ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΒΟΗΘΕΙΑ εις μνήμη...του άγνωστου γειτονόπαιδου

saitisgr

Banned
19 December 2006
1,513
Δυστυχώς εδώ
Βέβαια έστω και λίγο αργά θα ήθελα να αναφέρω ένα περιστατικό που έγινε την περασμένη πέμπτη στην περιοχή μου.
Ενας νέος άνθρωπος ένα παιδί ηλικίας 23 χρονών τσουρουφλίσθηκε απο τάση 3500 Volts στο εργοστάσιο της Nexans που κατασκευάζει καλώδια στην περιοχή Αγίας μαρίνας - Φθιώτιδας
Το παιδί ήταν γείτονας μου αλλά προσωπικά δεν το ήξερα ....ήξερα τους γονείς του μόνο φατσικά μιάς και εμείς οι πλούσιοι μένουμαι στις Εργατικές Κατοικίες Στυλίδας..
Απο οτι εκ των υστέρων έμαθα και αναφέρω τα εξής
Το παιδί εργαζόταν στο τμήμα του ελέγχου των καλωδίων και συσγκεκριμένα στο άν υπάρχουν διαρροές στα καινούργια καλώδια ...
Αυτό το έκανε με φορητό μηχάνημα παραγωγής ρεύματος 3500 volts
To περιστατικό συνέβη όταν πήγε να αποσυνδέσει τους ακροδέκτες του μηχανήματος σε κάποιο καλώδίο...που προσπαθούσε να ελέγξει.

Δεν έχω καμμία σχέση και δεν γνωρίζω τίποτα απο την βιομηχανία παραγωγής καλωδίων αλλά θέλω να βάλω τα εξής ερωτήματα

1.- Ο έλεγχος γίνεται απο εξειδικευμένο προσωπικό ή όχι??? και με τι κριτήριο???
2.- Οι ακροδέκτες του μηχανήματος ελέγχου είναι γυμνοί ή μπορούν να σε προστατέψουν????
3.- Τα μηχάνημα που χρησιοποιούνται έχουν συστήματα ασφαλείας????
4.-Το προσωπικό πρέπει να φορά κάποια ειδικά γάντια????όταν κάνει αυτό τον έλεγχο???

Απλά
ΠΑΡΑΚΑΛΩ γιά αποιαδήποτε βοήθεια!!!!
Για τους γονείς.....και γιά όλους μας....

Απο το 2002 και μετά όλες οι επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό και ανήκουν είτε στον πρωτογενή τομέα, είτε στον δευτερογενή είτε στον τριτογενή τομέα έχουν υποχρέωση να ελέγχονται απο τεχνικό ασφαλείας, ο οποίος κάνει τα εξής:
1.Ελέγχει την επιχείρηση και την αξιολογεί πόσο ασφαλείς συνθήκες εργασίας προσφέρει για τους εργαζόμενους.
2. Σημειώνει τις παρατηρήσεις του επι θεμλατων ασφάλειας εργασίας του προσωπικού στο ειδικό βιβλίο το οποίο πρέπει να ελεγχέται απο το ΣΕΠΕ κατά πόσον οι παρατηρήσεις του τεχνικού ασφαλείας ικανοποιούνται.
3. Εκπαιδεύει ή ζητά την εκπαίδευση του προσωπικού εφόσον το κρίνει αναγκαίο.
4. Ο εργαζόμενος πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες και να λαμβάνει τα μέτρα ασφάλειας που υπέδειξε ο τεχνικός ασφαλείας.
Κάποιος απο όλους αυτούς δεν έκανε σωστά την δουλειά του.

Σωστά αυτά που λέει ο Βαγγέλης. Τα επιβεβαιώνω από προσωπική εμπειρία. Απλά έχω την αίσθηση ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να ισχύουν και έξτρα ασφαλιστικές δικλείδες. Αυτά όμως θα τα ξέρει καλύτερα κάποιος Ηλεκτρολόγος ή μηχανολόγος που να έχει απασχοληθεί στη βιομηχανία.

