Παραμόρφωση στη μουσική

sakiskar

New member
13 February 2013
48
Γειά σε όλους
Ψάχνοντας στο youtube, βρίσκω γνωστά τραγούδια, σε εκπληκτικές εκτελέσεις - διασκευές ( live ), τα οποία δυστυχώς, δεν πρόκειται ποτέ να κυκλοφορήσουν σε CD ή DVD. Το πρόβλημα, είναι ότι ο ήχος δεν είναι καλός και όταν φορτώσω τη μουσική, σε πρόγγραμα επεξ. ήχου (χρησιμοποιώ το sound forge), βλέπω ότι υπάρχει παραμόρφωση. Η κυματομορφή ξεπερνά το (0) και μπαίνει στη θετική περιοχή. Υπάρχει τρόπος καταρχή να φύγει αυτή η παραμόρφωση και κατόπιν να βελτιωθεί όσο είναι δυνατό ο ήχος ??? Γενικότερα τι μπορεί να γίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, για να πάρουμε όσο καλύτερο ήχο γίνεται ?? Ο εξοπλισμός μου είναι, ένα laptop και το sound forge pro 10.
Ευχαριστώ.

Να κόψεις τα κλιπαρίσματα (ψαλιδισμούς), δηλαδή τα σημεία όπου η στάθμη ξεπερνά τα 0 dB είναι εύκολο και το ίδιο το Sound Forge έχει τα εργαλεία για να το κάνεις.

Από 'κει και πέρα μπορείς να κάνεις αποθορυβοποίηση (με τα κατάλληλα plug-ins), να χρησιμοποιήσεις EQ, αν θεωρείς ότι χρειάζεται, να προσθέσεις αρμονικές (πάλι με τα κατάλληλα plug-ins), με λίγα λόγια να κάνεις όλα όσα γίνονται στη διαδικασία mastering.

Και φυσικά μην περιμένεις πάντα θαύματα.

Το ένα πρόβλημα είναι ότι ποτέ δεν μπορείς να είσαι εντελώς βέβαιος, πως ακουγόταν το αρχικό (original) υλικό, απ' όπου προήλθε το υλικό που επεξεργάζεσαι. Εκεί κατ' ανάγκη παρεμβάλλεται το προσωπικό σου γούστο και αισθητική.

Το άλλο πρόβλημα είναι πως όλα τούτα απαιτούν πολλή, πάρα πολλή εργασία. Αν αξίζει ο κόπος στην κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό θα το κρίνεις μόνος σου...

Ευχαριστώ sonus naturalis.
Πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο. Έχω διάθεση και χρόνο για δουλειά , αλλά όχι τις γνώσεις και την πείρα . Και αυτό είναι το πρόβλημα.
Δεν γνωρίζω τα εύκολα π.χ αφαίρεση κλιπ. Θα προσπαθήσω , αφού ρωτήσω και για τα υπόλοιπα που αναφέρεις. Πρέπει να γίνουν με την σειρά που τα αναφέρεις ?? Με το EQ πρέπει να κόψω χαμηλές ή υψηλές ανάλογα με το ποιές ακούγονται πιό έντονα ?? Η πρόσθεση αρμονικών θα γίνει με χρήση enchancer ?? Με δύο λόγια, αν θές γράψε κάτι.
Τέλος να αναφέρω , ότι υπάρχουν κάποια προγγράματα που κάνουν ταυτόχρονα και αυτόματα , σχεδόν όλα αυτά που αναφέρεις. Τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά σε αρκετές περιπτώσεις. Χρησιμοποιούν π.χ compresor - eq - enchancer. Και εδώ σκέφτομαι, αυτό που μου είχες πεί, σε άλλη ενότητα , για χάλασμα του ήχου με χρήση compres... κ.λ. Αυτά είναι για όσους βέβαια (σαν εμένα) δεν ξέρουν. Αλλά έτσι, δεν πρόκειται να μάθει κανείς και εγώ , θέλω να ξέρω λίγα περί επεξ... ήχου.

Με φιλικούς χαιρετισμούς. Θανάσης.

Αν σ' ενδιαφέρει να ασχοληθείς στα σοβαρά με την επεξεργασία ήχου, χρειάζεται διάβασμα Θανάση. Πολύ διάβασμα. Όχι μόνο των manuals των προγραμμάτων επεξεργασίας, αλλά κυρίως της βασικής βιβλιογραφίας.

