία αλλά δεν είναι. Φυσικά δεν χρειάζεται να τα πάρεις όλα εξαρχής. ΠΧ αν ξεκινήσεις στην αρχή να φτιάχνεις πχ παιχνίδια, παίρνεις τα μικρά μεγέθη στα εργαλεία και όταν αποφασίσεις να φτιάξεις κανένα μπουφέ παίρνεις τα μεγάλα μεγέθη.

ΕΝ ΑΡΧΗ όμως είναι ο πάγκος. Ως ελάχιστο θεωρώ την κατασκευή κάποιου τέτοιου.
http://www.leevalley.com/US/wood/page.aspx?cat=1,41637&p=66736

Καλη αρχή φίλε και περιμένουμε φώτος και από τον χώρο και από τις κατασκευές.

Α ναι, μια καλή μάσκα για όταν γυαλοχαρτάρεις και μια για όταν βάφεις. Επίσης σκούπα και φαράσι. Γενικά όταν γυαλοχαρτάρεις θα έχεις κλειστή την πόρτα και θα φοράς την μάσκα. Όταν τελειώσεις θα σκουπίσεις, θα βγεις έξω και θα κλείνεις την πόρτα να κάτσει η σκόνη. Τότε μόνο θα βγάζεις την μάσκα.

Ερώτηση για όποιον γνωρίζει. Παλιότερα που δεν υπήρχε το router, πως άνοιγαν πχ λούκια στα ξύλα; Ειχα πετύχει σε ένα βίντεο έναν που είχε κάτι σαν πλάνη αλλά με οδηγό και ρύθμιση βάθους. Δεν ξέρω αν ήταν ιδιοκατασκευή ή υπάρχει τέτοιο εργαλείο και πως λέγεται.

Ερώτηση για όποιον γνωρίζει. Παλιότερα που δεν υπήρχε το router, πως άνοιγαν πχ λούκια στα ξύλα; Ειχα πετύχει σε ένα βίντεο έναν που είχε κάτι σαν πλάνη αλλά με οδηγό και ρύθμιση βάθους. Δεν ξέρω αν ήταν ιδιοκατασκευή ή υπάρχει τέτοιο εργαλείο και πως λέγεται.

Παλια υπηρχαν πολλα ειδη πλανης χειρος, με ρυθμιζομενα μαχαιρια διαφορων σχηματων, και δουλευαν με ποοοολλλλλλλλαααααααα περασματα το ξυλο, χιλιοστο χιλιοστο....θα σου βρω φωτο...

Μια ιδεα για παγκο εργασιας.
Ζηλεψε κανεις;

20160424_152132.jpg

Kωστα πολυ πληροφοριακο το μηνυμα σου για τον συναδελφο που θελει βοηθεια στην επιλογη εργαλειων, μπραβο.

Αυτο που ρωτας λεγεται αγγλιστι hand router plane. Ψαξε το υπαρχουν και ετοιμα, δεν ειναι ιδιοκατασκευες μονο.

Καλημέρα και καλή εβδομάδα,

Αυτο που ρωτας λεγεται αγγλιστι hand router plane. Ψαξε το υπαρχουν και ετοιμα, δεν ειναι ιδιοκατασκευες μονο.

Σ'ωραίος.

Kωστα πολυ πληροφοριακο το μηνυμα σου για τον συναδελφο που θελει βοηθεια στην επιλογη εργαλειων, μπραβο...

φίλε Χιώτη, μπράβο στο υποφόρουμ και στους συντονιστές του "Gadgets, Εργαλεία & EDC" , από το οποίο έχει βοηθηθεί πολύς κόσμος και μέσα σε όλους αυτούς και εγώ φυσικά.

Το πιο σωστή κουβέντα/συμβουλή στον άσωτο φίλο μας την είπες εσύ με την ευκαιρία:

Σχετικά με το παρακάτω που ρώτησε ο άσωτος φίλος μας

Αν σας ειναι ευκολο βάλτε απο κάτω τι ¨πρεπει ¨ να περιλαμβάνει η λίστα με τα απαραίτητα εργαλεια και κυρίως απο που, καταστηματα, μπορω να αρχίσω να τα προμηθευτώ/συλλέγω...