Απο το 2002 και μετά όλες οι επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό και ανήκουν είτε στον πρωτογενή τομέα, είτε στον δευτερογενή είτε στον τριτογενή τομέα έχουν υποχρέωση να ελέγχονται απο τεχνικό ασφαλείας, ο οποίος κάνει τα εξής:
1.Ελέγχει την επιχείρηση και την αξιολογεί πόσο ασφαλείς συνθήκες εργασίας προσφέρει για τους εργαζόμενους.
2. Σημειώνει τις παρατηρήσεις του επι θεμάτων ασφάλειας εργασίας του προσωπικού στο ειδικό βιβλίο το οποίο πρέπει να ελεγχέται απο το ΣΕΠΕ κατά πόσον οι παρατηρήσεις του τεχνικού ασφαλείας ικανοποιούνται.
3. Εκπαιδεύει ή ζητά την εκπαίδευση του προσωπικού εφόσον το κρίνει αναγκαίο.
4. Ο εργαζόμενος πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες και να λαμβάνει τα μέτρα ασφάλειας που υπέδειξε ο τεχνικός ασφαλείας.
Κάποιος απο όλους αυτούς δεν έκανε σωστά την δουλειά του.
Και για όλα τα παραπάνω (εκτός του 4) ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΧΕΙΑ. Προσοχή στα μαϊμού αρχεία. Για το 3 η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική γιατί είναι εξειδικευμένη και επικίνδυνη εργασία.
Μπορείς να απευθυνθείς στο Υπουργείο εργασίας (ή όπως αλλιώς λέγεται τώρα αυτό το υπουργείο) όπου υπάρχει η Επιθεώρηση Εργασίας. Αν χρειάζεσαι περισσότερα στείλε μου πμ.

Χωρις να ξερω τιποτα απο την βιομηχανια καλωδιων ποσο μαλλον κατι για το συγκεκριμενο περιστατικο,αλλα οντας ηλεκτρολογος σε βιομηχανια και απο την προσωπικη μου πειρα και γνωσεις αυτα που μπορω να πω με σιγουρια ειναι τα ακολουθα:
Η μετρηση της διαρροης των καλωδιων-κλωνων ειτε μεταξυ τους ειτε μεταξυ καλωδιου-γης γινεται με συγκεκριμενο οργανο που ονομαζεται megger.
Οσο μεγαλυτερη ειναι η διατομη του καλωδιου -κλωνου τοσο μεγαλυτερη ειναι και η συνεχης ταση που θα εφαρμοστει στο ακρο του για την μετρηση.
Υπαρχουν λοιπον megger διαφορων μεγεθων και μαρκων που αρχιζουν απο αυτα που παραγουν 500-1000 V και ειναι αυτα που χρησιμοποιουμε π.χ για μετρηση τυλιγματων κινητηρα (για την μεταξυ τους και την μεταξυ αυτων και της γης μετρηση της αντιστασης) και φτανουν μεχρι και τα 5000 V?παραπανω?(εχω ακουσει,εχω δει μεχρι 2500V) τα οποια χρησιμοποιουνται για μετρηση αγωγων υψηλης τασης.
Στα "μικρα" αν ακουμπας τους ακροδεκτες(το μεταλλικο μερος) και καποιος πατησει το κουμπι παραγωγης τασης ,το ρευμα το νοιωθεις πολυ εντονα σε "χτυπαει" για τα καλα!
Στα "μεγαλα" αν γινει το ιδιο και σε σχεση φυσικα με τον χρονο εκθεσης σου στο ρευμα,μπορει δυστυχως να επελθει και ο θανατος.
Το γιατι και πως εχει γραφτει παλιοτερα στο forum.
Και μερικες απαντησεις:
ΣΑΦΩΣ και αυτα τα μηχανηματα απο την κατασκευαστρια εταιρεια εχουν μερη στους ακροδεκτες που ειναι μονωμενα,αλλα και μεταλλικο γυμνο μερος για την επαφη με το καλωδιο.
ΣΑΦΩΣ και ο οποιοσδηποτε ελεγχος πανω σε, και με χρηση ηλεκτρολογικου εξοπλισμου πρεπει να γινεται απο εξειδικευμενα ατομα τα οποια επιβαλλεται να εχουν λαβει ολα τα μετρα προστασιας και αν ειναι δυνατον απο ομαδα 2 ατομων.
ΑΠΟ ΟΣΑ ΕΧΩ ΔΕΙ, ΝΟΜΙΖΩ πως αν εξαιρεσεις τις μονωσεις του και ισως? καποιο μηχανισμο λειτουργιας που θα απαιτει και τα δυο σου χερια μακρια απο τους ακροδεκτες το μηχανημα-megger δεν εχει αλλη δικλειδα ασφαλειας αν ακουμπησεις το μεταλλο των ακροδεκτων,καποια "ασφαλεια" που να πεφτει σε περιπτωση βραχυκυκλωματος.
Αυτος ειναι εξαλλου ο στοχος του!Να ελεγξει την υπαρξη η μη βραχυκυκλωματος π.χ μεταξυ των κλωνων ενος καλωδιου,απο φθαρμενη μονωση (μηδενικη αντισταση στο βρχκυκλωμα-απειρη αντισταση στο ανοιχτοκυκλωμα).
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ειδικα μονωτικα γαντια για ηλεκτρολογους και φανταζομαι πως οταν εχεις να κανεις με τοσο μεγαλη ταση 3500V θα επρεπε να φοριουνται!
Επαναλαμβανω οτι τα παραπανω τα εγραψα προσπαθωντας να απαντησω
στις αποριες του saitisgr, με σεβασμο στο παλληκαρι και συμφωνα με αυτα που γνωριζω απο την δικη μου δουλεια!Δεν εικαζω τιποτα και δεν ξερω πως μπορει να εγινε το περιστατικο.
Οι διαδικασιες ελεγχου στο συγκεκριμενο τμημα αυτων των βιομηχανιων μπορει να ειναι τελειως διαφορετικες!
Αν καποιος αλλος γνωριζει κατι παραπανω η κατι πιο συγκεκριμενο, καλο θα ηταν να το μοιραστει μαζι μας.

