Παρουσιάσεις και ύφος γραφής. Ποιά η άποψή σας;

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,358
Αθήνα
Με αφορμή κάποια σχόλια του φίλου o-Zone περί του ύφους των Παρουσιάσεων , και με κάποιες απαντήσεις που δόθηκαν για να λυθεί η παρεξήγηση (που δεν υπήρξε τελικά), σχηματίστηκε, πιστεύω μια πρώτη ύλη για μια σχετική συζήτηση.

Με δεδομένο ότι μια Παρουσίαση αφορά μεν Μουσική αλλά είναι ουσιαστικά Λόγος.
Σε τι ύφος προτιμάμε να γράφουμε Παρουσιάσεις;
Πώς θα θέλαμε να είναι γραμμένες οι Παρουσιάσεις που θα μας ενημερώνουν για κάποια οικεία ή νέα σε μας Μουσική;
Θέλουμε να υπάρχει πληθώρα μουσικών όρων και μουσικολογικών στοιχείων;
Θεωρούμε απαραίτητες τις πληροφορίες οι οποίες χτίζουν το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο γεννήθηκε η εν λόγω Μουσική;
Δίνουμε περισσότερο βάρος στο να σκιαγραφήσουμε το τι γίνεται μέσα μας ακούγοντας τη συγκεκριμένη Μουσική;
Θεωρούμε πολύ σημαντικό το να ''μυήσουμε'' κι άλλους στην αγαπημένη (μας) Μουσική;
Αν το κείμενό μας είναι πολύ ''λογοτεχνίζον'', πιστεύουμε ότι αποδυναμώνει ή λειτουργεί ενισχυτικά στην ίδια τη Μουσική;
Προφανώς τα παραπάνω αποτελούν υλικό για συζήτηση πέρα από είδη Μουσικής αλλά αν κάποιος πιστεύει ότι για κάποια είδη πρέπει να υπάρχουν ''ειδικοί'' κανόνες ύφους γραφής και ποσότητας πληροφορίας, ας αναφερθεί σχετικά.

Last edited:
Λιτή και ουσιαστική παρουσίαση, χωρίς αυτάρεσκους γλωσσικούς ακροβατισμούς και περιττά ναρκισσιστικά "δραματουργικά στολίδια".

είναι ελεύθερο βήμα.
Και ο καθένας μπορεί να γράψει ελεύθερα αυτά που θέλει.
Οφείλει όμως, αντίστοιχα να δεχθεί αυτά που ελεύθερα γράφουν οι άλλοι.

Κάποιοι εδώ μέσα θέλουν και αισθάνονται να κάνουν κατάθεση ψυχής.
Όχι, ίσως, δελτία τύπου δισκογραφικών.

Το ενδιαφέρον στοιχείο της κατηγορίας είναι η ποικιλία της, το προσωπικό στυλ γραφής, - χωρίς να διαβάζεις το nick μετά από λίγο καιρό, ξέρεις ποιος μιλά..

Η αίσθηση ελευθερίας και ο σεβασμός των επιλογών επιτρέπει την αυτοέκθεση..

Όμως εμμένω στην άποψη μου, ότι δηλαδή ΔΕΝ συμπαθώ το βερμπαλισμό και τα φληναφήματα, τα οποία συχνά θεωρώ ότι είναι αναντίστοιχα τόσο με την έννοια της "δισκοκριτικής", όσο και με τη Μουσική καθαυτή.

ειλικρινά...."δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα" για "ενδεχόμενους" "βερμπαλισμούς" ή "φληναφήματα"...:a0210:

το ύφος της μουσικής κατηγορίας (και για να είμαστε πιό σαφείς) οι διάφορες παραλλαγές του υφους που μπορεί να διακρίνει ο παρατηρητικός θαμώνας εντάσσονται εντός χαλαρών περιθωρίων διαμορφωμένων μέσα από μιά πορεία και διαδραστική σχέση φίλων με κοινό όραμα τα τελευταία έξι τουλάχιστον χρόνια.
Ποτέ το ύφος δεν ήταν προδιαγεγραμμένο, όπως δεν ήταν και το πλήθος των αφοσιωμένων θαμώνων. Είναι ένας κοινός και κινούμενος μέσος όρος, μιά τάση που σήμερα δείχνει αυτό, και αύριο ίσως δείχνει κάτι άλλο.

