Partitions...

DomieMic65

Supreme Member
10 July 2006
9,746
Αθήνα
Eχω εναν σκληρο απο το παλιό μου λαπτοπ οποιος όμως είναι χωρισμένος σε 3 partitions δυο που ειχα κάνει εγω, ενα data και ενα με τα αρχεια των προγραμματων και ενα system reserved.
Γινεται να καταργήσω τα partitions χωρις να κάνω format όλον τον δισκο;
Επίσης αν κανω τελικά format πως επιλέγω να γινει σε όλον τον δισκο και να γινει πλέον ενιαίος; Τωρα φαινεται ως 3 χωριστοι στο disk utility!!

Ευχαριστώ!!

Όταν απαντήσετε στον Μιχάλη (που έχει προτεραιότητα) πείτε και σε μένα, αν μπορείτε να διαθέσετε λίγο χρόνο, πως θα μπορέσω να κάνω τα 2 partitions του σκληρού δίσκου 3 χωρίς να επηρρεαστούν τα δεδομένα (προγράμματα, φωτογραφίες κλπ) που υπάρχουν ήδη στον σκληρό.
Τα παραπάνω για το netbook μου, win7 home 32bit

Χίλια ευχαριστώ προκαταβολικά - χαιρετισμούς Μιχάλη!

Last edited:
Όταν απαντήσετε στον Μιχάλη (που έχει προτεραιότητα) πείτε και σε μένα, αν μπορείτε να διαθέσετε λίγο χρόνο, πως θα μπορέσω να κάνω τα 2 partitions του σκληρού δίσκου 3 χωρίς να επηρρεαστούν τα δεδομένα (προγράμματα, φωτογραφίες κλπ) που υπάρχουν ήδη στον σκληρό.
Τα παραπάνω για το netbook μου, win7 home 32bit

Χίλια ευχαριστώ προκαταβολικά - χαιρετισμούς Μιχάλη!

Αν πάρεις Mac, θα σου απαντήσουμε....

:flowers:

Eχω εναν σκληρο απο το παλιό μου λαπτοπ οποιος όμως είναι χωρισμένος σε 3 partitions δυο που ειχα κάνει εγω, ενα data και ενα με τα αρχεια των προγραμματων και ενα system reserved.
Επίσης αν κανω τελικά format πως επιλέγω να γινει σε όλον τον δισκο και να γινει πλέον ενιαίος; Τωρα φαινεται ως 3 χωριστοι στο disk utility!!

Ευχαριστώ!!

Όλα τα partitions είναι mac partitions ;
Αυτό φαίνεται από το disk utility, επιλέγοντάς τα ένα ένα.
Το να τα σβήσεις κ να τα ενώσεις είναι πανεύκολο, αλλά χάνεις τα δεδομένα.
Απλά επιλέγεις το 2ο κ το 3ο partition, έχει επιλογή delete.
Αφήνεις δλδ μόνο το κύριο.
Μετά "τραβάς" προς τα κάτω το μέγεθος του 1ου τμήματος, μέχρι να καλύψει όλο τον δίσκο και επιλέγεις το confirm αν θυμάμαι σωστά κ το φτιάχνει.

Προσοχή !!!!
Τα παραπάνω από το δισκάκι του λειτουργικό, με το οποίο θα έχουμε κάνει boot, όχι με το πρόγραμμα μέσα από το λειτουργικό.
boot με το dvd, επιλογή το disk utility κ εκεί τις αλλαγές.

Τώρα πως να μην χάσεις τα δεδομένα...δεν νομίζω ότι γίνεται...θα κρατήσεις μόνο αυτά του 1ου τμήματος...
Δεν ξέρω αν γίνονται κάπως join χωρίς να χάσεις τα δεδομένα.
Το κοιτώ κ αν βρω κάτι θα σου γράψω εδώ. :a0210:

Εγώ όπου έχω ρωτήσει και όπου έχω ψάξει.... ΔΕΝ συνίσταται.
Τους άκουσα, και έτσι δεν προχώρησα ποτέ σε κάποια δοκιμή για να ξέρω να σου απαντήσω.