Δεν έχω τρομερή εμπειρία, και ομολογώ ότι δεν είμαι από αυτούς που θα σπαταλήσουν ώρες για να βρουν την καλύτερη τιμή που παίζει στο λεκανοπέδιο για να πάρουν ένα εργαλείο. Εχω ψωνίσει εργαλεία από παντού, από χρωματοπωλεία της γειτονιας, από αλυσίδες (praktiker/leroy), από super market (Lidl), από εξιδικευμένα καταστήματα καθώς και από το internet.
Εχω καταλήξη στα εξής:
  • τα καταστήματα της γειτονιάς με εργαλεία, τουλάχιστον εδώ στα μελίσσια, είναι μόνο για την φάση όπου έχεις ξεκινήσει μια δουλειά και ανακαλύπτεις στην πορεία οτι σου λύπει κάτι για να την συνεχίσεις, οπότε πετάγεσε και το παίρνεις. Μέχρι εκεί.
  • Αλυσίδες καταστημάτων. Κατά καιρούς μπορεί να βρεις κάποια καλή τιμή σε ένα εργαλείο αλλά στα παίρνουν από τα περιφεριακα. ΠΧ μπορείς να βρεις ενα δραπανοκατσάβιδο σε τιμή λίγο μικρότερη από άλλα καταστήματα αλλά θα σε δαγκώσουν στα τρυπάνια και στις βίδες. Μεταξύ praktiker/leroy ψυφίζω το 2ο.
  • Lidl. Μια κατηγορία από μονο του, κυρίως γιατί φέρνει δικής του φίρμας εργαλεία σε χαμηλές τιμές. Δεν είναι όλα ευκαιρίες και υπάρχουν και πολλές φόλες. Υπάρχει σχετικό νήμα που μπορείς να πληροφορήσε για το τι παίζει. Από αυτά που έχω αγοράσει από lidl, έχω να σου προτείνω ανεπιφύλακτα
    • το δραπανοκατσάβιδο PABSW 10.8 με το αποσπώμενο τσοκ. Για την δουλειά που το χρειάζεσαι είναι υπερ-αρκετό και σε τιμή χώμα. Εχε το στο νου σου. Ειδικά το αποσπώμενο τσοκ κάνει την δουλειά μας τρομερά εύκολη. Θα το ανακαλύψεις στην πορεία τον λόγο. Κάποια στιγμη μπορεί να χρειαστείς ένα δυνατότερο και βαρύτερο. Εχω και από αυτό αλλά πίστεψε με, με το μικρό παίζω.
    • ένα Set από σκαρπέλα όλων των ειδών και σε διάφορες διαστάσεις. Τουλάχιστον για πεύκο που παίζω εγώ είναι μια χαρά.
    • σετ από πινέλα. Ομολογώ οτι δεν τα προσέχω ιδιαίτερα μετά την χρήση τους οπότε κλείνω στα φτηνά πινέλα που τα πετάς μετά.
  • Στα εξυδικευμένα καταστήματα, μπορεί να σε πιάσει αμόκ από τα εργαλεία που θα δεις. Την πάτησα με τον Φράγκο στο μοναστηρακι. Υπήρχαν τα πάντα λέμε και κυρίως για παραδοσιακές καταστάσεις με ροκάνια και σκαρπέλα και γιαπωνέζικα πριόνια και μέγκενες ξυλουργικού πάγκου κλπ κλπ. Αν είσαι εγκρατής πήγαινε ρίξε μια ματιά. Αν οχι, μείνε μακρυά.
  • Από Internet τώρα, αν και έχω ψωνίσει 1-2 φορές δεν το γουστάρω και πολύ ως φάση. Εχω το βίτσιο να θέλω να το πιάσω στα χέρια μου το εργαλείο πριν το αγοράσω. Υπάρχουν τύποι που πάνε στα φυσικά καταστήματα, βρίσκουν τι θέλουν να αγοράσουν, λένε ευχαριστώ και μετά πάνε σπίτι τους και το παραγγέλνουν από το skroutz. Είναι ένας safe τρόπος να αγοράσεις κάτι στην χαμηλότερη τιμή αλά εγώ δεν το κάνω συνειδητά.

Υπάρχουν και οι μικρές αγγελίες φυσικά και οι ανταλαγγές όπου γνωρίζεις και κόσμο. Δεν έχει τύχει να ψωνίσω από εκεί.