Το σίγουρο είναι ότι οι άνθρωποι που συχνάζουν εδώ δίνουν ένα μικρό κομματάκι από τον εαυτό τους σε κάθε κείμενο. Δεν θα τους κατηγορήσουμε γι αυτό. Ίσως να κάνουμε και το αντίθετο. Κάθε κείμενο εδώ μέσα, γιά όσους ξέρουν τα κατατόπια, κουβαλάει μαζί του και την αύρα του συντάκτη. Νομίζω ότι πολλοί θα συμφωνήσουν.

Πρέπει λοιπόν, και επιμένω, να τους δεχτούμε όπως είναι.
Κάποιους που πασχίζουν με λίγες φράσεις να βγάλουν τηλεγραφικά αυτό που εισπράττουν και άλλους που ο ενθουσιασμός μπορεί να μην τους αφήσει και να κοιμηθούν το βράδυ γιά να σκεφτούν τις λέξεις που θα ταιριάξουν καλύτερα στο να "πείσουν" τους φίλους τους ότι αυτό που τους άρεσε ίσως κάνει κλίκ και σε ένα δυό ακόμα.

...

Κάθε παρέμβαση στον τρόπο γραφής του καθενός είναι καταδικαστέα.Δεν νομίζω ότι το πως γράφει ο καθένας πρέπει να γίνει poll.Ο κύριος ozone έχει μία άποψη την οποία κατέθεσε. Προχωράμε

Με αφορμή κάποια σχόλια του φίλου o-Zone περί του ύφους των Παρουσιάσεων , και με κάποιες απαντήσεις που δόθηκαν για να λυθεί η παρεξήγηση (που δεν υπήρξε τελικά), σχηματίστηκε, πιστεύω μια πρώτη ύλη για μια σχετική συζήτηση.

Με δεδομένο ότι μια Παρουσίαση αφορά μεν Μουσική αλλά είναι ουσιαστικά Λόγος.
Πώς θα θέλαμε να είναι γραμμένες οι Παρουσιάσεις που θα μας ενημερώνουν για κάποια οικεία ή νέα σε μας Μουσική;
Θέλουμε να υπάρχει πληθώρα μουσικών όρων και μουσικολογικών στοιχείων;
Θεωρούμε απαραίτητες τις πληροφορίες οι οποίες χτίζουν το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο γεννήθηκε η εν λόγω Μουσική;
Δίνουμε περισσότερο βάρος στο να σκιαγραφήσουμε το τι γίνεται μέσα μας ακούγοντας τη συγκεκριμένη Μουσική;
Θεωρούμε πολύ σημαντικό το να ''μυήσουμε'' κι άλλους στην αγαπημένη (μας) Μουσική;
Αν το κείμενό μας είναι πολύ ''λογοτεχνίζον'', πιστεύουμε ότι αποδυναμώνει ή λειτουργεί ενισχυτικά στην ίδια τη Μουσική;
Προφανώς τα παραπάνω αποτελούν υλικό για συζήτηση πέρα από είδη Μουσικής αλλά αν κάποιος πιστεύει ότι για κάποια είδη πρέπει να υπάρχουν ''ειδικοί'' κανόνες ύφους γραφής και ποσότητας πληροφορίας, ας αναφερθεί σχετικά.

Ωραίο θέμα για συζήτηση.:a0210:

Προσωπικά πιστεύω ότι μετά από κάποιο σημείο χάνεται η ουσία. Το πώς γράφεις μία παρουσίαση είναι καθαρά υποκειμενικό όχι μόνο από θέμα κρίσεως αλλά και από θέμα εστίασης. Δηλαδή αναλόγως τι σκοπεύει καθένας με το γραπτό του. Άλλος μπορεί να θέλει να κάνει περισσότερο statement και να βάζει πολλά χαρακτηριστικά. Άλλος θέλει να κάνει show χρησιμοποιώντας ιδιαίτερες λέξεις. Άλλος απλά θέλει να ενημερώσει. Ο καθένας ότι θέλει.

Εγω ας πουμε προτιμώ να διαβάζω αυτόν που γράφει το κείμενο. Να είναι αυθόρμητο. Να υπογράφει.

Το στυλ κατ εμε είναι το σημαντικότερο στοιχείο. Κι ας μην είναι το ιδανικό για τον αναγνώστη της παρουσίασης. Γιατί αυτο που σε παρακινεί να γράψεις παρουσίαση, είναι το εγώ σου. Κακά τα ψέματα. Και αυτός κατ εμέ είναι και ένας απ τους λόγους που προχωράνε τα φόρουμ. Η ποικιλία στα πρόσωπα, στις απόψεις, στις αντιδράσεις... Αν πάψει αυτό να υπάρχει μετά βασίζεται σε άλλα πράγματα.