Ευχαριστώ όλους που μπήκαν στον κόπο να απαντήσουν...
Αυτό που έμαθα εκ των υστέρων είναι οτι όταν χτυπήθηκε απο το ρεύμα και έπεσε κάτω τα ηλεκτρόδια πέσαν πάνω του με αποτέλεσμα τον θάνατο..
Το παιδί από οτι έμαθα εργαζόταν 2-3 χρόνια στο πόστο αυτό.
Απορίες???

Η εργασία σε τέτοιο πόστο απαιτεί και κάποιο δίπλωμα ηλεκτρολόγου??? ή μπορεί ο οποιος δήποτε να την κάνει????

Το να υπάρχουν 2 άτομα που να κάνουν τον έλεγχο στα καλώδια είναι υποχρεωτικό?????υπάρχει κάποια νομοθεσία????
ή μπορεί να τον κάνει και ένας??? μόνο????

Φιλικά

Re: Απάντηση: ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΒΟΗΘΕΙΑ εις μνήμη...του άγνωστου γειτονόπαιδου

Χωρις να ξερω τιποτα απο την βιομηχανια καλωδιων ποσο μαλλον κατι για το συγκεκριμενο περιστατικο,αλλα οντας ηλεκτρολογος σε βιομηχανια και απο την προσωπικη μου πειρα και γνωσεις αυτα που μπορω να πω με σιγουρια ειναι τα ακολουθα:
Η μετρηση της διαρροης των καλωδιων-κλωνων ειτε μεταξυ τους ειτε μεταξυ καλωδιου-γης γινεται με συγκεκριμενο οργανο που ονομαζεται megger.
Οσο μεγαλυτερη ειναι η διατομη του καλωδιου -κλωνου τοσο μεγαλυτερη ειναι και η συνεχης ταση που θα εφαρμοστει στο ακρο του για την μετρηση.
Υπαρχουν λοιπον megger διαφορων μεγεθων και μαρκων που αρχιζουν απο αυτα που παραγουν 500-1000 V και ειναι αυτα που χρησιμοποιουμε π.χ για μετρηση τυλιγματων κινητηρα (για την μεταξυ τους και την μεταξυ αυτων και της γης μετρηση της αντιστασης) και φτανουν μεχρι και τα 5000 V?παραπανω?(εχω ακουσει,εχω δει μεχρι 2500V) τα οποια χρησιμοποιουνται για μετρηση αγωγων υψηλης τασης.
Στα "μικρα" αν ακουμπας τους ακροδεκτες(το μεταλλικο μερος) και καποιος πατησει το κουμπι παραγωγης τασης ,το ρευμα το νοιωθεις πολυ εντονα σε "χτυπαει" για τα καλα!
Στα "μεγαλα" αν γινει το ιδιο και σε σχεση φυσικα με τον χρονο εκθεσης σου στο ρευμα,μπορει δυστυχως να επελθει και ο θανατος.
Το γιατι και πως εχει γραφτει παλιοτερα στο forum.
Και μερικες απαντησεις:
ΣΑΦΩΣ και αυτα τα μηχανηματα απο την κατασκευαστρια εταιρεια εχουν μερη στους ακροδεκτες που ειναι μονωμενα,αλλα και μεταλλικο γυμνο μερος για την επαφη με το καλωδιο.
ΣΑΦΩΣ και ο οποιοσδηποτε ελεγχος πανω σε, και με χρηση ηλεκτρολογικου εξοπλισμου πρεπει να γινεται απο εξειδικευμενα ατομα τα οποια επιβαλλεται να εχουν λαβει ολα τα μετρα προστασιας και αν ειναι δυνατον απο ομαδα 2 ατομων.