Bootάρεις από το CD και από εκεί κάνεις format το δίσκο.

Ευχαριστώ!!

:ADFADF1:

Οχι δεν ειναι mac partitions ... αν επιλέξω ολο το volume το δειχνει σαν MS-DOS (FAT) ενω το κάθε partition χωριστά το δινει σαν Windows NT file system (Tuxera NTFS)

Tι εννοειτε ρε παιδια να μπουταρω απο το cd;;; Να βάλω το δισκάκι με το λειτουργικό που ήταν στην συσκευασία και να μπουταρω απο εκει; Γιατί αυτό;; Μιλάω πάντα για τον εξωτερικό δισκο ετσι;; ... δεν θελω να κάνω φορματ στο μακ!!

Ένα ένα μας τα λες... :BDBDG54:

Δίσκος που είναι σε ntfs, σημαίνει ότι το λειτουργικό τον βλέπει μόνο για ανάγνωση κ δεν μπορεί να γράψει σε αυτό. Για πλήρη διαχείριση πρέπει να εγκαταστήσεις σχετικούς οδηγούς (drivers).
Από εκεί κ πέρα, ότι κάνεις σε δίσκο, φρόνιμο είναι να το κάνεις με το disk utility, αφού έχεις bootάρει από το δισκάκι του λειτουργικού.
Επειδή όμως είναι εξωτερικός δίσκος, τότε μπορείς να το κάνεις κ από το λειτουργικό, αν κ καλύτερα από το δισκάκι.

Οχι δεν ειναι mac partitions ... αν επιλέξω ολο το volume το δειχνει σαν MS-DOS (FAT) ενω το κάθε partition χωριστά το δινει σαν Windows NT file system (Tuxera NTFS)

Tι εννοειτε ρε παιδια να μπουταρω απο το cd;;; Να βάλω το δισκάκι με το λειτουργικό που ήταν στην συσκευασία και να μπουταρω απο εκει; Γιατί αυτό;; Μιλάω πάντα για τον εξωτερικό δισκο ετσι;; ... δεν θελω να κάνω φορματ στο μακ!!

AAAAAAAAAAAAAAA..... OK. Erase θα πάς και θα κάνεις στον εξωτερικό τότενες με MacOS Extended (Journaled)...

admzHT1k.png

Ε πω ενα ενα αφου ειπα πως ειναι απο το παλίο μου λαπτοπ για;;; :))) Τον εχω βάλει σε ενα case ...
Εχω drivers NTFS

Αν τον κάνω MAC OS EXTENDED (Journaled) θα "παιζει" και σε windows γιατι ή και σε linux; Γιατι θα τον χρησιμοποιώ σε διάφορα μηχανήματα πέραν του δικου μου!!

Τα partitions δεν γινεται να τα "διωξω" χωρις φορματ τελικά ε;

Γιατι "καλύτερα απο το δισκάκι" Μιχάλη; Για εξωτερικό δισκο πάντα..

Ευχαριστώ κ πάλι παιδιά!!!

To partition των mac παίζει στα Windows ΜΟΝΟ με ειδικό οδηγό, όπως πχ το MacDrive : http://www.mediafour.com/products/macdrive

Ανάλογα γιατί τον θες τον δίσκο. Αν απαραίτητα είναι η δουλειά σου μισή-μισή σε mac & pc, με το fat32 καθαρίζεις, αν όμως δεν έχει αρχεία πάνω από 4gb που είναι το όριο του ms-dos. Άλλη λύση είναι ο δίσκος σε mac partition κ μετά τον Driver για τα windows. Άλλη λύση είναι το ανάποδο...ένα μεγάλο ntfs partition και μετά οδηγό στο mac.

Όποιες αλλαγές γίνονται στον εσωτερικό δίσκο, πρέπει ο δίσκος αυτός να μην έχει bootάρει.
Τώρα επειδή εσένα είναι εξωτερικός, πρέπει να είναι οκ κ μέσα από το λειτουργικό.
Προσωπικά, θα το έκανα από το δισκάκι για λόγους ασφαλείας.
Ανάλογα βέβαια με το τι θα αποφασίσεις να κάνεις κιόλας...

