παρεμβολές tv σε video

fakul

New member
27 April 2008
28
καλησπέρα,
έχω μια philips lcd hd ready - μοντέλο δε θυμάμαι πάντως είναι σχετικά παλιό.
Το πρόβλημα είναι ότι όταν παρακολουθώ μια ταινία dvd το τελευταίο κανάλι που έχω πατήσει πριν πατήσω το A/V έχει επίδραση στην εικόνα του video δλδ φαίνονται κύματα ακόμα και υπότιτλοι πολλές φορές.
Έλεγα μήπως φταίει το scart του dvd και δοκίμασα άλλα 2 που έχω φτηνά βέβαια αλλά δεν ξέρω αν φταίει αυτό.
Τι γνώμη έχετε;

Κάποιες επαφές scart έχουν είσοδο κι έξοδο, κάποιες άλλες όχι. Δοκίμασε να συνδέσεις την έξοδο του dvd που έχει μόνο έξοδο στην είσοδο της τηλεόρασης που έχει μόνο είσοδο. Θα σημειώνονται είτε με άλλο χρώμα (μπλε-μαύρο, αλλά δεν θυμάμαι πιο είναι πιο) είτε με έναν κύκλο με βελάκι (αν δείχνει προς τον κύκλο είναι είσοδος, αν δείχνει έξω από τον κύκλο είναι έξοδος).

Κάποιες επαφές scart έχουν είσοδο κι έξοδο, κάποιες άλλες όχι. Δοκίμασε να συνδέσεις την έξοδο του dvd που έχει μόνο έξοδο στην είσοδο της τηλεόρασης που έχει μόνο είσοδο. Θα σημειώνονται είτε με άλλο χρώμα (μπλε-μαύρο, αλλά δεν θυμάμαι πιο είναι πιο) είτε με έναν κύκλο με βελάκι (αν δείχνει προς τον κύκλο είναι είσοδος, αν δείχνει έξω από τον κύκλο είναι έξοδος).

Επισης μπορεις να δοκιμασεις ενα ακριβοτερο scart.
Eιχα το ιδιο προβλημα και το ελυσα με ενα ακριβοτερο scart. Μου ειχε σπασει τα νευρα. Ευτυχως το μυριστηκα νωρις.
Νικος

Επισης μπορεις να δοκιμασεις ενα ακριβοτερο scart.
Eιχα το ιδιο προβλημα και το ελυσα με ενα ακριβοτερο scart. Μου ειχε σπασει τα νευρα. Ευτυχως το μυριστηκα νωρις.
Νικος

Είναι σίγουρα πρόβλημα το scart όμως;
Μην πάρω και 4ο και μου βγει scarto!!
Τι να ζητήσω ακριβώς;

Καλησπέρα,

Το πρόβλημά σου δημιουργείται μάλλον από την έξοδο σήματος Video της τηλεόρασης που βρίσκεται στο pin 19 του καλωδίου scart. Το σήμα ταξιδεύει πίσω στο DVD και επηρεάζει την εικόνα του σήματος που αυτό στέλνει προς την τηλεόραση. Αν αυτό είναι το πρόβλημά σου, το πιθανότερο είναι ότι *δεν* θα λυθεί με ένα ακριβότερο καλώδιο.

Αφού έχεις και περισσευούμενα καλώδια, κάνε τα εξής:

1. Βγάλε το βύσμα του scart από την τηλεόραση.

2. Εντόπισε το pin 19. Στην εικόνα του συνδέσμου του JL παραπάνω,

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=40980

το pin αυτό είναι το κάτω δεξιά.

3. Δοκίμασε με ένα μυτερό αντικείμενο (εγώ την τελευταία φορά πήρα το διαβήτη της κόρης) ή ένα λεπτό κατσαβίδι να σπρώξεις τη μικρή προεξοχή που έχει το pin στη βάση του προς το σώμα του pin. Η προεξοχή αυτή συγκρατεί το pin από το να υποχωρήσει στο εσωτερικό του βύσματος λόγω πίεσης όταν συνδέεται το τελευταίο σε μια συσκευή.

