Παράσιτα στα tweeter με Sony 2400ES {was: Παράσιτα tweeter σε Roister Status 8.2}

DiPeRR

Established Member
31 October 2007
117
Γεια σας φίλοι,
θα ήθελα να σας αναφέρω ένα περίεργο πρόβλημα που ακούγεται στα tweeter των ηχείων μου.

Τα ενισχυτικά που χρησιμοποιώ και για δικάναλο και για Home Theater είναι ένας NAD 370 (τελικός) και ένας Sony 2400ES (προ). Σαν πηγή έχω το HTPC & 2 CD players της κακιάς ώρας.

Το πρόβλημα ακούγεται , όταν "σκάει" το μπάσο και για όσο θα διαρκέσει αυτό (π.χ. 2sec), σαν τα παράσιτα του ραδιοφώνου (χρατς χρουτς σε συνεχόμενη μορφή, όχι διακεκομμένη, όπως φυσάει ο αέρας ένα ελαφρύ χαρτί) μόνο στα tweeter και των 3 ηχείων (F-L-C), ακόμα και αν οδηγώ μόνο τα HI από τις μπόρνες.

Η δοκιμή έγινε με συγκεκριμένα samples στο HTPC από την εισαγωγή Transformers: Revenge of the Fallen (τα πρώτα 15 sec - 3 απανωτά μακρόσυρτα βουητά) και στο CD player το soundtrack από 2046 (2046 Main Theme (With Percussion) που παίζουν τα βιολιά και χτυπάνε τα τύμπανα στο background).

Αυτά που δεν έχω δοκιμάσει είναι:
- Άλλον ενισχυτή - Ο Sony οδηγεί το κεντρικό - Ο NAD τα F-L
- Άλλο ηχείο
- Κάτι άλλο που δεν έχω σκεφτεί

Όποια πρόταση ευπροσδεκτή.

Re: Παράσιτα tweeter σε Roister Status 8.2

Να υποθεσω οτι τα υπεροδηγεις και επειδη ισως τα κροσσοβερ ισως ειναι 1ης ταξης, περναν χαμηλες συχνοτητες κ τριζει το τουιτερ...Η τελικιαζει ο ενυσχητης κ περναν κλιπαρισματα....Σε χαμηλες εντασεις εχεις προβλημα?
Ακαι δοκιμασε καμια καλη ηχογραφηση μπασατη...οι Active Member ειναι αξιολογοι, μπασατοι, να δοκιμασεις..

Τελευταία φορά που είδα αυτό το πρόβλημα ήταν σε έναν NAD 302,είχε μισοσκάσει ένα Power Transistor.

Να υποθεσω οτι τα υπεροδηγεις και επειδη ισως τα κροσσοβερ ισως ειναι 1ης ταξης, περναν χαμηλες συχνοτητες κ τριζει το τουιτερ...Η τελικιαζει ο ενυσχητης κ περναν κλιπαρισματα....Σε χαμηλες εντασεις εχεις προβλημα?
Ακαι δοκιμασε καμια καλη ηχογραφηση μπασατη...οι Active Member ειναι αξιολογοι, μπασατοι, να δοκιμασεις..

Σήφη, ξέχασα να γράψω ότι είναι ανεξαρτήτως έντασης. Απλά όσο πιο μεγάλη η ένταση τόσο πιο δυνατά ακούγονται τα παράσιτα. Δηλαδή για να τα ακούσει ένας φίλος, αναγκαστικά ανέβασα ένταση για να το προσέξει.

Τελευταία φορά που είδα αυτό το πρόβλημα ήταν σε έναν NAD 302,είχε μισοσκάσει ένα Power Transistor.

Απλά μία διευκρίνση. Το κεντρικό ηχείο που οδηγείται από το τελικό στάδιο του Sony (μόνο τα R-L υπενθυμίζω από τον NAD) εμφανίζει το ίδιο φαινόμενο.