Κάθε παρέμβαση στον τρόπο γραφής του καθενός είναι καταδικαστέα.Δεν νομίζω ότι το πως γράφει ο καθένας πρέπει να γίνει poll.Ο κύριος ozone έχει μία άποψη την οποία κατέθεσε. Προχωράμε

Δεν υπήρξε καμμία απόπειρα παρέμβασης στον τρόπο γραφής κανενός από κανέναν και το νήμα δεν είναι poll. Όπως ανέφερα στο αρχικό post, η (καθ'όλα σεβαστή) άποψη του o-Zone μπορεί να αποτελέσει αφορμή για μια γόνιμη συζήτηση και για ανταλλαγή απόψεων (και μόνο). Είναι αστείο να θεωρηθεί ότι η έκβαση της όποιας συζήτησης μπορεί να δεσμεύσει κάποιον να αλλάξει τρόπο γραφής. Άνοιξα το νήμα για να γίνει συζήτηση για τη συζήτηση. Το (έλασσον) ζήτημα στο νήμα της Ελίνας είναι λήξαν και δεν υπάρχει λόγος αναμόχλευσης. Θα παρακαλούσα για κατάθεση απόψεων επί του θέματος.

Μου αρέσουν πολύ τα "βερμπαλιστικά" κείμενα.. Μ'αρέσει πολύ η περιγραφή των συναισθητιμάτων, η αίσθηση που δημιουργεί η μουσική, η ατμόσφαιρα..
Κι επειδή πρόκειται για διαδικτυακές παρουσιάσεις, εκτιμώ πως δεν βοηθούν οι πολλές λεπτομέρειες.

Οσον αφορά τη δομή της παρουσίασης, προτιμώ δείγματα, ιστορικά στοιχεία, συναφείς σύνδεσμοι να συγκεντρώνονται στο ίδιο, ή τουλάχιστον σε γειτονικά post.. Ιδιαίτερα θα έλεγα πως θα βοηθούσε η συσχέτιση με προηγούμενες παρουσιάσεις, σε σχετικά θέματα.. -είναι πολύ δουλειά βέβαια, αλλά άμα είσαι μερακλής!

Πάντως, ο πήχυς στις παρουσιάσεις είναι πολύ ψηλός.. Παρατηρείστε δε πως αντέχουν στο χρόνο και εκτίθενται τόσο πολύ σε τοσο πολλούς αναγνώστες, ώστε ο σχολιασμός τους να προσθέτει συνέχεια στοιχεία εγκυρότητας ..

.

Οτι γουσταρει ο καθενας
Με τα κειμενα του......

.....Λυμπε (καλα αυτος δεν γραφει,,,σκηνοθετει !!), ταξιδευω και ακονιζω το μυαλο μου
....Σπυρου, εκνευριζομαι γιατι δεν μπορω να τα γραφω εγω
.....Κουν ,νομιζω οτι ημουν μαζι του οταν ακουγε τον δισκο
.....Δημητρη supersonic,ξερω πριν παρω τον δισκο τι θα ακουσω
.....Δημοκηδη,νομιζω οτι ειμαι χαζος (πολυ δυσκολοχωνευατα ρε αδερφε!!)
.....Τζιμη,ειμαι ετοιμος να παρω το δισκο (ευτυχως μετα θυμαμαι οτι ειναι το χιλιοστο καλυτερο αλμπουμ του αιωνα!!)
......της Καλλης,βγαινει ο ευαισθητος εαυτος μου

Ολοι ειναι (και αυτοι που παρελειψα για οικονομια χρονου και χωρου) ΥΠΕΡΟΧΟΙ γιατι......

Προσφερουν ενα κομματι του εαυτου τους αποτυπομενο (και γιατι οχι)εκτιθεμενο στα ματια μας....

γραφτε ρε οπως γουσταρετε ,αρκει να γραφετε ...μονο ετσι θα συνεχισουμε να κραταμε μια επαφη με την ανθρωπια, που τοσο βιαια προσπαθουν να μας παρουν οι κουφαλες!!!!

(επι προσωπικου οι καλυτερες δισκοκριτικες ειναι του Supersonic....ετσι ακριβως θελω να ειναι μια δισκοκριτικη...αυτο υποψην ελέχθη απο μενα σε ανυποπτο χρονο την Κυριακη στην πιτα!!!!)

(επι προσωπικου οι καλυτερες δισκοκριτικες ειναι του Supersonic....ετσι ακριβως θελω να ειναι μια δισκοκριτικη...αυτο υποψην ελέχθη απο μενα σε ανυποπτο χρονο την Κυριακη στην πιτα!!!!)

Επιβεβαιώνω.

:a0210: Μιχάλη, είσαι εξαιρετική παρέα!!!

Δεν θελω απολύτως τίποτα..

Εννοώ ως πρός τό νά εκφράσω την προτίμησή μου πρός κάποιο είδος γραφής..

Πάσα προσφορά δεκτή και σεβαστή ,υπό τήν προϋπόθεση νάχουν αρθρωθεί 5 σωστές γραμμές και πληροφορίες τουλάχιστον..

Καί φυσικά νά μήν προσβάλλεται η νοημοσύνη μας δηλαδή μέ τίποτα ''ουάου δίσκος πάρτε τον'' και πάπαλα..

Last edited:
Οτι γουσταρει ο καθενας
Με τα κειμενα του......

.....Λυμπε (καλα αυτος δεν γραφει,,,σκηνοθετει !!), ταξιδευω και ακονιζω το μυαλο μου
....Σπυρου, εκνευριζομαι γιατι δεν μπορω να τα γραφω εγω
.....Κουν ,νομιζω οτι ημουν μαζι του οταν ακουγε τον δισκο
.....Δημητρη supersonic,ξερω πριν παρω τον δισκο τι θα ακουσω
.....Δημοκηδη,νομιζω οτι ειμαι χαζος (πολυ δυσκολοχωνευατα ρε αδερφε!!)
.....Τζιμη,ειμαι ετοιμος να παρω το δισκο (ευτυχως μετα θυμαμαι οτι ειναι το χιλιοστο καλυτερο αλμπουμ του αιωνα!!)
......της Καλλης,βγαινει ο ευαισθητος εαυτος μου

Ολοι ειναι (και αυτοι που παρελειψα για οικονομια χρονου και χωρου) ΥΠΕΡΟΧΟΙ γιατι......

Προσφερουν ενα κομματι του εαυτου τους αποτυπομενο (και γιατι οχι)εκτιθεμενο στα ματια μας....

γραφτε ρε οπως γουσταρετε ,αρκει να γραφετε ...μονο ετσι θα συνεχισουμε να κραταμε μια επαφη με την ανθρωπια, που τοσο βιαια προσπαθουν να μας παρουν οι κουφαλες!!!!

Γεια σου ρε Μιχαλιό!!!

:grinning-smiley-043 :grinning-smiley-043

Aυτό πάντως απο τον Μιχάλη μέ μπέρδεψε: ''Τής Κάλλης βγαίνει ο ευαίσθητος εαυτός μου''..

Οχι δηλαδή οτι δεν έχουμε και ημείς μιά ''θηλυκή πλευρά'':flipout::flipout:

Μιχάλη νάσαι καλά αγορίνα..:a0210::2thumb22sup:

Aυτό πάντως απο τον Μιχάλη μέ μπέρδεψε: ''Τής Κάλλης βγαίνει ο ευαίσθητος εαυτός μου''..

Οχι δηλαδή οτι δεν έχουμε και ημείς μιά ''θηλυκή πλευρά'':flipout::flipout:

Μη βρε Σπύρο μου, μη γράφεις τέτοια και σου κολλήσουν και εσένα την "νόσο"...:7SFGSFG::smash::smash:

Μη βρε Σπύρο μου, μη γράφεις τέτοια και σου κολλήσουν και εσένα την "νόσο"...:7SFGSFG::smash::smash:

Πφφφφφφ..Ε καί??Σκιάχτηκα.:music-smiley-005:

Κάθε άντρας έχει καί τήν ''θηλυκή '' του πλευρά ..Δεν τήν χαρίζουμε μπρέ σέ αυτές.....,πού μάς στέλνουν διαρκώς νά κατεβάζουμε τά σκουπίδια...:flipout::flipout:

Επι της ουσίας θα ήμουν άδικος αν προτιμούσα κάποιο ύφος περισσότερο από καποιο άλλο.

Αν και δεν το θεωρώ τόσο, ως ύφος
Περισσότερο σε προσωπικότητα μου κάνει.
Με ότι συνεπάγεται αυτό.
Τα είπε και ο Μιχάλης πιο πάνω.
Υπάρχει δε και ο παράγων της συγκυρίας.
Μπορει να συγκινηθώ με τον Δημοκηδή,να παρασυρθώ από τον Σπύρο,να δακρύσω με τον Λύμπε,να χαμογελάσω με τον Υπέρηχα και πάει λέγοντας,(για όλους !)

Και ξαφνικά να γίνουν όλα αυτά ,με την ίδια σειρά αλλά με διαφορετικά πρόσωπα.

είναι οι μέρες,τα φεγγάρια,οι χαρές,τα νταουνιάσματα, οι βαρι´ς λύπες,οι ξινίλες,τα "ρούχα" μας.
Ολα αυτά αντικατοπτρίζονται στα γραπτά και εισπράττονται αντίστοιχα από τους παραλήπτες.
Ολα είναι μασίφ και ρευστά,ταυτόχρονα.

και αυτό κάνη μαγική την κάθε σελίδα εδώ μέσα..

Respect ,από μένα,σε όλους τους καταθέτες ψυχής !

Re: Απάντηση: Παρουσιάσεις και ύφος γραφής. Ποιά η άποψή σας;

Aυτό πάντως απο τον Μιχάλη μέ μπέρδεψε

Αντε να στο κανω λιανα ,να μην εχεις αποριες...
μου βγαζει το ποιητικο απο μεσα μου και μου ερχετε να πληκτρολογησω.......
"του παππου μας το γαϊδουρι ,εβγαλε σπυρι στην μουρη!!!! "

κατανοητος τωρα?????:flipout::flipout::flipout:

Ετσι οπως γινονται οι δημοσιευσεις αποψεων μεσω διαδικτυου, κανεις δεν υποχρεωνει τον συγγραφεα πως θα πρεπει να γραφει.
ταυτοχρονα ομως κανεις δεν υποχρεωνει τον αναγνωστη να διαβαζει κατι που δεν του αρεσει το στυλ δεν προσφερει αυτα που θα περιμενε κλπ
Συζητειται αν η αυτος ο τροπος ελευθερης δημοσιευσης και εκ των υστερων αξιολογηση μεσω αναγνωστων/χρηστων υιοθετηθει και για τον επιστημονικο τυπο.

Θα παω αυτο που εγραψε ο Λυμπε,με την αδεια του,σε διπλανο θρεντ.
"Οποιος φοβαται πεφτει και κοιμαται".
Δεν θεωρω παρουσιασεις αυτα που γραφονται εδω μεσα.Περισσοτερο εχουν να κανουν με αναγκη να πεις 2 λογια για κατι που ακουσες και σε ταρακουνησε.Σαν κατι να σε βασανιζει και να θες να το βγαλεις προς τα εξω,να το μοιραστεις με τους φιλους σου.Οποτε μοιραια το συναισθημα μπαινει πρωτο.Και οταν περιγραφεις συναισθηματα το καλουπι στην εκφραση παει περιπατο.Οπως και τα πρεπει...

Καλημέρα,

Παρότι φημίζομαι για την γαλατική αβρότητα μου (μετριόφρων!!!) [και εξ όσων θυμάμαι και ο κος o-Zone πάντοτε γράφει στα πλαίσια της ευπρέπειας], δεν μπορώ παρά να στηλιτεύσω το γεγονός ότι ένα μέλος που ουδέποτε μπήκε στον κόπο να γράψει παρουσίαση, κάνει λόγο για 'φληναφήματα', αναφερόμενος σε παρουσιάσεις αυτών που μπαίνουν στον εν λόγω κόπο ...

Κατά τα λοιπά, θεωρώ ότι ο καθένας πρέπει να γράφει όπως τον βολεύει /αισθάνεται/ επιθυμεί...

Βέβαια, από τις παρουσιάσεις μου προκύπτει ότι εγώ θεωρώ πρωτεύον και ουσιώδες να υπογραμμίσω συναισθήματα που τυχόν προκύπτουν από τις ακροάσεις (και βεβαίως διαφέρουν αναλόγως του δέκτη) ...

Αν κάποιος ενδιαφερθεί, εκτιμώ ότι τις περαιτέρω πληροφορίες (χρονολογίες / ιστορικά / συσχετισμοί/ κλπ. για τον εκάστοτε δίσκο / έργο ) μπορεί πανεύκολα να τις αναζητήσει στο διαδίκτυο ...