4. Πίεσε το βύσμα να υποχωρήσει στο εσωτερικό του βύσματος. Έτσι η τηλεόραση δεν θα μπορεί να στείλει σήμα video προς το DVD.

Αν δεν τα καταφέρεις με το pin εξωτερικά (δεν είναι πάντα εύκολο), ξεβίδωσε το βύσμα από τη βάση του και βγάλε το pin από μέσα ή κοψε το καλώδιο που οδηγεί σε αυτό. Αν συνδέσεις μετά το βύσμα στην τηλεόραση, κανονικά δεν θα πρέπει να έχεις το πρόβλημα.

Πέτρος

Ναι, είναι και αυτό μια λύση, αλλά δεν είναι αυτό ακριβώς η αιτία του προβλήματος, οι συσκευές είναι κατασκευασμένες με τη λογική ότι θα υπάρχει και αυτό το σήμα στο SCART. Η επιστροφή αυτού του σήματος, χρησιμοποιεί το ίδιο σύρμα με τις επιστροφές του σήματος του DVD στα φτηνά καλώδια, γι' αυτό προκαλούνται οι παρεμβολές.

JL, δεν είμαι σίγουρος τι εννοείς ακριβώς με τις επιστροφές. Όλα τα καλώδια scart έχουν την ίδια συνδεσμολογία όσον αφορά την αντιστοιχία των pins και υποθέτω ότι ένα καλό καλώδιο (και συνήθως αρκετά πιο ακριβό) προσφέρει μόνο καλύτερης ποιότητας βύσματα, σύρματα και περιβλήματα για προστασία από παρεμβολές. Εγώ λέω ότι το πρόβλημα δημιουργείται στο διαμορφωτή σήματος του DVD και όχι στο καλώδιο.

Αμφιβάλλω αν οι περισσότεροι κατασκευαστές DVD θα ασχοληθούν με ένα σήμα στο καλώδιο που δεν αφορά τη συσκευή τους για να αποφύγουν το φαινόμενο του video bleeding ή video breakthrough, όπως το βλέπω να αναφέρεται σαν φαινόμενο στο δίκτυο. Απ’ όσα έχω δει σαν καθαρά ερασιτέχνης ηλεκτρονικός (συνήθως επισκευάζοντας με επιτυχία και –ευτυχώς σπάνια- αποτελειώνοντας συσκευές δικές μου, συγγενών, φίλων και γνωστών που εμφάνιζαν λειτουργικά προβλήματα – οι συσκευές, όχι οι φίλοι γνωστοί κ.λπ.), μόνο σε ένα παλιό Philips DVD που αγόρασα πριν 10 χρόνια και εμφάνιζε video bleeding ο κατασκευαστής είχε προβλέψει κάτι για το σήμα video out της τηλεόρασης στο pin 19 του scart: στο εν λόγω DVD το pin 20 της scart υποδοχής του (το αντίστοιχο του pin 19 στην τηλεόραση) ήταν στο εσωτερικό του DVD κομμένο. Στην περίπτωση αυτή έφταιγε σίγουρα το καλώδιο.

Θεωρώ ότι των παραπάνω συνηγορεί το γεγονός ότι οι συσκευές Video (που εκ φύσεως χειρίζονται κατάλληλα το σήμα video out της τηλεόρασης στο pin 19 του scart) δεν εμφανίζουν video bleeding. Εκτός κι αν κάνω λάθος και υπάρχει και το έχει δει κανείς;

Εμμένω στη διάγνωση μου και προτεινόμενη θεραπεία.:smile:

Είναι λίγο πιο πολύπλοκο το θέμα. Όπως σου είπα φίλε μου -bye- δίνει λύση αυτό που προτείνεις, αλλά δεν αντιμετωπίζεται έτσι το πρόβλημα στη ρίζα του. Είπα να αποφύγω να μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά άντε, με έψησες... :D Το λεγόμενο video ghosting ή bleeding, όπως πολύ σωστά το αναφέρεις με την ορολογία του, συμβαίνει όταν έχουμε ένα από τα κατώθι:

1) Το καλώδιο SCART για λόγους τσιγκουνιάς, χρησιμοποιεί κοινά σύρματα για τις επιστροφές/γειώσεις.