Παράλληλα με την απόκτηση εμπειρίας. Τα manuals των προγραμμάτων θα σου μάθουν πως να κάνεις κάτι. Το θέμα είναι αν πρέπει ή όχι να κάνεις κάτι και γιατί. Αυτό πρέπει να το μάθεις από αλλού.

Αν αποφασίσεις να αφιερώσεις κόπο και χρόνο σ' αυτό, η ίδια η γνώση που θ' αποκομίσεις στην πορεία θα είναι και η ανταμοιβή σου.

Λεπτομέρειες γι' αυτά που ρωτάς θα προσπαθήσω να σου γράψω αύριο ή μεθαύριο, μόλις έχω λίγο περισσότερο χρόνο.

Προς το παρόν σε χαιρετώ.
Μιχάλης -bye-

Μιχάλη , και πάλι να σε ευχαριστήσω , αλλά και να επισημάνω εμπόδια που υπάρχουν για όσους, έχουν διάθεση για δουλειά. Το πρώτο χόμπυ μου, είναι να παίζω μουσική για την οποία αφιερώνω χρόνο και διάβασμα. Στην πορεία, προέκυψε και το ενδιαφέρον για τον ήχο. Έχω χρόνο και για αυτό. Το εμπόδιο είναι η ύπαρξη καλών βιβλίων (στα ελληνικά). Το λέω επειδή έχω λίγα και είδα ,χωρίς να αγοράσω , κάποια άλλα. Δεν βοηθούν, σε μπερδεύουν πολλές φορές . Περισσότερο, με βοήθησαν ,οι οδηγίες των προγγραμάτων. Βέβαια , δεν λέω ότι γνωρίζω ,όλα τα σχετικά βιβλία. Ποιά είναι λοιπόν η βασική βιβλιογραφία ?? , θα ήθελα να ξέρω ,αν γίνεται.

Μια και πρόκειται να μου γράψεις κάτι , θέλω μία εξήγηση για κάτι που βρήκα τυχαία (σχετικά με την παραμόρφωση), και ταυτόχρονα το γράφω , για να καταλάβεις ποιά είναι τα εμπόδια, που προανέφερα. Διαβάζω λοιπόν σε manual του autacity (που δεν χρησιμοποιώ), ότι όταν η μουσική μας, έχει παραμόρφωση δέν κόβουμε τα κλίπ (δεν προτείνει δηλ. τέτοια ενέργεια), αλλά απλά κόβουμε πρίμα ή μπάσσα με το EQ. Δεν μπορούμε , αναφέρει να κάνουμε κάτι άλλο. Εγώ τώρα, τι πρέπει να κάνω ?? Να κόψω τα κλίπ ή όχι ??? Έχουμε αντίφαση εδώ, ή εγώ κάνω κάποιο λάθος ??

Ευχαριστώ , για τον χρόνο που διαθέτεις. Η συζήτηση μαζί σου, είναι πάντα χρήσιμη και ενδιαφέρουσα.
Χαιρετώ, θανάσης.

Η ζημια που γινεται με το κλιπ δεν ειναι αναστρεψιμη.
Μπορεις εν μερει να μειωσεις την παραμορφωση αλλα για να επαναφερεις οτι χαθηκε θελει και λιγο μαντικες ικανοτητες

Τυχεροί, όσοι γνωρίζουν αγγλικά. Υπάρχει κάτι απ αυτά μεταφρασμένο ?? ή κάποιο καλό ελληνικό ??
Με την ευκαιρία, μία παρατήρηση ακόμη για τα βιβλία τα σχετικά με ήχο. Τα λίγα βιβλία που εγώ γνωρίζω, δεν τα θεωρώ καλά , επειδή δεν γράφουν τα βασικά, δεν απευθύνονται σε αρχάριο, σ αυτόν που ξεκινά από το μηδέν, αλλά είναι σαν να μιλούν σε ένα ηχολήπτη, που έχει αρκετές γνώσεις.
Απο τη πλευρά μου , τα 2-3 θέματα που άνοιξα στο forum ,είναι μάλλον ειδικά και στα ελάχιστα βιβλία για remastering, ίσως να υπάρχει κάποια παράγραφος μόνο , ίσως και τίποτε.