Υπάρχει περίπτωση να φταίει ο Sony, να προέρχεται από εκεί το πρόβλημα π.χ. στο προενισχυτικό στάδιο;

Ή φταίει όπως λέει ο Σήφης το 1ης τάξης crossover (είναι όντως 1ης τάξης, υπάρχει και αναφορά σε άλλο forum);

Last edited:

Γιατι δεν παιρνεις και ενα τηλ την roister ειναι πολυ εξυπηρετικά παιδια

μπα μωρε, αμα το κανει και σε πολυ χαμηλες εντασεις τοτε χλωμο να φταιει ο ενυσχητης..γιατι να τα τιναξαν και τα 3 τουιτερ μαζι χλωμοτατο..Κλαυτερα παρε την Roister ενα τηλ..Δε θα χασεις τιποτα.

Το Crossover να είναι πρώτης τάξης σε τέτοια ηχεία δεν μου φαίνεται πιθανό,αλλά και πάλι με τέτοιο κόψιμο που έχουν τα Tweeters στην απόκριση χαμηλών θέλει πολλά decibels να κάνουν κάτι.

Δοκίμασε έναν-έναν τους ενισχυτές,αν είναι βάλε τον τελικό σκέτο πάνω σε πηγή να δεις τι γίνεται.

Εγώ πάντως σου λέω με επιφύλαξη γιατί δεν το έχω δει ότι 95% ο Sony φταίει και κάτι σκασμένο θα έχει μέσα.

Αν φταίει ο Sony και τον ανοίξεις,δες τα Transistors μέσα αλλά πρόσεξε γιατί για να καταλάβεις αν είναι καμένο κάτι πρέπει να τα κοιτάξεις απ'τις δυό μεριές,συνήθως απ'την μια δείχνουν εντάξει. :flipout:

Λοιπόν μίλησα με τα εξυπηρετικά παιδιά στη Roister και μου είπαν ότι πρέπει να τα πάω από εκεί να τα ελέγξουν.

Τηλεφωνικά όσο μπόρεσα τους μετέφερα το "κλίμα" και μου είπαν τα εξής:
- Αν είχε "αρπάξει" το tweeter και στα 3 (R-L-C) θα τον έκανε συνέχεια τον "θόρυβο" και όχι σε συγκεκριμένα samples που κατεβαίνει χαμηλά το ηχείο.
- Να δοκιμάσω και τα πίσω ηχεία που έχω με τα ίδια samples

@Johnson

Θα δοκιμάσω το απόγευμα να παίξω μόνο με τον NAD να δω αν το κάνει. Έτσι θα αποκλείσουμε τον Sony.

Οπότε στη μία περίπτωση θα καταλήξουμε (αν το κάνουν και τα πίσω) ότι έχουν αρπάξει και τα 5 tweeter των ηχείων (χλωμό αλλά πιθανό) και στην άλλη περίπτωση ότι ο Sony έχει κάποιο θέμα και θα φύγει για service (είναι στην εγγύηση οπότε δεν τον ανοίγω).

Έτσι, σιγά σιγά και με μέθοδο ας αποκλείσουμε πρώτα τι δεν φταίει :-)

Το λοπόν...

Σύνεδεσα τον NAD ο οποίος είναι ολοκληρωμένος (ήθελα να γράψω ότι τον χρησιμοποιώ ως τελικό αλλά σίγουρα το καταλάβατε!) και ναι δεν ακούγεται τίποτα! Άσε που είναι καλύτερος ο ήχος αλλά ας όψεται το Home Cinema και οι εντάσεις...

Που σημαίνει ότι δεν φταίνε τα ηχεία.

Μετά προσπάθησα να βρω αν φταίει το CD player και δοκίμασα να παίξω από την αναλογική R-L έξοδο για να αποκλείσω ότι δε φταίει η SPDIF που χρησιμοποιούσα για τη σύνδεση με τον Sony. Ομοίως κατέληξα ότι δεν φταίει, δλδ CD player με αναλογική σύνδεση στον Sony ως pro και NAD τελικό.

Που σημαίνει ότι είτε το πρόβλημα προκαλείται από την MAIN IN του NAD ή τις PRE OUTS του Sony. Ναι, αλλά με βάση τα λεγόμενα μου το ίδιο γίνεται και στο κεντρικό που είναι συνδεδεμένο απευθείας στον Sony... Εδώ να πω ότι έκανα κάποιες δοκιμές π.χ. να παίζει μόνο το κεντρικό και το "θρόισμα" είναι πάλι παρόν!