χμμμ νομίζω οτι μιας κ εχω τον οδηγο στο μακ καλυτερα να τον εχω σε win φορματ για να μην εχω θεμα με τα αλλα μηχανηματα... αρχεια πάνω απο 4gb δεν εχω
Δεν ξερω ποια ειναι η γνωμη σας;

Ποιο απο ολα τα φορματ που μου βγαζει στις επιλογες στο disc utility να επιλέξω; Tο ms-dos (fat);
Fat32 δεν μου βγάζει... τι ειναι αυτό;
ή να επιλέξω το "windows NT filesystem (tuxera ntfs)" ;;;

Για το γιατί ειναι καλύτερο να κάνουμε boot απο dvd για αυτές τις δουλειες δεν μου ειπατε.... για εξωτερικους δισκους παντα! Aν θελουμε format του κομπιουτερ το καταλαβαινω...

Re: Απάντηση: Partitions...

Όποιες αλλαγές γίνονται στον εσωτερικό δίσκο, πρέπει ο δίσκος αυτός να μην έχει bootάρει.
Τώρα επειδή εσένα είναι εξωτερικός, πρέπει να είναι οκ κ μέσα από το λειτουργικό.
Προσωπικά, θα το έκανα από το δισκάκι για λόγους ασφαλείας.
Ανάλογα βέβαια με το τι θα αποφασίσεις να κάνεις κιόλας...

Γραφαμε ταυτοχρονα... στην περιπτωση φορματ εξωτ. δισκου τι θεμα ασφάλειας μπορει να προκυψει δλδ; Θελω να τον σβησω εντελως ...

αν επιλέξω να μην κανω erase στο partition: "Data" ενω εχω ηδη κάνει στα άλλα δυο partitions...
και μετά επιλέξω να αλλαξω τον δισκο απο 3 σε 1 partition οτι υπάρχει στο partition που δεν εκανα erase μπορει χαθεί;;

Αλήθεια για να μπουταρω απο το dvd απλά το βαζω στο μηχάνημα και με ρωτάει τι θέλω να κάνω ή πρέπει να κάνω κάποια διαδικασία;;

To tuxera ntfs είναι ο οδηγός ο έξτρα για να παίζουν πλήρως οι δίσκοι που είναι σε ntfs windows.
Αν θες να παίξεις σε ms-dos, τότε αυτό επιλέγεις.

Για να μπουτάρεις με το δισκάκι, θα πρέπει αυτό να είναι ήδη μέσα, να το βάλεις δλδ αφού πρώτα μπουτάρεις με το λειτουργικό, να κάνεις επανεκκίνηση κ μετά την ώρα που θα ξεκινήσει να κρατήσεις πατημένο το πλήκτρο C.

Άλλη λύση είναι να κρατάς πατημένο το πλήκτρο Option, οπότε κ σου ανοίγει η οθόνη :

Startup_Manager.jpg

Κ επιλέγεις από που θα μπουτάρει.

Να ενημερώσω πως τελικώς οκ με το boot απο το δισκάκι και με τα partitions που ρωτουσα στην αρχή... Ευχαριστώ κ πάλι!
Πάντως στο πληκτρολόγιό μου πλήκτρο option δεν υπάρχει (εχω το b.tooth της apple)... μηπως εννοείτε το alt; :chinscratch:

Κάτι ακόμα για να αλλάξω format σε εναν δισκο απο MS-DOS FAT σε ΜAC OS Extended (Journaled) σημαινει πως θα γινει και erase στον δισκο ναι;
Εχω εναν εξωτερικό f/w στον οποίο έχω όλα τα audio αρχεια και απο οταν τον πήρα δεν ασχολήθηκα με το format του... θεωρω πως δεν υπάρχει λόγος αφου τον χρησιμοποιώ αποκλειστικά στο mac να ειναι σε format windows ανεξαρτητα με το οτι έχω τον driver...