2) Το καλώδιο SCART για λόγους τσιγκουνιάς, δεν έχει καλές ή ανύπαρκτες θωρακίσεις στα επιμέρους καλώδια του.

3) Εσωτερικό πρόβλημα σχεδίασης της συσκευής (εξαιρετικά απίθανο στις μέρες μας, καθαρά ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος).

Το video bleeding/ghosting σαν φαινόμενο, αφορά σχεδόν πάντα την είσοδο RGB της τηλεόρασης, σπάνια την S-Video και ποτέ την Composite (αν και έχω διαβάσει μερικές αναφορές κατά καιρούς, προσωπικά ποτέ δεν έχω καταφέρει να το αναπαράγω, ακόμα και με καλώδια που προκαλούσαν τραγικό ghosting και σε RGB και σε S-Video, γι' αυτό και δεν παρατηρείται το φαινόμενο σε συσκευές βίντεο VHS) και προκαλείται όταν το σήμα της composite εξόδου του SCART της τηλεόρασης, παρεμβάλλεται σε ένα από τα σήματα εισόδου R, G, B, Υ ή C, εξαιτίας μιας των ανωτέρω τριών συνθηκών.

Όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε, καταστρέφοντας την διεπαφή του pin19, γλυτώνουμε από το ghosting, χάνουμε όμως και την σύνδεση με την έξοδο εικόνας της τηλεόρασης, κάτι χρήσιμο σε περίπτωση που η συσκευή μας είναι DVD-Recorder και εν γένει συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε στο σύστημα μας ένα καλώδιο που αποδεδειγμένα δεν είναι σωστών προδιαγραφών.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δυστυχώς τα καλώδια SCART δεν είναι όλα σωστών προδιαγραφών. Υπάρχουν στο εμπόριο καλώδια, που ενώ είναι 21pin, εσωτερικά έχουν διάφορες αλχημείες με τις γειώσεις. Συνήθως, προδίδονται από το λεπτό πάχος του κορμού τους, ο μόνος όμως αξιόπιστος τρόπος ελέγχου, είναι να ανοιχτεί το βύσμα και να ελεγχθεί ο τύπος και το πλήθος της εσωτερικής καλωδίωσης. Για να μην παρεξηγηθώ, όταν αναφέρομαι σε καλό καλώδιο SCART, δεν εννόω κάτι εξωτικό ή ακριβό, υπάρχουν μαύρα απλά καλώδια SCART των 3 ευρώ, με πλήρη και διακριτή καλωδίωση και σωστές θωρακίσεις, που δοκιμασμένα δεν προκαλλούν προβλήματα ghosting/bleeding.

Συμφωνώ με τα παραπάνω. Με το σχόλιο που συνοδεύει το (3) έχω πρόβλημα, αλλά πιθσνόν να το λύσει ο fakul με την επιλογή του, δοκιμάζοντας ένα νέο και εγγυημένα σωστό καλώδιο και βλέποντας αν παραμένει το πρόβλημα.

Κύριοι, καληνύχτα σας.

Πέτρος

Παιδιά δεν ξέρω τι έγινε αλλά έπαιξα λίγο με το scart και όλα normal τώρα.

Απάντηση: Re: παρεμβολές tv σε video

Παιδιά δεν ξέρω τι έγινε αλλά έπαιξα λίγο με το scart και όλα normal τώρα.
Είδες το καημένο, σου λέει θα με πετάξουν, κάτσε να δώσω σωστή εικόνα:flipout: