Παράφρονη ιδέα για "διόρθωση" του "Clouding"

13 March 2007
691
Βόλος
Τα παρακάτω είναι όλα θεωρητικά, θέλω την γνώμη σας κύριοι!

Η ιδέα είναι να παραμορφώσουμε την εικόνα που δίνουμε στην τηλεόραση ΑΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ορίζωντας το πιο φωτεινό σημείο clouding ως το μαύρο μας, ώστε να εξομαλυνθεί το φαινόμενο. Σίγουρα χρειάζεται κάποιο σύστημα HTPC, με κατάλληλο λογισμικό. Κατανοώ ότι το ΤΙ δίνουμε στην τηλεόραση έχει διαφορά με το τι παίρνουμε καθώς έχει να κάνει με το σύστημα φωτισμού και πως υλοποιείται και όχι με όχι μονο με το πάνελ αλλά θα ήθελα να το δοκιμάσω. Θεωρητικά πάντα στην καλύτερη περίπτωση θα μειώσουμε την απόδοση του μαύρου καθως το χειρότερο μας μαύρο σε όλη την οθόνη θα είναι το καλύτερο μας.

Η ιδέα είναι η εξής. Καταγράφουμε το φαινόμενο Clouding υπο ιδανικές συνθήκες, 100% μαύρο, σε πλήρες συσκότιση, κατα προτίμηση με μια κάμερα DSLR με μεγάλο exposure time, χαμηλό ISO και φυσικά με τρίποδο και σωστή απόσταση / κεντράρισμα.

Παίρνουμε την εικόνα στον υπολογιστή, την αντιστρέφουμε και την προβάλουμε σε Overlay (μάλλον Lighten θα θέλει) πάνω απο μια μαύρη εικόνα (θεωρητικά θα την ασπρίσει όπου ήταν μαύρη αλλα είχε clouding). Επαναλαμβάνω, θεωρητικά αν μπορούμε να παίζουμε αυτό το overlay πάνω απο κάθε βίντεο (ffdshow ; avisynth;) θα έχουμε χειρότερο μαύρο αλλα ομοιομορφία φωτεινότητας στο πάνελ.

Και επαναλαμβάνω όλα αυτά είναι μια ιδέα που μου ήρθε έτσι στα γρήγορα! Μην με φάτε :P Ακούω ιδέες / σχόλια γιατι δε θα δουλέψει :Pp

Αν καταλαβαίινω καλά λές θεωρητικά να ασπρίσεις κάποια κομμάτια της εικόνας τα οποία είναι πιο "μαύρα" από τα υπόλοιπα που έχουν clouding??? Οκ αλλά αυτό αφορά τα 0 ire. Στα υπόλοιπα τι θα γίνει???

vas ( Βασίλης; )
Το θέμα ειναι ότι δε θα τα ασπρίσω απλά, θα δώσω διαφορετική φωτεινότητα ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ, γιατί η διαδικασία γίνεται με blending- εδώ θα θέλει δοκιμές μάλλον...
Οπότε στα υπόλοιπα IRE μάλλον δε θα υπάρχει πρόβλημα. Έχει σχέση βέβαια με το τι blending χρησιμοποιείς, με λίγα λόγια σε 100% άσπρο θα είναι σαν να μην εφαρμόζεται καν, βέβαια δεν είμαι 100% σίγουρος και θα ήθελα να το δοκιμάσω.

Αν πέταξα μπαρούφα θα δείξει αλλά μου φαίνεται λογικό αυτή την στιγμή...

vas ( Βασίλης; )
Το θέμα ειναι ότι δε θα τα ασπρίσω απλά, θα δώσω διαφορετική φωτεινότητα ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ, γιατί η διαδικασία γίνεται με blending- εδώ θα θέλει δοκιμές μάλλον...
Οπότε στα υπόλοιπα IRE μάλλον δε θα υπάρχει πρόβλημα. Έχει σχέση βέβαια με το τι blending χρησιμοποιείς, με λίγα λόγια σε 100% άσπρο θα είναι σαν να μην εφαρμόζεται καν, βέβαια δεν είμαι 100% σίγουρος και θα ήθελα να το δοκιμάσω.

Αν πέταξα μπαρούφα θα δείξει αλλά μου φαίνεται λογικό αυτή την στιγμή...

με local dimming και πανω απο 1000 ζωνες ακουγεται πιθανο αλλα με μια τετοια τηλεοραση δεν θα ειχε και clouding....