Άρα το πρόβλημα είναι στον Sony. Και τι κάνουμε;;;
Λέμε στο service της Sony όλα αυτά που έχω δοκιμάσει ή απλά είναι κατασκευαστικό θέμα; Γιατί σίγουρα δεν προέρχεται από τα τελικά στάδια του Sony αλλά από κάτι άλλο, ίσως την επεξεργασία, ίσως στο προενισχυτικό στάδιο...

Καμία γνώμη;

Για αρχή κάνε ένα τηλέφωνο στην Sony και πες τους απλά ότι ο συγκεκριμένος ενισχυτής παρουσιάζει αυτά τα πρόβληματα ενώ όταν βάζεις πάνω άλλον δεν έχεις πρόβλημα,να δεις τι θα σου πουν,και αν είναι πήγαινε το και μια βόλτα από κάνα Service της Sony.

Αν σου πουν καμιά τρελή τιμή,πιστεύω το πρόβλημα να είναι σε κάτι απλό όπως σκασμένα Transistors,οπότε αν ξέρεις τι κάνεις θα το φτιάξεις με χαμηλό κόστος.

Το μπέρδεμα θα είναι μήπως το πρόβλημα το παρουσιάζει κάποιος επεξεργαστής σήματος ή κάτι άλλο πιο περίεργο που μόνο η Sony θα έχει ανταλακτικά να το επισκευάσει,και όχι κάτι απλό.

Πάντως απ'την πρώτη στιγμή λες και το ξερα ότι εφταιγε ενισχυτής. -bye-

Το τηλέφωνο έγινε στην Sony αλλά δεν δέχονται να έρθουν να το δουν από κοντά. Μένω περίπου 3 τετράγωνα μακριά από το service center.

Θα πάω από εκεί και θα προσπαθήσω να τους το εξηγήσω, αν και δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα καταλάβουν το πρόβλημα.

@Johnson
Το περιέγραψα "πιστά" το πρόβλημα γι' αυτό κατάλαβες από που προέρχεται το πρόβλημα :ernaehrung004:

Σε συνεργασία με τον DiPeRR :ernaehrung004: , άλλαξα το όνομα του thread, και το θέμα μεταφέρεται στην κατηγορία AV.

Απλά ενημερωτικά αναφέρω ότι το Service Center της Sony μου ζήτησε τον ενισχυτή και ένα ηχείο για να ελέγξουν το πρόβλημα.
Συγκεκριμένα θα πάω με τα samples στα οποία ακούγονται τα "παράσιτα" ώστε να το ακούσουμε "παρέα". Το κακό είναι ότι από τα BR rips που βλέπω τις ταινίες μου μέσω HTPC, ακούγεται ξεκάθαρα ο θόρυβος καθώς εκείνη τι στιγμή αναπαράγονται μόνο χαμηλές συχνότητες και είναι πιο "καθαρό" το αποτέλεσμα.

[edit] Βρέθηκε και άλλο "sample" από το Valhalla Rising στην σκηνή που "βαρκάρουν" μέσα στην ομίχλη και ακούγονται μόνο απανωτά "βαθιά" τύμπανα.

Αλλά απ' ότι κατάλαβα δεν "δέχονται" να τους πάω το HTPC και καταλαβαίνετε τον λόγο. Οπότε μόνο αν βρούμε την ίδια ταινία σε blu ray.
Στην μουσική αντιθέτως πρέπει να το "πιάσει" πρώτα το αυτί και έπειτα να το "ξανακούσει" αφού ακούγονται και άλλα όργανα από το tweeter δυσκολεύοντας την κατάσταση.

Υπάρχει περίπτωση να περνάει κάποιος συντονισμός π.χ. στην HDMI του HTPC. Μήπως είμαι υπερβολικός;

Βέβαια το πιο βολικό και εγγυημένο θα ήταν να χρησιμοποιήσω έναν άλλον A/v για να δούμε ότι δεν προκαλείται το ίδιο φαινόμενο. Στην Sony μου είπαν ότι δεν έχουν demo κομμάτι για να με εξυπηρετήσουν.

Last edited: