Παραγγελία βιβλίου από το εξωτερικό και τελωνείο.

mstr

Supreme Member
23 July 2009
4,392
Καλησπέρα. Θέλω να κάνω μια ερώτηση σχετικά με την παραγγελία ενός βιβλίου από το εξωτερικό.

Το έχω βρει στο ebay. Μια επιλογή είναι να έρθει από Ηνωμένο Βασίλειο, και με τα μεταφορικά θα κοστίσει γύρω στα 54 ευρώ.
Η άλλη επιλογή είναι από Αμερική, Ηνωμένες πολιτείες, (σε καλύτερη κατάσταση), αλλά η τελική τιμή με τα μεταφορικά θα πάει 80+ ευρώ.

Γνωρίζετε τι γίνεται με το θέμα του τελωνείου?
Επειδή εγώ δεν ασχολούμαι πολύ με τέτοιου είδους αγορές, θα με βοηθήσει στην παραγγελία ένας γνωστός μου.
Με αυτόν τον γνωστό μου είχα κάνει και μια ανάλογη παραγγελία ενός βιβλίου παρόμοιου μεγέθους και βάρους, το 2021, το οποίο ήταν 40κάτι ευρώ, και με τα μεταφορικά θυμάμαι η τελική τιμή ήταν στα 80 ευρώ περίπου (από Αμερική).

Παρόλα αυτά νιώθω μια μικρή ανασφάλεια μήπως χρεωθεί και τελωνείο τώρα, και εκτοξευθεί η τιμή του αρκετά, χωρίς να το γνωρίζω από πριν. Πρόκειται για βιβλίο τέχνης, σκληρόδετο, το οποίο έχει κάποιο βάρος, όχι κάτι υπερβολικό.
Υπάρχει κάποια εικόνα για επιπλέον χρεώσεις από Αγγλία ή Αμερική, σε μια τέτοια παραγγελία, λόγω τελωνείου? Αν ναι, πόσο μπορεί να αυξηθεί η τελική τιμή?

ΥΓ. Το βιβλίο θα έρθει Ηράκλειο Κρήτης (υποθέτω πως δεν παίζει ιδιαίτερη σημασία βέβαια...).

αν καταλαβαίνω καλά, μέχρι 150€ έχει μόνο ΦΠΑ επιβάρυνση

Έτσι είναι αλλά - τουλάχιστον από Αγγλία - σε 2-3 αγορές που έχω κάνει, δεδομένου ότι δεν αποστέλλεται εντός Αγγλίας μου το στέλνουν χωρίς ΦΠΑ. Οπότε πες τους το, μπορεί η τιμή να πέσει. Από Αμερική είναι αλλιώς το καθεστώς νομίζω, η τιμή είναι standard.

Επίσης, όπως ίσως γνωρίζεις, το ΦΠΑ στο εδώ τελωνείο υπολογίζεται στην αξία συμπεριλαμβανομένων των μεταφορικών. Αν το αντικείμενο κοστίζει Χ και τα μεταφορικά Ψ, το ΦΠΑ θα πέσει στο Χ + Ψ. Επίσης κοίτα να έρθει με ΕΛΤΑ γιατί αν επιλέξεις οποιοδήποτε απ' τα γνωστά courier πέφτουν κάτι σημαντικά χαράτσια για εκτελωνισμό (που και τα ΕΛΤΑ έχουν αλλά κάτι λίγα).

• Like
Reactions: ika
Ακριβώς. Το ΦΠΑ (6%) και οι δασμοί στα βιβλία είναι ελάχιστοι. Αλλά η χρέωση εκτελωνισμου ειναι με το κομμάτι και μόνο τα ΕΛΤΑ έχουν λογικό κόστος.