Hxostil, χμμ ναι καταλαβαίνω τι λες απλά σου μιλάω απο την άλλη πλευρά, υποθέτουμε ότι το backlight ειναι σταθερό, και περιορίζουμε (κλιπάρουμε) το μαύρο στο χειρότερο μας. Μετα το περιθώριο που μας δίνει το κλιπάρισμα το χρησιμοποιούμε για να καλύψουμε το πρόβλημα απο την πλευρά του πάνελ όχι του φωτισμού. Κατα πάσα πιθανότητα δουλεύει αυτό αλλά μπορεί το κλιπάρισμα να ειναι θανατηφόρο στο μαύρο μας και γενικότερα να μην αξίζει την διαδικασία. Would love someone to prove this though :P

Ενδιαφέρουσα ιδέα, αλλά η ευαισθησία του ματιού είναι μεγάλη εκεί χαμηλά και η οδήγηση των LCD πάνελ στις πρώτες διαβαθμίσεις μετά το μαύρο δεν διαθέτει την απαιτούμενη ακρίβεια/σταθερότητα. Επίσης, ακόμα κι αν δεν συνέτρεχαν τα προηγούμενα εμπόδια, η όποια "αντιστάθμιση" του clouding που θα πετύχαινες, θα ίσχυε για μία μόνο θέση θέασης. Λίγο παραπέρα από αυτήν, η ομοιομορφία θα έδειχνε χειρότερη από το αρχικό clouding...

Αντι να το σκεφτεσαι μόνο δεν κάνεις μια δοκιμη σε στατικό περιεχόμενο + το "blackframe" με το photoshop

Αυτο που σκέφτηκες εφαρμόζεται κατα κόρον στην αστροφωτογραφία (bias) για την "αφαίρεση" της φωτορύπανσης. Προβλέπω να δουλεύει , αλλά το πως μπορεί να εφαρμοστει σαν video overlay δεν ξέρω .. απο avisynth ξέρει κανένας ?.

H διαφορά είναι βέβαια οτι η φωτορύπανση είναι στατική ενω το clouding μάλλον αλλάζει την φωτεινότητα κατα ένα ποσοστο σε όλο το εύρος φωτεινότητας, (θέλει δουλειά δηλαδή για να κάνεις την ισοστάθμιση) .. αλλά ουτως ή άλλως δεν επιφέρει αντιληπτή διαφορα απο ενα επίπεδο φωτεινότητας και πάνω ..

Last edited:
Αν κατάλαβα καλά ,
Στην ουσία από τη φωτογράφηση του clouding
Θα εξάγουμε μια τιμή
Το χαμηλότερο μαύρο
Και μετά απλά θέλουμε ένα level adjustment
Άρα στην ουσία θα καταστρέψουμε το μαύρο οπού υπάρχει και θα το αντικαταστήσουμε με τον γκρι τόνο που έχουμε βρει στην φωτογράφηση

Το avisynth θα είναι πανεύκολο 3 γραμμές
Input source
Change levels
That’s it

http://avisynth.nl/index.php/Levels

Σίγουρα δεν είναι λύση για το clouding κάτι σαν το παραπάνω

Το ξέχασα το νήμα ..

Τασο, οχι μια τιμή αλλά ακριβώς το clouding και εφαρμογή του ως μασκας. Φυσικά αφού δεν γίνεται να σκουρήνει τις φωτεινές θα πρέπει να φωτίσει (καταστρέψει το λες ..) τις περιοχές με καλό μαύρο δηλ εφαρμογή του αρνητικού της φωτό. Αυτό για να ομοιογενοποιήσει την "μαύρο". Ε και μετά θα πρέπει να ξεσκοτινιάσεις το περιβάλλον θέασης ώστε να σου φαίνεται μαύρο το ελαφρώς γκρί ;)

Το ζήτημα που δεν ξέρω είναι αν το clouding είναι αποτέλεσμα ανομοιογένειας του οπίσθιου φωτισμού ή ανομοιογένειας της διαπερατότητας των υγρών κρυστάλλων και πως αυτο το clouding μεταβάλεται σε σχέση με την φωτεινότητα. Aν δηλ. επηρρεάζει όλο τα IRE .. ?? Tότε αν είναι για όλλα τα IRE θα θέλει πολλαπλασιαστική εφαρμογή της μάσκας, αντι για προσθετική που θα οφελούσε μόνο την περίπτωση που απλώς μεταβάλλει το κατώφλι.

Δεν είναι εύκολο ..