ΑΠΟ ΟΣΑ ΕΧΩ ΔΕΙ, ΝΟΜΙΖΩ πως αν εξαιρεσεις τις μονωσεις του και ισως? καποιο μηχανισμο λειτουργιας που θα απαιτει και τα δυο σου χερια μακρια απο τους ακροδεκτες το μηχανημα-megger δεν εχει αλλη δικλειδα ασφαλειας αν ακουμπησεις το μεταλλο των ακροδεκτων,καποια "ασφαλεια" που να πεφτει σε περιπτωση βραχυκυκλωματος.
Αυτος ειναι εξαλλου ο στοχος του!Να ελεγξει την υπαρξη η μη βραχυκυκλωματος π.χ μεταξυ των κλωνων ενος καλωδιου,απο φθαρμενη μονωση (μηδενικη αντισταση στο βρχκυκλωμα-απειρη αντισταση στο ανοιχτοκυκλωμα).
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ειδικα μονωτικα γαντια για ηλεκτρολογους και φανταζομαι πως οταν εχεις να κανεις με τοσο μεγαλη ταση 3500V θα επρεπε να φοριουνται!
Επαναλαμβανω οτι τα παραπανω τα εγραψα προσπαθωντας να απαντησω
στις αποριες του saitisgr, με σεβασμο στο παλληκαρι και συμφωνα με αυτα που γνωριζω απο την δικη μου δουλεια!Δεν εικαζω τιποτα και δεν ξερω πως μπορει να εγινε το περιστατικο.
Οι διαδικασιες ελεγχου στο συγκεκριμενο τμημα αυτων των βιομηχανιων μπορει να ειναι τελειως διαφορετικες!
Αν καποιος αλλος γνωριζει κατι παραπανω η κατι πιο συγκεκριμενο, καλο θα ηταν να το μοιραστει μαζι μας.

Φίλε ....ευχαριστώ
Το εξειδικευμένα προϋποθέτει κάποιο πτυχίο ηλεκτρολόγου????
Η ομάδα 2 ατόμων που αναφέρεις είναι υποχρεωτική???

Το παιδί δεν είχε κανένα πτυχίο ηλεκτρολόγου.....
και ήταν μόνο του....

φιλικά

Δεν μπορω να σου απαντησω τι και πως, γιατι δεν ξερω την νομοθεσια, και επειδη οι νομοι εχουν και τα παμπολλα παραθυρακια τους,και επειδη -δυστυχως αυτη ειναι η αληθεια- το συμβαν δεν το γνωριζεις ουτε εσυ καλα,ποσο μαλλον εγω, ισως ειναι καλυτερα να απευθυνθεις σε εναν δικηγορο που να ασχολειται με αυτα τα θεματα!
Επαναλαμβανω οτι οι ηλεκτρολογικες εργασιες μεσα η εξω απο την βιομηχανια ΠΡΕΠΕΙ να εκτελουνται απο εξειδικευμενο προσωπικο για την ελαχιστοποιηση του κινδυνου ατυχηματος!
Η εξειδικευση αυτη αποδεικνυεται με καποιο πτυχιο ηλεκτρολογου,το οποιο ομως δεν ειναι για ολους το ιδιο αλλα εχει διαφορες διαβαθμισεις (π.χ ηλεκτροτεχνιτη,ηλ.μηχανικου κ.α).
Δεν γνωριζω ομως κατα ποσο επιτρεπεται βοηθος ηλεκτρολογου και αν χρειαζεται πτυχιο για να τον καλυψει!
Τα δυο ατομα δεν ειναι υποχρεωτικα, απλα αποτελουν καλυτερη πρακτικη για λιγοτερα ατυχηματα,και παλι μη αναφερομενος στην περιπτωση σου αλλα στις γενικες συνθηκες εργασιας ηλεκτρολογων,που συναντουνται στην βιομηχανια!
Sorry που δεν μπορω να βοηθησω παραπανω ,αλλα θα ηταν πολυ ανευθυνο να γραφω για πραγματα που δεν γνωριζω!