Ευχαριστώ, γειά.

Υπάρχουν και κάποια βιβλία στα ελληνικά, ελάχιστα αλλά υπάρχουν. Απευθύνσου στο Νακα της περιοχής σου να δεις τι μπορείς να βρεις. Επίσης σε παιδιά που σπουδάζουν μουσική τεχνολογία. Ίσως μπορούν να σ' εφοδιάσουν με κάποια βιβλία στα ελληνικά, ή και με κάποιες σημειώσεις...

..................................................................
Μια και πρόκειται να μου γράψεις κάτι , θέλω μία εξήγηση για κάτι που βρήκα τυχαία (σχετικά με την παραμόρφωση), και ταυτόχρονα το γράφω , για να καταλάβεις ποιά είναι τα εμπόδια, που προανέφερα. Διαβάζω λοιπόν σε manual του autacity (που δεν χρησιμοποιώ), ότι όταν η μουσική μας, έχει παραμόρφωση δέν κόβουμε τα κλίπ (δεν προτείνει δηλ. τέτοια ενέργεια), αλλά απλά κόβουμε πρίμα ή μπάσσα με το EQ. Δεν μπορούμε , αναφέρει να κάνουμε κάτι άλλο. Εγώ τώρα, τι πρέπει να κάνω ?? Να κόψω τα κλίπ ή όχι ??? Έχουμε αντίφαση εδώ, ή εγώ κάνω κάποιο λάθος ??
.......................................
Τα κλιπαρίσματα κόβονται με τα ειδικά εργαλεία που έχουν τα προγράμματα, (Soundforge, WaveLab κλπ) ή με τη χρήση ειδικών plug-ins. Είναι επίπονη διαδικασία. Πρέπει ν' ανευρεθούν τα σημεία όπου υπάρχει κλιπάρισμα και μετά ν' αφαιρεθούν με εφαρμογή κάποιας διαδικασίας interpolation, ανάλογα με το πρόγραμμα που χρησιμοποιείς.

Άλλο παραμόρφωση και άλλο κλιπάρισμα. Κόβεις ή προσθέτεις EQ μόνο όταν είναι αναγκαίο και αυτό εξαρτάται από την κρίση σου. Σημειώνω ότι και ο εξοπλισμός σου (monitors) πρέπει να είναι σωστός, για να μπορείς να παίρνεις ορθές αποφάσεις.

Αυτά μπορώ να σου πω προς το παρόν. Όπως καταλαβαίνεις εισερχόμαστε σε εντελώς ειδικά θέματα...

Λίγες , μόνο διευκρυνήσεις από μέρους μου. Εσύ , σαφώς τα ξέρεις καλύτερα. Για εμένα , όταν κάποιες κορυφές, της κυματομορφής κοκινίζουν, το λέμε κλίπ ή παραμόρφωση. Τώρα ποιά η διαφορά ( ?? ), άγνωστο . Αυτό συμβαίνει , όπως αρχικά είπα σε κάποια τραγούδια ανέκδοτα , από youtube.
Τώρα (στα συγκεκριμένα τραγούδια), αυτή η παραμόρφωση ή κλίπ, στις περισσότερες περιπτώσεις, δέν φτάνει σε σημείο, να είναι ακουστή , σε εμένα. Είναι στο (+), αλλά όχι τόσο ψηλά (από το πρόγγραμα , δεν μπορώ να δώ πόσο ακριβώς και θεωρώ ότι δέν πρέπει να είναι πάνω από +1,+2 , γιατί από εκεί και πάνω ,όπως ξέρουμε γίνεται χαμός, έχουμε τριγμούς, στον ήχο.
Ίσως , λοιπόν να μην χρειάζονται μεγάλες παρεμβάσεις. Ακούγονται δηλ. και ως έχουν, είναι βέβαια κατώτερα από τον ήχο στα CD, και θέλουν σαφώς, βελτίωση.
Τέλος , όλα τα θέματά μου, αφορούν βελτίωση σε έτοιμες πάντα δουλειές και αναρωτειέμαι αν ο τρόπος δουλειάς είναι ίδιος με αυτόν της αρχικής ηχογράφησης.

Φιλικά, θανάσης.